ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο επίκεντρο αιτήματα επιβίωσης

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι κινητοποιήσεις

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία
Η πετυχημένη έναρξη των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων την προηγούμενη βδομάδα, με τα δυναμικά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα, στην Αχαΐα, στη Λέσβο, στην Αγιά της Λάρισας, στη Φθιώτιδα, στον Ορχομενό της Βοιωτίας, στον Τύρναβο, στέλνει το μήνυμα της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού. Η πάλη συνεχίζεται με συλλαλητήρια και σε άλλες περιοχές της χώρας και μέχρι στιγμής από την ΠΑΣΥ έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις:

  • Αύριο Δευτέρα, 29 Γενάρη, στα Τρίκαλα (στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (στις 11 π.μ. στη διασταύρωση Βασιλί, του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων).
  • Την Τετάρτη, 31 Γενάρη, στην Ελασσόνα (στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία).
  • Τη Δευτέρα, 5 Φλεβάρη, στη Νέα Χαλκηδόνα, από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης.
Αμεσες και ζωτικές διεκδικήσεις

Με τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν:

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Τη χρονιά που πέρασε οι μικρομεσαίοι αγρότες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά και σε αρκετά προϊόντα πάνω από 30%. Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία έφερε περικοπές στις καλλιέργειες και μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής - με τους νέους κανονισμούς που ψηφίστηκαν και τους νέους που ετοιμάζονται στην ΕΕ, κάποιες καλλιέργειες, όπως ο καπνός, τα τεύτλα, τα οπωροκηπευτικά κ.ά. πάνε προς εξαφάνιση - και «πετσόκοψε» τις επιδοτήσεις. Πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα προκάλεσαν και οι εκτεταμένες καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

- Επαναφορά των κατώτερων τιμών εγγύησης σε όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων και αναπροσαρμογή του ποσοστού υπολογισμού της επιστροφής του ΦΠΑ, για την εξασφάλιση βιώσιμου εισοδήματος.

Ως γνωστόν, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η εγγύηση κατώτερων τιμών καταργήθηκε, με αποτέλεσμα οι εμπορικές τιμές των προϊόντων να διαμορφώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα και εμποροβιομήχανοι να κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Οσον αφορά στις επιδοτήσεις, πάλι με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, καθηλώθηκαν στα επίπεδα του μέσου όρου της τριετίας 2000-2002, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν από τον πληθωρισμό και από τις «νόμιμες» και παράνομες παρακρατήσεις, που σε ορισμένα προϊόντα αγγίζουν και το 15%.

- Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές σχέσεις.

Οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψαν στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αύξησαν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στη διάθεση της εγχώριας παραγωγής, μεγαλώνοντας τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας από τις πολυεθνικές και διογκώνοντας το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου της χώρας, που στο πρώτο οκτάμηνο του 2006 ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ.

- Μείωση του κόστους παραγωγής, με ουσιαστικό έλεγχο και πάταξη της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων στη διάθεση των αγροτικών μέσων και εφοδίων και την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.

Οι αγρότες αγοράζουν πανάκριβα τα εφόδια - σπόρους, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, καύσιμα, μηχανήματα κ.ά. - καταβάλλοντας και τον ανώτερο συντελεστή του ΦΠΑ. Επιπλέον, βασικά έργα υποδομής - αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα - που θα μείωναν το διογκωμένο κόστος παραγωγής, δε γίνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιοχές, όπως ο Εβρος κ.α., που πνίγονται, συχνά, από τις πλημμύρες και άλλες, όπως η Θεσσαλία, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας και κινδυνεύουν με παραγωγική απερήμωση.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και σταθερή χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και να καταβάλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις.

Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που ισχύει δεν προβλέπει αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών, ούτε καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις που δίνονται, όταν δίνονται, να είναι ψίχουλα. Το κράτος δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι χρεωμένος 2,3 δισ. ευρώ κι αυτό το χρέος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση των αγροτικών ασφαλίσεων.

- Πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, σταμάτημα του ξεπουλήματος των εταιρειών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ στους ιδιώτες, Αγροτική Τράπεζα κρατική, με αναπτυξιακά κοινωνικά κριτήρια.

Οι κατά καιρούς «ρυθμίσεις» των αγροτικών χρεών, που έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν έλυσαν το πρόβλημα της υπερχρέωσης των αγροτικών νοικοκυριών και το μόνο που πέτυχαν ήταν να βοηθήσουν την ΑΤΕ να «γεμίσει» το θησαυροφυλάκιό της. Κι αυτή η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο η ΑΤΕ θα λειτουργεί με «ιδιωτικοοικονομικά» κριτήρια και θα συνεχίζει την τοκογλυφική πολιτική της σε βάρος των αγροτών.

- Διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων που θα δίνονται στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι αγροτικές συντάξεις δεν αποτελούν παρά «επιδόματα ελεημοσύνης» για τους απόμαχους της αγροτικής δουλιάς, που αναγκάζονται να ζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η «αύξηση» των 100 ευρώ, μέσα σε δυο χρόνια, που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση είναι λίγα ακόμα ψίχουλα, μια ακόμα κοροϊδία για τον κόσμο της υπαίθρου.

- Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια, αποκεντρωμένα και αναβαθμισμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας και τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων στην ύπαιθρο για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της.

Η ζωή στο χωριό είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο φτωχός αγροτικός κόσμος δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στις καθημερινές βιοτικές ανάγκες του. Και, βεβαίως, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού στερούν από τους κατοίκους της υπαίθρου το δικαίωμα στο δημόσιο, κοινωνικό αγαθό της Υγείας, στη μόρφωση των παιδιών τους, στην επαφή τους με την πολιτιστική δημιουργία.

Αδιάλλακτη η κυβέρνηση

Σ' όλα αυτά τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που προβάλλει το συνεπές, αγωνιστικό κίνημα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, απαντάει με κυνική αδιαλλαξία και πλήρη άρνηση. Μ' αυτό τον τρόπο δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να μετακινηθεί «ρούπι» από την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Θορυβημένος από τις κινητοποιήσεις που οργανώνει η ΠΑΣΥ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Μπασιάκος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, «οχυρωμένος» πίσω από τα «δεδομένα» της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, αρνείται την ικανοποίηση όλων των διεκδικήσεων της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Ταυτόχρονα, καταφεύγει σε ψεύδη και αλχημείες - παρά τα αντίθετα στοιχεία, ισχυρίζεται ότι υπάρχει άνοδος του αγροτικού εισοδήματος, ότι δίνονται γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις, ότι αυξάνονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κ.ά. - και προσπαθεί να βάλει «σφήνα» στην αγωνιστική ενότητα των μικρομεσαίων αγροτών, κάνοντας λόγο για «αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ».

Αποστομωτική απάντηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε η ΠΑΣΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «αντί να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, ο υπουργός, με την προσφιλή του διασπαστική πολιτική, προσπάθησε να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που συρρικνώνει και εξαφανίζει βασικές καλλιέργειες, κλείνει εργοστάσια και μαραζώνει την ύπαιθρο, αποδεκατίζει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους, συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια, αυξάνει την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων και των κάθε είδους καρτέλ». Κι αφού ξεσκεπάζει ένα προς ένα τα ψεύδη και τις αλχημείες του υπουργού, η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες «ενωμένοι μέσα από τους συλλόγους, τους συνεταιρισμούς και τις ομοσπονδίες και συσπειρωμένοι στο διεκδικητικό, αγωνιστικό πρόγραμμα της ΠΑΣΥ, που εκφράζει τα συμφέροντά τους, να αντισταθούν στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν. Με τους αγώνες τους - υπογραμμίζει - να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα προστατεύει το μόχθο τους, θα αναζωογονεί οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους αγρότες και τους απόμαχους».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ