ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Τέλος το παραμύθιασμα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δε θα υπάρξει μείωση αγροτικών δαπανών έως το 2006» δήλωσε προχτές στους δημοσιογράφους ο Κ. Σημίτης, στις Βρυξέλλες, σχετικά με την εκεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το συζητούμενο θέμα της διεύρυνσης και της χρηματοδότησής της. Και παρά την πρωθυπουργική προσπάθεια εξωραϊσμού των αποφάσεων της συνόδου, ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι αγροτικές δαπάνες παγώνουν στο σημερινό ύψος μέχρι το 2006 και μετά όποιον πάρει ο χάρος...

Δεν είναι μόνον οι αγρότες, όμως, που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της διεύρυνσης της ΕΕ. Σοβαρές και δραστικές περικοπές προοιωνίζονται, από το 2007, και για τα διαρθρωτικά ταμεία, από τα οποία χρηματοδοτούνται σήμερα τα λεγόμενα μεγάλα έργα και όχι μόνο στη χώρα μας.

Οπως καταλαβαίνετε, τα όποια χρήματα διαθέτει σε ρόλο δολώματος η ΕΕ, ώστε να αγκιστρώνει χώρες και λαούς στο άρμα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, μεταφέρονται πλέον από την Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες στις υπό ένταξη νέες χώρες. Κι έτσι, για τις πρώτες μένει μόνο το αγκίστρωμα. Στυγνό, σκληρό και αδυσώπητο...

«Τοπικοαυτοδιοικητικά κριτήρια»...

Μας το μετέφερε αναγνώστης μας από τη Χαλκίδα και το σημειώνουμε, γιατί το γεγονός αποτελεί πράγματι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «συγκοινωνούντων δοχείων» και κάθε λογής διεργασιών και συναλλαγών, στα πλαίσια, βέβαια, των ευρύτερων λογικών και πολιτικών του δικομματισμού και των συμπληρωμάτων του.

Στη Χαλκίδα υπάρχει η ΑΓΕΧ (Αθλητική Γυμναστική Εταιρεία Χαλκίδας), η οποία έχει βασικό «χορηγό» τη βιομηχανία «ΔΑΡΙΓΚ» του μεγαλοεπιχειρηματία-κτηματομεσίτη Κουταλίδη. Η ηγετική ομάδα της ΑΓΕΧ, λοιπόν, καλούσε τους φιλάθλους και τους ψηφοφόρους γενικότερα, να ψηφίσουν τους δημοτικούς συνδυασμούς του Δ. Αναγνωστάκη (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) και του Χ. Μανιάτη (ΝΔ) στη Χαλκίδα, καθώς επίσης του Θ. Μπουραντά (ΠΑΣΟΚ) και του Μ. Σιδέρη («αντάρτης» ΝΔ) στο νομό.

Αν αναρωτιέστε τώρα, γιατί αυτούς και όχι τους όποιους δικομματικούς «αντιπάλους» τους, την απάντηση θα τη βρείτε στην «εφαρμογή τοπικοαυτοδιοικητικών κριτηρίων», με μια τακτική «μη ιδεολογικοποίησης και μη απομονωτισμού», που λέει και ο ΣΥΝ. Οπως και στο γεγονός των «ιδιαίτερων προτιμήσεων» των όποιων μεγάλων συμφερόντων...

Και ξαφνικά... ξύπνησαν

Μετά τη ΓΣΕΕ, που παρουσίασε τις προάλλες τη σχετική με την πορεία των εργασιακών σχέσεων έρευνα, ήρθε προχτές η σειρά της ΟΤΟΕ, που παρουσίασε ανάλογη έρευνα στο χώρο των τραπεζών, η οποία διενεργήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα, και με την έρευνα αυτή, αναδιάρθρωση των τραπεζών σημαίνει και αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης - σημειώνει - κερδίζουν έδαφος σε όλες τις κοινοτικές χώρες, ως συνέπεια των αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων σε όλη την Ευρώπη και τώρα επεκτείνονται και στην Ελλάδα. Η ευέλικτη εργασία συνίσταται σε ευμετάβλητα ωράρια εργασίας, ατομικούς λογαριασμούς (εργασιακού) χρόνου, ετήσια διευθέτηση, κυκλική εργασία, μερική απασχόληση, τηλεεργασία, κλπ. Οι νέες μορφές απασχόλησης έρχονται να αντικαταστήσουν την πλήρη και σταθερή εργασία.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, κυβερνώντες και μεγαλοεργοδοσία θέλουν να μετατρέψουν τον εργαζόμενο σε «λάστιχο», ώστε να μεγιστοποιείται η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και αντίστοιχα η αύξηση των πολυεθνικών κερδών. Ολ' αυτά, όμως, περπατάνε χρόνια τώρα και έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ οι ηγεσίες τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΟΤΟΕ - όπως και άλλες - σφύριζαν αδιάφορα. Ας μην παριστάνουν, επομένως, τις έκπληκτες οι τελευταίες...

Ας το ξανασκεφτούν

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, υπέγραψε προχτές το νομοσχέδιο των λεγομένων αμυντικών δαπανών, για το 2003. Βλέπετε, το θέμα εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου και έχρηζε της ανάλογης προβολής και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.

Πέρα απ' αυτά, όμως, υπάρχει και η ουσία. Και αυτή βρίσκεται στο γεγονός πως ο «αμυντικός» προϋπολογισμός των ΗΠΑ, για τον επόμενο χρόνο, σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση, εδώ και 25 περίπου χρόνια. Συγκεκριμένα, οι συνολικές δαπάνες προϋπολογίζονται στα 355,4 δισ. δολάρια (369,4 δισ. ευρώ ή 125,9 τρισ. δραχμές) και εμφανίζουν αύξηση, σε σχέση με πέρσι, κατά 12% ή κατά 37,5 δισ. δολάρια. Οπως σημειώνουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι σημερινές στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ο τότε Πρόεδρος Ρ. Ρίγκαν είχε προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.

Οσοι πιστεύουν ακόμη ότι τα αστρονομικά αυτά ποσά (περισσότερα από το οκταπλάσιο του συνολικού ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού) δίνονται για την αντιμετώπιση της «διεθνούς τρομοκρατίας» και των όποιων οργανώσεων τύπου Αλ Κάιντα, καλύτερα να το ξανασκεφτούν...

Φροντιστήρια για καθηγητές

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς ξεκινά στα τέλη του επόμενου μήνα και, ήδη, οι «αετονύχηδες» της «ελεύθερης αγοράς» διαφημίζουν την πραμάτειά τους. Ποια είναι αυτή; Φροντιστήρια για εκπαιδευτικούς. Αντί 350 έως 600 ευρώ - ανάλογα με τις ώρες μαθημάτων - προσφέρουν στους υποψηφίους, που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, «ψυχολογική στήριξη» κι ένα «φρεσκάρισμα» των γνώσεών τους. Και οι άνεργοι εκπαιδευτικοί, άνθρωποι που σπούδαζαν για πολλά χρόνια, ξοδεύοντας χρόνο, χρήμα και πολλά άλλα ακόμη, πορεύονται ανάμεσα στις Συμπληγάδες της ανεργίας, του ανταγωνισμού και των πολύμορφων εκβιασμών. Φαινόμενα, τα οποία αποτελούν συνέπειες της κατάργησης της επετηρίδας και της απαξίωσης των πτυχίων, αλλά και της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής της πολύμορφης υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας.

ΒΙΒΛΙΟ
Βράχος σύγχρονων «Προμηθέων»

«(...) Πολύ τον άνθρωπο αγάπησα./ Εγώ το τόλμησα. Λύτρωσα τους θνητούς/ από τον όλεθρο να γκρεμιστούν στον κάτω κόσμο./ Ενώ σπλαχνίστηκα τον άνθρωπο,/ σπλαχνιά δεν αξιώθηκα να βρω. Ο νόμος του Διός/ ο ανελέητος μ' έριξε εδώ, τοπίο της ντροπής του./ Ηθελα, ήθελα και αμάρτησα, και δεν τ' αρνούμαι./ Εσπειρα δώρα στους θνητούς και θέρισα δεινά./ Ομως δε φανταζόμουνα τέτοια ποινή,/ στης ερημιάς το βράχο τον απόξενο./ Ας πέσουν καταπάνω μου τα πύρινα στριφτά πλοκάμια,/ κι ας φυσήξουν ριπές μανιασμένων ανέμων./ Ας ρίξει το κορμί μου στο μαύρο Τάρταρο./ Ο,τι και να μου κάνει, δεν πεθαίνω.» (Σοφοκλή «Προμηθέας Δεσμώτης», μεταφρ. Κ. Χ. Μύρης).

Αδύνατο να μην πάει ο νους σου στο μυθικό, αλλά παντοτινό και οικουμενικό «Προμηθέα Δεσμώτη», διαβάζοντας τον Α' τόμο του εικονογραφημένου με φωτογραφικά ντοκουμέντα, συλλογικού έργου «Μακρόνησος - ιστορικός τόπος», (έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής»). Εβδομήντα και πλέον επιζώντες σύγχρονοι «Προμηθείς» -άνδρες και γυναίκες- από τις χιλιάδες των αγωνιστών της απελευθέρωσης και προκοπής του Ανθρώπου, που αλυσοδέθηκαν στη Μακρόνησο από «Ηφαίστους» της Βίας και του Κράτους και λοιδορήθηκαν από «Ερμείς» του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, διαφύλαξαν στα έγκατα της μνήμης τους (κι ας «χάθηκαν» τα αμέτρητα μικροσκοπικά χειρόγραφα που έγραφαν στη Μακρόνησο) «τα ατομικά και συλλογικά τους μαρτύρια, τις οδύνες του σώματος, αλλά και τον ιερό άθλο του ψυχικού σθένους και του ανυπότακτου πνεύματος, με συνταρακτικά (ανάλογα με του σοφόκλειου ήρωα), αλλά αποδραματοποιημένα, νηφάλια και εμπεριστατωμένα κείμενά τους στο συλλογικό αυτό έργο, τα προσφέρουν στην «τράπεζα» της Ιστορίας, παντοτινή κληρονομιά του λαού μας.

Το έργο, στο οποίο προτάσσεται ποίημα αγνώστου ποιητή (μάλλον Μακρονησιώτη), προλογίζει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «λαός, και προπάντων νεολαία, που δε μελετά, δεν αφομοιώνει και δε διδάσκεται από τα ιστορικά γεγονότα, μπορεί μέχρι και να χάσει την πυξίδα και να γίνει το πιο εύκολο θύμα της χειραγώγησης, της μοιρολατρίας», κι ότι «η λήθη στο παρελθόν είναι πρόταση λαθεμένη, επικίνδυνη, ουτοπική». Την εισαγωγή υπογράφει ο επιμελητής του έργου, ιστορικός Βασίλης Κ. Λάζαρης, ο οποίος αναφέρεται στις προσπάθειες της άρχουσας τάξης, αφού έκλεισε η Μακρόνησος, να εξαφανιστούν τα τεκμήρια του «νέου Παρθενώνα» (Π. Κανελλόπουλος). Σημειώνουμε, τέλος, ότι «ψυχή» αυτής της συλλογικής εργασίας έγινε ο Μακρονησιώτης Διονύσης Γεωργάτος.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ουίλιαμ Μπερνς

Γρηγοριάδης Κώστας

Η σκόνη από τις ερπύστριες των ισραηλινών τανκ που εισέβαλαν και πάλι στην Τζενίν μοιάζει να έθαψε τις όποιες φιλοδοξίες εκμαίευσης συγκεκριμένων δεσμεύσεων από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους έτρεφε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς. Ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στον αραβικό κόσμο, ουσιαστικά, είναι και αυτός που θα κρίνει τα αποτελέσματα των προσπαθειών που κατέβαλε στις προηγούμενες στάσεις του. Προς το παρόν, πάντως, ο τελικός απολογισμός δεν είναι ο καλύτερος δυνατός για την Ουάσιγκτον.

Μετά από δύο χρόνια απροκάλυπτης υποστήριξης της ισραηλινής αιματηρής κατάπνιξης της παλαιστινιακής Ιντιφάντα, ο Πρόεδρος Μπους «άξαφνα» αποφάσισε να θέσει τις βάσεις για την υλοποίηση «του οράματός του για δύο γειτονικά βιώσιμα κράτη». Προφανώς, δεν είναι διόλου τυχαίο που η συγκεκριμένη εγρήγορση συμπίπτει με τις διπλωματικές και στρατιωτικές προετοιμασίες για ένα επικείμενο πλήγμα κατά του Ιράκ, το οποίο μοιάζει να έχει προκαλέσει κάτι παραπάνω από σφοδρή ανησυχία στις αραβικές πρωτεύουσες για πολλούς λόγους.

Ο καλύτερος δυνατός τρόπος, προσωρινού, κατευνασμού τους δεν μπορεί να είναι άλλος από την, έστω, επιφανειακή επίτευξη κάποιας αποκλιμάκωσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, έτσι που να σιωπήσουν οι Αραβες και να απολέσουν το έρεισμά τους και οι πολέμιοι της μονομερούς τακτικής της Ουάσιγκτον. Αλλωστε, δεν έχει σημασία τι θα ακολουθήσει μετά από ένα τέτοιο πλήγμα, ιδιαίτερα όσον αφορά στους ταλανισμένους Παλαιστινίους.


Ε.Μ.

Επέτειος

Μέρα άγια

όλο χάρη

κι ας υψώσω

το «ζωνάρι»

σαν... σημαία

στο κοντάρι

κι ας φωνάξω

στον αέρα

ζήτω η άγια

τούτη μέρα

και του τόπου

όλη η λέρα!

* * *

Μέρα υπέρλαμπρη

μεγάλη

του λαού

το «όχι», η πάλη

μα κοιτάξτε

τώρα χάλι,

ξεπουλήθηκε

η νίκη

και η χώρα

- αίσχος, φρίκη -

ξένων έγινε

τσιφλίκι!

* * *

Μέρα άγια,

μυροφόρα

κι ας φωνάξουμε

με φόρα

ω Ελλάδα

πρώτη χώρα

τι γαϊδάρους

τρέφεις τώρα!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ