ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Ζ. ΚΛ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Σάλπισαν κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για τη θωράκιση του κεφαλαίου

Eurokinissi

Τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του «διαφήμισε» ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν ο Αλ. Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες στο πλαίσιο της επίσκεψης Γιούνκερ στην Αθήνα. Κραδαίνοντας αυτά και επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, αξίωσε περισσότερα μέτρα στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου στην Ελλάδα, για να λάβει τα εύσημα του Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συστάσεις για προσήλωση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός καμάρωσε ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που «τήρησε τις υποσχέσεις της» στους εταίρους και «εξορθολόγισε τα δημόσια οικονομικά» της χώρας, όπως βάφτισε τον σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, μισθών και συντάξεων, αυτή που «προχώρησε σε πλειάδα πολύ σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων», όπως βάφτισε το μπαράζ αντιλαϊκών ανατροπών, οι οποίες παρά τις διακηρύξεις περί επιστροφής στην κανονικότητα διατηρούνται στο ακέραιο, καθώς κατά τον Αλ. Τσίπρα, «αποτελούν και το εχέγγυο ότι δεν βγαίνουμε απλά από τα προγράμματα στήριξης, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω». Κατόπιν αυτών δήλωσε «περήφανος» «διότι καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» να περάσει μαζεμένα τόσα μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Δείχνοντας δε το τι έχει να περιμένει ο λαός από την «επόμενη μέρα», είπε πως «διαβατήριο για αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας... Πράγμα που, επαναλαμβάνω, αποκαθιστά την αξιοπιστία, αλλά και προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το 2018 και το 2019», κομπάζοντας δηλαδή για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ατού για να διεκδικήσει πρόσθετα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Εξάλλου, δείχνοντας ότι η λεγόμενη «μεταμνημονιακή» εποχή φέρνει νέα «δώρα» στο κεφάλαιο, σημείωσε ότι τα ματωμένα πλεονάσματα «αποδεικνύουν ότι αυτό που χρειάζεται πλέον η ελληνική οικονομία είναι, όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά, ενδεχομένως, να αφαιρεθούν κάποια, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη».

Εξάλλου, για να μη μείνει σκιά αμφιβολίας ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης να κλιμακώσει την επίθεση στο λαό, διατηρώντας και ενισχύοντας τα αντιλαϊκά μέτρα που τον βαραίνουν, ξεκαθάρισε ότι «αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση, ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν. Δεν σημαίνει ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν ώστε να βρεθούμε στην κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, οι δομικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στις φορολογικές αρχές, στη δικαιοσύνη και σε πολλούς άλλους τομείς, όχι μόνο δεν πρέπει να ανατραπούν, αλλά πρέπει να βαθύνουν»!

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διεργασίες για αλλαγές στην ΕΕ. Με αγωνία για το ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και την ανάγκη θωράκισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και της «συνοχής» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, υποστήριξε τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με το περίβλημα ενός υποτιθέμενου «εκδημοκρατισμού», που μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί, δεδομένης της αντιλαϊκής της στρατηγικής, των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών που εκπονεί, λίγες μέρες μετά και το βομβαρδισμό της Συρίας.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη αναβάθμισης του «διεθνούς και περιφερειακού ρόλου» της ΕΕ, της πιο ενεργής συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα ενεργειακών πηγών και δρόμων, αγορών και «σφαιρών επιρροής», στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου «αναβαθμισμένο» ρόλο, μπλέκοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Συνεχίστε αντιλαϊκά...

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, τόσο στις κοινές δηλώσεις όσο και αργότερα στην ομιλία του στη Βουλή, επέμεινε στις υποδείξεις για εντατικοποίηση της αντιλαϊκής επέλασης, υπενθυμίζοντας ότι «θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους (...) Η Ελλάδα, προφανώς, θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί. Και εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προχωρά και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

«Εσταξε» παράλληλα «μέλι» και για τις κυβερνητικές επιδόσεις, λέγοντας ότι «κατέδειξε την προσήλωσή της απερίφραστα στα προγράμματα προσαρμογής και δρομολόγησε μια ολόκληρη πανοπλία από μεταρρυθμίσεις συχνά οδυνηρότατες, οι οποίες όμως είναι και το εχέγγυο του εκσυγχρονισμού. Μεταρρύθμιση στις συντάξεις, του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, της αγοράς εργασίας, της δημόσιας διοίκησης, του δημόσιου λειτουργήματος, του τραπεζικού τομέα, των δημοσιονομικών, της Παιδείας και σωρό άλλων, και αυτή η αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών ήταν θεαματική, με ένα έλλειμμα το οποίο από 15% το 2009 πέρασε σε πλεόνασμα του 2016. Κανένα άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα και πιο ριζικά από ό,τι η Ελλάδα».

Με αυτά τα «δεδομένα» ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ απέρριψε την προληπτική πιστοληπτική γραμμή, λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή», υποσχέθηκε στο εγχώριο κεφάλαιο «ζεστό» χρήμα για την ανάκαμψή του και από το ομώνυμο πακέτο, το διαβεβαίωσε για αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές εφόσον «υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί και να ακολουθηθούν οι οικονομικές και προϋπολογιστικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει επίσης να αρθούν και να θεραπευτούν όλες οι παθογένειες... Πρέπει το κράτος να μην είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών, να μην είναι μόνο ένας εργοδότης...».

Υποστηρίζοντας την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, εστίασε στο ειδικό της βάρος ως προς τη γεωγραφική της θέση. «Η Ελλάδα έχει και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που δεν έχουν άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε, υποδεικνύοντας επίλυση των αντιπαραθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε επείγουσα την εξεύρεση μιας λύσης με την ΠΓΔΜ.

Για το Προσφυγικό μέμφθηκε «χώρες στην Ευρώπη που δεν δείχνουν να νοιάζονται και ιδιαίτερα για το πρόβλημα των προσφύγων, νιώθουν ότι δεν τους επηρεάζει». Επικρότησε δε την προσπάθεια της κυβέρνησης για υλοποίηση της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες κυνηγημένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, λέγοντας ότι «γνωρίζω πως αυτό είναι δύσκολο, ιδίως σε μια στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να πράττει πράγματα παράνομα στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου» και κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αναφορά έκανε και στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, αρνούμενος ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και δηλώνοντας πως πρέπει να απελευθερωθούν, χωρίς φυσικά κουβέντα για το πώς γίνονται «πιόνια» στα διάφορα παζάρια της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, που του παρουσίασε το «αναπτυξιακό» σχέδιο της ΝΔ για τη στήριξη του κεφαλαίου και την προσήλωσή της στην εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία Τουσκ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ολοκληρώνει σήμερα στα Σκόπια την «ενημέρωση» ηγετών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για τους στόχους της συνόδου Δυτικών Βαλκανίων - ΕΕ στις 17 Μάη στη Σόφια, απαιτώντας «μεταρρυθμίσεις» σύμφωνα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ έχοντας ως κύριο μέτωπο τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή.

Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σαράγεβο, που ήταν ο προτελευταίος σταθμός της περιοδείας του, ο Τουσκ τόνισε τους ακόλουθους τρεις βασικούς στόχους της επικείμενης συνόδου στη Σόφια: α) Επιβεβαίωση της ευρωενωσιακής προοπτικής όλης της περιοχής, β) βελτίωση της σύνδεσης ανθρώπων, εμπορευμάτων εντός και πέριξ των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και ενίσχυση των υποδομών σε Ενέργεια, μεταφορές, ψηφιοποίηση, γ) συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στον τομέα ασφάλειας. Διαπίστωσε «τέλμα» στις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των περιφερειακών Κοινοβουλίων για την επίτευξη μίας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, τονίζοντας σε άλλο σημείο ότι η εθνοτική, θρησκευτική «συμφιλίωση είναι εφικτή».

Χτες το πρωί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέβη στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου συναντώντας τον Πρόεδρό του, Χασίμ Θάτσι. Υποστήριξε ότι η ΕΕ είναι «ο πιο αξιόπιστος εταίρος σε όλη την περιοχή». Εξήρε την πρόσφατη επικύρωση, από τη Βουλή, της συμφωνίας οριοθέτησης συνόρων με το Μαυροβούνιο, τονίζοντας ότι η εξέλιξη «έφερε το Κοσσυφοπέδιο ένα βήμα πιο κοντά» στο θέμα κατάργησης της βίζας για τους Κοσσοβάρους πολίτες στις χώρες της ΕΕ. Εξέφρασε την προσδοκία ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν», επισημαίνοντας ότι «η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς απαιτεί πολιτική συναίνεση». Σε επόμενο σημείο άσκησε πιέσεις για «συνολική ομαλοποίηση» των σχέσεων του προτεκτοράτου με τη Σερβία προειδοποιώντας ότι είναι απαραίτητη για την ενταξιακή πορεία Πρίστινας και Βελιγραδίου στην ΕΕ.

Πρωτύτερα ο Ντ. Τουσκ συνάντησε στο Βελιγράδι τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς, χαρακτηρίζοντάς τον «σθεναρό πατριώτη και λογικό ρεαλιστή». Θύμισε ότι «πάνω από το 60% του εμπορίου της Σερβίας γίνεται με χώρες της ΕΕ» και ότι επίσης το 60% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα πηγάζει από τις χώρες της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στο διάλογο της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολος» αλλά αξίζει τον κόπο γιατί «η ένταξη στην ΕΕ είναι ένα σχέδιο με στρατηγικές διαστάσεις». «Μόνο εσείς μπορείτε να ορίσετε το πεπρωμένο σας. Αυτό δεν θα γίνει ούτε από τη Μόσχα ούτε από την Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ, καταλήγοντας στον έωλο ισχυρισμό ότι η ΕΕ «είναι ακριβώς το μέρος όπου κανείς δεν επιβάλλει κάτι στον άλλο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ομολογίες για τα αντιλαϊκά «κατορθώματα», ανέκδοτα για την ΕΕ που «εκδημοκρατίζεται»

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις Τσίπρα - Γιούνκερ:

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε σήμερα, όπως θα μιλούσε ένας πρωθυπουργός της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, ομολογώντας ότι η δική του κυβέρνηση εφάρμοσε τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις πιο αποτελεσματικά απ' τους προηγούμενους, ότι κατόρθωσε την "υπεραπόδοση της οικονομίας", ξεζουμίζοντας το λαό, ότι τήρησε τις υποσχέσεις προς τους "εταίρους", αλλά και ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν στο όνομα της μη επιστροφής στην κρίση. Οσο για την ΕΕ, που "εκδημοκρατίζεται", αυτό μπορεί να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της περιόδου, μια μόλις βδομάδα μετά τη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org