ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
«Ευθείες βολές» για παρέμβαση κατά του Ιράν

Η ένταση στον Περσικό Κόλπο και οι προκλήσεις των ιμπεριαλιστών συνεχίζονται (φωτ. από παλιότερη άσκηση του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού)
Η ένταση στον Περσικό Κόλπο και οι προκλήσεις των ιμπεριαλιστών συνεχίζονται (φωτ. από παλιότερη άσκηση του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού)
ΜΑΝΑΜΑ.--

Με μια ανακοίνωση που ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στον Κόλπο ολοκλήρωσε τη διήμερη σύνοδό του στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπου συμμετέχουν οι πετρελαιομοναρχίες της περιοχής, που είθισται να έχουν το ρόλο στενότατων συμμάχων των ΗΠΑ: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. Στο τελικό ανακοινωθέν, καλείται σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο η ιρανική ηγεσία «να σταματήσει τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της στο εσωτερικό των γειτονικών χωρών», οι οποίες προκαλούν ένταση και αποσταθεροποίηση, ενώ καταγγέλλεται ως κατοχική δύναμη των νήσων Αμπού Μούσα, Μεγάλη Τανμπ και Μικρή Τανμπ, στην είσοδο του Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ.

Αν και στο ανακοινωθέν δεν αναφέρεται σαφώς ποιες είναι οι ιρανικές παρεμβάσεις και σε ποιες χώρες, θεωρείται δεδομένο ότι η νύξη αφορά κυρίως στο Μπαχρέιν, όπου η σιιτική πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή εδώ και δύο χρόνια κατηγορώντας τη σουνιτική βασιλική οικογένεια για διακρίσεις. Η βασιλική οικογένεια, από την άλλη, έχει σχεδόν ανοιχτά κατηγορήσει το Ιράν ότι υποκινεί τις διαμαρτυρίες των σιιτών στο Μπαχρέιν. Με δεδομένο ότι το βασίλειο είναι η έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου, η Ουάσιγκτον, ως είθισται, έχει επιδείξει, μάλλον μειωμένης έντασης, «ευαισθησία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σύγκριση με τη μεγάλη της εγρήγορση για άλλα σημεία του αραβικού κόσμου.

Οσο για τα κατεχόμενα νησιά, πρόκειται για τμήματα γης που οι Βρετανοί αποικιοκράτες είχαν καταλάβει από το Ιράν και στη συνέχεια παρέδωσαν, αποχωρώντας, στα ΗΑΕ με έγγραφα, που αμφισβητεί το Ιράν. Τα μέλη του Συμβουλίου, επίσης, άφησαν να εννοηθεί ότι το Ιράν δεν λαμβάνει «μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος» και ότι με το «πυρηνικό του πρόγραμμα» αποτελεί μια εστία ανησυχίας. Στο ανακοινωθέν γίνεται μνεία και στις εξελίξεις στη Συρία, και καλείται η διεθνής κοινότητα να παρέμβει για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Αμεσα αντέδρασε στις καταγγελίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου η Τεχεράνη. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και εκτίμησε ότι όλα όσα αναφέρονται σχετικά με το Ιράν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση «είναι εκτός πραγματικότητας».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Μαγειρεύεται» η λιτότητα ενάντια στο λαό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εσπευσμένα επέστρεψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, διακόπτοντας τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, καθώς απομένουν μόλις τέσσερα 24ωρα από την 31η Δεκέμβρη οπότε και θα συμπληρωθεί το ισχύον ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, που έχει προσδιοριστεί στα 16,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συνομιλίες και τα παζάρια ήδη έχουν ενταθεί προκειμένου να... αποφευχθεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο», δηλαδή η αυτόματη επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας και αυξήσεις στη φορολογία εάν δεν συμφωνηθούν τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επί της ουσίας, η συμφωνία θα αφορά την επισημοποίηση των εδώ και καιρό σχεδιαζόμενων, από το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, δραστικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και κυρίως στα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, «Medicare» και «Medicaid». Περικοπές που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και των φτωχών, ακόμη και μεσαίου εισοδήματος οικογενειών. Δηλαδή τα στρώματα αυτά που χρόνια πλήττονται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Παράλληλα ήδη έχουν τεθεί επί τάπητος τα σχέδια για τη λήψη μέτρων αποφυγής του «δημοσιονομικού βαράθρου» όπως ενημέρωσε με επιστολή του προς τα μέλη του Κογκρέσου ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ. Τα μέτρα αυτά ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, και υπό ομαλές συνθήκες θα δώσουν περιθώριο δύο μηνών στα δημόσια ταμεία. Βάσει συμφωνίας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στις αρχές του Αυγούστου του 2011, το ανώτατο όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών έχει οριστεί στα 16 τρισεκατομμύρια 394 δισεκατομμύρια δολάρια.

HΠΑ
Στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξι άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει δίχως ηλεκτροδότηση και εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί από τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που πλήττουν από την Τρίτη τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το νότο και τα δυτικά έως τις βορειοανατολικές πολιτείες.

Ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε τις κεντρικές περιοχές στην πολιτεία της Αλαμπάμα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το χιόνι προβλέπεται να φτάσει σε ορισμένες πολιτείες μέχρι και το μισό μέτρο - συνοδευόμενο από τσουχτερό κρύο και ισχυρούς ανέμους.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει χιόνι ύψους από 30 μέχρι 45 εκατοστά στη Νέα Αγγλία. Ισχυρή χιονόπτωση προβλέπεται και για τη Νέα Υόρκη, το Βερμόντ και το Νιου Χάμσαϊρ. Από το βράδυ της Τετάρτης, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έθεσε σε λειτουργία το Κέντρο Επιχειρήσεων Εκτακτων Αναγκών για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση ενώ ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο προειδοποίησε τις εταιρείες παροχής ενέργειας πως οι διοικήσεις τους θα είναι υπόλογες για τη λειτουργία των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

TOYΡΚΙΑ
Συμφωνία για προμήθεια πυραύλων από τις ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συμφωνία για αγορά 170 πυραύλων «AIM-9X Sidewinder», που θα τοποθετηθούν στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F16», υπέγραψε η Τουρκία με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, η οποία δείχνει να εξοπλίζεται σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η συμφωνία που αναμένεται να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο υπογράφτηκε σε μία περίοδο που η Αγκυρα περιμένει την άφιξη των πυραύλων «Πάτριοτ» που θα αναπτυχθούν στα σύνορα με τη Συρία. Σημειώνεται ότι από τη δεκαετία του 1960, τουρκικά μαχητικά τύπου «F5A» και «F104G» φέρουν ήδη πυραύλους «ΑΙΜ-9» προηγούμενης γενιάς.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «κλείσει» τους λογαριασμούς της με τους «κεμαλιστές», καθώς σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας (ΜΙΤ) έχουν ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για συσκευές παρακολούθησης που φέρεται να βρέθηκαν στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και δεν αποκαλύφθηκαν μέχρι να το αποφασίσει ο ίδιος ο Ρ. Ερντογάν, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου και άφησε για ακόμα μία φορά αιχμές για το «βαθύ κράτος», το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχει πολιτικές διαφορές από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αφού εκπροσωπεί τα ίδια συμφέροντα και μερίδα της αστικής τάξης της χώρας.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Εκατοντάδες νεκροί από το κρύο

Εκατοντάδες είναι πλέον οι νεκροί - κυρίως άστεγοι - από το κρύο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ πολλαπλά είναι τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί από τις πολικές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, στη Ρωσία τουλάχιστον 123 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το κρύο. Στην περιοχή Τίβα, έσπασαν οι σωλήνες θέρμανσης με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε δημόσιους χώρους όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί 83 θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο, ενώ στην Πολωνία τουλάχιστον 49 πέθαναν - κυρίως άστεγοι αλλά και εξαιτίας του μονοξείδιο του άνθρακα που εισέπνευσαν ως αποτέλεσμα κακής λειτουργίας της θέρμανσης.

Οι πολικές θερμοκρασίες στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, παρά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Αυτό που έχει ριζικά αλλάξει είναι ότι μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού - όπου καθένας είχε οικονομική κατοικία συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης θέρμανσης που εξασφαλίζονταν από το κράτος - με την παλινόρθωση του καπιταλισμού, κάθε χρόνο καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι που οφείλονται στην έλλειψη θέρμανσης, που πλήττει κυρίως ανθρώπους που μένουν στο δρόμο, φαινόμενο που έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ συνήθως την άνοιξη όταν λιώνουν τα χιόνια στα πάρκα αποκαλύπτεται το μακάβριο θέαμα των αζήτητων νεκρών.

ΔΑΝΙΑ
Χιλιάδες απολύσεις και νέες περικοπές

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Περισσότεροι από 30.000 δημοτικοί υπάλληλοι έχουν απολυθεί τα τελευταία 3 χρόνια στους 98 συνολικά δήμους της Δανίας, στο πλαίσιο της πολιτικής περικοπών, του αντίστοιχου με την Ελλάδα, σχεδίου «Καλλικράτης». Οι περικοπές αυτές, που αφορούν απολύσεις δασκάλων, κοινωνικών λειτουργών, παιδαγωγών, υπαλλήλων βοήθειας στο σπίτι, βοηθητικών υπαλλήλων παιδικών σταθμών καθώς και διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, σε μια χώρα που η κυβέρνησή της αυτοαποκαλείται «αριστερή» και έχει αναδειχθεί χάρη στις υποσχέσεις που έδωσε για μια καλύτερη κοινωνική πολιτική.

Ωστόσο, πρόσφατα, η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγ προειδοποίησε πως τα μέτρα αυτά δε θα είναι τα τελευταία καθώς, ενώ υπογράμμισε πως «το 2012 ήταν η χρονιά ριζικών μεταρρυθμίσεων και αυστηρών μέτρων», φέτος «θα πάρουμε μια σειρά μέτρα που θα εμποδίσουν κάθε παροχή επιδομάτων σε νεότερες ηλικίες και θα εξαναγκάσουν τη γρήγορη είσοδο των νέων στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Και η εμπειρία της Δανίας, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι με πρόσχημα την κρίση χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα, απώλειες που δεν είναι προσωρινές, αλλά θα παραμείνουν και μετά την κρίση, ώστε το κεφάλαιο από καλύτερη και ενισχυμένη θέση να συνεχίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ