ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανησυχία από την "επίθεση φιλίας"

Η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που την ωθούν στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την τουρκική "επίθεση φιλίας" η ελληνική κυβέρνηση, αναζητά τρόπους διαφυγής από μια πορεία η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε διμερείς συνομιλίες με την Αγκυρα (πιθανότατα υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον) επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μ. Γιλμάζ, αξιοποιούνται ήδη από τον αμερικανικό παράγοντα, αλλά και από τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ, οι οποίοι "παίζουν" με το χαρτί της Αγκυρας στην περιοχή. Οι "διαλλακτικές" απόψεις του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας στις οποίες υπογραμμίζεται η προσήλωση της Αγκυρας στο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και με τις οποίες προσκαλείται η Αθήνα σε διάλογο, φέρνουν την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς δεν έχει διαμορφώσει μια αξιόπιστη απάντηση, με την οποία να δικαιολογεί την άρνησή της να συζητήσει.

Χτες κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, μετέφερε προφορικά πρόσκληση του Μ. Γιλμάζ για επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Ο Τούρκος πρεσβευτής παρέδωσε επίσης και το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Μ. Γιλμάζ.

Για το παρασκήνιο αυτής της συνάντησης, θα πρέπει να σημειωθεί πως κατ' αρχήν ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να μην δεχτεί αυτός τον Τούρκο πρεσβευτή, αλλά να τον παραπέμψει στον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου ή στην καλύτερη περίπτωση στον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Ομως οι θετικές δηλώσεις με τις οποίες αντιμετωπίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η τουρκική "επίθεση φιλίας" προς την Ελλάδα, "έπεισε" τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν είναι φρόνιμο να υποβαθμίσει την κίνηση της Αγκυρας. Πάντως σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο πρεσβευτή πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Φυσικά, είναι φανερό, πως μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, απαιτεί μια στοιχειώδη προετοιμασία της οποίας εκτός των άλλων κύριο μέλημα θα είναι να διασώσει τα προσχήματα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι αναγκασμένη να προσέλθει σε διάλογο. Την προετοιμασία αυτή, όπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έχει αναλάβει η αμερικανική διπλωματία, η οποία θα παρουσιάσει συγκεκριμένα βήματα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Ενα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να θεωρηθεί και η επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Παραευξείνιας Διάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα στο Βουκουρέστι.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι σε θέση με πειστικό τρόπο να αρνείται μια ελληνοτουρκική συζήτηση και για το λόγο αυτό επιχειρεί να προβάλει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει με την Αγκυρα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών χτες, βάση για την εξέλιξη μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης, μπορούν να αποτελέσουν οι συναντήσεις και οι συμφωνίες του παρελθόντος μεταξύ των δύο χωρών, όπως για παράδειγμα η Συμφωνία της Βουλιαγμένης (Παπούλια - Γιλμάζ) του 1988, την οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία ουδέποτε τήρησε.

Η Αθήνα, προφανώς, αντιλαμβάνεται πως στόχος της Αγκυρας και της Ουάσιγκτον είναι μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, η οποία μάλιστα θα διεξαχθεί υπό το πρίσμα των δεδομένων που διαμόρφωσε η τελευταία κρίση γύρω από τις βραχονησίδες της Ιμιας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει μια παρελκυστική πολιτική, πρώτα και κύρια για να μη δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό και οι επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις γύρω από το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά κομψές.

Αντίθετα, ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης, ικανοποιώντας και τις ανάγκες του εσωκομματικού πολιτικού παιχνιδιού στο οποίο πρωταγωνιστεί, εμφανίζεται περισσότερο σκληρός, όπως χτες σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο Γερ. Αρσένης υποστήριξε πως η κίνηση του Μ. Γιλμάζ δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν ευφυή πολιτικό ελιγμό που αφελώς εμφανίστηκε θετική. Ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει μια συνεπή αποτρεπτική δύναμη από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή του με την πολιτική κατευνασμού της Αγκυρας, η οποία φαίνεται να αποτελεί τη νέα πολιτική επιλογή της Αθήνας.

ΠΑΣΟΚ
"Απειλεί" με εκλογές ο Σημίτης

Την πρόθεσή του, να καταστεί κυρίαρχος στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας στην πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καθιστά σαφή με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις στην επιθυμητή κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός επισείει στους εσωκομματικούς αντιπάλους του την απειλή των πρόωρων εκλογών, το ερχόμενο φθινόπωρο ή και νωρίτερα.

Στις επιδιώξεις του πρωθυπουργού είναι είτε η εκλογή του στη θέση του αναπληρωτή προέδρου από το συνέδριο, όπως "αποκάλυψε" η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" είτε η μη εκλογή αντιπροέδρου, ώστε να μην εμπεδωθεί το καθεστώς της διαρχίας στο κυβερνών κόμμα, εξέλιξη που θα ευνοήσει τα δικά του σχέδια.

Στις προθέσεις του Κ. Σημίτη αντέδρασε ο Α. Τσοχατζόπουλος.Αποκήρυξε την ιδέα των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι είναι αφέλεια να νομίζει κανείς ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές γιατί έτσι θέλει, ενώ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο θέμα της εκλογής ή όχι αντιπροέδρου από το συνέδριο, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο μας θέμα δεν είναι ο ρόλος των προσώπων.

Αντίθετα περισσότερο σαφής υπήρξε ο στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου, υφυπουργός Μεταφορών Γ. Δασκαλάκης,ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εκλογής αντιπροέδρου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ανατραπεί η ομόφωνη απόφαση για διεξαγωγή του συνεδρίου και την εκλογή αντιπροέδρου. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο βουλευτής Γ. Μαγκριώτης, ενώ ο Ε. Βενιζέλος παρέπεμψε την επίλυση αυτών των θεμάτων στο συνέδριο.

Παραβιάσεις και "υπερβολές"...

Για "υπερβολές" όσον αφορά την παρουσίαση από τα μέσα ενημέρωσης των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο έκανε λόγο χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ο οποίος ζήτησε να μη δίνεται η εντύπωση ότι "εμείς ως χώρα είμαστε σε μια αγχώδη και αγωνιώδη ένταση".

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η προγραμματισμένη ετήσια αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στην ηπειρωτική Τουρκία, την Α. Μεσόγειο και το κεντρικό Αιγαίο. Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 του Απρίλη, ωστόσο οι δραστηριότητές της στο Αιγαίο προβλέπεται να ολοκληρωθούν σήμερα. Η Ελλάδα δεν παίρνει μέρος σε αυτή άσκηση, όπως ούτε σε άλλες ΝΑΤΟικές στο Αιγαίο, λόγω της αμφισβήτησης εκ μέρους της Τουρκίας, με την υποστήριξη και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών, των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Πάντως και κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Επίσης "κινητικότητα" τουρκικών ναυτικών μονάδων παρατηρήθηκε, ιδίως προχτές, και στη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας "παραβιάστηκαν οι κανόνες της αβλαβούς διέλευσης" εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ισχύουν

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου ζήτησε χτες ο "Ρ" σχετικά με τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, που έσπευσαν να "αγκαλιάσουν" τον Γιλμάζ για τη "σύνεσή του" και να καλέσουν την Ελλάδα να κάνει δεκτές τις "θετικές" προτάσεις του. Ο Δ. Ρέππας νόμισε πως βρήκε ευκαιρία για να αποδείξει ότι τα όσα τονίζουν οι κομμουνιστές για την πολιτική εξάρτησης και υποταγής που ακολουθεί η κυβέρνηση... δεν ισχύουν. Και αυτό γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση παρά τις συστάσεις των "συμμάχων" έπραξε διαφορετικά στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Μάλιστα. Στην επόμενη όμως ερώτηση του "Ρ", αν η κυβέρνηση δε γνώριζε τις θέσεις των Αμερικανογερμανών σχετικά με τη στήριξη που παρέχουν στην Τουρκία και περίμενε να εκδηλωθούν μετά τη συνέντευξη Γιλμάζ, δεν απάντησε. Επίσης, δεν απάντησε αν η κυβέρνηση θα πάψει να ζητά "βοήθεια" από εκείνους ακριβώς που υποθάλπουν την τουρκική προκλητικότητα, καταφεύγοντας σε διάφορα περί "επικοινωνίας" και όχι "εκκλήσεων" της κυβέρνησης προς τους "συμμάχους". Ακόμη, δεν απάντησε ποιοι ήταν οι "εξωευρωπαϊκοί παράγοντες" που - όπως δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος - παρενέβηαν για να μην περάσει το κείμενο των "15". Συμπέρασμα: Μέχρι η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός της να κατονομάσουν και κυρίως να αντισταθούν σε όσους εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, στηρίζοντας την Τουρκία (Αμερικανοί και Γερμανοί λέγονται κ. Ρέππα), οι θέσεις των κομμουνιστών για εξαρτημένη κυβερνητική πολιτική ισχύουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ