ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Στενή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ

Τη θέση των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, στη συνάντησή του χτες με τον ομόλογό του από τη γειτονική χώρα, Ταλάτ Τζαφέρι. Και οι δύο εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι που οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ο Τ. Τζαφέρι, Αλβανός, πρώην ηγετικό στέλεχος του UCK, διορίστηκε υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ στον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης Γκρούεφσκι. Προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, του Αλί Αχμέτι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Αμυνας της γειτονικής χώρας στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στο στρατιωτικό τομέα, οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, σε επίπεδο αξιωματικών των δύο Γενικών Επιτελείων, υπογράφηκε για το 2014 μονοετής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που, μεταξύ άλλων, προβλέπει διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και φοίτηση αξιωματικών από την ΠΓΔΜ στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές.

Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, στο πλαίσιο προώθησης κοινών συμφερόντων των αστικών τάξεων των δύο κρατών και της ένταξης των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υφίσταται ήδη από το 1999. Τότε, στο πλαίσιο «υπουργικής πρωτοβουλίας» για την «άμυνα» των χωρών της περιοχής, σχηματίστηκε η πολυεθνική Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης SEEBRIG (από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ, αποτελείται από περίπου 4.000 άνδρες και σήμερα εδρεύει στη Λάρισα). Η ΠΓΔΜ είχε τη διοίκησή της (Σεπτέμβρης 2011 - Αύγουστος 2013), ενώ για το 2014 έχει την προεδρία της «Ατυπης Ομάδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της «εταιρικής σχέσης» κρατών εκτός ΝΑΤΟ με το ΝΑΤΟ, «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας ΥΕΘΑ χαρακτήρισε τον Τζαφέρι «ρεαλιστή πολιτικό»: «Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας και, για το σκοπό αυτό, έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και δίκαιο πλαίσιο διευθέτησης. Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, ξεκάθαρη και λειτουργική και να μην αφήνει περιθώρια για ανιστόρητες αξιώσεις», πρόσθεσε.

Ο Τ. Τζαφέρι, ουσιαστικά, επιβεβαίωσε την έγνοια της κυβέρνησής του να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς: «Ακόμη μία φορά συμφωνήσαμε πως αυτό (σ.σ. η ονομασία των Σκοπίων) δε θα σταθεί εμπόδιο για να ενισχύσουμε όλα τα πεδία συνεργασίας των υπουργείων μας (...) Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση στο εγγύς μέλλον, που θα ανοίξει το δρόμο για να επιτύχουμε την ιδιότητα του πλήρους μέλους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (βλ. ΝΑΤΟ)».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Δεχόμεθα πιέσεις, αλλά με ... μέτρο»

Τη φύση των ανισότιμων σχέσεων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καθώς και το γεγονός ότι η ανισόμετρη ανάπτυξη των καπιταλιστικών κρατών είναι καθοριστικό στοιχείο στα μεταξύ τους παζάρια, επιχείρησε να συγκαλύψει ο Ευ. Βενιζέλος, στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΣΕΠ).

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης, παρ' ότι κάνουμε σκληρή οικονομική διαπραγμάτευση από δυσμενή θέση, δεν έχει ασκηθεί ασύμμετρη ή αθέμιτη πίεση εναντίον μας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας ή άμυνας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας».

Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ υπό την προεδρία Βενιζέλου, συζητήθηκαν θέματα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, η πολιτική διεύρυνσης και η πολιτική γειτονίας της, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, οι ελληνοτουρκικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Σκοπιανό και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα της ευρωενωσιακής προοπτικής τους.

Το ΕΣΕΠ συστάθηκε με νόμο το 2003 ως όργανο διαμόρφωσης «εθνικής στρατηγικής» και «εθνικής συναίνεσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, όργανο «συμβουλευτικό της κυβέρνησης». Το ΚΚΕ δε συμμετέχει, καθώς το ΕΣΕΠ ουσιαστικά βάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν τον κολαούζο της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Διάσκεψη προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σε εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ προχώρησε εξάλλου ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική ότι «είναι σημαντικό ότι υπεγράφη η Συμφωνία Επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία» και πως «αν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα στη Συρία, αν δεν λυθεί το ζήτημα μιας χώρας η οποία κινδυνεύει να γίνει ασύντακτη όπως η Λιβύη, αν δεν λύσουμε τα προβλήματα στην πηγή τους, η Μεσόγειος θα αντιμετωπίζει διαρκώς κύματα ανθρώπων απελπισμένων», αποκρύπτοντας πλήρως τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή και την ένταση της καταστολής ενάντια στους ξεριζωμένους. Στα ίδια πλαίσια μάλιστα, προπαγάνδισε την εμπλοκή της Ελλάδας στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση της λυκοσυμμαχίας, σημειώνοντας: «Αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη σημασία έχει η διαχείριση νέων προκλήσεων όπως αυτή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία»...

Για το θέμα της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι: «Η καλή γειτονία και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι ένα διμερές ζήτημα σε σχέση με ένα όνομα, είναι θεμελιώδες κριτήριο που πρέπει να εκπληρεί κάθε κράτος-μέλος», ενώ συμπλήρωσε πως «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η εσωτερική πολιτική, η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην Τουρκία».

Διαφημίζοντας τέλος τα «πρωτογενή πλεονάσματα» που επετεύχθησαν για λογαριασμό του κεφαλαίου και είναι αποτέλεσμα της έντασης της φοροληστείας σε βάρος του λαού και των άγριων περικοπών των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε: «Εάν δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα κυκλικά προσαρμοσμένο και λάβουμε υπόψη μας και τα εφάπαξ μέτρα, τότε έχουμε ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα 6,5% του ΑΕΠ, το καλύτερο διεθνώς, καλύτερο κι απ' αυτό που εμφανίζει η Σιγκαπούρη»!

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ερίζουν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για την πρωτοκαθεδρία

Την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμπλεύσει με τους «58» επαναβεβαίωσε η συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, που άσκησε έντονη κριτική στα στελέχη της μειοψηφίας που τους στηρίζουν τόσο ώστε να συμμετέχουν ως ομιλητές σε εκδηλώσεις τους, όπως η χτεσινοβραδινή στην Κηφισιά με ομιλητές τους Χ. Ροζάκη, Α. Παπαδόπουλο και Γρ. Ψαριανό.

«Οσοι μειοψηφούν διατηρούν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να εκφράζουν δημόσια τη διαφορετική τους άποψη. Πιστεύω όμως ότι η απόφαση της "Κίνησης των 58" να κατέλθουν στις ευρωεκλογές μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέα δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη από όλους. Πρόκειται προφανώς για ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της ΔΗΜΑΡ», ανέφερε ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Μάλιστα, για πρώτη φορά παραδέχτηκε πως υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης το οποίο όμως προσπάθησε να υποβιβάσει, λέγοντας «δεν θα υπάρξει αποχώρηση κάποιων μελών μας, εκτιμώ όμως ότι αν συμβεί θα αφορά μόνον έναν ελάχιστο αριθμό».

Ο Φ. Κουβέλης εκφράστηκε ξανά θετικά για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ μελλοντικά σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με προϋπόθεση «δεσμευτική προγραμματική συμφωνία και συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων συλλογικής λειτουργίας».

Στη δευτερολογία του στην ΚΕ επιτέθηκε στον Ευ. Βενιζέλο: «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εν τη ρύμη του εκνευρισμού του, το ομολόγησε: ψηφίστε, είπε, το μοντέλο της κεντροαριστεράς που σας υποδεικνύω για να μην απονομιμοποιηθεί η στρατηγική της χώρας. Δηλαδή, ψηφίστε την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξετε την κυβέρνηση των συγκεκριμένων λογικών και επιλογών».

Στο μεταξύ δυσαρέσκεια προκάλεσαν στη ΔΗΜΑΡ δηλώσεις του Α. Λοβέρδου, -με τον οποίο προχωρούν οι συζητήσεις για συνεργασία- υπέρ της συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και τα όσα είπε χτες (ρ/σ «Βήμα») αναφερόμενος στους «58», υποστηρίζοντας πως δεν εκπροσωπούν την κεντροαριστερά η οποία εκπροσωπείται απ' το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του και ακόμα ότι «σημασία έχει να αθροιστούμε, δεν νομίζω ότι μας χωρίζει κάτι σημαντικό». Ο Α. Λοβέρδος δεν απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι βλέπει θετικά τη σχετική πρόσκληση αν και πρέπει να εξετάσει περί τίνος πρόκειται.

Ενστάσεις στο ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο διάχυσης

Την ίδια στιγμή, ο Ε. Βενιζέλος, απ' το βήμα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς υπό τους «58». «Θέλουμε όλες τις δυνάμεις» δήλωσε, προσθέτοντας πως θα κρατηθεί θέση για τη ΔΗΜΑΡ αλλά και για το κόμμα του Α. Λοβέρδου κ.ά. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν απάντησε στο πώς θα καταληχτούν οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, ζήτημα που προκαλεί τριβές μιας και είναι πολλοί που ορέγονται μια εκλόγιμη θέση. Επιχειρώντας να καθησυχάσει όσους στο κόμμα του ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάχυσης στους «58», δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται: «Σεβόμαστε, συμπράττουμε, θέλουμε σεβασμό στην υπόσταση του ΠΑΣΟΚ τώρα. Ετσι, μπορούμε να πάμε στην Ελιά, για την οποία έχω μιλήσει από τον Ιούλιο του 2012».

Ασκησε κριτική στην αντιπολιτευτική ρητορική της ΔΗΜΑΡ, υπενθυμίζοντάς της ότι τα κόμματα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας στην οποία θέλει να ενταχτεί, συμμετέχουν στις χώρες τους σε σχήματα όπως αυτό της ελληνικής κυβέρνησης. Επ' αυτού πρόσθεσε: «Στην πλατφόρμα του ΕΣΚ πιστεύουν και άλλοι. Θεωρούν ότι εκφράζονται από αυτό και εμείς λέμε, ελάτε όλοι μαζί να κατέβουμε, ελάτε να συνδιαμορφώσουμε την πλατφόρμα (...) Πιστεύετε όλοι αυτοί δεν έχουν άποψη για ένα κόμμα που λέει την αλήθεια, ή δεν τους νοιάζει αν λέμε και λίγο από εδώ και λίγο από εκεί, (...), ίσως να συνεργαστούμε και με άλλο κόμμα όπου θα βρεθεί και ο κ. Καμμένος;».

Ο Μ. Καρχιμάκης, μέλος της κίνησης των «75», συνέστησε στους «58» να μην υποδεικνύουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ούτε να το χρησιμοποιούν για τις επιδιώξεις τους και πρόσθεσε: «Αν θέλουν μπορούν να συμπαραταχτούν και αυτοί και οποίοι άλλοι στην προσπάθεια με κορμό το ΠΑΣΟΚ ... Ούτε μπορούμε πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές να περνά το μήνυμα αν το αποτέλεσμα είναι σε θετική κατεύθυνση το επέτυχαν οι "58" και αν είναι δυσάρεστο θα φταίει το ΠΑΣΟΚ».

Διεργασίες και στην «πατριωτική δεξιά»

Για «δεξιά Ελιά» κάνουν λόγο δημοσιεύματα στον Τύπο, αναφερόμενα στη συνεργασία που «ψήνεται» ανάμεσα στον Β. Πολύδωρα και τον Χρ. Ζώη ενόψει ευρωεκλογών. Διεργασίες συνεχίζονται και στο χώρο της λεγόμενης «πατριωτικής δεξιάς. Χτες, την υποψηφιότητά του για περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε ο «ανεξάρτητος» βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Πρώην στέλεχος της ΝΔ, διατελέσας υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, διεγράφη από τον Αντ. Σαμαρά, ίδρυσε το «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα» του οποίου είναι γενικός γραμματέας, ενώ το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι έχει «κλειδώσει» η συνεργασία του για τις εθνικές εκλογές με τους ΑΝΕΛ. Για τις περιφερειακές, ονόμασε τον συνδυασμό του «ΟΧΙ στο Μνημόνιο» κι έκανε κάλεσμα συνεργασίας προς όλους τους «αντιμνημονιακούς».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η ροή πληροφοριών για το πολιτικό μέλλον του άλλοτε αρχηγού του στρατού και πρώην υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση Πικραμμένου, Φράγκου Φραγκούλη. Το τελευταίο σενάριο τον θέλει να διεκδικεί το Δήμο Θεσσαλονίκης με στήριξη και της ΝΔ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ