ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κριτήριο της έρευνας το εμπορικό όφελος

Η χτεσινή σύνοδος υπουργών της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία ζήτησε τη δημιουργία ενός «παραδείσου» για τις επενδύσεις του κεφαλαίου

Σκοπός είναι η μετατροπή της έρευνας και της γνώσης σε πραγματικό εμπορικό όφελος τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο συμπερασμάτων και δράσεων, που υιοθέτησε, χτες, η σύνοδος υπουργών για θέματα Ερευνας του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Στη σύνοδο τη χώρα εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία και με την τοποθέτησή της απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για την παράδοση της Ερευνας στην «αγορά» και στις επιχειρήσεις. Η υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η κυβέρνηση προχωρά, σε διάστημα μηνών, σε διαρθρωτικές αλλαγές που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες απαιτούν χρόνια. Η εκ θεμελίων λοιπόν αναδιάρθρωση του μοντέλου θέτει ως προτεραιότητα την Παιδεία - Ερευνα - Τεχνολογία και την προσέλκυση επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς».

Οι υπουργοί της ΕΕ στάθηκαν, ιδιαίτερα, στη νέα στρατηγική «Ευρώπη 2020», συνέχεια της στρατηγικής της Λισαβόνας, με στόχο την ενίσχυση των μονοπωλίων και τη διάλυση κάθε δικαιώματος σε ζητήματα εργασίας, ασφάλισης, παιδείας κ.ά. Στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί «χαιρετίζουν» την πρόθεση της Κομισιόν να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, μέχρι το 2020.

Προσέλκυση επενδύσεων

Στους πέντε τομείς δράσης (οικονομία, αγορές, διακυβέρνηση, περιφερειακές προτεραιότητες, ανθρώπινο δυναμικό) η κοινή συνισταμένη είναι μία: Το κέρδος των επιχειρήσεων, στον τομέα της έρευνας, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο οικονομίας καλούνται τα κράτη μέλη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, μέσω φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Καλούνται, επίσης, να δημιουργήσουν κίνητρα προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών, που αποτελούν «βασικούς παράγοντες για την έρευνα». Σε επίπεδο αγορών ζητείται η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, καλύτερες συνθήκες για όλες τις μορφές καινοτομίας, με προτεραιότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σε επίπεδο διακυβέρνησης απαιτείται η απλοποίηση των πολιτικών και των προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία, όσον αφορά το σχεδιασμό τους. Τονίζεται, δε, ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση στις αγορές, ενώ βασικός στόχος είναι η μετατροπή της έρευνας και της γνώσης σε πραγματικό εμπορικό όφελος. Το περιφερειακό επίπεδο, σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων, είναι «κλειδί» για την καινοτομία και ζητούνται μέτρα στήριξης φορέων καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τέλος, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού τονίστηκε ότι πρέπει να ενισχυθούν - και μέσω της εκπαίδευσης - οι δεξιότητες των ερευνητών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Στο παραπάνω πλαίσιο η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μίλησε για χρηματοδότηση της έρευνας από τον προϋπολογισμό σε ύψος 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει και «μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» που αντανακλάται και σε «μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ερευνα και Τεχνολογία».

Μάλιστα, η υπουργός, μιλώντας για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», είπε ότι η «Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη που θα συνδέει τα Προγράμματα και τις Υποδομές του "Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας" (ΕΧΕ), με τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο οδικός αυτός χάρτης θα συνοδεύει και θα δίνει ουσία στον ποσοτικό στόχο του 3%».

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
Θετικό το αποτέλεσμα για την «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση»

Σημαντική ώθηση στη συνέχιση του αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού μας, δίνει το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα του ψηφοδελτίου της «Πανεπιστημιακής Αγωνιστικής Παρέμβασης ΑΠΘ» με υποψήφιο πρύτανη τον Γιώργο Μαργαρίτη, στις πρυτανικές εκλογές που έγιναν χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ανάγκη για συγκρότηση αγωνιστικού πόλου σπουδαστών, καθηγητών κι εργαζομένων σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Στον πρώτο γύρο των πρυτανικών εκλογών που ολοκληρώθηκε χθες, η «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ», που υποστηρίζεται από την ΔΗΠΑΚ, το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ, με υποψήφιο πρύτανη τον Γιώργο Μαργαρίτη και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Νίκο Νικολάου, Ελευθερία Παπαδημητρίου και Γιώργο Τσακλίδη, συγκέντρωσε ποσοστό 10,1%.

Στο δεύτερο γύρο (επαναληπτικές εκλογές) που διεξάγεται σήμερα, πέρασαν οι συνδυασμοί «Συμμετοχικό, Ανοιχτό και Δημιουργικό ΑΠΘ», με υποψήφιο πρύτανη τον Ανέστη Φιλιππίδη, που υποστηρίχθηκε από ΝΔ και μερίδα του ΠΑΣΟΚ, με 24,2% και «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επιμένει Ακαδημαϊκά», με υποψήφιο πρύτανη τον Ιωάννη Μυλόπουλο, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με 19,8%.

Η «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ» ξεκαθαρίζει ότι «η ανάγκη απομόνωσης των δυνάμεων στήριξης της αντιδραστικής πολιτικής τους οδηγεί στην απόφαση μη στήριξης κανενός συνδυασμού στο δεύτερο γύρο των εκλογών».

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί έλαβαν: «Ακαδημαϊκή Κίνηση ΑΠΘ», με υποψήφιο πρύτανη τον Στέργιο Λογοθετίδη, 18,4%, «Το Αριστοτέλειο για την Παιδεία και την Κοινωνία», με υποψήφιο πρύτανη τον Νίκο Καλογήρου, 10,6%, το «Αδέσμευτο Πανεπιστημιακό Ψηφοδέλτιο», με υποψήφια πρύτανη την Βασιλική Δεληγιάννη - Κουϊμτζή, 10,4% και «Το Πανεπιστήμιο ως ιδέα και ως πράξη», με υποψήφιο πρύτανη τον Σωκράτη Δεληβογιατζή, 4,6%.

Οι «δυνάμεις της Πανεπιστημιακής Αγωνιστικής Παρέμβασης» χαιρετίζουν όλους όσοι έδωσαν μαζί τους τη μάχη των εκλογών. Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Πανεπιστημίου, για το δικαίωμα στη μόρφωση, για την πανεπιστημιακή έρευνα προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Καλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα να αντισταθεί στα μέτρα και στα σχέδια της ΕΕ, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων της, που στοχεύουν στην παραπέρα υποβάθμιση των πανεπιστημιακών θεσμών, στην αποξένωση του πανεπιστημίου από τα λαϊκά συμφέροντα και την υποταγή του στα αντίστοιχα του μεγάλου κεφαλαίου. Να αγωνιστεί στο πλευρό του λαού μας για τη διεκδίκηση ενός κόσμου δίκαιου, με κοινωνική ευημερία, όπου δε θα έχει θέση η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε άλλα Ιδρύματα

Με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθήνας, αναβλήθηκαν οι πρυτανικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για χθες. Νέες ημερομηνίες ορίστηκαν η Δευτέρα 7 και η Τρίτη 8 Ιούνη.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν και οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, σε ανακοίνωση τους, σημείωσαν ότι τα υποψήφια πρυτανικά σχήματα είναι δεσμευμένα από την πολιτική που ασκείται και κάλεσαν φοιτητές και καθηγητές σε λευκό, άκυρο ή αποχή. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος και της ισχυροποίησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομή στις Πρέσπες

Εκδήλωση - εκδρομή στις Πρέσπες, στους τόπους που αποτέλεσαν τα κάστρα του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει την Κυριακή 30 Μάη, η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στις 10.30 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου που έστησε το ΚΣ της ΚΝΕ για το ΔΣΕ στο χωριό Πύλη, όπου θα μιλήσει στέλεχος της Οργάνωσης. Στη συνέχεια οι νεολαίοι θα επισκεφτούν το νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Βροντερό και τη σπηλιά του Ν. Ζαχαριάδη στους Ψαράδες.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Τελευταίος μήνας ο Μάης για τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» για φέτος και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη: Προβολή ταινίας «Allons enfants». Ωρα 9.30 μ.μ.

Αύριο Παρασκευή: Συναυλία με το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός».

Σάββατο 29/5: Συναυλία με τα συγκροτήματα «Ταξιδευτές» και «Solaris».

Κυριακή 30/5: Αποχαιρετιστήριο πάρτι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ