ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απειλές αλλά και παζάρια στην κλιμακούμενη διαπάλη

Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες του G7 συζητούν για την Ουκρανία
Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες του G7 συζητούν για την Ουκρανία
ΧΑΓΗ - ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Το ζήτημα της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, ήταν αυτό που αναμφισβήτητα επισκίασε τη Σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, στη Χάγη της Ολλανδίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που απειλεί ορισμένους από τους γείτονές της όχι λόγω δύναμης αλλά εξαιτίας αδυναμίας», και σημείωσε ότι η Ρωσία δεν είναι ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Οπως είπε, τον προβληματίζει «περισσότερο η πιθανότητα να εκραγεί ένα πυρηνικό όπλο στο Μανχάταν». Βέβαια, η δήλωση αυτή αφήνει δυνατότητα για πολλές ερμηνείες.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι η «προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν είναι "τελειωμένη υπόθεση"», καθώς η διεθνής κοινότητα δεν την αναγνωρίζει. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο ρωσικός στρατός έχει τον έλεγχο της περιοχής. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ρωσία θα εισέλθει βαθύτερα σε ουκρανικό έδαφος και προειδοποίησε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι αυτή θα ήταν κακή επιλογή, ενώ είπε ότι μπορούν να επιβληθούν και πιο αυστηρές κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα (όχι μόνο απαγόρευση βίζας και πάγωμα λογαριασμών σε αξιωματούχους). Βέβαια σημείωσε ότι η επιβολή τους σε συγκεκριμένους τομείς θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία άλλων χωρών, αλλά, όπως είπε, «τον εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές, εφόσον χρειαστεί». Λόγος φυσικά γίνεται για τη σημαντική εξάρτηση της Γερμανίας και της ΕΕ από τη ρωσική Ενέργεια.

Επανέλαβε ότι η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας, ακόμα και εάν η νέα ηγεσία της χώρας διέταξε τα στρατεύματά της να αποχωρήσουν από την περιοχή. Φυσικά οι ΗΠΑ όπως και οι άλλοι ιμπεριαλιστές θεωρούν δεδομένη την πραξικοπηματική κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Συνάντηση του G7

Ταυτόχρονα, στη Χάγη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του G7, των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία), που επίσης καταδίκασε την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι παγώνουν οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του G8 (όπου συμμετέχει η Ρωσία) και ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Σότσι τον Ιούνη. Πάντως, η επιβολή νέων κυρώσεων εξετάζεται με επιφύλαξη ενώ οι «7» χαιρετίζουν ως θετική την αποδοχή από τη Ρωσία της ανάπτυξης παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Ευρώπη στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα που οξύνονται οι τόνοι και ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ και η πραξικοπηματική κυβέρνηση προετοιμάζουν γυμνάσια και η Ρωσία προωθεί δυνάμεις στην Κριμαία, συνεχίζεται και το διπλωματικό παζάρι. Ετσι, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας είχε συνάντηση στην Ολλανδία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Tζ. Κέρι, αλλά και για πρώτη φορά με τον υπουργό Εξωτερικών που έχει ορίσει η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, Αντρέι Ντεστσίτσια. Η ρωσική πλευρά δηλώνει έτοιμη να κάνει συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν αλλάζει η άποψή της για το πραξικόπημα στο Κίεβο.

Αναταράξεις στην κυβέρνηση

Η αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από την Κριμαία (ήδη έχει αναρτηθεί η ρωσική σημαία στις 193 βάσεις όλων των κατηγοριών) προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ετσι την Τρίτη αποπέμφθηκε ο υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Τένιουκ, προερχόμενος από το εθνικιστικό κόμμα «Σβόμποντα», και τοποθετήθηκε ο στρατηγός Μιχαήλ Κόβακ. Επικρίσεις δέχεται και ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πρόεδρος της Βουλής και ανακηρυγμένος από αυτή προσωρινός Πρόεδρος, επειδή διέταξε την αποχώρηση 6.500 στελεχών του ουκρανικού στρατού.

Σάλο εν τω μεταξύ έχει προκαλέσει η διαρροή υποκλοπής από τις ρωσικές υπηρεσίες της επικοινωνίας της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας ή λεγόμενης βασίλισσας του «φυσικού αερίου», Γιούλια Τιμοσένκο, με συνεργάτη της που λέει ότι «θα πάρει ένα αυτόματο και θα καθαρίσει τον Πούτιν» και ότι πρέπει να «εκτελέσουμε με πυρηνικά όπλα τη ρωσική μειονότητα». Αυτές οι δηλώσεις με μπόλικο υβρεολόγιο προκάλεσαν μέχρι και την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, που έκανε λόγο μέσω εκπροσώπου της για «όρια στη γλώσσα και στις σκέψεις τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται» και επίσης «εικόνες βίας και φαντασιώσεις βίας προφανώς ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το όριο». Η Τιμοσένκο παραδέχτηκε τη συνομιλία, ζήτησε συγνώμη για τις ύβρεις αλλά επιχείρησε να ανασκευάσει τα περί χρήσης πυρηνικών, που τα απέδωσε σε μοντάζ.

Επίσης, την Τρίτη η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι σε συμπλοκή έπεσε νεκρός ο ηγέτης του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα», Ολεξάντερ Μουζίτσκο. Πρόκειται για έναν γνωστό τραμπούκο που τρομοκρατούσε δικαστικούς στο Κίεβο, σε δημοτικά συμβούλια. Ωστόσο η εκδοχή αυτή δεν φαίνεται να πείθει και υπάρχουν πληροφορίες ότι ρωσόφωνες δυνάμεις αυτοάμυνας είναι υπεύθυνες για την εκτέλεση. Για τον συγκεκριμένο φασίστα υπήρχε ένταλμα σύλληψης από τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Τσετσενία, όπου πολέμησε μαζί με τους αυτονομιστές ισλαμιστές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Κιέβου παζαρεύει για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας δάνειο ύψους 15 - 20 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πράγμα που θα οδηγήσει όπως ήδη διαρρέεται σε αύξηση της τιμής του αερίου κατά 50%. Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει την ήδη δύσκολη πραγματικότητα των Ουκρανών εργαζομένων σε συνδυασμό και με σειρά άλλων αντιλαϊκών μέτρων.

Το ΚΚ Ουκρανίας στις προεδρικές

Σε έκτακτο συνέδριο που πραγματοποίησε την Τρίτη το ΚΚ Ουκρανίας αποφασίστηκε να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές που έχει προκηρύξει η νέα ηγεσία, για τις 25 Μάη, με υποψήφιο Πρόεδρο τον Πιότρ Σιμονιένκο.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΗΠΑ
Εμφαση στην Ενέργεια

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στην ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και της διεύρυνσης άλλων πόρων και πηγών Ενέργειας, με προϋπόθεση την επίτευξη διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, κατέληξε χτες η Σύνοδος Κορυφής ηγετών ΕΕ και ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν οι κοινές στρατηγικές τους σε όλους τους τομείς αντιπαράθεσης με ανερχόμενες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα κ.ά.) σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

Στη 10σέλιδη κοινή ανακοίνωση γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στην Ουκρανία, καταδίκη της Ρωσίας για την Κριμαία και λόγος για «καταπάτηση του διεθνούς δικαίου»... και για «νέες συνέπειες», εφόσον η Ρωσία συνεχίσει «τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας».

Κεντρικό ρόλο στο κοινό ανακοινωθέν παίζει η ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και η μεσοπρόθεσμη εξάρτησή της... από το αμερικανικό υγροποιημένο σχιστολιθικό φυσικό αέριο, δίχως να υποβαθμίζεται η σημασία της διεύρυνσης και άλλων πηγών και οδών Ενέργειας. Γίνεται σαφής αναφορά στο Συμβούλιο Ενέργειας ΗΠΑ - ΕΕ, που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο με επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 2 Απρίλη, ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον.

Δε λείπουν οι αναφορές στην προώθηση πολιτικών για τη δημιουργία «νέων θέσεων εργασίας» εκατέρωθεν του Ατλαντικού, αναγορεύοντας την «ενίσχυση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης» σε «κεντρικό» άξονα της διμερούς πολιτικής, με έμφαση στη «βαθιά, γνήσια οικονομική και νομισματική ένωση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της τραπεζικής».

Επαναβεβαιώνουν «δεσμεύσεις» για την επίτευξη διατλαντικής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου (TTIP), μην παραγνωρίζοντας εντούτοις το ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ως εργαλείου προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Αντιμετωπίζουν τις κλιματικές αλλαγές σαν άμεση «απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και οικονομία», χρησιμοποιώντας τες ταυτόχρονα σαν μοχλό για την υπογραφή Διεθνούς Πρωτοκόλλου στο Παρίσι ως το τέλος του 2015, ώστε να αυξηθούν τα περιθώρια δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο κοινό ανακοινωθέν γίνονται αναφορές σε όλα τα πεδία ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Στα Βαλκάνια, εκφράζουν ιδιαίτερη «ανησυχία» για τα «πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης». Στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζουν την επίτευξη «ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ στηρίζουν στη Βόρεια Αφρική τη διαδικασία «εκδημοκρατισμού και οικονομικού εκσυγχρονισμού». Στο Ιράν, προωθούν την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, καλώντας την Τεχεράνη να «βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα». Στη Συρία, θεωρούν «κρίσιμη» τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη, εκφράζοντας ανησυχία για «καθυστερήσεις» στη διαδικασία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Αναδεικνύουν την ανάγκη εμβάθυνσης των ιμπεριαλιστικών πολιτικών σε Ασία - Ειρηνικό, ζητώντας ειδικά για τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας «αποφυγή μονομερούς δράσης που θα μπορούσε να αλλάξει στο στάτους κβο».

Στην Αφρική, σχεδιάζουν να επιταχύνουν τη συνεργασία στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Νότιο Σουδάν και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία). Ο Ομπάμα μεταβαίνοντας αργότερα στην έδρα του ΝΑΤΟ εξέφρασε «ανησυχία» για τη μείωση της χρηματοδότησης του οργανισμού από ορισμένες χώρες - μέλη, λέγοντας πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «είναι όργανο συλλογικής άμυνας και όχι όργανο των ΗΠΑ ή της Βρετανίας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης

ΧΑΓΗ. --

Η τρίτη διήμερη Σύνοδος (είχαν προηγηθεί το 2010 στην Ουάσιγκτον και το 2012 στη Σεούλ) ολοκληρώθηκε στις 25 Μάρτη στην ολλανδική πόλη, επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα της πυρηνικής τεχνολογίας, είτε για Ενέργεια είτε για όπλα, αποτελεί άλλον έναν τομέα όπου βρίσκουν έδαφος οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί. Στη συνάντηση, που βεβαίως απασχόλησε και η κατάσταση στην Ουκρανία, συμμετείχαν 58 ηγέτες κρατών ανάμεσά τους ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ενώ τη Ρωσία εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και ως παρατηρητές από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η Ιντερπόλ κ.λπ. Σε συμφωνία κατέληξαν οι 35 από τους εκπροσώπους των χωρών όπως οι: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Καζαχστάν, Ουκρανία, Ισραήλ, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ. Σε αυτούς όμως που δεν υπογράφουν τη συμφωνία συγκαταλέγονται οι: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, (η ομάδα των ΒRICS), η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, ενώ το Ιράν δε συμμετείχε στη Σύνοδο.

Το κείμενο της συμφωνίας υποτίθεται ότι δεσμεύει τις χώρες, ώστε να ενισχύσουν την «πυρηνική ασφάλεια», ώστε να εμποδίσουν τρομοκράτες να αποκτήσουν υλικό που θα τους επέτρεπε να κατασκευάσουν ατομικές βόμβες.

Η συμφωνία των «35» στοχεύει στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου «δικτύου» που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών, προωθώντας μεγαλύτερη διαφάνεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και την εγκαθίδρυση «ορθών πρακτικών» που θα τηρούνται από όλους. Επίσης, τονίζεται ο ρόλο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, οι χώρες που υπογράφουν δηλώνουν ότι θα ενθαρρύνουν και θα υποστηρίξουν «τις προσπάθειες να χρησιμοποιούνται τεχνολογίες οι οποίες δεν αξιοποιούν το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων, περιλαμβανομένης της χρήσης οικονομικών κινήτρων».

Η επόμενη Σύνοδος καθορίστηκε να γίνει το 2016 στην Ουάσιγκτον.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ