ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Επικίνδυνη για τους εργαζόμενους η πολιτική του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή, πρώτη κεντρική εκδήλωση του ΠΑΜΕ για την 1η του Μάη

Η πολιτική του κεφαλαίου είναι επικίνδυνη για την υγεία, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων. Η φράση αυτή συνοψίζει τα συμπεράσματα από τη χτεσινή εκδήλωση της Γραμματείας Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ με θέμα «Εργατικά ατυχήματα - Επαγγελματικές Ασθένειες. Η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», στα πλαίσια του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Β. Πετρόπουλος, επικεφαλής της Γραμματείας, και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σπ. Δρίβας, γιατρός εργασίας, ο οποίος έκανε την κεντρική ομιλία. Οπως τόνισε, η κατάσταση της υγείας των εργαζομένων δεν αποτελεί ατομικό πρόβλημα, αλλά σχετίζεται πρωτίστως με τον τρόπο παραγωγής και κοινωνικής οργάνωσης. Το καπιταλιστικό σύστημα επιδεινώνει τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, αφαιρεί ζωές, οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση, αυξάνοντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και καταγραμμένο σε πολλές χώρες - πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του - ότι η ανεργία είναι παράγοντας ασθένειας ή πρόωρου θανάτου. Η πιθανότητα εκδήλωσης επαγγελματικής ασθένειας ή εργατικού «ατυχήματος» αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση των ωρών απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι σε προσωρινές και εποχικές εργασίες έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Και, βέβαια, η υπερωριακή απασχόληση, τα ευέλικτα ωράρια και η νυχτερινή εργασία επιδρούν αρνητικά στην υγεία. Ενώ πολλά προβλήματα εργασιακής υγείας και ασφάλειας μετατρέπονται σε προβλήματα δημόσιας υγείας (π.χ. αμίαντος).

Τα στοιχεία βοούν

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση και το πάνελ των ομιλητών
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση και το πάνελ των ομιλητών
Την παραπάνω κατάσταση περιγράφουν ανάγλυφα ακόμα και τα ελλιπή στοιχεία για τα εργατικά «ατυχήματα» στην Ελλάδα: Σχεδόν 5.000 νεκροί εργάτες από το 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από 850 την περίοδο 2000-2005. Σχετικά με τις επαγγελματικές ασθένειες δεν υπάρχει ουσιαστική διαδικασία διάγνωσης, αναγνώρισης και καταγραφής, παρόλο που σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι: Το 30% των περιστατικών άσθματος έχει επαγγελματική αιτιολογία, το 10% των περιπτώσεων καρκίνου είναι επαγγελματικής προέλευσης, η επαγγελματική βαρηκοΐα ξεπερνά σε πολλούς κλάδους το 90%, το 60% των μυοσκελετικών παθήσεων προέρχεται από κακές συνθήκες εργασίας. Ακόμα μέχρι το 2025 αναμένεται θεαματική αύξηση των θανάτων μεταξύ των πρώην επαγγελματιών εκτεθειμένων σε ίνες αμιάντου.

Ενα ακόμα αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε τριάμισι λεπτά από αιτίες σχετιζόμενες με την εργασία, στοιχείο που ισοδυναμεί με πάνω από 150 χιλιάδες θανάτους ετησίως. Καταλήγοντας, ο Σπ. Δρίβας επισήμανε ότι η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας απαιτεί τη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα «για την εκπλήρωση όχι μόνο της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης αλλά και του χρέους της απέναντι στα θύματα αυτής της εφιαλτικής εκμετάλλευσης».

Στη συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, μεταφέροντας εμπειρίες από τους χώρους δουλιάς, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι καθώς θεωρούνται αναλώσιμο υλικό από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Αλλά και αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έτσι ώστε να πάψει να θυσιάζεται η ζωή των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και βίντεο για τους αγώνες της εργατικής τάξης, από την Πρωτομαγιά του Σικάγου μέχρι σήμερα και τη δράση του ΠΑΜΕ.

Παγίδες θανάτου οι τόποι δουλιάς

128 οι νεκροί εργάτες το 2006, 32 από την αρχή της χρονιάς

Σε 128 έφθασαν τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» το 2006 και τα 32 από τις αρχές του 2007 μέχρι σήμερα - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας - επιβεβαιώνοντας ότι οι χώροι δουλιάς ήταν και παραμένουν παγίδες θανάτου για τους εργάτες, σαν αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας που επιβάλλουν οι εργοδότες, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Τη μακάβρια πρωτιά στη λίστα θανάτου του 2006 έχει και πάλι ο κλάδος των οικοδόμων με 56 νεκρούς. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανατηφόρων «ατυχημάτων» παγκοσμίως, μαζί με τους θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες, φθάνει τουλάχιστον τα 2,5 εκατομμύρια.

Και ενώ η πραγματικότητα βοά, το υπουργείο Απασχόλησης δίνει συνεντεύξεις Τύπου - όπως η χτεσινή με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας - μοιράζοντας φυλλάδια και CD, ψάλλοντας ευχολόγια και εστιάζοντας το πρόβλημα στην έλλειψη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και «κατάλληλης νοοτροπίας» εργοδοτών και εργατών! Ετσι, κρύβει τις πραγματικές αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων» και διαχέει παντού τις ευθύνες. Παράλληλα, εκθείασε τον «κοινωνικό διάλογο», ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την ύπαρξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

O υφυπουργός Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτος, παρουσίασε σαν «επίτευγμα» την πρόσληψη 400 εργαζόμενων με προγράμματα stage στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ήταν και οι συνεχείς αναφορές του υφυπουργού στο «οικονομικό κόστος» των εργατικών «ατυχημάτων». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το συνολικό κόστος «ατυχημάτων» και επαγγελματικών ασθενειών, σε ολόκληρο τον κόσμο, ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος, ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός, η ζημιά βαραίνει κυρίως την εργοδοτική πλευρά (διακοπή παραγωγικής διαδικασίας λόγω απουσίας των εργαζομένων, ιατρικά έξοδα, ασφαλιστικά βάρη, κόστος αποζημίωσης, κακή φήμη εταιρείας, κόστος αντικατάστασης κατεστραμμένου εξοπλισμού και άλλα)! Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι πάμπολλες φορές ο υφυπουργός επιχείρησε διαχωρισμό των «ατυχημάτων», κάνοντας λόγο για θανατηφόρα που σχετίζονται με παθολογικές αιτίες...

ΚΝΕ
Δουλιά για όλους, με δικαιώματα!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Διαμαρτυρία για τα προβλήματα της νεολαίας, ενάντια στην ανασφάλεια, κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται να «σαρώσουν κι αυτά τα λίγα που μας έχουν απομείνει», πραγματοποίησε χτες η ΚΝΕ στο υπουργείο Απασχόλησης. Κατήγγειλαν το τζογάρισμα των ασφαλιστικών ταμείων και βροντοφώναξαν το αίτημα για «1.300 βασικό μισθό, κόντρα στη λιτότητα και το συμβιβασμό» και απαίτησαν «Κανένας νέος ανασφάλιστος, δουλιά για όλους με δικαιώματα», δείχνοντας τους ενόχους: «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝασπισμός ψήφισαν το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός». Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ συναντήθηκε με τον Δ. Κοντό, ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος ...παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι άσχημη και εξέφρασε την «ανησυχία» του για τους νέους ανέργους. Η απάντηση ξεκάθαρη: «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα θα δώσουμε τη μάχη, με επόμενο σταθμό την Πρωτομαγιά. Για να βελτιώσουμε τους όρους ζωής μας».

Η ΚΝΕ μπροστά στην Πρωτομαγιά προγραμματίζει ακόμα σε κεντρικό επίπεδο:

  • Μέρα Πανελλαδικής Δράσης της ΚΝΕ, σήμερα Παρασκευή 27 Απρίλη. Μέρα ενημέρωσης και καλέσματος αγώνα η οποία θα εκφραστεί με εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες.
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Πρωτομαγιά στο «Συρμό». Την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 20.30, εκδήλωση για τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου, με απαγγελία από την ηθοποιό Αλέκα Παΐζη και τραγούδι από τον Βασίλη Λέκκα. Ανήμερα την Τρίτη 1η Μάη, στις 21.30, συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό λαϊκό τραγούδι.
Ενισχύουμε οικονομικά το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να θέσουν ως βασικό καθήκον τη στήριξη των οικονομικών του, σημειώνοντας την πολιτική και συνδικαλιστική σημασία αυτής της αναγκαιότητας, αφού η κάλυψη των οικονομικών για το πρωτομαγιάτικο υλικό και τις συγκεντρώσεις είναι αδύνατο να γίνει από την Εκτελεστική Γραμματεία. Ανάμεσα σε άλλες έχουν κατατεθεί στο ΠΑΜΕ και οι παρακάτω προσφορές: Τουμασάτος Κώστας 40 ευρώ, Κατσαρής Λευτέρης 50, Μουντζούρη Ειρήνη 50, Παλούμπας Διονύσης 20, Τεννές Μπάμπης 25, Κωνσταντινίδης Θανάσης 25, Π.Γ. 20, Γ.Ν. 10.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ