ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Κάλεσμα για συμμετοχή στο 24ωρο «κλείσιμο» στις 16 Σεπτέμβρη

Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών εκείνη τη μέρα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης

Αποψη από συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ σε παλαιότερη κινητοποίηση
Αποψη από συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ σε παλαιότερη κινητοποίηση
Σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών τη Δευτέρα 16 του Σεπτέμβρη καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να δώσουν ισχυρή απάντηση στην επίθεση που δέχονται και στα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Σε χτεσινή ανακοίνωση - κάλεσμα της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωση ΕΒΕ, τονίζεται:

«Συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι.

Επαγγελματίες, βιοτέχνες, Μικροί έμποροι, Αυτοκινητιστές, Συνταξιούχοι.

Η καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων σε φτώχεια και απόγνωση.

Σταθερά φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα για να διευκολύνουν την κερδοφορία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζών.

Αφού λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ιδιαίτερα τον ΟΑΕΕ και τα έφτασαν στα όρια της χρεοκοπίας, τώρα παριστάνουν τους σωτήρες του ασφαλιστικού συστήματος μειώνοντας συντάξεις και παροχές.

Αφού οδήγησαν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε χρεοκοπία και αδυναμία πληρωμής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, τώρα μας απειλούν με διώξεις και κατασχέσεις.

Αφού τσάκισαν τους μισθούς και τις συντάξεις, με αποτέλεσμα να βουλιάξει ο τζίρος των μαγαζιών, τώρα αύξησαν τη φορολογία για εισοδήματα που δεν έχουμε και μας απειλούν με φυλακή και πλειστηριασμούς όσους δεν έχουμε να πληρώσουμε.

Αφού, με την πολιτική τους, οδήγησαν χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο δόκανο των τραπεζών, τώρα ετοιμάζονται να μας πάρουν και τα σπίτια μας για να βολέψουν τους τραπεζίτες.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση ένα δρόμο έχουμε.

Το δρόμο της οργάνωσης, της συσπείρωσης και της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που μας εξοντώνει.

Το δρόμο της λαϊκής συμμαχίας με το αγωνιστικό - ταξικό κίνημα των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών.

Το δρόμο της υπεράσπισης της δουλειάς και της ζωής μας.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλο το συνδικαλιστικό κίνημα σε σηκωμό, για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που έρχονται, για να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κάθε Ομοσπονδία, Σωματείο, Ενωση, Εμπορικός Σύλλογος, Επιτροπή Αγώνα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Μέσα από συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις κ.λπ. να έρθουμε σε επαφή και να κινητοποιήσουμε χιλιάδες συναδέλφους μας που μέχρι τώρα αγανακτούν και απελπίζονται κλεισμένοι μέσα στους τέσσερις τοίχους του μαγαζιού τους. Να τους καλέσουμε να βγουν στο δρόμο και να διεκδικήσουν.

Με τη μεγάλη, διακριτή και δυναμική παρουσία μας στην κινητοποίηση τη

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2013 και το

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ

Να δώσουμε ισχυρή απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε.

Να γίνει μια νέα αφετηρία αγώνων και διεκδικήσεων».

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Τώρα θα πωλούν και «ληγμένα» προϊόντα

Η συγκυβέρνηση ικανοποίησε μια ακόμα αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου

Αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα η εφαρμογή της διάταξης του νέου αγορανομικού κώδικα, με βάση τον οποίο επιτρέπεται πλέον η πώληση ληγμένων προϊόντων στα καταστήματα της χώρας. Εχοντας ως πάγιο επιχείρημα την «άρση των εμποδίων στη λειτουργία των επιχειρήσεων» και τη «διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας», και προβάλλοντας το μέγα ψεύδος της ...«προστασίας του καταναλωτή», η συγκυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση αξιώσεων στρατηγικής σημασίας του κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων και τη δυνατότητα των επιχειρηματιών να μπορούν πωλούν προϊόντα που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Η λεγόμενη ...διευθέτηση των ρυθμίσεων που αφορούν τα χρονικά όρια διαθεσιμότητας των προϊόντων-εμπορευμάτων, είναι ένα ζήτημα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο μαζί με τις διαδικασίες συγκέντρωσης του εμπορικού κεφαλαίου και της δημιουργίας μεγάλων εμπορικών μονάδων. Τώρα, οι επιχειρήσεις θα πωλούν με δική τους ευθύνη όσα ληγμένα έχουν στη διάθεσή τους, ακόμα και κάνοντας προμήθειες από αγορές, όπου δεν επιτρέπεται ακόμα η πώληση ειδών που έχουν λήξει. Η μοναδική υποχρέωση που αναλαμβάνουν, πολύ πιθανό και πρόσκαιρα, είναι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ληγμένα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις νέες ρυθμίσεις, ο χρόνος διάθεσης των ληγμένων προϊόντων μπορεί να φτάνει:

  • Τη μία βδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
  • Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
  • Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι με την ενεργοποίηση παρόμοιων ρυθμίσεων, στην πραγματικότητα ακυρώνεται κάθε περιοριστικό μέτρο, κάθε φραγμός που μπορεί να υπάρχει και να βάζει κάποια εμπόδια στην ανεξέλεγκτη δράση των κεφαλαιοκρατών. Με την ενεργοποίηση των διαδικασιών που επιτρέπουν την πώληση ληγμένων προϊόντων, οι επιχειρηματίες νομιμοποιούνται να προωθούν ό,τι επικίνδυνο και κάθε σαβούρα στην αγορά, πράγμα που πολύ σύντομα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αλλεπάλληλα προβλήματα στο πεδίο της δημόσιας υγείας.

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Θα πληρωθεί και χωρίς εκκαθαριστικό

Αναζητήστε την εκκαθάριση στο διαδίκτυο, λέει το υπουργείο Οικονομικών στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν έγκαιρα το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ακόμα και αν δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας. Αυτό αξιώνει τώρα η κυβέρνηση, που με τον πλέον κυνικό τρόπο εκδηλώνει την αδιαφορία της για την αναστάτωση που προκαλεί σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που επί δεκαετίες, αλλά και φέτος, έχουν ταυτίσει τις πληρωμές φόρου εισοδήματος με την παραλαβή του εκκαθαριστικού.

Οπως αποκαλύπτεται από τις παρεμβάσεις που επιχειρούν αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών τελικά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει έγκαιρα την εκκαθάριση εκατοντάδων χιλιάδων δηλώσεων. Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης είναι ότι ενώ οι προθεσμίες πληρωμής της τρέχουσας δόσης λήγουν στο τέλος της βδομάδας, τα εκκαθαριστικά βρίσκονται ακόμα στο ...δρόμο. Ο αρμόδιος, πάντως, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χ. Θεοχάρης, δε χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι οι πληρωμές της δόσης πρέπει να γίνουν κανονικά, άσχετα από τις καθυστερήσεις για τις οποίες ευθύνεται το υπουργείο.

Απτόητοι οι κυβερνώντες για την αναστάτωση που προκαλούν σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ...«υπενθυμίζεται» ότι οι φορολογούμενοι που δεν παρέλαβαν εκκαθαριστικό, έχουν και εναλλακτικούς τρόπους να μάθουν το φόρο που τους αναλογεί να πληρώσουν. «Δεδομένου - αναφέρεται στην ανακοίνωση - πως μερικά εκκαθαριστικά σημειώματα με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης την 30ή Αυγούστου 2013 είναι σε διαδικασία αποστολής, αλλά και επειδή ενδέχεται κάποιοι φορολογούμενοι να βρίσκονται μακριά από τη δηλωμένη διεύθυνση αλληλογραφίας τους, υπενθυμίζουμε την εναλλακτική δυνατότητα ενημέρωσης και πληρωμής, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία».

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι, λέει το υπουργείο, μπορούν να ενημερωθούν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp. Εκεί ο καθένας μπορεί, δίνοντας το «όνομα χρήστη» και τον «κωδικό πρόσβασης», αυτά τα ίδια που χρησιμοποίησε για να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, να ζητήσει να εμφανιστεί ή και τυπωθεί το εκκαθαριστικό, προκειμένου στη συνέχεια να πληρώσει το φόρο.

Το υπουργείο αρπάζει την ευκαιρία και ενημερώνει ότι με αντίστοιχο τρόπο μπορούν οι φορολογούμενοι να διαπιστώσουν και το φόρο που τους αναλογεί να πληρώσουν τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του φόρου ακινήτων, που πρέπει επίσης να πληρωθεί μέσα στις ερχόμενες μέρες. Η ηλεκτρονική διεύθυνση για τα εκκαθαριστικά του Ε9 είναι https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Αλλαγές» στο σύστημα συλλογής αποδείξεων

Νέες αλλαγές γύρω από το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων λιανικής, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι όποιες αποφάσεις θα συζητηθούν με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, προκειμένου να ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Πρόκειται για συνταγές που μειώνουν το διαχειριστικό κόστος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Με προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις καταργήθηκε κάθε φορο-ελάφρυνση ακόμη και για τις μικροδαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που προκύπτουν στη βάση των αποδείξεων λιανικής που επισυνάπτονται στη Εφορία. Ταυτόχρονα, υποχρεώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά να δηλώσουν αξία αποδείξεων ίση με το 25% του εισοδήματος (του μεγαλύτερου ανάμεσα στο πραγματικό και το «τεκμαρτό»). Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλουν και πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που «λείπει».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές», οι νέες διατάξεις προβλέπουν :

Παρέχονται φορολογικά «κίνητρα» για τη συγκέντρωση αποδείξεων μόνο από συγκεκριμένα επαγγέλματα και παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, κέντρα διασκέδασης κ.ά.

Οι φορολογούμενοι δε θα συλλέγουν αποδείξεις από όλες τις συναλλαγές τους, όπως ισχύει σήμερα, όπως από σούπερ μάρκετ τα οποία έτσι και αλλιώς εκδίδουν αποδείξεις.

Καταργείται η ποινή που επιβάλλεται επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος. Σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεώνονται να βρουν αποδείξεις λιανικής, αξίας στο 25% του μεγαλύτερου ποσού ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα που θα προσδιοριστεί γι' αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης»! Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες όπως για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης τηλεφώνου κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ