ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Για έκτη μέρα μαζικά στους δρόμους

Χιλιάδες νέοι διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία του Ντίλαν στη διάρκεια της απεργίας

Copyright 2019 The Associated

Χιλιάδες νέοι διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία του Ντίλαν στη διάρκεια της απεργίας
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες στην Κολομβία η γενική απεργία που είχε καλέσει η Πανεθνική Απεργιακή Επιτροπή, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και 6 μέρες ενάντια στο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων και τη μη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, και ταυτόχρονα ενάντια στη βάρβαρη κρατική καταστολή. Η χτεσινή απεργία αφιερώθηκε από τα συνδικάτα στη μνήμη του 18χρονου φοιτητή Ντίλαν Κρουζ, που δολοφονήθηκε από τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας «ενάντια στις ταραχές», ESMAD, καθώς χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο στις 23 Νοέμβρη και υπέκυψε στο νοσοκομείο στις 25 Νοέμβρη.

Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, στο Μεντεγίν, στο Κάλι και σε άλλες πόλεις. Τον παλμό έδωσαν οι νέοι, απαιτώντας να σταματήσει η κρατική καταστολή, και μαζί με τους εργαζόμενους καλούν την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα των πολυήμερων μαζικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 21 Νοέμβρη, με τη γενική απεργία όπου συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων.

Οι διαδηλωτές απαντούν και στον στημένο διάλογο που θέλει να ανοίξει ο Ντούκε και τον καλούν να συναντηθεί μόνο με τους φορείς που έχουν κινητοποιηθεί και οι οποίοι εκφράζουν τη λαϊκή πλειοψηφία. Ζητούν να διαλυθεί άμεσα η δολοφονική ESMAD και ταυτόχρονα να αποσυρθούν τα μέτρα που αφορούν την ελαστικοποίηση της εργασίας, τη δουλειά με την ώρα, την καθιέρωση μισθού στο 75% του βασικού για τους νέους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, το «πακέτο» της κυβέρνησης χτυπάει το δικαίωμα των εργαζομένων σε αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις και ιδιωτικοποιεί πλήρως την Ασφάλιση και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, ενώ με τη φορολογική μεταρρύθμιση χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα και φοροαπαλλάσσει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, με τις διαδηλώσεις οι λαϊκές δυνάμεις απαιτούν η κυβέρνηση να σταματήσει τις παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας, να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, κυρίως από παραστρατιωτικές οργανώσεις, με την ανοχή του κράτους (700 τα τελευταία τρία χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας), να σταματήσει η ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία και στην κοινωνική διαμαρτυρία.

Την Κολομβία συγκλονίζει και η είδηση της αυτοκτονίας του 21χρονου στρατιώτη Μπράντον Σέλι Πάες, στις 23/11. Ο Πάες άφησε ένα βίντεο όπου καταγράφει τις άσχημες συνθήκες που βίωνε μέσα στο στρατό από τους ανωτέρους του, επειδή από τη μια κατήγγειλε αυθαιρεσίες και από την άλλη είχε δηλώσει την πλήρη υποστήριξή του για τις λαϊκές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, και σημειώνει ότι «δεν του άφησαν άλλη επιλογή». Εξηγεί ότι ήταν από φτωχή οικογένεια, σπούδασε παραϊατρικά αλλά το όνειρό του ήταν να σπουδάσει Ιατρική, όμως δεν μπορούσαν να αντέξουν τα δίδακτρα.

ΧΙΛΗ
Στο φως η βαρβαρότητα της αστυνομικής βίας

21χρονος χτυπημένος από σφαίρα καουτσούκ έχασε την όρασή του

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Τις 40 μέρες συμπληρώνουν οι πολύμορφες κινητοποιήσεις στη Χιλή ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα και τη βάρβαρη κρατική καταστολή. Την Τρίτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία η γενική απεργία, αλλά η συσπείρωση των 115 συνδικαλιστικών, κοινωνικών, φοιτητικών, αγροτικών και ιθαγένικων οργανώσεων Κοινωνική Ενότητα συνεχίζει τις εκδηλώσεις - συζητήσεις σε όλη τη χώρα.

Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ωστόσο έρχονται στο φως καθημερινά οι βαρβαρότητες της αστυνομικής βίας, που έχει οδηγήσει στη δολοφονία 28 διαδηλωτών. Επίσης, από τη χρήση κυρίως σφαιρών καουτσούκ πάνω από 200 τραυματισμένοι διαδηλωτές έχουν υποστεί οφθαλμολογικές βλάβες (μερική απώλεια όρασης), ενώ χτες έγινε γνωστή η τραγική είδηση από νοσοκομείο του Σαντιάγκο, ότι ο 21χρονος Γκουστάβο Γκατίσα Βιγιαροέλ έχασε την όραση και από τα δύο του μάτια μετά από χτύπημα από σφαίρα καουτσούκ, που είχε δεχτεί ενώ κατέγραφε με την κάμερά του την αστυνομική βια στις 3 Νοέμβρη στην πλατεία Μπακεδάνο του Σαντιάγκο.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις λόγω ασθένειας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σε κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο προχώρησαν οι Συνομοσπονδίες Εργαζομένων της Ισπανίας, CCOO (Εργατικές Επιτροπές - συμμετέχουν και τα μέλη του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας) και UGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων - συμμετέχουν τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος) καταγγέλλοντας τις απολύσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις λόγω ασθένειας των εργαζομένων. Οπως σημειώνεται, το φαινόμενο είναι διαδεδομένο στη χώρα και βασίζεται στην εργατική νομοθεσία του 2012 και το άρθρο 52, της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Βάσει αυτού, ο εργοδότης μπορεί να απολύει έναν εργαζόμενο αν απουσιάζει - έστω και δικαιολογημένα - κατά το 20% των εργάσιμων ημερών σε δύο μήνες και επίσης αν κατά το προηγούμενο 12μηνο οι απουσίες του φτάνουν στο 5% των εργάσιμων ημερών, ή στο 25% στο τετράμηνο.

Το ζήτημα αυτών των απολύσεων ήρθε και πάλι στην πρώτη γραμμή μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, στις 29 Οκτώβρη, να κρίνει «νόμιμη» την απόλυση εργαζόμενου σε επιχείρηση στη Βαρκελώνη λόγω αναρρωτικής άδειας το 2017. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά εργαζόμενο σε κουζίνα ξενοδοχειακής μονάδας, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας και πήρε αναρρωτική άδεια. Στο Εργατοδικείο της Βαρκελώνης αρχικά είχε κριθεί άκυρη η απόλυση, αλλά στη συνέχεια η εταιρεία πήγε στο ανώτερο δικαστήριο και ...δικαιώθηκε.

Τα συνδικάτα θεωρούν πως η απόφαση αυτή προκαλεί «την κατοχύρωση της υπεροχής της παραγωγικότητας και των επιχειρηματικών κερδών έναντι δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως του δικαιώματος της εργασίας και της ανάκτησης της υγείας μετά από ασθένεια». Κάτι που θα αναγκάζει τους εργαζόμενους «να επιστρέφουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν αναρρώσει πλήρως, από φόβο μην απολυθούν, με όλους τους επακόλουθους κινδύνους που αυτό μπορεί να εγκυμονεί για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους».

Το υπαρκτό ζήτημα αξιοποιούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των δύο Συνομοσπονδιών για να πιέσουν για το σχηματισμό σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, που υποτίθεται θα αναιρέσει τις αντεργατικές διατάξεις του Εργατικού Κώδικα, καλλιεργώντας γενικότερα αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση.

  • Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε και το αποτέλεσμα του εσωτερικού δημοψηφίσματος - με συμμετοχή του 59% - στο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ποδέμος», που κατά 96,8% στηρίζει το σχηματισμό κυβέρνησης με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εγκρίσεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας).
ΓΑΛΛΙΑ
Αγρότες διαδηλώνουν και στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Μου αρέσει το επάγγελμά μου, μου αρέσει όμως και να ζω». «Αγρότης: Μικρός ονειρεύεσαι, μεγάλος εξοντώνεσαι». «Γαλλία, θέλεις ακόμα τους αγρότες σου;».

Συνθήματα όπως τα παραπάνω έγραψαν αγρότες σε τρακτέρ με τα οποία διαδήλωσαν, χτες, στα προάστια του Παρισιού και όχι μόνο, ενάντια στις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής Μακρόν αλλά και των κατευθύνσεων που συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες για όλη την ΕΕ.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες (όπως αυτές που η ΕΕ έχει υπογράψει με τον Καναδά και τη Mercosur), που διαμορφώνουν νέους όρους για την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών αγροτικών προϊόντων, η ενίσχυση της οποίας βέβαια ωφελεί τους μεγαλοαγρότες - αγροτοκαπιταλιστές, που δεν καλλιεργούν απλά κάποια στρέμματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες τεράστιων γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και βιομηχανιών (από τρόφιμα, Φάρμακο, χημική βιομηχανία), σε κλάδους τροφίμων. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν οργανώσεις όπως η FNSEA (εργοδοτική ένωση που εκπροσωπεί κολοσσούς στον τομέα της διατροφής) και άλλες όπως η JA.

Πάντως, εκτός από τις σκοπιμότητες που υπηρετούν τέτοιες κινητοποιήσεις για αγροτοκαπιταλιστές, τη δική τους οργή εκφράζουν και μικρομεσαίοι αγρότες, που συνθλίβονται από την πολιτική συγκέντρωσης της γης σε όλο και λιγότερα χέρια. Μάλιστα, ενδεικτικά είναι στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSEE), ότι το 2016 το 22,1% των καλλιεργητών στη Γαλλία εμφάνισαν εισοδήματα που τους κατέταξαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Διαδηλωτής αγρότης από τη Μάρνη (βορειοδυτικά) δήλωνε χτες σε ΜΜΕ ότι στην περιοχή του για περίπου 1 στους 3 αγρότες τα εισοδήματα έχουν ουσιαστικά εκμηδενιστεί, ενώ πέρυσι τα ετήσια έσοδα μειώθηκαν κατά 75% σε σχέση με την τετραετία 2010 - 2014.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες αγροτών γίνονται αυτές τις μέρες σε Γερμανία και Ιρλανδία.

ΒΟΛΙΒΙΑ
H πραξικοπηματική κυβέρνηση όρισε πρέσβη στις ΗΠΑ

Παρά το συμβιβασμό για την «ειρήνευση» και τη διενέργεια νέων εκλογών στη Βολιβία ο οποίος επιτεύχθηκε ανάμεσα στην πραξικοπηματική κυβέρνηση της Γιανίνε Ανιες και στους βουλευτές του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος του ανατραπέντος Προέδρου Εβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται με άσυλο στο Μεξικό, η κυβέρνηση αυτή, μαριονέτα των ιμπεριαλιστών, δεν μένει άπραγη. Την Τρίτη όρισε νέο πρέσβη στις ΗΠΑ, αποκαθιστώντας τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών μετά από 11 χρόνια, από όταν η κυβέρνηση Μοράλες είχε απελάσει τον Αμερικανό πρέσβη για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας». Πρέσβης ορίστηκε ο Ουάλτερ Οσκαρ Σεράτ Κουέγιαρ, με θητεία πρέσβη της Βολιβίας στα Ηνωμένα Εθνη, επί προ-Μοράλες κυβερνήσεων.

Η κίνηση αυτή έχει σαφώς το συμβολισμό ότι πλέον ο προσανατολισμός της χώρας είναι και προς τις ΗΠΑ (εκτός από Κίνα, Ρωσία κ.λπ.), πάντως τυπικά ο διορισμός πρέπει να πάρει έγκριση από το Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί το MAS με 2 στους 3 βουλευτές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην πάλη των λαών και της νεολαίας της Λατινικής Αμερικής διοργανώνει την 1η Δεκέμβρη η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ, στις 17.00 στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Θα μιλήσει ο Ομάρ Κουότα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, ενώ θα προλογίσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ