ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μέτωπο κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων

Σταθερό μέτωπο κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων τηρεί η ηγεσία της ΝΔ, καταδικάζοντας πολιτικά κάθε απεργία και διαδήλωση και προετοιμάζοντας το έδαφος για μέτρα «περιορισμού» του ίδιου του δικαιώματος της απεργίας.

Εμμένοντας στην τακτική που εξαρχής είχε χαράξει η Ρηγίλλης συμμετέχει στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης των λαϊκών - ταξικών αγώνων «χρεώνοντάς» τους την «άσχημη διεθνή εικόνα» της χώρας, την κρίση στον τουρισμό καθώς και ότι εμποδίζουν την προσέλκυση «επενδύσεων».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, αποδοκίμασε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης αλλά και τις προαναγγελθείσες των πρατηριούχων καυσίμων, όπως είχε κάνει την περασμένη Παρασκευή για την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. «Ως Νέα Δημοκρατία κατανοούμε απόλυτα τα αιτήματα των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων. Ωστόσο, θέλουμε να κάνουμε μια έκκληση προς όλους: Nα μην τινάξουμε στον αέρα τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, αυτό το δύσκολο, το κρίσιμο καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Παναγιωτόπουλος, ενοχοποιώντας ευθέως τις απεργίες για την κατάσταση στον τουρισμό και γενικότερα την οικονομία. Επιπλέον, η ΝΔ δεν κρύβει ότι στηρίζει πλήρως την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, βάζοντας πλάτη στην ισχυροποίηση των μονοπωλίων. Από την άλλη, για δημαγωγικούς και ψηφοθηρικούς λόγους καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της και να κάνει ειλικρινή δημόσιο διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, για να βρεθεί, εδώ και τώρα, λύση στο πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε (στον «Φλας») ότι «εμείς ως ΝΔ έχουμε τοποθετηθεί υπέρ του ανοίγματος των αγορών που πρέπει να απελευθερωθούν, όπως είναι οι μεταφορές και η ενέργεια και διαφόρων κλειστών επαγγελμάτων. Αυτό είναι δεδομένο και είναι βασική μας θέση και πράγματι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένα άλλο τοπίο στις χερσαίες μεταφορές».


Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Αναγκαίες οι αντιλαϊκές ανατροπές

Υπέρ των αντιλαϊκών ανατροπών συνηγόρησε έμμεσα πλην σαφώς ο Καρ. Παπούλιας, προκειμένου να υπάρξει έξοδος από την κρίση, ζητώντας όμως ως αντίβαρο μια δήθεν «δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών».

Στην ομιλία του για την 36η επέτειο από τη μεταπολίτευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (παρουσία εκπρόσωπων του πολιτικού κόσμου - το ΚΚΕ δεν πήγε σε αυτή την εκδήλωση) ανάδειξε ως ...«το μεγάλο ζητούμενο» από την ελληνική πολιτική τάξη σήμερα το «να κάνει τη δημοκρατία να λειτουργήσει μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης». Και συμπλήρωσε: «Αυτό απαιτεί να γίνουν αλλαγές που δεν έγιναν για δεκαετίες. Στις οικονομικές και διοικητικές δομές, στη σκέψη και στις στάσεις ζωής». Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τον Κ. Παπούλια, θα επιβληθούν από την ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε «ισονομία και όχι εξαιρέσεις για τους ισχυρούς, δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών και η Παιδεία και η Υγεία να μην προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους».

«Τότε, παρά την κρίση, παρά τη φτώχεια, που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο», κατέληξε, καλλιεργώντας αυταπάτες για το ίδιο το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Από την ομιλία δεν έλειψαν οι αναφορές όσον αφορά τις ευθύνες του αστικού πολιτικού συστήματος με γενικόλογες διατυπώσεις και αποκρύβοντας τις πραγματικές ευθύνες. «Παρά τη διεθνή συγκυρία, αν είμαστε ειλικρινείς, θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη, που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις», ανέφερε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της, είναι όμως - στον πυρήνα της - δίκαιη». Παραδέχθηκε επίσης ότι «η κρίση δεν είναι ίδια για όλους. Κάποιοι χάνουν κέρδη, για πολλούς μειώνονται μισθοί και συντάξεις, άλλοι χάνουν τις δουλειές τους, δηλαδή τα πάντα», ενώ επισήμανε τον κίνδυνο διατάραξης της κοινωνικής συνοχής. «Η μεσαία τάξη, η οποία ήταν για δεκαετίες ο κοινωνικός χώρος της ελληνικής ευημερίας, κλονίζεται και βιώνει συναισθήματα πρωτοφανούς ανασφάλειας. Οι πιο αδύναμοι φτάνουν στα όρια της επιβίωσης», διαπίστωσε, ενώ χαρακτήρισε δίκαιη και δικαιολογημένη τη διαμαρτυρία, «όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία».


Ο Αμερικανός πρεσβευτής σε ρόλο ... συμβουλάτορα

Τα γνωστά μηνύματα της Ουάσιγκτον επανέλαβε, ο (απερχόμενος σε μερικές βδομάδες) Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής». Ο Ντάνιελ Σπέκχαρτ, πρεσβευτής, ζήτησε επιθετική πολιτική κατά της τρομοκρατίας, ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και χειροκρότησε την επιλογή της «προσέγγισης» με την Τουρκία που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Αμερικανός διπλωμάτης συμβουλεύει και τον ελληνικό λαό να κάνει... υπομονή για να αντιμετωπίσει την επιδρομή που υφίσταται στο εισόδημά του με πρόσχημα την κρίση.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής μιλώντας για την τρομοκρατία υπογράμμισε την ανησυχία του «για την κλιμάκωση και την ενίσχυση της τεχνικής υποστήριξης που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν άφησε την ευκαιρία να κινδυνολογήσει λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την εισαγωγή διεθνούς τρομοκρατίας καθώς υπάρχουν πολλοί μετανάστες εδώ» και να παροτρύνει (ή μήπως διατάξει;) την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν μια «πιο επιθετική πολιτική» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για τη συνεχή αμερικανική απαίτηση ενίσχυσης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ο Αμερικανός διπλωμάτης με κομψό αλλά ταυτόχρονα ωμό τρόπο υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλλει στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή (Αφγανιστάν - Πακιστάν) γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα της κοστίσει ακριβότερα η αντιμετώπιση της ροής μεταναστών από αυτές τις χώρες. «Αν δεν υπάρξει σταθερότητα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν θα υπάρξει μεγαλύτερη ροή προσφύγων στην Ελλάδα και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο» από αυτό που απαιτείται για την ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων εκεί! Μιλώντας για σταθερότητα ο Αμερικανός πρεσβευτής εννοεί τη στήριξη με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ των κυβερνήσεων - μαριονετών που έχουν εγκαταστήσει σε αυτές τις χώρες οι Αμερικανοί.

Περί των ελληνοτουρκικών ο απερχόμενος Αμερικανός πρεσβευτής «χειροκρότησε» τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προχωρά στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών παρά τις συνεχιζόμενες και καθημερινές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. «Ο πρωθυπουργός σας σωστά διαχωρίζει τη στρατηγική της χώρας (Τουρκίας) από τις τακτικές προκλήσεις», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αποφεύγοντας ωστόσο να καταδικάσει, ακόμη και για τους τύπους, την τουρκική προκλητική πρακτική. Προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία βολεύει την αμερικανική στρατηγική στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός διπλωμάτης, θύμισε ιστορικές διαφορές που διευθετήθηκαν όπως είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτά μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης και της Γερμανίας με τη Γαλλία. Βέβαια, ο Σπέκχαρτ απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η προωθούμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση, επιχειρείται σύμφωνα με την ατζέντα των διεκδικήσεων που έχει ανοίξει η Αγκυρα.

Κατά τα λοιπά, ο απερχόμενος από την Αθήνα Αμερικανός διπλωμάτης, ξεπέρασε με ένα ευχολόγιο την άγρια επιδρομή της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών κατά του εισοδήματος των Ελλήνων εργαζομένων, λέγοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε, οι Ελληνες τώρα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να ξεπεράσουν την κρίση».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ