ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2005
Σελ. /48

Ο ΟΤΕ εξουθενώνει

Τζίφος οι... 1.000 σελίδες!

Τηρουμένων των αναλογιών, η πολιτική προπαγάνδα που ακολουθούν οι υπερασπιστές του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Γαλλίας για το «ευρωσύνταγμα», έχει την «ευπρέπεια», το «ήθος» και κυρίως το πολιτικό «υπόβαθρο» που είχε η προπαγάνδα των εκπροσώπων του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κύπρου: Και τούτοι - όπως και οι προηγούμενοι - έχουν καταφύγει στην απίθανη κινδυνολογία, αλλά και στην ύβρη κατά των υποστηρικτών του «Οχι», απειλώντας ότι στην περίπτωση που το «ευρωσύνταγμα» καταψηφιστεί, τότε, όχι μόνο η Γαλλία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, θα υποστούν από «καταστροφή» μέχρι... πανώλη.

*

Ο εκβιασμός που ασκείται στους Γάλλους ψηφοφόρους (χωρίς αποτελέσματα μέχρι στιγμής) αναδεικνύεται σε ύστατο όπλο των «ευρωσυνταγμα...ταρχών». Τρανή απόδειξη της πενίας των επιχειρημάτων τους, αλλά και - κυρίως - της ανυπαρξίας ωφελημάτων για τους λαούς από την «Ευρώπη» που οικοδομούν.

Οτι οι αρχιτέκτονες της σιδερόφραχτης Ευρώπης, δεν κατάφεραν να βρουν τίποτα πειστικό στις 1.000 περίπου σελίδες της Συνθήκης για να πείσουν τους Γάλλους, και τελικά κατέφυγαν στον εκφοβισμό, λέει πολλά.

Η ομάδα της Καλλιθέας είχε την καλύτερη μέχρι τώρα πορεία της στο πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής. Αλλά ο προπονητής της, ο Τάκης Λεμονής, απομακρύνθηκε... Ο Ιωνικός είχε φέτος μια από τις καλύτερες χρονιές του στην πρώτη κατηγορία. Αλλά ο προπονητής του, ο Βαγγέλης Βλάχος, απολύθηκε... Το Αιγάλεω κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση, αλλά ο προπονητής του, ο Ντουμιτρέσκου, απολύθηκε επίσης... Και το άκρον άωτον: Ο κορυφαίος όλων, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, προπονητής του Ολυμπιακού, της ομάδας που φέτος κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας, είναι υπ' ατμόν...

Να μια ακόμα «ωραία» εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και κυρίως των «διοικούντων» του.

«Εμπρός της γης οι κολασμένοι

Της πείνας σκλάβοι εμπρός - εμπρός

Το δίκιο από τον κρατήρα βγαίνει

Σα βροντή σαν κεραυνός.

*

Φτάνουν πια της σκλαβιάς τα χρόνια

Ολοι εμείς οι ταπεινοί της γης

Που ζούσαμε στην καταφρόνια

Θα γίνουμε το παν εμείς.

*

Στον αγώνα ενωμένοι

Κι ας μη λείψει κανείς

Ω! Νάτη, μας προσμένει

Στον κόσμο η Διεθνής.

*

Θεοί, αρχόντοι, βασιλιάδες

Με πλάνα λόγια μας γελούν

Της γης οι δούλοι κι οι ραγιάδες

Μοναχοί τους, θα σωθούν...

*

Για να λείψουν τα δεσμά μας

Για να πάψει πια η σκλαβιά

Να νιώσουν πρέπει τη γροθιά μας

Και της ψυχής μας τη φωτιά».


Από την «εξυγίανση» στο «άρθρο 44»...

Μετά το κύπελλο της Εθνικής στην Πορτογαλία μίλησαν για «εξυγίανση». Αλλά ήρθαν τα «άρθρα 44» και κάτι «περίεργα» όπως να ζητούν οι οπαδοί μιας ομάδας να κάτσει να χάσει και κείνη να χάνει... Μίλησαν για «νέο ήθος». Αλλά ήρθαν μέχρι και διακοπές αγώνων λόγω βίας... Μίλησαν για «κάθαρση». Αλλά τα ίδια πρόσωπα που διοικούσαν πριν, διοικούν και τώρα... Είχαν μιλήσει για «αξιοπιστία». Αλλά πάλι το αγαπημένο θέμα ορισμένων είναι η «παράγκα»...

*

Οσοι μιλούν για το «καλύτερο πρωτάθλημα» των τελευταίων χρόνων, θέλουν να κρύψουν τη χαμηλή ποιότητα του θεάματος πίσω από το σασπένς που πράγματι υπήρξε στο φινάλε. Αλλά ξεχνούν ότι «ένας κούκος (Ριβάλντο) δε φέρνει την άνοιξη». Ξεχνούν: άλλο πράγμα η ποιότητα του ποδοσφαίρου - Τέχνη και άλλο πράγμα η αγωνία για το πώς θα καταλήξει μια μετριότητα. Ακόμα και μια μετριότητα μπορεί να προκαλεί αγωνία. Ποτέ μια μετριότητα δεν μπορεί να προσφέρει απόλαυση.

*

Το πρώτο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα, μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου, ολοκληρώθηκε. Και τα λόγια του Τραϊανού Δέλλα, όπως τα είχε πει αμέσως μετά τη στέψη στην Πορτογαλία, ισχύουν στο ακέραιο:

«Η επιτυχία της Εθνικής ομάδας δεν είναι ο καθρέφτης του ελληνικού ποδοσφαίρου»...

1898 Κλείνεται στο Παρίσι η σύμβαση ανάμεσα στη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα σχετικά με τα ελληνικά οικονομικά.

1912 Υπογράφεται στη Σόφια το Σύμφωνο Συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Δημιουργείται η Βαλκανική Συμμαχία.

1927 Η ευρεία ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς ψηφίζει τις θέσεις «Μπρος στον κίνδυνο του πολέμου» με κεντρικό σύνθημα: «Υπεράσπιση της κινέζικης και ρώσικης επανάστασης».

1963 Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Ελλάδα η ΑΧΕΠΑ.

1985 Σαράντα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ φιλάθλων στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, λίγο πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ των ομάδων Γιουβέντους και Λίβερπουλ.

Το καλύτερο της χτεσινής ομιλίας του Καραμανλή στο ΣΕΒ ήταν το φόντο. Πίσω ακριβώς από το βήμα που μιλούσε ο πρωθυπουργός δέσποζε η φίρμα της «Ιντρακόμ» του Σ. Κόκκαλη!

Λέτε να μην είχαν σκεφτεί οι διευθύνοντες τον ΣΕΒ τους συνειρμούς που θα προκαλούσε η εικόνα του Καραμανλή να βγάζει λόγο με έμβλημα την «Ιντρακόμ»; `Η μήπως οι βιομήχανοι και οι «βασικοί μέτοχοι» απλώς έδειξαν και με αυτό τον τρόπο πόσο υπολογίζουν εκείνα τα λεβέντικα στου «Μπαϊρακτάρη»;...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ