Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Εκατοντάδες νεκροί από το κρύο

Εκατοντάδες είναι πλέον οι νεκροί - κυρίως άστεγοι - από το κρύο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ πολλαπλά είναι τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί από τις πολικές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, στη Ρωσία τουλάχιστον 123 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το κρύο. Στην περιοχή Τίβα, έσπασαν οι σωλήνες θέρμανσης με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε δημόσιους χώρους όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί 83 θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο, ενώ στην Πολωνία τουλάχιστον 49 πέθαναν - κυρίως άστεγοι αλλά και εξαιτίας του μονοξείδιο του άνθρακα που εισέπνευσαν ως αποτέλεσμα κακής λειτουργίας της θέρμανσης.

Οι πολικές θερμοκρασίες στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, παρά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Αυτό που έχει ριζικά αλλάξει είναι ότι μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού - όπου καθένας είχε οικονομική κατοικία συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης θέρμανσης που εξασφαλίζονταν από το κράτος - με την παλινόρθωση του καπιταλισμού, κάθε χρόνο καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι που οφείλονται στην έλλειψη θέρμανσης, που πλήττει κυρίως ανθρώπους που μένουν στο δρόμο, φαινόμενο που έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ συνήθως την άνοιξη όταν λιώνουν τα χιόνια στα πάρκα αποκαλύπτεται το μακάβριο θέαμα των αζήτητων νεκρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ