ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικός μαραθώνιος Μπραχίμι σε Δαμασκό - Μόσχα

Από τις μάχες στη Δυτική Συρία
Από τις μάχες στη Δυτική Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά και στη συριακή, όπου συνεχίζει να έχει επαφές ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι. Ο Μπραχίμι, που έφτασε στη Δαμασκό τη Δευτέρα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ασαντ και έχει σειρά επαφών με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους ενώ θα συναντηθεί, όπως έγινε γνωστό, και με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό.

Ο Αλγερινός διπλωμάτης δεν έχει αποκαλύψει τίποτε ως προς το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεών του. Αρκέστηκε, χτες, να απευθύνει νέα έκκληση για «πραγματική αλλαγή» στη Συρία, την οποία έθεσε στο σχήμα της σύστασης «μεταβατικής κυβέρνησης» με πλήρεις εξουσίες, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, είτε προεδρικές είτε βουλευτικές ανάλογα με το ποιο σύστημα θα θελήσει ο συριακός λαός να υιοθετήσει, αποτρέποντας την κατάρρευση των κρατικών δομών και θεσμών.

Ο Μπραχίμι αναμένεται το Σάββατο στη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Χτες, στη Μόσχα βρέθηκε ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μουκντάντ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Λαβρόφ αλλά και με τον ειδικό απεσταλμένο του Κρεμλίνου για τη Μέση Ανατολή Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Το περιεχόμενο των επαφών δεν έγινε γνωστό. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, έσπευσε να διαψεύσει ότι έχει εκπονηθεί κοινό ρωσο-αμερικανικό σχέδιο αποκλιμάκωσης για τη Συρία το οποίο προωθείται.

Βίντεο με αποσκιρτήσεις

Στο μεταξύ, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δύο βίντεο όπου εμφανίζουν τον γενικό εισαγγελέα της επαρχίας Χαλεπιού καθώς και τον αρχηγό της στρατιωτικής αστυνομίας της Συρίας, Αχμάντ αλ Μουάμι και στρατηγός Αμπντέλ Αζίζ Τζάσιμ αλ Σχάλαλ, αντίστοιχα, να δηλώνουν ότι αποσκιρτούν και να χαρακτηρίζουν «καθεστώς εγκληματιών και δολοφόνων» το συριακό καθεστώς. Στην περίπτωση του δεύτερου, ανώτερος Σύρος αξιωματούχος, που τήρησε την ανωνυμία του, προσπάθησε να υποτιμήσει τη σημασία της εξέλιξης, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως, ο στρατηγός επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί και «τώρα προσπαθεί να το παίξει ήρωας».

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Μουχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ διέκοψε τη νοσηλεία του στη Βηρυτό και επέστρεψε άρον άρον στη Δαμασκό, φοβούμενος ότι μπορεί οι λιβανικές αρχές να κινηθούν εναντίον του επικαλούμενες το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη, νέα έξαρση παρουσιάζει το σίριαλ σχετικά με την τύχη του εκπροσώπου του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ αλ Μακντίσι, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί από τις αρχές Δεκέμβρη και φέρεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Οι συριακές αρχές μιλούν για «τρίμηνη άδεια». Η βρετανική «Γκάρντιαν» έγραψε, στις αρχές της βδομάδες, ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ ενώ η αραβική εφημερίδα «Ασχάρκ αλ Αουσάτ» ανέφερε ότι ανώνυμη αμερικανική διπλωματική πηγή δε διέψευσε αλλά ούτε επιβεβαίωσε τυχόν ρόλο της CIA στην έξοδο του Μακντίσι.

Στο ίδιο επίπεδο μη διάψευσης αλλά και μη επιβεβαίωσης βρίσκεται και η είδηση που μετέδωσαν δύο ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα και το ραδιόφωνο καθώς και η αραβική εφημερίδα «αλ Κουντς αλ Αράμπι», ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν μυστική συνάντηση στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο βασιλιάς Αμπντάλα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, προκειμένου να εξετάσουν πώς θα αντιδράσουν στην περίπτωση που τα χημικά όπλα που διαθέτει το συριακό καθεστώς «πέσουν στα λάθος χέρια».

Εντός Συρίας, οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση πέριξ της Δαμασκου, αλλά και σε πολλές επαρχίες. Κυρίως άμαχοι είναι ο απολογισμός των μαχών στη βόρεια Συρία στην επαρχία αλ Ράκα. Επίσης, καταγράφηκε νέα μαζική έξοδος προσφύγων προς το βορρά μετά το αιματηρό πλήγμα της Δευτέρας σε ουρά ανθρώπων που περίμενε να πάρει ψωμί. Τουλάχιστον άλλοι 1.100 άνθρωποι έφτασαν στην Τουρκία, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι μέχρι τον Ιούνιο ο αριθμός των προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες θα έχει διπλασιαστεί και θα αγγίζει το 1,1 εκατομμύριο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα εποικιστική πρόκληση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την ανέγερση νέων κατοικιών σε εποικισμό πέριξ της ανατολικής Ιερουσαλήμ ενέκρινε το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών κλιμακώνοντας τις προκλήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ως «αντίποινα» για τη «μονομερή», όπως υποστηρίζει η ισραηλινή ηγεσία, κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να διεκδικήσει και να πετύχει αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της Παλαιστίνης από «οντότητα» σε «κράτος μη μέλος παρατηρητής» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οπως ανακοινώθηκε, εγκρίθηκε η ανέγερση άλλων 942 κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο, που βρίσκεται στις παρυφές της ανατολικής Ιερουσαλήμ και κατοικείται ήδη από 40.000 εποίκους.

Σχολιάζοντας την είδηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η ισραηλινή ηγεσία «θα επιμείνει και θα ενισχύει τους εποικισμούς όσο περισσότερο μπορεί» καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις προκλητικές αυτές κινήσεις. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς. Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Παλαιστινίου Προέδρου Αμπάς, επανέλαβε ότι οι εποικισμοί «είναι κόκκινη γραμμή» και ότι η ισραηλινή προκλητική συμπεριφορά υποχρεώνει τους Παλαιστινίους να αξιοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα υπεράσπισής τους, αφήνοντας και πάλι να εννοηθεί ότι εξετάζεται σοβαρά η προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Παιδιά στις ισραηλινές φυλακές

Αυξήθηκε ο αριθμός των μικρών παιδιών που ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε και κράτησε στις φυλακές σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Κρατουμένων. Το 2012, 900 Παλαιστινιάκια συνελήφθησαν και κρατήθηκαν έναντι 700 το 2011. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, σύμφωνα με την έκθεση, υπέστησαν διάφορα είδη βασανισμών, όπως κρατήθηκαν επί ώρες με δεμένα χέρια και πόδια, έμειναν να βρέχονται επί ώρες, τους ασκήθηκε ψυχολογική βία με απειλές κατά των αδελφών και των γονιών τους. Οπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο υπουργείο, η ισραηλινή κυβέρνηση παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες του ΟΗΕ, οργανώσεων κ.ά. για το ζήτημα δεν έχει αλλάξει διόλου τη συμπεριφορά της και γι' αυτό εξετάζεται σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο το θέμα να αποτελέσει την πρώτη προσφυγή της παλαιστινιακής πλευράς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εγκρίθηκε το σύνταγμα, παραμένει ο διχασμός

ΚΑΪΡΟ.--

Θεμελιώδης νόμος του κράτους είναι από την Τρίτη το αμφιλεγόμενο σύνταγμα που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα δύο φάσεων. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μούρσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, αργά την Τετάρτη. Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, (στις κάλπες που στήθηκαν δύο συνεχόμενα Σάββατα σε 10 και 17 περιφέρειες αντίστοιχα), το «ναι» συγκέντρωσε 63,8%, και το «όχι» 33%. Σε ορισμένες περιφέρειες κομβικές, όπως αυτή του Καΐρου, το σύνταγμα απορρίφθηκε ενώ συνολικά στο δημοψήφισμα δε συμμετείχε παρά το 32,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό που οι επικριτές της όλης διαδικασίας επικαλούνται ως απόδειξη της μη νομιμότητάς του.

Με συνοπτικό τρόπο, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάνθηκε ότι οι καταγγελθείσες παρατυπίες δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο Μούρσι ανακοίνωσε ότι παραδίδει τις νομοθετικές εξουσίες που είχε αναλάβει με ξεχωριστό διάταγμα στις 22 Νοέμβρη, στο εναπομείναν σώμα της Βουλής, την 90μελή άνω Βουλή (ή Σούρα), η οποία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% αποτελείται από μετριοπαθείς και ακραίους ισλαμιστές.

Οι πρώτες αντιδράσεις εκπροσώπων από το «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας», όπου συσπειρώθηκαν αρκετές από τις πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις που εναντιώθηκαν στο σύνταγμα, αρνήθηκαν το λεγόμενο εθνικό διάλογο στον οποίο κάλεσε ο Μούρσι, εφόσον δεν τίθεται σε επανεξέταση το σύνταγμα. Τα πνεύματα θα οξυνθούν περαιτέρω καθώς αργά χτες ο γενικός εισαγγελέας -διορισμένος από τον Μούρσι- ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σε βάρος τριών ηγετικών στελεχών του «Μετώπου» - του αλ Μπάρανταϊ, τον Αμρ Μούσα και του νασεριστή Χάμντιν Σαμπάχι, για «υποκίνηση ανατροπής του προέδρου». Παράλληλα, δύο υπουργοί παραιτήθηκαν χτες από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «οι επιλεγόμενες πολιτικές δε συνάδουν με την πεποιθήσεις τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ