ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές συγκεντρώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας

Η Θ. Καπέτη
Η Θ. Καπέτη
Συνεχίζονται καθημερινά οι συγκεντρώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε τόπους δουλειάς, συνοικίες, ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

Στο πλαίσιο αυτό, σε μαχητική συγκέντρωση στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ μίλησε χτες το απόγευμα η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Κάλεσε τη νεολαία να δώσει το δικό της στίγμα μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που σηματοδοτεί η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τη μετατροπή της σε μια ατελείωτη βάση εφόρμησης αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που δολοφονούν λαούς για το μοίρασμα της λείας στην περιοχή. Στις επικείμενες φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές, με την ψήφο τους να μετατρέψουν την κάλπη σε μια μεγάλη αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική «διαδήλωση» των φοιτητών, ενάντια στο κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται από κυβέρνηση, ΝΔ και τους εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Και τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερα «να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες, οι συνελεύσεις, οι κινητοποιήσεις και οι ενέργειες καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε κάθε χώρο, σε κάθε σχολή, σε συμπόρευση και συντονισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, και μπροστά στην Πρωτομαγιάτικη απεργία».

Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ
Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ
Οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται σήμερα και τις επόμενες μέρες, και μεταξύ αυτών προγραμματίζονται:

Στην Αττική

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ, η ΚΟΒ Ασφαλιστικών Εταιρειών καλεί σε συγκέντρωση στο Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλησίον ΗΣΑΠ «Βικτώρια»), με ομιλήτρια την Τόνια Γαρδούνη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 2 Μάη:

-- Στη 1 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φυσικομαθηματική καλούν σε συγκέντρωση στο Μαθηματικό (Αμφιθέατρο 21), με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο καλούν σε συγκέντρωση στο Γεωπονικό (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Σερρών καλεί σε συγκέντρωση στο Πετρίτσι, με ομιλητή τον Κώστα Ιντζέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

Αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Χημικής Βιομηχανίας καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Σίνδου, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Την Κυριακή 29 Απρίλη:

-- Η ΚΟΒ Νάουσας καλεί στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σε σύσκεψη με εργαζόμενους από εργοστάσια τροφίμων, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης οργανώνουν πολιτική συγκέντρωση στο Πάρκο Μ. Πατρικίου, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 8 μ.μ., στο Μεσολόγγι, στην αίθουσα «Τρικούπειου» Πολιτιστικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Κώστας Δρόσος, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Αμφιλοχία, στο καφενείο «Κορομηλιά», θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο χωριό Τρύφος Αιτωλοακαρνανίας, καφενείο «Γιάννη Παύλου», θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Καταγγέλλουν τις απαράδεκτες ποινές και την εμπλοκή της χώρας

Με επιστολές τους, δεκάδες στρατευμένοι από μονάδες όλης της χώρας συνεχίζουν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις απαράδεκτες ποινές που επιβλήθηκαν σε στρατευμένους για τη συμμετοχή τους σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια, όσο και για την εμπλοκή της χώρας στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

***

Στρατιώτες της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού του Προβατώνα Εβρου στέλνουμε αυτήν την επιστολή για να καταδικάσουμε την επίθεση που εξαπέλυσαν, τα χαράματα του Σαββάτου 14 Απρίλη, στη Συρία, οι δυνάμεις των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας με την ανοχή και στήριξη των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ευθύνη έχει και η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες σε αυτήν την τραγωδία που σπέρνει η αιμοσταγής μηχανή που λέγεται ΝΑΤΟ.

Μας λένε μέσα στα στρατόπεδα ότι τάχα το δόγμα της χώρας μας είναι αμυντικό και ότι δεν εμπλέκεται σε επιθετικές κινήσεις, παρά μόνο στην υπεράσπιση των συνόρων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει ανοικτά γην και ύδωρ, με τουλάχιστον δύο ΝΑΤΟικές βάσεις σε Σούδα και Λάρισα για αξιοποίηση για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στην επίθεση στη Συρία!

Η ανησυχία τους να διασφαλιστεί με οποιονδήποτε τρόπο η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ εκφράζεται και στις πρόσφατες ποινές που καταλόγισαν σε στρατιώτες οι οποίοι συμμετείχαν σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

Οποιοδήποτε πρόσχημα και να δημιουργηθεί, γνωρίζουμε ότι όλα γίνονται για τον ορυκτό πλούτο της περιοχής και για το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα τον εκμεταλλευτεί.

Δεν μπήκαμε στο στρατό για να γίνουμε κρέας στα κανόνια τους.

Δεν ανεχόμαστε τους φασίστες και τη δράση τους μέσα στο στρατό.

Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή και εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους στη Συρία.

Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.

Αποδέσμευση της χώρας μας απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αμεση ανάκληση των ποινών των στρατιωτών που δήλωσαν δημόσια την αντίθεσή τους στα σχέδιά τους. Είμαστε μαζί τους.

Αμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στελεχών του Στρατού Ξηράς που κρατούνται στην Τουρκία.

Στρατιώτες της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού από τον Προβατώνα Εβρου

***

Στρατιώτες του 3ου Λόχου Μηχανικού, στο Βάλτο Ορεστιάδας, καταδικάζουμε τη νέα επίθεση των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία. Για μια ακόμη φορά η περιοχή μας είναι καζάνι που βράζει, με ενδεχόμενο πιο γενικευμένων συγκρούσεων που αγγίζουν και τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί παρέχει διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα των λαών. Νομίζει πως θα μας «ψαρώσει» όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας πως η Ελλάδα δεν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Τότε να μας απαντήσει τι δουλειά έχουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις στη Συρία, όπως είναι η βάση στη Σούδα; Αφού η Ελλάδα δεν έχει σχέση με τέτοιου είδους επιχειρήσεις, να μας απαντήσει γιατί τιμωρούνται όσοι εναντιώνονται σε αυτές και γενικότερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως οι στρατιώτες που τιμωρήθηκαν γιατί εξέφρασαν δημόσια αυτήν την εναντίωσή τους από τις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις; Γιατί ξυλοκοπούνται φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι που αντιδρούν στην επίθεση στη Συρία;

Εμείς ακολουθούμε το παράδειγμα των «τιμωρημένων» συναδέλφων μας στρατιωτών. Οσο κι αν προσπαθούν, δε μας φοβίζουν ούτε μας καθησυχάζουν.

  • Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα - Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
  • Καμιά διευκόλυνση στους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ.
  • Να επιστρέψουν τώρα οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Αμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
  • Να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες ποινές των συναδέλφων που τιμωρήθηκαν.

Στρατιώτες του 3ου Λόχου Μηχανικού, στο Βάλτο Ορεστιάδας

ΕΕΔΥΕ
Καταγγέλλει τις προσαγωγές μελών της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει και καταδικάζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το νέο κρούσμα καταστολής με τις προσαγωγές προχτές το βράδυ δέκα (10) αγωνιστών της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου, που έγραφαν συνθήματα κατά μήκος του οδικού δικτύου ενάντια στο ΝΑΤΟ, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η απαράδεκτη αυτή πράξη έρχεται να πάρει θέση στο κάδρο του αυταρχισμού και της καταστολής της κυβέρνησης, που επιχειρεί με τη βία να περάσει την αντιδραστική της πολιτική και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης». Καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να συμμετέχουν μαζικά στις πορείες ειρήνης και τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης την Κυριακή 13 του Μάη, να δώσουν βροντερή απάντηση στην καταστολή, στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Το περιστατικό καταγγέλλει και η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κρατά τη σημαία του ΝΑΤΟ στην περιοχή ψηλά, δεν μπορεί να ανεχτεί αγωνιστικές εκδηλώσεις ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στη σφαγή των λαών για τα κέρδη των μονοπωλίων (...) δε διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μορφής καταστολή και εκφοβισμό, να προσπαθεί να ποινικοποιήσει την πολιτική δράση».

Καταγγελία εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, στηλιτεύοντας την προσπάθεια φίμωσης όποιου αντιστέκεται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτά.

Αντιπολεμική εκδήλωση - συναυλία στον Χορτιάτη

Αντιπολεμική εκδήλωση - συναυλία διοργανώνουν την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην κοινοτική αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκης» στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Χορτιάτη (μέλος ΟΓΕ), η Βόρεια Περιαστική Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org