ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Πράσινο φως» για επίθεση στη λαϊκή στέγη και ένταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

«

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας του αδύναμου τραπεζικού της τομέα, της υψηλής ανεργίας, του μεγάλου δημόσιου χρέους και της αρνητικής καθαρής διεθνούς επενδυτικής της θέσης», σημειώνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» και της 5ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δίνοντας το σήμα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, «οι συσσωρευμένες ανισορροπίες θα απαιτήσουν περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τα επόμενα χρόνια».

Η «μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων» παραμένει φυσικά στην κορυφή των συστάσεων της Επιτροπής, αφού, όπως σημειώνεται στην Εκθεση, «η περαιτέρω κανονικοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι βασικό συστατικό στοιχείο για μια σταθερή ανάπτυξη».

Δείχνοντας και τις πραγματικές στοχεύσεις του «πογκρόμ» πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά που βρίσκεται στα «σκαριά», η έκθεση επισημαίνει σε άλλο σημείο πως το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου το 40% του συνόλου, περιορίζει και την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ μειώνει και τη δυνατότητα για την παροχή ρευστότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πνεύμα η Κομισιόν προτρέπει σε ένταση των ρυθμών σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», που προβλέπει τη μεταβίβαση χιλιάδων δανείων στα «κοράκια» των funds για τα «περαιτέρω».

Πέρα από τις «συστάσεις» για τον τραπεζικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει στη συνέχιση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» σε όλο το φάσμα, για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», τη Δημόσια Διοίκηση, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, την Εκπαίδευση και την Ενέργεια.

Ειδικότερα, για τον τομέα της Υγείας επισημαίνεται ότι διατηρούνται «αναποτελεσματικές» δαπάνες, αλλά και «υψηλές ιατρικές ανάγκες», ενώ για την Παιδεία αναφέρει ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για τη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας.

Για την Ενέργεια, σημειώνεται ότι ακόμη διατηρούνται «στρεβλώσεις» στην αγορά εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνισμού, ενώ καλεί σε ενίσχυση των ρυθμών εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Δεν παραλείπει να τονίσει τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης «να καταστεί ενεργειακός κόμβος - τόσο για φυσικό αέριο όσο και για ηλεκτρική ενέργεια - για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά γι' αυτό θα χρειαστεί να αναπτύξει μεγάλα έργα υποδομής με γειτονικές χώρες».

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, η έκθεση εξαμήνου αναφέρει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται να συμμορφωθεί με τον δημοσιονομικό στόχο 3,5% του ΑΕΠ και το 2019 και το 2020, ενώ ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 181,2% το 2018 σε 163,1% του ΑΕΠ το 2021.

Παράλληλα με τα παραπάνω, στην ειδική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας η Επιτροπή, μαζί με τις θετικές αναφορές για την πρόσφατη έκδοση κρατικών ομολόγων και την ανταπόκριση των «επενδυτών» σε αυτά - με βάση την «ψήφο εμπιστοσύνης» στα αντεργατικά μέτρα - προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2040. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, τον ερχόμενο Μάη.

«Από τη μύγα ξίγκι» για τις «οφειλές»

Στο μεταξύ, χτες ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση χρεών 24-48 δόσεων προς την Εφορία, διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι», από τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε «οφειλές» που αφορούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, αλλά και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο).

Οι «ευκολίες πληρωμής», προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να προσέλθουν στο ταμείο, επιβάλλονται άλλωστε από την τραγική εικόνα των «οφειλών» για τα λαϊκά στρώματα: Θυμίζουμε ότι πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι - κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά - βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, πάνω από 1,2 εκατομμύρια «οφειλέτες» βρίσκονται «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» και 1,8 εκατομμύρια ένα βήμα πριν.

Με βάση αυτά, και με το «μαχαίρι στο λαιμό» των λαϊκών στρωμάτων, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ελάχιστη μηνιαία δόση στα 30 ευρώ, ενώ η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της επόμενης δόσης. Σε οφειλές που ρυθμίζονται μέχρι και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ και σε οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%. Επίσης, εάν ο οφειλέτης παύσει να εξυπηρετεί τις δόσεις για να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσει διπλή προκαταβολή και θα επιβαρυνθεί με προσαύξηση επιτοκίου κατά 1,5 μονάδες.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση εικαστικών έργων με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες

Στις 4 Μάρτη τα εγκαίνια

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ οργανώνει έκθεση εικαστικών έργων, με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες και τίτλο «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», από 4 έως 29 Μάρτη.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων - Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), την Τετάρτη 4 Μάρτη στις 19.30.

Στα εγκαίνια θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ