ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 62 χρόνια από το «ΟΧΙ» του 1940

Το λαϊκό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Οπως τότε, καθώς και σε ολόκληρη η δεκαετία 1940-1949, που ο λαός δεν υπέκυψε στα διλήμματα που έβαζαν οι εχθροί του, έτσι και σήμερα δεν πρέπει να υποκύψει στις σύγχρονες απειλές. Μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το μέλλον που ανταποκρίνεται στα δικά του συμφέροντα.

Ο πόλεμος, που έχουν εξαπολύσει κατά των λαών οι ιμπεριαλιστές, με πρόσχημα την τρομοκρατία, υπογραμμίζει τις ώρες ευθύνης για κάθε εργαζόμενο. Υπογραμμίζει την ανάγκη πλατιάς συσπείρωσης και δράσης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν.

Η επικαιρότητα του «ΟΧΙ» πρέπει να εκφραστεί και με τον καθημερινό αγώνα κατά των νέων μορφών εργασιακής δουλείας, για να μην περάσουν μέτρα κατά των δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να γίνει ανθρώπινο το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων στην Υγεία, στην Πρόνοια, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο.

Αθήνα 25/10/2002

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Συμπόρευση των πολυτέκνων με το λαϊκό κίνημα

Μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα προς την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας

Το ξεπέρασμα των σημερινών δυσκολιών και η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των πολύτεκνων οικογενειών περνάει μέσα από τη συμπόρευση του κινήματος των πολυτέκνων με αυτό των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, για τη διεκδίκηση μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα στηρίζει και θα ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τονίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σε μήνυμά της προς την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ), με αφορμή τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στους Πολύτεκνους.

Ολόκληρο το μήνυμα της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής: «Με την ευκαιρία του γιορτασμού της Ημέρας των Πολυτέκνων χαιρετίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στον καθημερινό αγώνα που κάνει η πλειοψηφία των πολυτέκνων οικογενειών για να τα βγάλουν πέρα και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζεται στα στρατηγικά ζητήματα και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οξύνει την ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι πολύτεκνοι. Τα δήθεν κοινωνικά μέτρα, που κατά καιρούς εξαγγέλλονται, μόνο ως κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν για την πολύτεκνη οικογένεια, όπως π.χ. η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, που αφορά συνολικά περίπου 30.000 οικογένειες μόνο».

«Το ΚΚΕ, υπογραμμίζεται στο μήνυμα, θεωρεί ότι υπάρχει λύση για το ξεπέρασμα των σημερινών δυσκολιών, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και την άνοδο της ποιότητας ζωής των πολύτεκνων οικογενειών. Η λύση αυτή περνάει μέσα από τη συμπόρευση του κινήματος των πολυτέκνων με αυτό των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, για τη διεκδίκηση μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα στηρίζει και θα ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, για τη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Η πολιτική αυτή για να είναι πραγματικά φιλολαϊκή, πρέπει ο λαός να καταφέρει να πάρει την τύχη στα χέρια του και να έρθει σε σύγκρουση και ρήξη με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη του λαού, ότι μπορεί και πρέπει να το κάνει αρκεί ο ίδιος να πιστέψει στη δύναμή του για να 'ρθουν καλύτερες μέρες. Για να υπάρξει δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, γερή και φτηνή κατοικία, φτηνά είδη λαϊκής κατανάλωσης, τιμολόγια των λεγόμενων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς. Για να έχουμε πραγματική δημόσια - δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και όχι όπως σήμερα, που μόνο ο τίτλος έχει μείνει και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν αυτές τις κοινωνικές υπηρεσίες. Για να αναλάβει το κράτος, όπως έχει άλλωστε την υποχρέωση για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τη μόνιμη, πλήρη και σταθερή απασχόλησή τους με ικανοποιητικούς μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, με μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, με τη δημιουργία αγροτικών και παραγωγικών συνεταιρισμών. Ομως πρέπει να υπάρχει κράτος για το λαό και όχι για την ολιγαρχία. Για να αναπτυχθεί ο λαϊκός πολιτισμός και αθλητισμός για όλους».

Και το μήνυμα καταλήγει: «Το ΚΚΕ πιστεύει ότι το λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να αποτρέψει τη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται, τα μέτρα καταστολής κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα του χτυπήματος της τρομοκρατίας. Να εμποδίσει τη συμμετοχή της χώρας μας στο νέο πόλεμο που ετοιμάζεται κατά του Ιράκ.

Εύχομαι υγεία σε όλες τις οικογένειες των πολυτέκνων και δύναμη για τους επερχόμενους αγώνες».

Πατριδογνωμόνιο
Το Επος του... ΝΑΙ!

Ο νεοταξίτικος ολοκληρωτισμός του 21ου αιώνα έχει ήδη δοκιμάσει το δικό του «κοκτέιλ Μολότοφ» θέτοντας στο στόχαστρό του κοινωνίες, ηγέτες, κόμματα, κράτη, μέτωπα και κινήματα που αντιστέκονται με διαφορετική στρατηγική, πρόθεση, στόχους, όπλα και μεθόδους.

Το πρώτο που επιτυγχάνουν για την ώρα οι νεοταξίτες του 21ου αιώνα και τα όργανά τους, είναι να ομογενοποιούν στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης τους αντιστεκόμενους. Τους ισοπεδώνουν ιδεολογικά με το χαρακτηρισμό, συλλήβδην, «τρομοκράτες». Αλλιώς δε θα μπορούσαν να προετοιμάζουν ταυτόχρονα ένα πραξικόπημα κατά του Τσάβες στη Βενεζουέλα, έναν εμφύλιο για έλεγχο του κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού, μια εισβολή στο Ιράκ, ένα γιγάντιο στρατόπεδο - βάση στην Ουγγαρία, όπου μετακινείται η αμερικανική βάση της Φρανκφούρτης, μια έντονη στρατιωτική παρουσία στον Καύκασο, την αποσταθεροποίηση στο βορρά (Ξιν Γιανγκ) και το νότο της Κίνας (απ' τη Μαλαισία και τη Β. Κορέα ως τις Φιλιππίνες).

Το νεοταξίτικο κοκτέιλ έχει δυο συστατικά. Τρομοκράτες και ΜΜΕ ή αλλιώς πως επικοινωνιακή στρατηγική. Οταν άρχισαν οι πρώτες καλά σχεδιασμένες σφαγές - τρομοκρατικές ενέργειες στο Κόσσοβο λ.χ., οι Αμερικανοί πολίτες νόμιζαν ότι η λέξη παραπέμπει σε νέα αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης. Οι Γερμανοί όμως ήξεραν από τις μυστικές εκθέσεις των υπηρεσιών τους ότι οι τρομοκράτες του UCK ήταν στην πλειονότητά τους μαφιόζοι του κοινού ποινικού δικαίου, λαθρέμποροι όπλων και ναρκωτικών. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το Κόσσοβο είναι προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ με ουτσεκάδικη «διακυβέρνηση». Ζήτω τα ΜΜΕ.

Η τραγωδία της Μόσχας με τους Τσετσένους τρομοκράτες είναι ένα βήμα παραπέρα του κοκτέιλ των νεοταξιτών. Ερχεται μετά την επίθεση «τρομοκρατών» στο γαλλικό πετρελαιοφόρο κι αφού λίγοι έγραψαν και διάβασαν ή είδαν στα ΜΜΕ τις γαλλικές και ρωσικές αντιρρήσεις στην επίθεση Μπους κατά Ιράκ. Η δήθεν απλοϊκότητα του αμερικανικού επιθετικού δόγματος «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» με πρόσχημα την τρομοκρατία, κρύβει τις περίπλοκες στρατηγικές που οδήγησαν στην κατασκευή της τρομοκρατίας όπως αυτή εμφανίζεται μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που τείνει να καθιερωθεί διά των ΜΜΕ ως υποχρεωτική παγκόσμια ημερομηνία έναρξης - ίδρυσης της πλανηταρχίας ως κράτους - μπότα επί των λαών της Γης.

Μέρες που είναι μνήμης του '40 και της αντιφασιστικής - αντιναζιστικής Αντίστασης του λαού μας, δυστυχώς συνειδητοποιεί κανείς πως το «νεοταξίτικο έπος» είναι αυτό του ΝΑΙ.

Οποιος δεν υποταγεί, θα του στείλουν τρομοκράτες, θα παίξουν τα βιντεο-μηνύματά του στα παγκόσμια και ντόπια κανάλια, θα στήσουν ολοκαυτώματα άμαχων πολιτών κι ύστερα θα καμώνονται τους στρατάρχες - σωτήρες, τους δεινούς αντιτρομοκράτες.

Καθώς διαβάζω ότι στις 3 του Νοέμβρη κρίνεται η υποψηφιότητα της Νέας Υόρκης για να διεκδικήσει την Ολυμπιάδα του 2012, την επόμενη του Πεκίνου δηλαδή, μαθαίνω ότι σε σχολείο του Αμαρουσίου, φέτος, στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, δάσκαλος αποφάσισε να γιορτάσουν τα παιδιά με... Καραγκιόζη μόνο. Και σκέφτομαι πόσο οι έμποροι των εθνών χρειάζονται τους εμποράκους και τους νενέκους πριν φτάσουν στους τρομοκράτες.

Ας προετοιμαστούμε σύντροφοι για τις θυσίες που απαιτεί το νέο μεγάλο ΟΧΙ. Κι ας μοιάζει ο κόσμος με μέρες του '36... ΟΧΙ τώρα όπως πάντα, λαϊκό κι απρόσμενο.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org