ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΖΟΓΛΩΠΙ
Ανυποχώρητοι και ανυπόμονοι στο δυνάμωμα της ΚΝΕ

Η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη

«Οσο ζούσαν οι μεγάλοι επαναστάτες, οι τάξεις των καταπιεστών τούς καταδίωκαν συνεχώς και αντιμετώπιζαν τη διδασκαλία τους με την πιο άγρια μανία, με το πιο λυσσαλέο μίσος, με την πιο αχαλίνωτη εκστρατεία ψευτιάς και συκοφαντίας. Υστερα από το θάνατό τους γίνονται προσπάθειες να τους μετατρέψουν σε αβλαβή εικονίσματα, σαν να λέμε να τους ανακηρύξουν αγίους, να προσδώσουν κάποια δόξα στο όνομά τους για "παρηγόρια" των καταπιεζομένων τάξεων και για αποβλάκωσή τους, ευνουχίζοντας το περιεχόμενο της επαναστατικής διδασκαλίας, αμβλύνοντας και εκχυδαΐζοντας την επαναστατική της αιχμή».

Με αυτά τα λόγια «του Λένιν, 100 χρόνια πριν, για το πώς συμπεριφέρονται οι πλουτοκράτες σε όλους τους νεκρούς επαναστάτες, που θα ήθελαν να ξεριζώσουν από τη συνείδηση και τη θύμηση του φτωχόκοσμου, αλλά δεν μπορούν», ξεκίνησε την ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

«90 χρόνια συμπληρώνει το ΚΚΕ και το ίδιο γίνεται αυτή τη χρονιά με όλους τους ήρωές του, βγάζοντας οι πλουτοκράτες το άγχος τους γιατί 90 χρόνια δεν κατάφεραν να ξεμπερδέψουν με το κόμμα της εργατικής τάξης. Ετσι νομίζουν πως μπορούν να κάνουν και με τον σύντροφο τον Χαρίλαο».

«"Σας βλέπω και αναπολώ τα παλιά. Τότε που μαζευόμαστε στα κρυφά 2-3 μαθητές και διαβάζαμε το αλφαβητάρι του κομμουνισμού. Καταλαβαίνετε τη χαρά που νιώθω όταν βλέπω την ΚΝΕ να μαζικοποιείται και να προοδεύει. Η δική μου γενιά είναι η γενιά που φεύγει. Η δική σας γενιά είναι η γενιά που έρχεται, η γενιά που ανατέλλει. Ετσι σας βλέπουμε και νιώθουμε ξεχωριστή υπερηφάνεια. Εχουμε τη βεβαιότητα πως τα οράματα για τα οποία παλέψαμε, όχι μόνο θα βρουν συνεχιστές - αυτό είναι βέβαιο και η απόδειξη είστε εσείς - αλλά θα αποκτήσουν σάρκα και οστά, θα πραγματοποιηθούν"», σημείωσε, αναφέροντας τα λόγια του Χ. Φλωράκη.

«Ο καρπός του Κόμματός μας, σύντροφε»


«Τρία χρόνια πέρασαν κιόλας από το θάνατο του συντρόφου Χαρίλαου. Φέτος που συμπληρώνονται τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από τη σπορά, 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, θέλουμε οι κνίτες και οι κνίτισσες να σου δείξουμε, σύντροφε, τον καρπό, τον καρπό του Κόμματός μας. Σε σένα και τη γενιά σου που ενσαρκώνει τη ζωντανή ιστορία του πιο λαμπρού δημιουργήματος της εργατικής τάξης της Ελλάδας, την ιστορία του ΚΚΕ.

Πύκνωσαν οι γραμμές της ΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ. Νέα παιδιά, που ποτέ δεν έτυχε να σε γνωρίσουν, ξαναμαζεύονται για να διαβάσουν για τον κομμουνισμό, για το μαρξισμό - λενινισμό, να οργανώσουν τον αγώνα του λαού και της νεολαίας. Χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ήταν το χειμώνα που πέρασε από τα χαράματα έξω από εργοστάσια και επιχειρήσεις για να οργανωθεί ο απεργιακός αγώνας, για να πάρουν θάρρος οι εργαζόμενοι, για να περιφρουρηθεί και να πετύχει ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεκάδες μέλη της ΚΝΕ απολύθηκαν γιατί πρωτοστάτησαν στον αγώνα και κράτησαν στάση παλικαρίσια, κομμουνιστική. Χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ βρίσκονται στον αγώνα για το μεροκάματο, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, για όλα, αλλά χωρίς να χάνουμε τους "τελικούς σκοπούς", όπως μας έλεγες κάθε φορά που χαιρετούσες στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις μας.

Οργώσαμε την Ελλάδα για να προβάλλουμε την πολιτική πρόταση του Κόμματος, να προσπαθήσουμε να την εκλαϊκεύσουμε στη νεολαία. Δύσκολη δουλειά, χρειάζεται να γίνουμε ικανότεροι στην οργάνωση της νεολαίας, ιδιαίτερα της εργατικής και εργαζόμενης νεολαίας, των νέων που προέρχονται από εργατικές και λαϊκές οικογένειες και ζουν τα αδιέξοδα ενός συστήματος που τους εμποδίζει να σπουδάσουν, να ζήσουν την ηλικία τους, τους καταδικάζει στην ανεργία, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, στην ανασφάλεια.

Λίγα λουλούδια σε ένδειξη τιμής
Λίγα λουλούδια σε ένδειξη τιμής
Την τελευταία χρονιά 100άδες μέλη και στελέχη της ΚΝΕ πέρασαν στις γραμμές του Κόμματος, ανανεώνοντας ηλικιακά το Κόμμα μας. Στελέχη που το Κόμμα μας εμπιστεύτηκε δύσκολες χρεώσεις.

Ξέρουμε, δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, αλλά κρατάμε τα λόγια σου πως σήμερα ήρωες είναι αυτοί που αντιστέκονται και δουλεύουν σε καθημερινές μονότονες και βασανιστικές εποχές χωρίς να χάνουν την αισιοδοξία και την πίστη τους σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».

Δύο «πολιτικές ορμήνιες»

«40 χρόνια ύπαρξης της ΚΝΕ, δύο αποφάσεις του Κόμματος μας ακολουθούν σαν πολιτικές ορμήνιες. Η πρώτη ήταν μετά τη μάχη με τον οπορτουνισμό το '68, όπου κρατήθηκε το Κόμμα με τα γνωστά σύμβολα του, τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία του και τις αρχές του, με τη δική σου συμβολή. Ηταν η απόφαση να φτιαχτεί Κομμουνιστική Νεολαία. Η δεύτερη ήταν μετά τη μάχη με τον οπορτουνισμό το '91, όπου κρατήθηκε το Κόμμα με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία του και τις αρχές του, ξανά και με τη δική σου συμβολή. Ηταν η απόφαση ανασυγκρότησης της ΚΝΕ που κινδύνευε να χάσει την ιστορική της συνέχεια», υπογράμμισε ο Γ. Πρωτούλης.

«Το σύστημα δεν έχει τον οπορτουνισμό μόνο σαν ανάχωμα προς τη ριζοσπαστικοποίηση, αλλά σαν βασικό σύμμαχο ενάντια στην κομμουνιστική ιδεολογία και το κόμμα της εργατικής τάξης. Ομως η νεολαία, παρά τις αντιξοότητες, στηρίζει το πραγματικά καινούριο και καινοτόμο. Το ΚΚΕ σε όλη την 90χρονη ιστορία του και στις πιο δύσκολες στιγμές του είχε προνομιακή σχέση με τη νεολαία, γιατί φέρνει το πιο νέο που γέννησε ποτέ η ανθρώπινη σκέψη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη σοσιαλιστική κομμουνιστική προοπτική. Αυτό είναι και το μεγάλο μας όπλο, οι ακατάλυτοι δεσμοί με την εργατική τάξη και τη νεολαία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πηγή ανανέωσης που κρατά νεανικό ένα κόμμα 90 χρόνων».

Να γίνει η ΚΝΕ πιο ισχυρή, πιο ώριμη

«Μπροστά μας βάλαμε ένα όμορφο, μα δύσκολο καθήκον. Να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η ΚΝΕ, να ωριμάσουν πιο πολύ τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά, πιο ικανοί στο πλευρό του Κόμματός μας να ενισχύσουμε το χαρακτήρα της ΚΝΕ ως σχολείου νέων επαναστατών. Να συμβάλουμε στην άνοδο της πολιτικοποίησης της νεολαίας που σήμερα αφορά στον πυρήνα του πολιτικού ζητήματος, δηλαδή το θέμα αλλαγής της εξουσίας, ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Με την αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ, την προβολή του σοσιαλισμού και την υπεράσπιση της πρώτης προσπάθειας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, με την προώθηση ενός μορφωτικού ρεύματος όχι μόνο στις γραμμές μας, αλλά στη νεολαία συνολικά, με τον αποφασιστικό προσανατολισμό μας πρώτα και κύρια στην εργαζόμενη και εργατική νεολαία, στα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την οργάνωση και την αναζωογόνηση του κινήματος της νεολαίας, με την ακόμα πιο ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις προσπάθειες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, με όχημα τη νεολαία, με την κολακεία απέναντι στους νέους, με στόχο διακηρυγμένο την ενσωμάτωση, να προληφθούν τάσεις ριζοσπαστικοποίησης, να αποκοπεί όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι νέων από την επαναστατική ιδεολογία και το κομμουνιστικό κόμμα, να χτυπηθεί η επιρροή του ΚΚΕ στη νεολαία. Ολες οι επιθέσεις ενάντια στο Κόμμα μας είχαν στόχο πρώτα και κύρια τη νεολαία του. Είμαστε ανυποχώρητοι και ανυπόμονοι στην απαίτηση να γίνει η ΚΝΕ πιο ικανή και γερή, πιο μαζική. Ολη η Οργάνωση, μέλη και στελέχη, με πεποίθηση ότι σήμερα υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να κερδίζουμε μαζικά τη νεολαία με την πολιτική του Κόμματος, να κάνουμε την ΚΝΕ την καρδιά και το νου της ελληνικής νεολαίας. Τα μέλη της ΚΝΕ αυτό αποφασίσαμε να είναι η τιμή που θα αποδώσουμε στα 90χρονα του Κόμματός μας. Στη γενιά που έφυγε και φεύγει όπως ο σύντροφος Χαρίλαος.

Να ξέρουν οι νεκροί μας πως η ζωή τους συνεχίζεται ως πέρα, ως τις καθάριες αδελφικές πηγές, μες τα βαθύτερα δάση των αιώνων. Γεια σας, λοιπόν, σύντροφοι, εσείς που ριχτήκατε στη μάχη δίχως να ζητάτε χωριστά κανέναν έπαινο, εσείς οι ωραίοι που όλοι μαζί υπογράψατε με ένα ρωμαίικο παγκόσμιο σφυροδρέπανο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ