ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Λιτότητα και ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Οσο η κυβέρνηση υλοποιεί παλαιότερες κατευθύνσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, τόσο οι εκπρόσωποί του αξιώνουν την επιβολή ακόμα πιο αντιλαϊκών μέτρων

«Γενναιόδωρο και ανισότιμο» κρίνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας ο ΟΟΣΑ, ενώ παράλληλα ζητά ένταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σφιχτότερη εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα και αντιμετώπιση της ανεργίας, μεταξύ άλλων και μέσω πιο «ευέλικτων» κανονισμών στην αγορά εργασίας. Ολα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε απαρέγκλιτα στην εφαρμογή προηγούμενων αξιώσεων του ΟΟΣΑ για το Ασφαλιστικό, ο Οργανισμός ζητά «σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σύστημα συντάξεων», το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα απ' τα... «πιο γενναιόδωρα και ανισότιμα», κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών αντικατάστασης, των εύκολων κριτηρίων και των μεγάλων διαφορών στα επιδόματα σύνταξης μεταξύ των συνταξιοδοτικών ταμείων. Οι ανάλογες με την ηλικία σχετικές δαπάνες αναφέρεται πως «θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 12 ποσοστιαίες μονάδες από σήμερα έως και το 2020, υπό την τρέχουσα πρακτική και εν απουσία μεταρρυθμίσεων».

Ως «βασικά προβλήματα» στο παρόν κρατικό σύστημα συνταξιοδότησης αναφέρονται οι «σύντομες περίοδοι συνεισφοράς, η πρόωρη συνταξιοδότηση και τα επιδόματα σύνταξης που εξασφαλίζουν την επ' αόριστον αύξηση σε πραγματικούς όρους». Ως εναλλακτικές προτάσεις αναφέρονται: Η προοδευτική υποσκέλιση της πρόωρης συνταξιοδότησης για αρκετές προνομιούχες ομάδες, η συνολική μείωση των επιπέδων επιδομάτων και η εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων για τη συνταξιοδότηση.

Οπως αναφέρεται, η «σημερινή πολιτική μόνο μερικής αντικατάστασης των συνταξιούχων στο δημόσιο τομέα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις απαιτείται να γίνουν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κατανομή των αποθεμάτων εργασίας μεταξύ και εντός διαφόρων υπουργείων και επιπέδων της κυβέρνησης».

Θέσεις έχει ο ΟΟΣΑ και για το εργασιακό καθεστώς, ειδικά στο δημόσιο τομέα. Ετσι, η εργασιακή ασφάλεια στο δημόσιο κρίνεται ως ...υψηλή, ενώ σχολιάζεται, αντίθετα, ως χαμηλή η ευελιξία της εργασίας στη χώρα. Ο Οργανισμός υποστηρίζει πως οι νέες απαιτήσεις για τις σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες συνήθως απαντώνται με «τη δημιουργία νέων θέσεων, αλλά με όχι μείωση των θέσεων σε λιγότερο σημαντικούς τομείς, εξαιτίας των συνταγματικών περιορισμών». Λόγω της σύνδεσης της προαγωγής με τα χρόνια προϋπηρεσίας στο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα όσον αφορά σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ο Οργανισμός αμφιβάλλει πως η συνέχιση αυτού του καθεστώτος θα βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας...

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο ΟΟΣΑ κρίνει θετική την πορεία του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ενώ ειδικά για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και παρά το γεγονός ότι το κόστος των αστικών μονάδων τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί, ανακαλύπτει «χειροπιαστά οφέλη και για τους καταναλωτές». Παράλληλα, μπορεί να αναγνωρίζεται ως «δύσκολη» η ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», αλλά ασκεί κριτική για το γεγονός ότι στον τομέα της ενέργειας δεσπόζει ακόμα η ΔΕΗ, απαιτώντας το «σπάσιμο» της εταιρίας: «Ουσιαστική αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με το διαχωρισμό της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρύθμιση πρόσβασης τρίτου τόσο στο σύστημα όσο και στο διαχωρισμό του τομέα παραγωγής ενέργειας».

Ο Οργανισμός παρατηρεί πως μετά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στα τέλη του 2001, προβλέπεται μία «σημαντική ανάκαμψη» για το 2002 και το 2003, με τη βοήθεια ευνοϊκότερων νομισματικών συνθηκών, μεταφοράς κεφαλαίου από τις χώρες της ΕΕ, των κατασκευαστικών έργων για τους Ολυμπιακούς του 2004 και της αύξησης των εξαγωγών. Επίσης, συνιστώνται «δομικές μεταρρυθμίσεις» μέσω αλλαγής του συστήματος φορολόγησης και της εγκαθίδρυσης αντικειμενικών οικονομικών στόχων, ώστε να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα ο στόχος σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα με εκείνο της ΕΕ.

Πληθωριστικές διακυμάνσεις

Ο Οργανισμός εκτιμά πως το 2002 θα υπάρχουν διακυμάνσεις και ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό με βάση και το διεθνές περιβάλλον. Αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν την περασμένη δεκαετία για αισθητή μείωση του πληθωρισμού, μολονότι επισημαίνει πως ο πληθωρισμός σε τιμές καταναλωτών ανέβηκε πάλι, φτάνοντας το 2001 στο 3,25%, ενώ αυξήθηκε περαιτέρω τους πρώτους μήνες του 2002. Η διαφοροποίησή του με το μέσο όρο πληθωρισμού στην ΕΕ διευρύνθηκε στις 1,25 μονάδες. «Ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει σημαντικά υψηλότερος απ' ό,τι στο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, με κίνδυνο κάποια αναστάτωση, με δεδομένο πως η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά τι γρηγορότερα απ' ό,τι είναι πιθανό».

Συστήνεται ως αναγκαία η ευθυγράμμιση των τιμών και του κόστους του πληθωρισμού σε τομείς εμπορίου εντός του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ και προτείνονται, προς αυτή την κατεύθυνση, «μισθολογικοί περιορισμοί» στο δημόσιο τομέα. Στον δε ιδιωτικό, οι αυξήσεις στους μισθούς χαρακτηρίζονται «μετριοπαθείς».

Περί προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση, αναφέρει ο Οργανισμός, προσδοκά αύξηση στο πλεόνασμα (του προϋπολογισμού) της τάξης περίπου του 0,8% του ΑΕΠ για το 2002, επικαλούμενη κύρια τη μείωση των πληρωμών στα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, ο Οργανισμός δε συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοσιονομικό έλεγχο και προβλέπει ένα κατά τι μικρότερο πλεόνασμα, ενδεχομένως περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ. Γι' αυτό και προτείνει μία περαιτέρω σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων και τη μείωση του χρέους από το κάτω του 100% του ΑΕΠ το 2001 στο περίπου 60% του ΑΠΕ το 2010.


ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Απέκλεισαν την Ενωση για το χαράτσι του ΟΣΔΕ

Σε απόγνωση έχουν φτάσει οι ελαιοπαραγωγοί στα Μεσκλά των Χανίων, όπου επιδότηση ακούνε και επιδότηση δε βλέπουνε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους αναγκάζει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών να πληρώσουν κιόλας από 20 έως 200 ευρώ για να πάρουν την επιδότηση, καθώς και τα αναδρομικά για την περσινή χρονιά.

Οι αγρότες αρνούνται να πληρώσουν τα νέα χαράτσια που τους επέβαλαν από φέτος, μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Και αρνούμενοι να πληρώσουν, για κάτι που δικαιούνται να λάβουν χωρίς καμία επιβάρυνση, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χανίων. Εκεί δήλωσαν πως δε θα φύγουν εάν δεν πάρουν τις επιδοτήσεις και κατάγγειλαν το υπουργείο Γεωργίας για τη μετατροπή των Ενώσεων σε εισπράκτορες της κυβέρνησης. Ακόμα οι ελαιοπαραγωγοί στα Μεσκλά, πήγαν και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και ζήτησαν την παρέμβασή του.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσκλών, Δημήτρης Φιλιππάκης, σε δήλωσή του τόνισε ότι «έχουμε έτοιμα τα χαρτιά για την επιδότηση εδώ και πολύ καιρό. Τα φέραμε στην Ενωση από τις 21 του μηνός και δεν τα δέχονται, γιατί δεν τους δίνουμε το χαράτσι που ζητούν ως προκαταβολή, από 20 έως 200 ευρώ! Αυτό που ζητούν, όμως, είναι παράνομο σύμφωνα και με έγγραφο που αναφέρει ότι δε δικαιούται κανείς να παίρνει χρήματα από τις επιδοτήσεις των παραγωγών και ότι αυτή η πράξη τιμωρείται». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι οι αγρότες δε θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, προειδοποιώντας πως «θα περιμένουμε εδώ στα γραφεία της Ενωσης Χανίων, μέχρι να παραλάβουν τα χαρτιά και να δοθούν οι επιδοτήσεις». Και κατέληξε: «Δεν έχουμε άλλη λύση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ