ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα προς τον υπουργό Εσωτερικών

Τα τεράστια προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία των βρεφικών - παιδικών σταθμών καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε στη βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών και την οποία υπογράφει ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης. Με την Ερώτηση, το ΚΚΕ ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να λειτουργήσουν τόσοι βρεφικοί - παιδικοί σταθμοί της χώρας, όσοι χρειάζονται για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της λειτουργίας των βρεφικών - παιδικών σταθμών της χώρας η κατάσταση είναι εκρηκτική με χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών να μη βρίσκουν θέσεις, να υπάρχει τεράστια έλλειψη υποδομών και με χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο να ζουν με τον καθημερινό φόβο της απόλυσης. Αυτή η κατάσταση είναι εμφανής σε όλους τους Δήμους της χώρας και με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα εκφράζεται στην Αττική, όπου από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται πως το 1/3 των εργαζομένων των Δήμων - σε κάποιους φτάνει ακόμα και το 50% - είναι συμβασιούχοι.

Αυτή η κατά­σταση επιδεινώνεται από την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για δημιουργία υποδο­μών και προσλήψεις μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού που να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να μπορεί να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και όχι φύλαξης. Η κυβέρνηση, στο όνομα της κρίσης, άφησε στον «αέρα» ακόμα και τα περιορισμένα αιτήματα των Δήμων για έγκριση πρόσληψης προσωπικού, αντικαθιστώντας αυτήν τη διαδικασία με διμηνίτες συμβασιούχους για να καλύψουν τα κενά στην αρχή της περιόδου.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά και επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω των δραστικών περικοπών των κρατικών χρηματοδοτήσεων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και από τους αιρετούς που στηρίζουν στην Τοπική Διοίκηση, πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την οικογένεια των νέων ζευγαριών από τα λαϊκά στρώματα. Επίσης, δημιουργεί νέες στρατιές συμβασιούχων, αυξάνει τις ώρες εργασίας, εντατικοποιεί τη δουλειά των εργαζομένων σε υπεράριθμα τμήματα, με συνέπειες τόσο για την ασφάλεια των παιδιών και τη διεξαγωγή του παιδαγωγικού έργου, όσο και την υγεία και ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Αλλωστε, μέχρι να προσαρμοστεί ο εργαζόμενος στο εργασιακό του περιβάλλον θα πρέπει να αποχωρήσει. Τα δε βρέφη και νήπια σε μια απόλυτα αντιπαιδαγωγική προσέγγισή τους, μόλις θα έχουν συνηθίσει κι αποδεχτεί τον/την παιδαγωγό τους θα πρέπει να τον/την αποχωριστούν για να υποδεχτούν - στην πραγματικότητα άγνωστο πότε - κάποιον άλλον/άλλη, με εξίσου προσωρινή σχέση εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε να λειτουργήσουν τόσοι βρεφικοί - παιδικοί σταθμοί της χώρας, όσοι χρειάζονται για τα παιδιά αυτής της ηλικίας με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;»

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΓΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς σταθμούς

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς σε βάρος του προσωπικού, των γονέων και των παιδιών, είναι ο λόγος για τον οποίο το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, θα πραγματοποιήσουν κοινή παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι συνθήκες που επικρατούν στους παιδικούς σταθμούς σε όλη την Αττική, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ακόμα οι τρεις φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να «λύσει» προσωρινά το πρόβλημα με προσλήψεις δίμηνων συμβάσεων, ώστε να αμβλύνει αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί δικαιολογημένα από τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Αττική.

Το Συνδικάτο και οι δύο Ομοσπονδίες απαιτούν:

  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στους δήμους.
  • Να ιδρυθούν άμεσα νέοι σταθμοί, έτσι ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς και δωρεάν υποδομές, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, της κρατικής περιουσίας. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
ΧΙΟΣ
Επιχειρείται χτύπημα της κυριακάτικης αργίας

Κάλεσμα προς τον εμπορικό κόσμο της Χίου να ανοίξει τα καταστήματά του το Σάββατο και την Κυριακή απεύθυνε με προχτεσινό δημοσίευμά της η τοπική εφημερίδα «Αλήθεια» της Χίου με αφορμή την έλευση Τούρκων τουριστών - λόγω του Ραμαζανιού - και με άλλοθι την οικονομική κρίση.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ως επικίνδυνα και οπισθοδρομικά τα καλέσματα του συγκροτήματος «Αλήθεια» και υπογραμμίζει ότι «η καταπάτηση της κυριακάτικης αργίας για τα μικρά μαγαζιά και τους εμποροϋπαλλήλους ανοίγει την κερκόπορτα και την όρεξη στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να κερδίσουν την εφταήμερη βδομάδα λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, εξοντώνοντας τα οικογενειακά μικρομάγαζα και οδηγώντας στην απόλυση εκατοντάδες κακοπληρωμένους εμποροϋπαλλήλους του νησιού».

Η Γραμματεία καλεί «τους εμποροϋπάλληλους και τους μικροεπαγγελματίες να αποκρούσουν τέτοια καλέσματα "σωτηρίας" και να οργανώσουν τον αγώνα τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής φορομπηχτικής πολιτικής, της κυβέρνησης των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, που απολαμβάνουν φορο - προνόμια, φοροαπαλλαγές, οφσόρ επιχειρήσεις, δανεικά και αγύριστα, επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ».

Ανακοίνωση καταγγελία εξέδωσε και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, ενώ συνδικαλιστές του κλάδου πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στον επόπτη εργασίας ξεκαθαρίζοντάς του ότι «δεν έχουν δικαίωμα οι καταστηματάρχες, όχι μόνο να απασχολήσουν εργαζόμενους, αλλά και να ανοίξουν τα καταστήματα».

«Οι εργαζόμενοι έχουν πληγεί σκληρά απ' τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Μας τα έχουν πάρει όλα... Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε την Κυριακάτικη αργία. Είναι κατεκτημένο - κατοχυρωμένο απ' τη νομοθεσία - αναφαίρετο δικαίωμα και δεν το διαπραγματευόμαστε».

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ ενόψει ΔΕΘ

Πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ.

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ