ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με όλες μας τις δυνάμεις για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη)

Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα αγωνίζεται για μια κοινωνία που ο άνθρωπος θα είναι πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής. Γι' αυτό δεν μπορεί να αποδεχτεί την τοξικομανία, την κουλτούρα που τη συνοδεύει και τα ναρκωτικά ως τρόπο ζωής. Αντιπαλεύουμε τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό τους σε «σκληρά και μαλακά», την κυρίαρχη αστική πολιτική της «μείωσης της βλάβης» που συντηρεί και θεριεύει το φαινόμενο της τοξικομανίας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και με τους αγώνες μας στηρίζουμε κάθε άνθρωπο που δίνει τη μάχη να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά. Στηρίζουμε την οικογένειά του, τους εργαζόμενους στην πρόληψη και τη θεραπεία και τους καλούμε σε ένα κοινό μέτωπο πάλης για μια αντιναρκωτική πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Η ανεργία, η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια, οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η προσφυγιά είναι κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τους όρους της ζωής στον καπιταλισμό. Τα ίδια κομμάτια συνθέτουν και το παζλ της χρήσης και της εξάρτησης. Η χρήση ουσιών καλύπτει την ανάγκη για τάση φυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο άνθρωπος ο οποίος βλέπει τη ζωή και τα όνειρά του να συνθλίβονται κάτω από τις ίδιες τις αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος.

Η πανδημία του κορονοϊού απέδειξε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι κόστος και η υγεία εμπόρευμα στην κοινωνία της εκμετάλλευσης που ζούμε. Στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, τα ναρκωτικά σήμερα είναι νόμιμο εμπόρευμα, που η διακίνηση και εμπορία τους δεν επηρεάστηκαν ούτε από το lockdown της πανδημίας. Η καπιταλιστική κερδοφορία είναι αυτή που καθορίζει πότε μια ναρκωτική ουσία θα είναι νόμιμη και πότε παράνομη, πότε θα «βαφτίζεται» φάρμακο και πότε ναρκωτικό. Η νομιμοποίηση ναρκωτικών έχει έναν βασικό στόχο: Να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση, κυρίως της νέας γενιάς, ως τρόπος ζωής, για να μην αμφισβητηθεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα ως η βάση της τοξικομανίας.

Η στάση όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων είναι άκρως υποκριτική. Με τις θέσεις τους και με τους νόμους τους, έχουν συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια ώστε να γιγαντωθεί η τοξικομανία και να αθωωθούν τα ναρκωτικά στις νεανικές συνειδήσεις. Οι αποτυχημένες πολιτικές τους, που βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τη στρατηγική της ΕΕ, αποθεώνουν σήμερα την πολιτική της «μείωσης της βλάβης» και αποδέχονται την τοξικομανία ως «φυσικό» φαινόμενο.

Γι' αυτό θέλουν να ιδρύσουν Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, δηλαδή χώρους όπου θα επιτρέπεται νόμιμα η χρήση ναρκωτικών με ιατρική επίβλεψη απλά για να μην είναι ορατοί οι χρήστες. Διαχειρίζονται το πρόβλημα με προγράμματα υποκατάστατων ηρωίνης, υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την πρόληψη και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Για την αστική τάξη και τα κόμματά της, η αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικομανίας έχει ως βασικό πυρήνα την πολιτική «κόστος - όφελος», αδιαφορώντας για τη ζωή και τον κοινωνικό θάνατο χιλιάδων νέων ανθρώπων.

Το ΚΚΕ διεκδικεί ενιαία στρατηγική πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης και επιστημονικής έρευνας, που θα έχει ως βάση τα αίτια του φαινομένου και τον τρόπο που αυτά επιδρούν στην ψυχοσύνθεση του ατόμου και τη σχέση του με την κοινωνία.

Το ΚΚΕ διεκδικεί ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης και των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Διεκδικεί «θεραπεία υποκατάστασης» υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες εξαρτημένων. Διεκδικεί να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από το κράτος, για να αυξηθεί το κίνητρο για θεραπεία και να αποτραπεί η αύξηση των υποτροπών λόγω της πανδημίας.

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όσο η οργανωμένη λαϊκή πάλη θα αντιπαλεύει τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα, δηλαδή τον ίδιο τον καπιταλισμό.

Μαζική εξόρμηση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα

Μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, έκανε η ΚΝΕ το απόγευμα της Παρασκευής, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών. Μέλη της Οργάνωσης μοίραζαν την ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα και διακινούσαν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Παραβρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον χώρο στήθηκε μικροφωνική απ' όπου ακούγονταν τραγούδια και συνθήματα, αλλά και έκθεση με ταμπλό, με τις θέσεις της ΚΝΕ για το θέμα των ναρκωτικών, καθώς κι ένας «τοίχος» όπου οι περαστικοί, μετά από τη συζήτηση με τα μέλη της ΚΝΕ, κολλούσαν αυτοκόλλητα κι έγραφαν σκέψεις για το θέμα της τοξικοεξάρτησης και τις αιτίες του, άφηναν το δικό τους μήνυμα.

Στα ταμπλό της έκθεσης παραθέτονταν στοιχεία για την αύξηση της χρήσης μέσα στην περίοδο της καραντίνας, για τα φθηνά ναρκωτικά που διοχετεύτηκαν στη φάση της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγια του Βάρναλη που αναδείκνυαν ότι τα ναρκωτικά είναι καταστολή του μυαλού και ότι η ναρκωμένη νεολαία που ψάχνει λύση στη «φυγή» από την πραγματικότητα είναι ακίνδυνη για το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας. «Στόχος μας η ζωή που μας αξίζει - Δεν βάζουμε τη ζωή μας στο στόχαστρο!» ήταν το καθάριο μήνυμα της ΚΝΕ που αναδείχθηκε.

Στη δράση αυτή στο Σύνταγμα παραβρέθηκε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, που δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ δυνατό μήνυμα στη νεολαία, να γυρίσει την πλάτη σε όλους όσοι τη θέλουν με θολωμένο μυαλό, θολωμένη σκέψη και το κεφάλι σκυφτό. Στον αντίποδα να βγει, να αντιπαλέψει την επίθεση στα δικαιώματά της, να οργανώσει την πάλη της, να μπορέσει να γίνει πραγματικά κυρίαρχος της ζωής της.

Η αύξηση που έχουν τα ναρκωτικά και η χρήση, αλλά και η συστηματοποίησή τους τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, όπως έδειξε και η πρόσφατη περίοδος της πανδημίας, είναι ένα έγκλημα το οποίο έχει ονοματεπώνυμο, έχει και ιστορία. Είναι η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, που είναι συνώνυμη με την ανεργία, με την ανέχεια, με την ανασφάλεια για τους νέους ανθρώπους, με την ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, με την εμπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Ολα αυτά λοιπόν πρέπει να αντιπαλέψει η νεολαία. Να αντιπαλέψει την πολιτική της ΕΕ, την περιβόητη δήθεν "μείωση της βλάβης", η οποία σημαίνει υποβάθμιση των "στεγνών" προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, είναι η διάλυση της πρόληψης, είναι η νομιμοποίηση των αντιεπιστημονικών θεωριών διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "μαλακά" και "σκληρά". Στη νέα γενιά δεν ταιριάζει ούτε να ζει σε ψεύτικους κόσμους, ούτε να ψάχνει τη φυγή από τη σημερινή ανάγκη να παλέψει, να παραιτηθεί. Της ταιριάζει να πιστέψει στη δύναμή της, να αγωνιστεί για μια κοινωνία ανθρώπινη, ελεύθερη από όλα αυτά τα δεινά και τα προβλήματα, που θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες της».

Ο Ν. Αμπατιέλος
Ο Ν. Αμπατιέλος
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Εκδηλώσεις και δραστηριότητες από ΚΚΕ - ΚΝΕ

Συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών:

  • Σάββατο 27 Ιούνη:

-- Η ΤΟ Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο Κερατσίνι, στις 19.00 στην πλατεία Πόντου, με ομιλητή τον Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

-- Η ΤΟ Μαγνησίας της ΚΝΕ διοργανώνει στον Βόλο τουρνουά μπάσκετ, στις 17.00 στο γήπεδο της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πεδίο Αρεως.

-- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χίο πραγματοποιούν εξόρμηση και συζήτηση στην Απλωταριά, στις 12.00.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Σάμου της ΚΝΕ οργανώνει αγώνα δρόμου, στο Βαθύ (πλατεία Πυθαγόρα) στις 19.00, με σύνθημα «Πες ναι στη ζωή, όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Δηλώσεις συμμετοχής στο 6977.175.256.

-- Στο Ηράκλειο, στο Μαθητικό Street Event στην πλατεία Ελευθερίας θα λειτουργήσει στέκι κατά των ναρκωτικών.

-- Στα Χανιά, αθλητικό τουρνουά στα γηπεδάκια του Αϊ - Γιάννη, στις 17.00.

-- Στην Αρτα, στο Πολύδροσο, στις 18.00, η ΚΝΕ οργανώνει προβολή ταινίας, συζήτηση και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

-- Στην Πρέβεζα, στον Αγιο Θωμά, στις 18.00, η ΚΝΕ οργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου και συζήτηση με τον πυγμάχο - προπονητή Μάριο Κατσή.

-- Στην Ηγουμενίτσα, προβολή ταινίας και συζήτηση, στις 20.00, στην παραλία.

-- Στη Λευκάδα, η ΚΝΕ οργανώνει στις 19.30 συζήτηση με ομιλητή τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

-- Στην Κέρκυρα, στην πλατεία Νυμφών, στις 19.00, η ΚΝΕ οργανώνει «παιχνίδι αποστολών» και συζήτηση με θέμα «Είμαστε επαναστάτες με αιτία, λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

  • Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιούνη:

-- Η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ οργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με σύνθημα «Ψάξε την πραγματική ουσία - Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», στα γηπεδάκια της Δυτικής Παραλίας. Δηλώσεις συμμετοχής στο 6984.465.122.

  • Κυριακή 28 Ιούνη:

-- Η ΤΟ Μαγνησίας της ΚΝΕ διοργανώνει συζήτηση, στις 19.30 στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ομιλητής ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στην Κόνιτσα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ οργανώνουν στις 12.00 escape room ανοιχτού χώρου και συζήτηση με θέμα «Ψάξε την πραγματική ουσία - Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

  • Δευτέρα 29 Ιούνη:

-- Στα Γιάννενα, η ΚΝΕ οργανώνει τουρνουά beach volley στις 17.00 στο Πέραμα, με θέμα «"Μπλοκ" στα ναρκωτικά, ναι στη ζωή».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά!

Σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνει: «Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα αγωνίζεται για μια κοινωνία που ο άνθρωπος θα είναι πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής. Γι' αυτό δεν μπορεί να αποδεχτεί την τοξικομανία, την κουλτούρα που τη συνοδεύει και τα ναρκωτικά ως τρόπο ζωής. Αντιπαλεύουμε τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό τους, την κυρίαρχη αστική πολιτική της δήθεν "μείωσης της βλάβης", που συντηρεί και θεριεύει το φαινόμενο της τοξικομανίας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει, όπως λέει το σύνθημά του, για ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά, κανένας συμβιβασμός για να ξεγελάσουμε τάχα το "θηρίο". Το ΚΚΕ πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών και αγωνίζεται για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ