ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Πανελλαδική απεργία στις 19 του Οκτώβρη

Η ταξική τους Ομοσπονδία συντονίζει τους αγώνες του κλάδου

Με την ενίσχυση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα απέναντι στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης απαντούν οι εργάτες και οι εργάτριες στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα. Η ταξική τους Ομοσπονδία (ΟΕΚΙΔΕ) αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στους τρεις κλάδους, την Τετάρτη 19 Οκτώβρη.

Η απεργιακή κινητοποίηση σηματοδοτεί την αναγκαιότητα όχι μόνο να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στο σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η ΕΕ. Οι αλλεπάλληλες απολύσεις και τα λουκέτα στα εργοστάσια της Κλωστοϋφαντουργίας και του Ιματισμού, η μεταφορά επιχειρήσεων σε χώρες, όπου η εργατική δύναμη είναι φτηνότερη, οι επιδοτήσεις στους μεγαλοβιομήχανους, η ανεργία, η ανασφάλεια, η εξαθλίωση που απειλούν τους εργαζόμενους, δεν είναι παρά συνέπειες της ευρωενωσιακής πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο.

Ηδη, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά εργοστάσια βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Τα «χτυπήματα» που το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί ο κλάδος απ' την εργοδοτική ασυδοσία και την κυβερνητική πολιτική είναι απανωτά: ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ, ΝΑΟΥΣΑΣ, ΣΕΞ ΦΟΡΜ, ΤΡΙΚΟΛΑΝ κτλ. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια πετάχτηκαν στο δρόμο, χιλιάδες αυτοί στους οποίους η εργοδοσία χρωστά δεδουλευμένα, χιλιάδες όσοι απειλούνται μέρα με τη μέρα απ' την ανεργία.

Η επίθεση είναι γενικευμένη και δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο. Στρέφεται ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και η ΟΕΚΙΔΕ υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργάτες και οι εργάτριες του κλάδου να ενώσουν τα βήματά τους με όλους τους εργαζόμενους, στην κατεύθυνση να πολλαπλασιαστεί η δύναμη του αγώνα τους.


ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Αποφασιστικό βήμα στον πολυήμερο αγώνα

Με τον αποκλεισμό της πύλης του εργοστασίου, έκαναν χτες «ποδαρικό» στην πέμπτη βδομάδα επίσχεσης εργασίας

Με αποφασιστικότητα και οργή για εκείνους που κλέβουν τον ιδρώτα τους, οι εργάτριες μπροστά στην πύλη της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Με αποφασιστικότητα και οργή για εκείνους που κλέβουν τον ιδρώτα τους, οι εργάτριες μπροστά στην πύλη της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Με την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα τους, οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» απαντούν στο ενιαίο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης. Χτες το πρωί, προχώρησαν σε δυναμικό αποκλεισμό της πύλης του εργοστασίου, κόντρα στους εργοδοτικούς μηχανισμούς που στοχεύουν στη διάσπαση της ενωμένης πάλης τους, αλλά και ενάντια στην τρομοκρατική παρουσία της αστυνομίας, που ήταν διαρκώς σε «ανοιχτή γραμμή» με την εργοδοσία. Και με τη χθεσινή τους κινητοποίηση, οι εργάτριες διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν, περιφρουρώντας μαχητικά και συντεταγμένα τον πολυήμερο αγώνα τους. Με μπροστάρηδες το ταξικό τους κλαδικό συνδικάτο, την 15μελή Επιχειρησιακή Επιτροπή και την ΟΕΚΙΔΕ.

Από τα χαράματα, μαζί με τις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», στην ίδια αλυσίδα και πίσω από το ίδιο πανό, βρέθηκαν τα ταξικά συνδικάτα των Οικοδόμων, του Μετάλλου, του Φαρμάκου, των Τροφίμων - Ποτών, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Αθήνας και αντιπροσωπεία από τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Μαζί τους, έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Οι εργάτες της Αθήνας έδειξαν ότι για την εργατική τάξη η αλληλεγγύη δεν είναι «συμπάθεια», αλλά έμπρακτη ενδυνάμωση του κοινού αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.

«Μόνο με τον αγώνα θα λύσουμε το πρόβλημα. Με την υποταγή δε θα λυθεί...». «Αυτά τα εργοστάσια είναι δικά μας, τα 'χουμε ποτίσει με αίμα και ιδρώτα... Αυτοί που μας ξεζούμισαν τόσα χρόνια έχουν ήδη εξασφαλίσει το μέλλον για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους...», φώναζε η ντουντούκα.

Μαζί με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους, οι εργάτριες διαδήλωναν ξανά και ξανά: «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Πέρα από κατοίκους της περιοχής, στο πλευρό τους βρέθηκαν οι Σύλλογοι Γυναικών Αιγάλεω, Ζεφυρίου, Καματερού, ο Σύλλογος Εκτάκτων - Συμβασιούχων Πολυτεχνείου. Η ΕΣΚ «Ολυμπιακής» και ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ προσέφεραν και οικονομική στήριξη από 100 ευρώ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου 300 ευρώ.

Εργοδοτικός εμπαιγμός και ασυδοσία

Από τη μεριά της, η εργοδοσία σκληραίνει τη στάση της, εξακολουθώντας να κοροϊδεύει τις εργάτριες - χτες δήλωνε ...αναρμόδια (!) για την καταβολή των δεδουλευμένων. Οι αστυνομικοί δε σταμάτησαν ούτε λεπτό να μπαινοβγαίνουν στο εργοστάσιο - προφανώς για να πάρουν οδηγίες από την εργοδοσία - επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση τάσσεται απαρέγκλιτα με το πλευρό του κεφαλαίου. Ωστόσο, ο χτεσινός αποκλεισμός αποτελεί πολύτιμο σταθμό στον πολυήμερο αγώνα των εργατριών (ήδη διανύεται η πέμπτη βδομάδα της επίσχεσης εργασίας), όπως εκτίμησαν κι οι ίδιες οι εργαζόμενες στη Γενική Συνέλευση που έκαναν μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης.

Σήμερα, το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας και η ΟΕΚΙΔΕ αναμένεται να καταθέσουν υπόμνημα στο υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ζητούν να «παγώσουν» τα δάνεια των εργαζομένων της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ». Ανάλογα μέτρα να παρθούν για τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, όπως και τις οικονομικές υποχρεώσεις σε παιδικούς σταθμούς. Να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση στους εργαζομένους με παιδιά που σπουδάζουν στην επαρχία. Επίσης, το συνδικάτο και η Ομοσπονδία ζητούν το επίδομα ανεργίας να υπολογίζεται στο 80% του βασικού μισθού, να υπολογίζεται ο χρόνος ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια κτλ.

«ΗΛΙΟΦΙΝ»

Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι της «ΗΛΙΟΦΙΝ» πραγματοποιούν την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στις 12 μ. αγωνιστική συγκέντρωση για το δικαίωμα στη δουλιά. Στη συγκέντρωση καλούν και τους εργαζόμενους της «ΤΕΞΤΙΛ». Οι εργαζόμενοι των δύο εργοστασίων είναι σε επίσχεση εργασίας για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα.


ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απέκλεισαν πολυκαταστήματα

Μπλόκο στην απελευθέρωση του ωραρίου έστησαν και αυτό το Σάββατο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ταξικά σωματεία του κλάδου, αποκλείοντας τις εισόδους πολυκαταστημάτων.

Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, εμποροϋπάλληλοι και εργαζόμενοι από όλους τους εργασιακούς χώρους και κλάδους απέκλεισαν στις 6 το απόγευμα το σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» στο Ικόνιο Κερατσινίου με 700 εργαζόμενους και το «ΜΑΚΡΟ» στο Ρέντη. Στον αποκλεισμό του «ΜΑΚΡΟ» παρατάχθηκαν και εμποροϋπάλληλοι του ίδιου του καταστήματος, με κάλεσμα του επιχειρησιακού τους σωματείου, κρατώντας το δικό τους πανό, το οποίο ανέγραφε: «Οχι στην κατάργηση του ωραρίου, όχι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας». Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν και η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας.

Σε δίωρο αποκλεισμό του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών «Κωτσόβολος» προχώρησαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι και στο Βόλο, ύστερα από κάλεσμα της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση έξω από την πολυεθνική «ΚΑΡΦΟΥΡ» πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ