ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ
827 λέξεις για τον αφοπλισμό

«Σήμερα που οι άνθρωποι μπορούν και επιθεωρούν ακριβέστατα την οπισθία επιφάνεια της Σελήνης πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να μάθουν τι γίνεται πάνω στην επιφάνεια του δικού τους πλανήτη;».

Η ερώτηση καίρια, παρότι διατυπώνεται με παιδική αφέλεια. Ετσι, όμως, «παιδικά» διατυπώνοντας τις ερωτήσεις του, έκανε την αλήθεια να εμφανίζεται γυμνή, ανάγκαζε την απάντηση να είναι εξίσου ευθεία.

Θυμηθήκαμε τον τρόπο του, με αφορμή ένα κείμενο που έγραψε το 1961! Ενα κείμενο που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης», η συντακτική επιτροπή του οποίου σημείωνε τότε: «Το όνομα του Θανάση Παπαρήγα πρώτη φορά έρχεται στη δημοσιότητα με την ευκαιρία του διαγωνισμού. Υποψιαζόμαστε ότι δεν είναι και η τελευταία». Πόσο δίκιο είχαν στην υποψία τους.

Ηταν οι πρώτες 827 λέξεις του διατυπωμένες στο δημόσιο χώρο. Και με τι φιλοδοξία! Να είναι ο λόγος που θα εκφωνούσε ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας σε μια συνεδρίαση του ΟΗΕ με θέμα τον αφοπλισμό!

Το περιοδικό παρουσιάζει το νεαρό Ελληνα ως εξής: «Είναι μόλις 17 χρονών, μαθητής στο Γυμνάσιο, όπου διαπρέπει ιδιαίτερα στα Νέα Ελληνικά. Ο Θανάσης δεν αρκείται μόνο στα σχολικά βιβλία. Διαβάζει άπληστα κλασικά, λογοτεχνία και άλλα καλά βιβλία. Ζωηρός, έξυπνος, εκπληκτικά ώριμος για την ηλικία του, ο Θανάσης, ενδιαφέρεται για όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας».

Τι είχε συμβεί: Μέσα από το τεύχος 39 του περιοδικού προκηρύσσεται ένας διεθνής διαγωνισμός με θέμα «Αφοπλισμός» και καλούνται νέα παιδιά απ' όλο τον κόσμο να γράψουν μία ομιλία σα να είναι αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αυτό το θέμα. Το τι ακολούθησε, περιγράφεται στο ρεπορτάζ του περιοδικού που παρουσιάζουμε σήμερα. Εφτασε στα χέρια μας μαζί με μία επιστολή της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα που μας έστειλε επίσης κι ένα γράμμα προς τον Θανάση από τον θείο του Γιώργη Παπαρρήγα, τότε πολιτικό κρατούμενο. Τα κείμενα «μιλούν» μόνα τους.

«Ο νεαρός Ελληνας που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους»

Το ρεπορτάζ για τη συμμετοχή του Θανάση Παπαρήγα στο διαγωνισμό των «Δρόμων της Ειρήνης» είχε τίτλο «Ο νεαρός Ελληνας που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους». Το κείμενο συνοδευόταν με μία φωτογραφία του 17χρονου τότε Θ. Παπαρήγα να γράφει σκυμμένος στο τετράδιό του στην αίθουσα του σχολείου.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο:

«Οι πέντε πρώτοι νικητές συναντήθηκαν μέσα στο Σεπτέμβριο 1961 στην Πράγα για το μικρό Συνέδριο Ειρήνης των διαγωνιζομένων. Τα πορίσματα του Συνεδρίου θα υποβληθούν στον ΟΗΕ. Παρά λίγο στο μικρό αυτό συνέδριο νάπαιρνε μέρος και ένας νεαρός Ελληνας, ο οποίος ήρθε έκτος.

Ο νεαρός Ελληνας που κέρδισε το 6ο βραβείο στο διαγωνισμό λέγεται Θανάσης Παπαρήγας του Δημητρίου. Είναι μόλις 17 χρονών, μαθητής στο Γυμνάσιο, όπου διαπρέπει ιδιαίτερα στα Νέα Ελληνικά. Ο Θανάσης δεν αρκείται μόνο στα σχολικά βιβλία. Διαβάζει άπληστα κλασσικά, λογοτεχνία και άλλα καλά βιβλία. Ζωηρός, έξυπνος, εκπληκτικά ώριμος για την ηλικία του, ο Θανάσης, ενδιαφέρεται για όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας.

Οταν είδε στο τεύχος 39 των "Δρόμων" την προκήρυξη του διαγωνισμού σκέφτηκε αμέσως να πάρη μέρος. Ομως ο καιρός περνούσε και όλο το ανέβαλλε. Εφτασε η προτελευταία μέρα, Σάββατο 13 Μαϊου και ακόμη δεν είχε γράψει τίποτε. Στρώθηκε αμέσως στη δουλειά. Προσπάθησε να είναι σύντομος, λιτός, περιεκτικός δηλ. πειστικός. Από πού θάπαιρνε τα στοιχεία; Μα φυσικά από τους "Δρόμους της Ειρήνης". Ευτυχώς εδώ και αρκετούς μήνες, είχε δει σ' ενός φίλου του το τεύχος 31-32 (με το οποίο οι "Δρόμοι" εγκαινίασαν το νέο τους σχήμα) και το είχε πάρει. Συγκέντρωσε λοιπόν από το τεύχος αυτό όλο το αποδεικτικό του υλικό, "έστησε" το λόγο "που θα εκφωνούσε στον ΟΗΕ αν ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδος", τον έγραψε και έπεσε να κοιμηθή.

Την άλλη μέρα το πρωί πήγε να τον ρίξη στο ταχυδρομείο, αλλά το βρήκε κλειστό λόγω Κυριακής αργίας. Ξανακοίταξε τα όσα είχε γράψει και διαπίστωσε με κάποια δόση μελαγχολίας ότι "της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει". Κάθησε λοιπόν τα ξανάγραψε όλα απ' την αρχή, ύστερα καθαρόγραψε τις 827 λέξεις του και έστειλε το φάκελο στην Πράγα.

Ετσι κέρδισε ο Θανάσης το 6ο βραβείο, μέσα σε χιλιάδες διαγωνιζόμενους απ' όλο τον κόσμο. Μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, μα και έδειξε ότι ένας 17χρονος Ελληνας μαθητής θα μπορούσε θαυμάσια να μιλήσει πειστικά μπροστά σ' ένα μεγάλο διεθνές σώμα για τον αφοπλισμό.

Η ομιλία του Θανάση τελείωνε ως εξής:

"Ως πότε θα ξοδεύωνται τόσα χρήματα για όπλα που σε λίγο χρονικό διάστημα γίνονται άχρηστα και πεπαλαιωμένα; Ο αφοπλισμός είναι η μόνη λύση. Κι όσο για το επιχείρημα του ελέγχου, αυτό είναι τελείως αβάσιμο. Σήμερα που οι άνθρωποι μπορούν και επιθεωρούν ακριβέστατα την οπισθία επιφάνεια της Σελήνης πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να μάθουν τι γίνεται πάνω στην επιφάνεια του δικού τους πλανήτη;".

- Από καιρό προσπαθούσα να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει με τον αφοπλισμό - μας είπε - αλλά πρέπει να πω ότι η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό με βοήθησε να συγκεκριμενοποιήσω τα προβλήματα.

Ο Θανάσης είναι από τους φανατικούς φίλους των "Δρόμων". Του αρέσει πολύ ο Μποσταντζόγλου (τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους Ελληνες ευθυμογράφους και γελοιογράφους), τα ρεπορτάζ του Γιάννη Θεοδωράκη (τα οποία διαβάζει περισσότερες από μια φορά) και το σημειωματάριο του Μίδα. Εχει πολλούς φίλους και κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήση την κυκλοφορία των "Δρόμων".

Το όνομα του Θανάση Παπαρήγα πρώτη φορά έρχεται στη δημοσιότητα με την ευκαιρία του διαγωνισμού. Υποψιαζόμαστε ότι δεν είναι και η τελευταία».

Το γράμμα που έστειλε από τη φυλακή στον Θανάση ο θείος του Γιώργης Παπαρήγας.

Η επιστολή

Προς τη Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη»,

Αγαπητοί σύντροφοι,

Γνωρίζω ότι αφιερώθηκε πολύς και πολύτιμος χώρος για τις αναφορές στον Θανάση Παπαρήγα.

Με όλο το θάρρος σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε δύο μικρά κείμενα που αναφέρονται στον ίδιο.

Το πρώτο είναι λίγες λέξεις σταλμένες στον ίδιο τον Θανάση από τον αγαπημένο μας θείο Γιώργη Παπαρήγα, που τότε ήταν πολιτικός κρατούμενος. Το δεύτερο είναι ένα δημοσίευμα των Δρόμων της Ειρήνης για τον Θανάση.

Αποτελεί δικό μου αφιέρωμα στη μνήμη του Θανάση και του θείου Γιώργη.

Συντροφικά

Αλέκα Παπαρήγα.

ΥΓ. Το αφιέρωμα αυτό το δίνω στους Δρόμους της Ειρήνης, είναι ένα μικρό "βιβλιαράκι" που κατασκευάσθηκε από τον ίδιο τον πολιτικό κρατούμενο Γιώργη Παπαρήγα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ