ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψήφος στις ΠΚΣ, μήνυμα αντίστασης και ελπίδας

Αναγκαία προϋπόθεση για την αγωνιστική ανάκαμψη του φοιτητικού κινήματος είναι η αλλαγή των σημερινών συσχετισμών στους συλλόγους και η ενίσχυση του μοναδικού αριστερού, ριζοσπαστικού πόλου, των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας

Στις κάλπες αύριο φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, ψηφίζουν για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων τους.

Σήμερα, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, η ΕΦΕΕ και η ΕΣΕΕ εξακολουθούν να παραμένουν αδρανοποιημένοι και απομαζικοποιημένοι, μακριά από τις ανάγκες και τις αναζητήσεις των φοιτητών. Ο κύριος λόγος γι' αυτό, είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων στα όργανα του φοιτητικού κινήματος. Ευθυγραμμισμένες με τη στάση των πολιτικών τους φορέων στην κοινωνία, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, που ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων, έχουν αναλάβει εργολαβικά το καθήκον της ενεργούς στήριξης και προώθησης της συντηρητικής λαίλαπας κατά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν αποδεχτεί τη βασική επιλογή του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, καθώς και τη λογική της ενσωμάτωσης και υποταγής στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την άλλη, τα ΕΑΑΚ με την πρακτική τους, όχι μόνο δεν προβάλλουν ουσιαστική αντίσταση, όπως διαλαλούν, αλλά διευκολύνουν κιόλας την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Προσφέρουν σημαντική υπηρεσία στις κυρίαρχες δυνάμεις, κάνοντας το καθετί για να υπονομεύσουν τα όργανα του κινήματος, ώστε να μπορέσουν να τα υποκαταστήσουν με τα "συντονιστικά" που κανείς - πλην των ιδίων - δεν ελέγχει.

Αναγκαία προϋπόθεση για την αγωνιστική ανάκαμψη του φοιτητικού κινήματος είναι η αλλαγή των σημερινών συσχετισμών στους συλλόγους και η ενίσχυση του μοναδικού αριστερού, ριζοσπαστικού πόλου, δηλαδή των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.Φοιτητές και σπουδαστές με την ψήφο τους έχουν μια ευκαιρία, να δώσουν νέα πνοή σε έννοιες, όπως συλλογικότητα, διεκδίκηση, αισιοδοξία,που σκόπιμα προσπαθούν να τις περιθωριοποιήσουν όσοι τις φοβούνται. Να αποδείξουν ότι το φοιτητικό κίνημα δεν είναι ένα "νεκρό σώμα", όπως χαιρέκακα πολλοί διακηρύσσουν, αλλά ένα κίνημα που μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο του, μέσα από τις αναζητήσεις, τις αγωνίες, τη διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματα των φοιτητών.

Από καλύτερες θέσεις

Μιλώντας στο "Ρ", ο Γ. Καλύβας,υποψήφιος των ΠΚΣ στο Οικονομικό Αθήνας και μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ, για τα τελευταία γκάλοπ, που παρουσιάστηκαν και αναφέρονταν στη στάση των φοιτητών απέναντι στις εκλογές, τόνισε: "Αυτές τις μέρες γίνεται μια έντονη προσπάθεια να πειστούν οι φοιτητές να μη συμμετέχουν στις εκλογές. Αναπτύσσεται μια φιλολογία για τη δήθεν κρίση του φοιτητικού κινήματος από εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να παρουσιάσουν τη δικιά τους κρίση σαν κρίση της νεολαίας. Τα στημένα γκάλοπ και η επίπονη προσπάθεια των απολογητών της συντηρητικής πολιτικής να μην πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων πριν τις εκλογές, επιβεβαιώνει αυτό που λένε οι ΠΚΣ. Οτι, η φετινή αγωνιστική ανάταση του κινήματος ήταν κάτι που ενόχλησε πολλούς και έτσι οι ίδιοι κάνουν σήμερα πως δεν έγινε τίποτα τον προηγούμενο χειμώνα ή προσπαθούν να κάνουν τους φοιτητές να ξεχάσουν τι έγινε. Τους ενόχλησε το ότι μπήκε η συντηρητική πολιτική που με θέρμη υποστηρίζουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου".

Αναφερόμενος στις αυριανές εκλογές, τόνισε: "Αύριο ολοκληρώνεται ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος. Μια περίοδος που για τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ήταν κάλεσμα συνέχισης του αγώνα των φοιτητών, ένα κάλεσμα, ώστε αύριο, από καλύτερες θέσεις να συνεχίσουμε τη σύγκρουση με τη συντηρητική πολιτική στο πλευρό του λαού. Γι' αυτό ακόμα μια φορά οι ΠΚΣ λένε στους φοιτητές πως για να έχει διάρκεια, προοπτική και συνέχεια το κίνημα και οι αντιστάσεις πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί των δυνάμεων στα πλαίσιά του. Τους καλεί να κλείσουν τα αυτιά στις ποικιλόχρωμες σειρήνες του συμβιβασμού να στείλουν μήνυμα αντίστασης και ελπίδας, μαζί με την υπόσχεση για συνέχιση της αγωνιστικής δράσης μετά τις εκλογές υπερψηφίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια των ΠΚΣ".

Υποταγή ή ελευθερία;

"Η πιο γενναία πολιτική πράξη είναι η αποχή από την πολιτική". Δεν πρόκειται για σύνθημα ανεξάρτητου φοιτητικού σχήματος. Είναι η γραμμή που το ΕΘΝΟΣ, τα ΝΕΑ, το ΒΗΜΑ, τα συγκροτήματα των μεγαλοεκδοτών καθημερινά τούτες τις τελευταίες μέρες διοχετεύουν μέσα από γκάλοπ και πολυσέλιδα αφιερώματα για τα προβλήματα και τις ανησυχίες της νεολαίας. Αφιερώματα, που στάζουν όμως φαρμάκι για τους αγώνες με τους οποίους άλλες, προηγούμενες γενιές, αυτές του 1-1-4 και του Πολυτεχνείου, έσπρωξαν μπροστά την ιστορία. Γιατί εκείνοι οι αγώνες έθιξαν τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τη ζωή μας, γιατί εκείνοι οι αγώνες έφεραν κατακτήσεις που σήμερα επιχειρούν να αφαιρέσουν, γιατί εκείνοι οι αγώνες πάνω απ' όλα θα βρουν αργά ή γρήγορα τους συνεχιστές τους.

***

Αυτό είναι λοιπόν που φοβίζει τις κυρίαρχες δυνάμεις. Τούτη η νεολαία που στρίβει το κεφάλι στις μπλε ή πράσινες, ροζ ή πορτοκαλιές παραλλαγές της πολιτικής τους. Τούτη η νεολαία, που χλευάζει την ανοησία των προεκλογικών σόου και των τεχνασμάτων τους. Τούτη η νεολαία που στις Βρυξέλλες, το Μάαστριχτ και το Τορίνο σχεδιάζουν για λογαριασμό της το πιο μαύρο μέλλον, της ανεργίας, της περιπλάνησης, του πνευματικού υποσιτισμού.***

Τούτη η νεολαία, που όπως έδειξαν και οι φετινοί της αγώνες το αίμα της βράζει, με ποιους θα πάει; Σπεύδουν λοιπόν οι κονδυλοφόροι τους. Μην ψάχνετε παιδιά, γιατί δε βρήκαμε ακόμα κάτι "καινούριο" να σας εγκλωβίσουμε. Μέχρι να το βρούμε, μην ασχολείστε με την πολιτική. Αποχή, λευκό ή "ανεξάρτητο". Εμείς, ωστόσο, προχωράμε στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, στην αξιολόγηση και τις πιστωτικές μονάδες, στον εργασιακό μεσαίωνα, στο ηλεκτρονικό σας φακέλωμα.

***

Η μαζική συμμετοχή στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές για την υπερψήφιση της γραμμής του αγώνα και της ανυπακοής σ' αυτή την πολιτική, για την υπερψήφιση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας είναι ο μόνος δρόμος για την ανεξαρτησία μας.

Ε. Μ.

Δυναμική παρουσία φέτος στην Κρήτη

Ακόμα πιο δυναμική από τα προηγούμενα χρόνια θα είναι φέτος η παρουσία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στις σχολές της Κρήτης, αφού φέτος για πρώτη φορά κατεβαίνουν με ψηφοδέλτια σε όλους τους συλλόγους του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ.

"Οι άλλες παρατάξεις είτε δεν κατάφεραν είτε δεν ήθελαν μέχρι σήμερα να προσπαθήσουν για κάτι περισσότερο και να αγωνιστούν μαζί μας για την ανάπτυξη ενός φοιτητικού κινήματος με δύναμη και λόγο μέσα στην κοινωνία", τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο οι εκπρόσωποι της παράταξης Ανδρέας Πάσσαμ και Βαγγέλης Αντωνιάδης και επισήμαναν πως "τα προβλήματα εντείνονται και πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι για την επίλυσή τους".

Το σημαντικότερο πρόβλημα, που χρειάζεται την άμεση παρέμβαση και που επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των σχολών στην Κρήτη, είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τις πρώτες βδομάδες της φετινής χρονιάς, παρέμεινε κλειστό, λόγω της λειψής χρηματοδότησής του. "Εμείς πιστεύουμε ότι το άμεσο πρόβλημα είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση", τόνισε ο Α. Πάσσαμ, προσθέτοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό κι "όχι από κάποιες έρευνες - μαϊμού, έξω από τα όργανα της διοίκησης του Πανεπιστημίου". Στο ΤΕΙ Ηρακλείου, μάλιστα, ο κόμπος έφτασε στο χτένι, αφού η κυβερνητική αδιαφορία το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο κι αυτό αποτελεί και απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος, που έχει βάλει χρονικό περιθώριο λειτουργίας του ως τις 31 Ιουνίου.

Οι εκπρόσωποι των ΠΚΣ αναφέρθηκαν και σε άλλα κοινά σοβαρά προβλήματα. Τόσο το Πανεπιστήμιο, όσο και το ΤΕΙ αντιμετωπίζουν έντονο κτιριακό πρόβλημα. Η έλλειψη εστίας για τη στέγαση των φοιτητών είναι επίσης κοινό πρόβλημα, αφού οι διοικήσεις των σχολών δαπανούν σημαντικά ποσά κάθε χρόνο για τη μίσθωση ξενοδοχείων όπου διαμένουν οι φοιτητές και σπουδαστές της Κρήτης, ενώ απορίες προκαλεί η καθυστέρηση της παράδοσης της εστίας ΤΕΙ που υποτίθεται ότι επισκευάζεται εδώ και κάποια χρόνια. Τέλος, η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού είναι θέμα που επισήμαναν οι εκπρόσωποι των ΠΚΣ για όλες τις σχολές της Κρήτης.

Πώς ψηφίζετε

Η ψηφοφορία στις σχολές θα αρχίσει με την ανατολή του ηλίου και οι κάλπες θα κλείσουν όταν δύσει ο ήλιος. Για να ψηφίσει ο φοιτητής και ο σπουδαστής, πρέπει να έχει μαζί του:

- Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητα του φοιτητή ή του σπουδαστή.

- Φοιτητική ταυτότητα ή οποιοδήποτε έγγραφο της σχολής, όπου φοιτά ο φοιτητής ή ο σπουδαστής, που να αποδεικνύει τη φοιτητική και σπουδαστική ιδιότητα.

ΕΣΤΙΑ ΣΕΛΕΤΕ
Διπλασίασαν τις ψήφους οι ΠΚΣ

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη Σπουδαστική Εστία ΣΕΛΕΤΕ. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 98 ψηφισάντων, οι ΠΚΣ πήραν 31 ψήφους, διπλασιάζοντας έτσι το περσινό ποσοστό τους και τα ΑΚΕΣ (Ανεξάρτητοι) 58 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 5 άκυρα και 4 λευκά ψηφοδέλτια.

Η ψήφος στις ΠΚΣ αποτελεί εγγύηση για φοιτητικό κίνημα με συνέπεια και προοπτική



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ