ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
Ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να έχει κατακτήσεις

Από τη συνομιλία του Θ. Κωνσταντινίδη με τους εργαζόμενους στο ΧΥΤΑ Πέλλας
Από τη συνομιλία του Θ. Κωνσταντινίδη με τους εργαζόμενους στο ΧΥΤΑ Πέλλας
Με τους εργαζόμενους του Δήμου Πέλλας, που μήνες τώρα παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΧΥΤΑ, συναντήθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Γιάννη Ζιώγα, βουλευτή του Κόμματος. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, αρχικά, ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τη θετική εξέλιξη που προέκυψε, καθώς ο δήμος, που αρχικά προκήρυξε διαγωνισμό για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ από ιδιώτες, τελικά κάτω από την πίεση των εργαζομένων αποφάσισε να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την 3η διαχειριστική επιτροπή που διοικεί το ΧΥΤΑ, για τη λειτουργία του από τους εργαζόμενους του δήμου. Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στο δημοτικό γκαράζ και μετά ξεναγήθηκε στο ΧΥΤΑ.

Ο ΧΥΤΑ της Πέλλας ξεκίνησε να λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές Γενάρη. Υπεύθυνος για τη δοκιμαστική λειτουργία ήταν ο εργολάβος που κατασκεύασε το έργο, «Παπαϊωάννου», πίσω από τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ο όμιλος Λάτση. Δέκα μήνες μετά, και ενώ η δοκιμαστική λειτουργία έληξε το Μάρτη, ο ΧΥΤΑ εξακολουθούσε να λειτουργεί από τον εργολάβο. Στο μεταξύ, ο δήμος, με σύμφωνη γνώμη διοίκησης (ΝΔ) και μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) αποφάσισε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του ΧΥΤΑ και προκήρυξε διαγωνισμό για τη λειτουργία του για ένα χρόνο από ιδιωτική εταιρεία. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιούνταν στις 25 Οκτώβρη.

Κάτω από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που από την αρχή είχαν τη στήριξη των εκλεγμένων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την περασμένη βδομάδα, ο δήμος αποφάσισε να ακυρώσει το διαγωνισμό και να αναλάβει ο ίδιος τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Από την επόμενη μέρα, ο ανάδοχος του έργου τα μάζεψε κι έφυγε και οι εργαζόμενοι του δήμου μπήκαν αποφασιστικά, λειτουργούν και φυλάσσουν το ΧΥΤΑ.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση καθώς εκκρεμεί να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και φορέα. Σημείωσε πως, ειδικά αυτή την περίοδο, έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι να βλέπουν ότι μπορούν να υπάρχουν έστω και μικρές κατακτήσεις. Συνδέοντας την εξέλιξη του αγώνα τους με τις γενικότερες εξελίξεις σημείωσε πως πρέπει οι εργαζόμενοι οργανωμένα, συλλογικά και ταξικά προσανατολισμένοι να παλέψουν για αντίστοιχες κατακτήσεις στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα, να διεκδικήσουν οι ίδιοι να γίνουν οι διαχειριστές της τύχης της χώρας.

ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΥΡΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Το έργο κατάντησε «Γεφύρι της Αρτας»

Την άμεση χρηματοδότησή του και την επαναπρόσληψη των απολυμένων απαίτησε το ΚΚΕ, με Ερώτηση στη Βουλή

Την άμεση χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του φράγματος Αχυρών στην Αιτωλοακαρνανία απαίτησε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ζητώντας παράλληλα την επαναπρόσληψη των απολυμένων που έχουν διωχθεί μετά το σταμάτημα των εργασιών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μαγκριώτης, υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι πως το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους σημειώνοντας πως «πάντοτε οι εθνικοί πόροι ήταν περιορισμένοι και τώρα πολύ περισσότερο, λόγω της οικονομικής κρίσης». Επίσης επικαλέστηκε προβλήματα της κατασκευάστριας εταιρείας που δεν μπορεί αυτή την περίοδο να πάρει φορολογική ενημερότητα και να λάβει τη σχετική χρηματοδότηση, η οποία θα καλύψει το 50% των εργασιών.

Το έργο «έχει καταντήσει γεφύρι της Αρτας», σημείωσε ανταπαντώντας ο Ν. Μωραΐτης προσθέτοντας ότι με το σταμάτημά του «βρέθηκαν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι». Επισήμανε επίσης ότι «αυτό το έργο θα μπορούσε να δώσει ζωή στην περιοχή, όμως «σκοντάφτει στην πολιτική της ΕΕ - που την υπηρετείτε και εσείς και οι κυβερνήσεις της ΝΔ - που τέτοια έργα τα θεωρεί μη επιλέξιμα», αφού στοχεύει στη «συρρίκνωση του αγροτικού τομέα». Απαντώντας σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανάδοχο εταιρεία επισήμανε ότι «τον κόσμο τον αφορά το ότι το έργο έχει σταματήσει», τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει επανέναρξη των εργασιών, αφού «το χειμώνα θα έχουμε ζημιές στο έργο, που θα φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Χειμερινή ώρα από την Κυριακή

Μία ώρα πίσω γυρίζουν οι δείκτες των ρολογιών την προσεχή Κυριακή, οπότε στις 4 τα ξημερώματα η ώρα θα πρέπει να «δείχνει» 3. Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μάρτη 2012.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ: Το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρά τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου δίνει τελικά παράταση ενός μήνα για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων μέχρι και τις 30 Νοέμβρη.

ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ τέθηκε χτες 46χρονος αρχιφύλακας, ο οποίος συνελήφθη για ληστεία. Παράλληλα, διατάχθηκε σε βάρος του Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Χαρακτηριστικό είναι πως υπηρετούσε στην «Αντιτρομοκρατική». Ο συλληφθείς πήγε, ως πελάτης, σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ και, προτάσσοντας το υπηρεσιακό του όπλο, αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 180 ευρώ, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με την κουκούλα του μπουφάν του.


ΚΟΒ Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους

Τον κίνδυνο και ο χώρος του Θεμιστόκλειου να πέσει στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ αποτελεί το μοναδικό χώρο άθλησης στο δήμο για αθλήματα στίβου, και, παράλληλα, στεγάζει δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία από διάφορα αθλήματα, μερικά από τα οποία (π.χ. καλαθοσφαίριση και πυγμαχία) έχουν κυριολεκτικά πεταχτεί έξω, γιατί δεν έχουν πού να προπονηθούν, επισημαίνει, με πρόσφατη ανακοίνωση, η ΚΟΒ Ε' Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά του ΚΚΕ.

«Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Θεμιστόκλειο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι ντροπιαστική και βαραίνει όλες τις δημοτικές αρχές και τις δυνάμεις εκείνες που το άφησαν στην τύχη του.

Το σίγουρο είναι ότι θα μας βρουν μπροστά τους σε οποιαδήποτε τέτοια σχέδια. Το Θεμιστόκλειο και κάθε ελεύθερος χώρος ανήκει στο λαό, που πληρώνει διπλά και τριπλά μέσα από φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια κ.λπ., είναι προκλητικό να δίνεται σε ιδιώτες για να γεμίσουν κι άλλο τα ήδη φουσκωμένα σεντούκια τους».

Λένε ψέματα ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Σκόπιμα κρύβουν ότι με ευθύνη των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης κάθε χρόνο παρακρατούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), χρήματα τα οποία δίνονται στο κεφάλαιο για άλλους σκοπούς.

Απαιτούμε άμεσα, καταλήγει η ανακοίνωση, να διεκδικηθούν χρήματα από τους ΚΑΠ, προκειμένου, όχι μόνο να ανακαινιστεί το Θεμιστόκλειο, αλλά να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι άθλησης σε οικόπεδα και ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο Πειραιά, ανοιχτοί και ελεύθερα προσβάσιμοι, τόσο για τα ερασιτεχνικά σωματεία, όσο και για τον πειραιώτικο λαό.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Ψήφισμα καταδίκης του πολυνομοσχεδίου

Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου καταδικάζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ύστερα από σχετική πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Υπέρ ψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τέσσερις σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Στη σχετική πρόταση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλούσε το Δημοτικό Συμβούλιο: Να απορρίψει και να καταδικάσει στην πράξη το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο. Να καταπολεμήσει ό,τι βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικότερα των εργαζομένων του Δήμου. Να περιφρουρήσει το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να κοντραριστεί με την κυρίαρχη πολιτική και να μη «στείλει» κανέναν εργαζόμενο στη λαιμητόμο της εφεδρείας. Καμία απόλυση εργαζομένου του Δήμου. Να μην επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Στο ψήφισμα, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι «τα μέτρα που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, παρά τη λαϊκή κατακραυγή και τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις, φέρνουν την κόλαση σε κάθε εργαζόμενο και την οικογένειά του».

Tη στάση του δημάρχου και της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, σημειώνοντας πως «ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ μήνυσε τους απλήρωτους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις Υδρευσης και Πολιτισμού επειδή εδώ και μήνες αγωνίζονται για το αυτονόητο: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους (από 9-25 μήνες που χρωστάνε στον καθένα) και να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μάλιστα, τη Δευτέρα 24/10 κάλεσε την αστυνομία, η οποία απείλησε τους εργαζόμενους, που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του Δημαρχείου, ότι αν εμποδίσουν άλλους εργαζόμενους να μπούνε μέσα θα προχωρήσει σε συλλήψεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ