ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΚΑΤ
Αντισταθείτε ενωμένοι!

"Ο πόλεμος είναι ενιαίος και πολύμορφος. Γίνεται και με πυραύλους και με ιδιωτικοποιήσεις και χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης σ' αυτήν την πολιτική", επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε χτες το ΚΑΤ

"Ο πόλεμος είναι ενιαίος και πολύμορφος. Γίνεται και με πυραύλους και με ιδιωτικοποιήσεις και χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης σ' αυτή την πολιτική".

Αυτό επισήμανε στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου ΚΑΤ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο νοσοκομείο. Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Τ. Βίγλα και εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του ΚΑΤ και των εργαζομένων σε αυτό.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κώστας Λύτρας,"το ΚΚΕ είναι το κόμμα που εκπρόσωποί του έχουν επισκεφτεί επανειλημμένα το νοσοκομείο και έχουν προωθήσει στη Βουλή όχι μόνο δικά του προβλήματα αλλά και γενικότερα ζητήματα υγείας".

Παράλληλα, επισήμανε τη σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, την ανάγκη διεύρυνσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με την πρόσληψη προσωπικού, την ξενοδοχειακή υποστήριξη του νοσοκομείου και τον παραπέρα τεχνολογικό του εξοπλισμό. Εξέφρασε επίσης την αντίθεση των εργαζομένων σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης λειτουργιών του και τα πάγια αιτήματα για κάλυψη όλων των κενών θέσεων προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΑΤ, λόγω της ειδικότητάς του, εφημερεύει διαρκώς, με αποτέλεσμα λόγω της έλλειψης προσωπικού να αφαιρεί προσωπικό από τα τμήματα για να καλύψει τις εφημερίες και έτσι δημιουργείται άσχημη εικόνα στη λειτουργία του.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού επισήμανε πως υπάρχει στρατηγικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας, που "περνάει" κομματιαστά σε κάθε νοσοκομείο,δήλωσε: "To KAT είναι το πρώτο, πανελλαδικό δυστυχώς έχει γίνει, νοσοκομείο που αντιμετωπίζει τα θύματα εργατικών ατυχημάτων - στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό εργατικών ατυχημάτων - τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων, ή άλλων περιστατικών. Οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στο χώρο δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις φοβερές ελλείψεις που έχει η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο νοσοκομείο".

"Το δεύτερο που θέλω να πω, συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα, είναι ότι και το ΚΑΤ και τα άλλα νοσοκομεία θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, ή τα επόμενα 1 - 2 χρόνια μπροστά σε μία δεινή κατάσταση. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί να μην έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τον οβολό τους, τα νοσοκομεία να αυξάνουν τα νοσήλια και θα βρεθούν οπωσδήποτε και κρατικά ελλείμματα, τα οποία οι διάφοροι ιδιώτες - επιχειρηματίες, περιμένουν, μόλις ξεσπάσει αυτή η κρίση, να μπουν και να πάρουν το φιλέτο των κερδών στον τομέα της υγείας. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι μόνο να καλυφτούν οι ανάγκες στο ΚΑΤ, είναι να αντιμετωπιστεί το κόστος της υγείας. Και για να αντιμετωπιστεί το κόστος της υγείας δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, αλλά πρέπει να πληρώσουν οι πλουτοκράτες".

Αναφερόμενη στις ελλείψεις του νοσοκομείου, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε πως "υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σε ένα νοσοκομείο που ο ασθενής έχει ανάγκη προσωπικής φροντίδας. Υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχει ανάγκη αύξησης των αξονικών τομογράφων. Από κει και πέρα, εκτός από τις ελλείψεις στο προσωπικό, υπάρχουν και επιμέρους προβλήματα. Πάντως, το κεντρικό ζήτημα είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και όλη η οργάνωση των εφημεριών. Το νοσοκομείο αυτό εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, επομένως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με συνηθισμένα μέσα το πρόβλημα αυτό".

"Επιπλέον, κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα, το νοσοκομείο αυτό δέχεται, όπως ξέρουμε, ανθρώπους, είτε οικονομικούς πρόσφυγες - και σωστά τους δέχεται - και ίσως, όπως ήρθαν τα πράγματα στα Βαλκάνια, να έχουμε αυξημένη ροή προσφύγων πολέμου. Επομένως, χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση του νοσοκομείου".

"18 ΑΝΩ"
Αντίσταση στην εξάρτηση

Την υπόσχεση ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία η τροπολογία για τους 14 θεραπευτές του "18 Ανω" - που έχει διαμορφώσει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα ναρκωτικά - υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, κατά τη συζήτηση (23.3.1999) στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Η τροπολογία θα προβλέπει την παράταση της σύμβασης εργασίας των 14 θεραπευτών μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

"Η Μονάδα Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής εξακολουθεί να δίνει τη μάχη για να κρατήσει τους θεραπευτές της, υπερασπίζοντας με συνέπεια τις αρχές της Επιστήμης και της Ηθικής", τονίζουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους και για λογαριασμό της Θεραπευτικής Ομάδας, ο διευθυντής της Μονάδας Αχ. Κρυστάλλης και η επιστημονική υπεύθυνη Κ. Μάτσα και υπογραμμίζουν ότι για δυο μήνες "η θεραπευτική ομάδα, οι απεξαρτημένοι, οι γονείς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, νεολαίοι και χιλιάδες επώνυμοι και απλοί πολίτες συντάχθηκαν στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, ενάντια στη χειραγώγηση συνειδήσεων, στον αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση".

"Το κοινωνικό κίνημα, συνεχίζει η ανακοίνωση, που δημιουργήθηκε σ' αυτά τα πλαίσια, αποτελεί μια ισχυρή δύναμη, ικανή να ανατρέψει κάθε κυβερνητική και άλλη παρέμβαση στο επιστημονικό, κοινωνικό και ηθικό έργο που επιτελεί η Μονάδα Απεξάρτησης "18 Ανω". Μια δύναμη, που εκφράστηκε μεταξύ άλλων και με την ομόφωνη ψήφιση από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής της σχετικής τροπολογίας, που λύνει το πρόβλημα και που ενσωματώθηκε ως άρθρο πια στο νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας που συζητείται τώρα στη Βουλή. Στο μεγάλο αγώνα του το "18 Ανω", καταλήγει η ανακοίνωση, δε στηρίχτηκε παρά μόνο στην πίστη στις αρχές του, στην ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του και στην αμέριστη συμπαράσταση του κόσμου".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε δεν απευθυνόταν σε καμία εκκλησιαστική ή άλλη Αρχή.Απευθυνόταν στη συνείδηση όλων των ανθρώπων, που αντιστέκονται με κάθε τρόπο σε όλα τα επίπεδα στην εξάρτηση ως τρόπου ζωής.Και είναι ακριβώς η τεράστια ανταπόκριση σ' αυτό το κάλεσμα, που μας δεσμεύει ηθικά να συνεχίσουμε μ' όλες μας τις δυνάμεις αυτόν τον μεγάλο αγώνα".

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στις κάλπες οι νοσοκομειακοί γιατροί

Αρχίζουν αύριο οι εκλογές στο Μαιευτήριο "Ελενα" και θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη

Αρχίζουν αύριο στο Μαιευτήριο "Ελενα" και θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς και για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" ζητά την ψήφο των γιατρών για να συμβάλει ουσιαστικά στην αγωνιστική πορεία της ΕΙΝΑΠ. "Η υλοποίηση του αντι-ΕΣΥ νόμου σημαίνει ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας, ληστεία στις τσέπες των ασφαλισμένων, συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, ανεργία για τους νέους γιατρούς και απαράδεκτο μισθολόγιο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων μπήκαν και κάποιοι κύκλοι του πανεπιστημίου, ενισχύοντας την προσπάθεια των αρπακτικών της δημόσιας Υγείας", υπογραμμίζει στο πρόγραμμά της η "Πανεπιστημονική" και τονίζει: "Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση και τους κάθε είδους συμμάχους της να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νοσοκομείων, να αρθεί πλήρως η μονιμότητα και να καταργηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Μέχρι στιγμής έχουν σκοντάψει στους αγώνες της ΕΙΝΑΠ. Αυτοί οι αγώνες συνέβαλαν αποφασιστικά στο να κρατηθούν σε λειτουργία πολλά νοσοκομεία και να μην τρωθεί η αξιοπρέπεια του νοσοκομειακού γιατρού. Υπάρχει ανάγκη ανατροπής της σημερινής κατάστασης. Μόνο ο μαζικός και ενωμένος αγώνας γιατρών, λοιπών υγειονομικών και εργαζομένων μπορεί να ανοίξει δρόμους για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία".

Οι άλλες παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις εκλογές είναι: ΠΑΣΚ, ΔΗΚΝΙ, Εργατική Αλληλεγγύη, ΑΡΣΙ, ΑΕΓ, Νέοι Γιατροί, Προοπτική Γιατρών και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ "Π.Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ"
Μόνο τα επείγοντα περιστατικά

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο Παίδων "Π. και Α. Κυριακού", αφού οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από τις 23 του Μάρτη, ζητώντας να τους καταβληθούν οι αποδοχές των δεδουλευμένων αργιών και νυχτερινών για τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη - Μάρτη.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, διαμαρτύρονται για την προκλητική συμπεριφορά του υπουργείου, που προχώρησε στην πληρωμή των γιατρών και ξέχασε τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι του ΚΑΤ μίλησαν στην Αλέκα Παπαρήγα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ είδε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΑΤ

Σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα 29 Μάρτη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ όλης της χώρας, καθώς, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, δεν τους έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες αποδοχές τους από την 1.1.99, ενώ, όπως επισημαίνουν, τόσο ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, όσο και η διοίκηση του ΕΚΑΒ αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν τα αιτήματά τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ