ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νέες περικοπές στους μισθούς

Αγανάκτησαν όσοι εργαζόμενοι σε τομείς του Δημοσίου πληρώθηκαν χθες, καθώς είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κι άλλο εξαιτίας των νέων κρατήσεων που επιβλήθηκαν, συνολικού ύψους 3% (2% για την ανεργία και 1% για το Ταμείο Πρόνοιας), με νόμους που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ από τον Ιούλη μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι κρατήσεις αυτές είχαν οριστεί ότι θα γίνονται από την 1η Ιούλη 2011, όμως με νέα ρύθμιση σε νόμο που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη 2011.

Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν ότι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε μέχρι σήμερα 1.000 ευρώ μισθό, στο εξής θα παίρνει 970 ευρώ, δηλαδή 30 ευρώ λιγότερα (και όχι τρία ευρώ, όπως από λάθος γράφτηκε στο χθεσινό σχετικό δημοσίευμα στο «Ρ»). Ομως, λόγω της αναδρομικής ισχύος των κρατήσεων, οι μισθοί των εργαζομένων θα μειωθούν κι άλλο μέχρι να κρατηθεί το σύνολο της ετήσιας εισφοράς. Ετσι, αν οι αναδρομικές κρατήσεις ξεκίνησαν από τον Αύγουστο τότε ο μισθός των 1.000 ευρώ μειώνεται ακόμα περισσότερο, αφού θα του κρατούνται 72 ευρώ μέχρι και το Δεκέμβρη.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί μία ακόμα λεπτομέρεια που όμως αναδεικνύει το πλιάτσικο της κυβέρνησης σε βάρος των μισθών των εργαζομένων. Σε νόμο η κυβέρνηση ορίζει ότι από 1η Γενάρη 2010 για τον υπολογισμό της εισφοράς για το Ταμείο Πρόνοιας δεν θα υπολογίζονται τα επιδόματα εορτών και αδείας (τα οποία έχει, έτσι κι αλλιώς, καταργήσει και αντικαταστήσει με φιλοδώρημα). Ομως, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, «εισφορές που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν στο Ταμείο για τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα και τα επιδόματα αδείας από 1-1-2010, δεν αναζητούνται». Δηλαδή, σε όσους επιβλήθηκε η κράτηση και στα επιδόματα - παρόλο που δε θα μετρήσει για τον υπολογισμό του εφάπαξ - δε θα επιστραφεί!

ΠΑΜΕ
Συνεχίζεται η οικονομική εξόρμηση

Στις 29 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη οι νέες ημερομηνίες κλήρωσης

Τη συνέχιση της οικονομικής εξόρμησης μέχρι τα τέλη Νοέμβρη ανακοινώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ολο αυτό το διάστημα εκατοντάδες εργαζόμενοι, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και στην ανάγκη να ενισχύσουν κυριολεκτικά από το υστέρημά τους την προσπάθεια που κάνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης και στην ανάγκη να φτάσει η φωνή του, οι θέσεις του σε περισσότερους εργαζόμενους, σε περισσότερους χώρους δουλειάς. Στην ανάγκη οργάνωσης της εργατικής τάξης για να αντεπιτεθεί και να ανατρέψει τη βαρβαρότητα που ζει.

Η θετική ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, δείχνει πώς καταλαβαίνει ο εργάτης την ανάγκη να ενισχύσει οικονομικά τη δύναμη εκείνη που οργανώνει, αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, έχει προοπτική και στόχο ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη να γίνει ιδιοκτησία της.

Εχουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτήν την περίοδο που κάνουμε την οικονομική εξόρμηση, τα οποία πραγματικά είναι συγκινητικά και δείχνουν πώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το ταξικό εργατικό κίνημα.

Αυτήν την προσπάθεια πρέπει να ενισχύσουμε, γνωρίζοντας ότι σήμερα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Να ανοιχτούμε πιο θαρραλέα και αποφασιστικά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία, συνδυάζοντας την καθημερινή δράση που έχει το ΠΑΜΕ, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, σε κάθε μαζικό χώρο με την ανάγκη στήριξης και οικονομικά, απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς που έχουν συμφέρον να το στηρίξουν οικονομικά.

Οι νέες ημερομηνίες κλήρωσης είναι: 29 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ.

Η επιτυχία θα εξαρτηθεί όμως από το σχεδιασμό της δικής μας δουλειάς, των οργανώσεών μας. Το πόσο πιο πλατιά, πιο μαζικά θα απευθυνθούμε στους εργαζόμενους και θα συζητήσουμε μαζί τους την ανάγκη για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για ενίσχυση του ΠΑΜΕ σε αυτές τις συνθήκες και μέσα σε αυτήν τη συζήτηση, για την αλλαγή συσχετισμών δύναμης παντού υπέρ του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, θα συζητήσουμε και την ανάγκη της οικονομικής στήριξής του.

Δίνουμε αποφασιστικά και αυτή τη μάχη και είμαστε σίγουροι ότι θα την κερδίσουμε».

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Επιχειρείται η απόλυση όλων των εργαζομένων

Την απόλυση και των 36 υπαλλήλων στο εστιατόριο και το καφενείο της Βουλής επιχείρησε ο εργολάβος «Γ. Πιετρής και Σία», ο οποίος και εκμεταλλευόταν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο Κοινοβούλιο, η σύμβαση του οποίου έληξε τις προηγούμενες μέρες και πλέον η δραστηριότητα αυτή θα περάσει σε νέο εργολάβο και με στόχο να είναι «καθαρή» από εργαζόμενους.

Χτες, οι εργαζόμενοι είχαν κληθεί από τον εργοδότη να υπογράψουν τις απολύσεις τους και να πάρουν τις αποζημιώσεις τους μέσα στο καφενείο της Βουλής. Η διαδικασία βεβαίως σταμάτησε επιτόπου και μετά από παρέμβαση του προέδρου του Συνδικάτου Ν. Παπαγεωργίου, που πήγε στη Βουλή, αλλά και πολλών εργαζομένων που δε δέχτηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις τους.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε στον «Ρ», ο Ν. Παπαγεωργίου, η εργοδοσία είχε εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη του επιχειρησιακού σωματείου, ο πρόεδρος του οποίου χτες ζητούσε από τον πρόεδρο του Συνδικάτου να φύγει από το χώρο γιατί «χάλασε» τα σχέδια της εργοδοσίας. Σημειώνεται δε, ότι προκειμένου η εργοδοσία να πετύχει τις απολύσεις χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, ισχυριζόταν ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να προσληφθούν από το νέο εργοδότη.

Ταυτόχρονα, το δικαίωμα του εργοδότη να απολύσει όλους τους εργαζόμενους, όταν θα έπρεπε όλοι να είναι υπάλληλοι της Βουλής και όχι εργολάβων, υπερασπίστηκε και ο γραμματέας της Βουλής που πήγε στο χώρο, λέγοντας ότι είναι νόμιμο δικαίωμα του εργοδότη να κάνει απολύσεις. Οι απολύσεις δεν προχώρησαν ενώ ήδη το συνδικάτο με επιστολή του έχει ζητήσει από το υπουργείο τριμερή συνάντηση, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Οργανώνουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Σε κοινή συνεδρίαση την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 5 το απόγευμα καλούν όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του επισιτισμού - τουρισμού, οι διοικήσεις των κλαδικών Συνδικάτων της Αθήνας και του Πειραιά. Σκοπός της συνεδρίασης είναι η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας, της προηγούμενης Τρίτης και η οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων του κλάδου για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ΒΑΕ. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, Ομόνοια).

Νεκρός εργάτης

Αλλος ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε στο βωμό των κερδών της εργοδοσίας. Χτες, έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Χρήστος Τσιμπίνης, 51 χρόνων ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά την Τετάρτη 24 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε επιχείρηση ορυκτών υλικών στα Γιαννιτσά της Πέλλας, πέφτοντας από πατάρι ύψους περίπου τριών μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ