ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
«Σκοπεύουν στην εξόντωση του παλαιστινιακού λαού... »

Θλίψη, οργή, αλλά και αποφασιστικότητα εξέφρασε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέπτεται τις αυτόνομες περιοχές

Τα θύματα των Παλαιστινίων ξεπερνούν τα 200, είπε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο Γιάσερ Αραφάτ

Associated Press

Τα θύματα των Παλαιστινίων ξεπερνούν τα 200, είπε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο Γιάσερ Αραφάτ
ΡΑΜΑΛΑ (της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ ).-

Τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός καθημερινά, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει πλέον τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης, εξέθεσε στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έκρυψε τη θλίψη και την οργή του για την πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, «όχι μόνο προκάλεσε με την αδιαλλαξία και τις ενέργειές της την έκρηξη, αλλά προχωρεί μέρα με την ημέρα σε κλιμάκωση παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν κατά τη Σύνοδο του Σαρμ Ελ Σέιχ. Σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα στο αιγυπτιακό θέρετρο, ο ισραηλινός στρατός δεσμευόταν να υποχωρήσει στις θέσεις που είχε πριν τα γεγονότα της 28ης Σεπτέμβρη, και να άρει τον αυστηρό αποκλεισμό των παλαιστινιακών πόλεων εντός 48 ωρών από τη λήξη της Συνόδου». «Ομως -σχολίασε πικρά ο Γ. Αραφάτ- ούτε αυτή η συμφωνία τηρήθηκε από το Ισραήλ, όπως συνέβη άλλωστε και με όλες τις προηγούμενες».

Ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη δολοφονική του δράση στα αυτόνομα εδάφη, αν και βάσει της συμφωνίας του Σαρμ Ελ Σέιχ έπρεπε να έχει αποσυρθεί...

Associated Press

Ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη δολοφονική του δράση στα αυτόνομα εδάφη, αν και βάσει της συμφωνίας του Σαρμ Ελ Σέιχ έπρεπε να έχει αποσυρθεί...
Ο Γιάσερ Αραφάτ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι «οι νεκροί από τις καθημερινές συγκρούσεις έχουν πλέον φθάσει τους 200, ενώ οι τραυματίες τους 6.000». Τονίζοντας ότι «ο μεθοδικός οικονομικός στραγγαλισμός του παλαιστινιακού λαού εντείνεται με αμείλικτους ρυθμούς». Οπως είπε, «περίπου 120.000 χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ δεν μπορούν να μεταβούν στη δουλιά τους, ενώ περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να εργαστούν εντός των αυτόνομων περιοχών, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών που έχει δημιουργηθεί από τον αποκλεισμό».

«Η ισραηλινή ηγεσία στοχεύει σε ηθική, φυσική, ψυχική και οικονομική εξόντωση του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Γιάσερ Αραφάτ, αναφέροντας χαρακτηριστικά δύο παραδείγματα της ισραηλινής τακτικής: «χτες το πρωί προσγειώθηκε στο αποκλεισμένο αεροδρόμιο της Γάζας αεροσκάφος από την Τυνησία με ιατροφαρμακευτική βοήθεια, αλλά στους Παλαιστινίους δεν επιτρέπεται να προσεγγίσουν για να την παραλάβουν. Την ίδια στιγμή εμπορεύματα και προϊόντα που έχουν αγοραστεί από Παλαιστινίους και την Παλαιστινιακή Αρχή έχουν καθηλωθεί στα ισραηλινά τελωνειακά φυλάκια και οι Παλαιστίνιοι καλούνται να πληρώσουν τα εκεί τέλη παραμονής τους, ενώ τα αποθέματα των παλαιστινιακών πόλεων σε τρόφιμα δεν αρκούν παρά μόνο για λίγες ακόμη ημέρες».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπάθεια και συμπαράσταση του ελληνικού λαού «στον αναμφισβήτητα δίκαιο παλαιστινιακό αγώνα για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία», τονίζοντας ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ έχει στόχο «τόσο να μεταφέρει τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης στην ελληνική κοινή γνώμη, όσο και να λειτουργήσει παρακινητικά για άλλα κόμματα και οργανώσεις, ώστε να μεταβούν στα αυτόνομα εδάφη και να ασκήσουν με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερη πίεση και στην ισραηλινή, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, όπως και σε πολλές άλλες, για ανάληψη συγκεκριμένης δράσης». Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «η τωρινή κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για δισταγμούς, ή για μέσες λύσεις», εκτιμώντας ότι η Συμφωνία του Οσλο, «υπό τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία που επικρατούσε στις αρχές της 10ετίας του '90 τόσο διεθνώς όσο και στην περιοχή μπορεί να αποτελούσε ένα πρώτο βήμα προόδου, όμως σήμερα αποδεικνύεται ανεπαρκής». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συμφώνησε με την άποψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ότι στο εξής κομβικός είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει «η ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, λαϊκών φιλοπαλαιστινιακών κινημάτων, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών τους» να προβούν σε αποφασιστικές κινήσεις για την ίδρυση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Και κατέληξε εκφράζοντας τις ευχαριστίες του ίδιου και του λαού του προς τον ελληνικό λαό και το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη τους.

Μετά από σύντομο γεύμα που παρέθεσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε δύο διαφορετικά προσφυγικά στρατόπεδα, που βρίσκονται στην πόλη της Γάζας, αλλά και το σπίτι του 12χρονου Μοχάμεντ Ντάχλα , του παιδιού που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην αγκαλιά του πατέρα του πριν από τρεις εβδομάδες, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. Αν και σύντομες χρονικά, ιδιαίτερα για το μέγεθος των προσφυγικών καταυλισμών, που ξεπερνούν έκαστος τους 50.000 κατοίκους, η επίσκεψη αυτή ήταν τραγικά αποκαλυπτική. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώνονται να ζουν -από το 1948 οι περισσότεροι- σε πρόχειρα οικήματα χωρίς αποχετευτικό σύστημα, σταθερή ηλεκτροδότηση ή καθαρό τρεχούμενο νερό, ενώ τα παιδιά παίζουν μέσα σε λόφους λάσπης εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων για να κατασκευαστούν νέες κατοικίες και να μεταφερθούν εκεί. Προοπτική που φυσικά απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, αφού δεν υπάρχει καν ακόμα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, διαμορφώνοντας μία τραγική πραγματικότητα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα, «αναγκάζει τον παλαιστινιακό λαό να ζει σε συνθήκες προσφυγιάς μέσα στον ίδιο του τον τόπο».

Ενα διάλειμμα στη βαριά και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ήταν το γεύμα που παρέθεσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την Τετάρτη το βράδυ στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ, ο Ελληνας πρόξενος Πέτρος Παναγιωτόπουλος, στο οποίο παρακάθησε και ο Ελληνας πρεσβευτής Αναστάσιος Μητσιάλης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς κορύφωση της βίας;

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καλύπτονται από τις σφαίρες και τα δακρυγόνα...

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καλύπτονται από τις σφαίρες και τα δακρυγόνα...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΜΜΑΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η επίθεση αυτοκτονίας του 26χρονου Παλαιστινίου Ναμπίλ αλ-Αραΐρ, που με ένα ποδήλατο ζωσμένος εκρηκτικά προσπάθησε να ανατινάξει το συνοριακό φυλάκιο του Κισουφίμ και οδήγησε τον εαυτό του στο θάνατο και τραυμάτισε ελαφρά έναν Ισραηλινό στρατιώτη, τροφοδοτεί «φόβους» στην ισραηλινή πλευρά ότι επίκειται «κύμα βομβιστικών επιθέσεων». Τόσο οι Ισραηλινοί, όσο και οι Αμερικανοί μοιάζουν να «φοβούνται» πως η σύγκρουση, που έχει φέρει την «ειρηνευτική διαδικασία» σε ημιθανή κατάσταση, μπαίνει σε νέα φάση: Από την Ιντιφάντα στην τρομοκρατία. Την ευθύνη της χτεσινής επίθεσης ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο «ανακοίνωση που του στάλθηκε με φαξ από τη Βηρυτό», όσο και το «Associated Press», επικαλούμενο «ένα γκράφιτι έξω από το σπίτι του νεαρού Παλαιστίνιου».

Η «ηρεμία» τινάχτηκε στον αέρα

Η Τετάρτη ήταν η πρώτη ημέρα εδώ και εβδομάδες που δε σημειώθηκαν θάνατοι Παλαιστινίων από συγκρούσεις, γεγονός που είχε οδηγήσει τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν-Αμί, να πει ότι αν επικρατήσει η ηρεμία, το Ισραήλ προτίθεται να (ξανα)καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αν το επίπεδο της βίας μειωθεί, βλέπουμε συνομιλίες», έλεγε. Δεν πέρασαν ούτε πέντε ώρες και «σποραδικά πυρά» αναφέρονταν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών, που εξακολουθούν να ασκούνται στο σημάδι επί των κατοίκων των Κατεχομένων, με εξαιρετικά (!!!) αποτελέσματα: οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 141 και οι τραυματίες τους 4.000...

Ισραηλινοί στρατιώτες λαμβάνουν προφυλάξεις λίγα λεπτά μετά τη χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες λαμβάνουν προφυλάξεις λίγα λεπτά μετά τη χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας
Η χτεσινή βομβιστική επίθεση και η προκήρυξη της «Τζιχάντ» περί και «άλλων που θα ακολουθήσουν», εκτός από το ότι εξώθησε τους Ισραηλινούς να ξαναρχίσουν τις πολεμικού ύφους δηλώσεις ( «η Παλαιστινιακή Αρχή δίνει "πράσινο φως" στους βομβιστές», είπε ένας στρατηγός) έτυχε - φυσικά - άμεσης εκμετάλλευσης και από την αμερικανική πλευρά, η οποία τόσο με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και διά χειλέων Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την «ανησυχία» της.

Το μεν αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας « Washington Post», ανέφερε πως «ανησυχεί» για το ενδεχόμενο η Παλαιστινιακή Αρχή να συνεργάζεται με την «Φατάχ» και εν γένει «τρομοκράτες» για το συντονισμό των διαδηλώσεων. Ο δε Κλίντον έδωσε ρεσιτάλ στην επίδειξη της πολιτικής των δύο μέτρων και σταθμών που ακολουθεί: Οπως δήλωσε έξω από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, πιστεύει ακράδαντα πως «ο Πρόεδρος Αραφάτ μπορεί και πρέπει να μειώσει δραματικά το επίπεδο της βίας» στα Κατεχόμενα (!!!). Λες και δεν είναι ο Ισραηλινός στρατός που πυροβολεί τα παιδιά που διαδηλώνουν... Ουδείς μοιάζει να θέλει να παραδεχτεί πως είναι η βία που γεννά βία: «Η ισραηλινή επιθετικότητα προκάλεσε την ένταση», έλεγε χτες ο Παλαιστίνιος βουλευτής Μαρουάν Καναφάνι, «και (η επίθεση) είναι το πικρό της αποτέλεσμα»...

Ο Γάλλος ΥπΕξ Ιμπέρ Βεντρίν εξέφρασε στο μεταξύ χτες κι αυτός το «φόβο» του διότι «οι δύο πλευρές έχουν φθάσει σε ένα σημείο που ο μεταξύ τους διάλογος είναι αδύνατος».

Κωφεύει ο ΟΗΕ

Η έκκληση του Παλαιστίνιου Παρατηρητή στον ΟΗΕ, Νασέρ Αλ -Κίντουα, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, χτες, να εγκατασταθεί στην Ιερουσαλήμ μία δύναμη «κυανοκράνων» για να προστατευτούν οι Παλαιστίνιοι από τη σφαγή τους (διότι περί αυτού πρόκειται...), και να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ «θα συζητηθεί», όπως και η επιστολή 22 αραβικών κρατών που υποστήριξε ακριβώς αυτό το αίτημα. Το « Associated Press» μεταδίδει πάντως... καλού - κακού ότι αν κανείς τολμήσει να εγείρει τέτοιο θέμα, οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «βέτο» πάραυτα!

Διότι, όπως είπε (ανώνυμα) κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, «συνεχίζουμε να αισθανόμαστε ότι είναι άχρηστο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμπλακεί στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή». Προφανώς οι Αμερικανοί δε θέλουν κανέναν άλλο «στα πόδια τους»...

Μπαράκ - Σαρόν παζαρεύουν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ συνεχίζει να «διαπραγματεύεται», λέει το ρεπορτάζ των ισραηλινών εφημερίδων, με τον ηγέτη του Λικούντ Αριέλ Σαρόν, προσπαθώντας να έρθει σε συμφωνία μαζί του ως τη Δευτέρα, που η Κνεσσέτ - η ισραηλινή Βουλή - αρχίζει και πάλι τις εργασίες της. Η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» για την οποία συζητούν βέβαια θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, αλλά ο Μπαράκ εσκεμμένα αγνοεί τις σχετικές παλαιστινιακές προειδοποιήσεις...

Στην Ιορδανία, στο μεταξύ, συνεχίζονταν χτες οι λαϊκές διαδηλώσεις που συνεχίζονται επί ημέρες, με τη συμμετοχή της (μεγάλης) παλαιστινιακής κοινότητας στη χώρα, εναντίον της συμφωνίας να δημιουργηθεί ζώνη «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι Αμερικανοί υποδαυλίζουν την κρίση στα Κατεχόμενα...

Στόχος ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε χτες συνάντηση με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ. Μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Βρίσκω την ευκαιρία να συγκεντρώσω την προσοχή του ελληνικού λαού, του ελληνικού κοινού των ΜΜΕ, σε ορισμένα εξοργιστικά στοιχεία, που εκδηλώνονται αυτές τις μέρες.

Εδώ στη Ραμάλα, στη Γάζα, δε ζήσαμε μόνο τις συνέπειες βομβαρδισμών, προβοκάτσιας, πυροβολισμών, με νεκρούς και πάρα πολλούς τραυματίες. Εχουμε ζήσει και τις συνέπειες ενός τραγικού οικονομικού αποκλεισμού, που κλιμακώνεται συνεχώς. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά πόλεις-κελιά, πόλεις-κλουβιά, πόλεις-φυλακές, αποκλεισμένες γύρω γύρω από τον ισραηλινό στρατό, όπου μειώνεται κάθε μέρα ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα και φάρμακα. Θέλουν λοιπόν να σκοτώσουν τον ηρωισμό αυτού του λαού και με τα όπλα, αλλά και με τον οικονομικό πόλεμο.

Πιστεύω ότι κόμματα, νεολαιίστικες οργανώσεις, κοινωνικές οργανώσεις της χώρας μας πρέπει να στείλουν αποστολές εδώ στην Παλαιστίνη, για να δουν από πρώτο χέρι το μέγεθος του εγκλήματος, για να υπάρξει πολύ πλατιά ενωτική και οργανωμένη αλληλεγγύη με τρόφιμα, με φάρμακα, με κάθε μέσο. Για να σπάσουμε πραγματικά αυτόν τον αποκλεισμό και να αναπτύξουμε κοινές ενέργειες, ας μου επιτραπεί να πω, με έναν και μόνο στόχο: Την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους ελεύθερου και ανεξάρτητου, που θα έχει τη γη που έχει συμφωνήσει να του ανήκει, γη όμως που θα έχει και τους οικονομικούς πόρους. Ενα κράτος που μπορεί και πρέπει να ζήσει ειρηνικά με το γειτονικό ισραηλινό κράτος. Λύσεις όμως μεσοβέζικες, περιορισμένης αυτονομίας, λύσεις που κάνουν ένα βήμα χωρίς να είναι ολοκληρωμένο, έτσι όπως έχουν έρθει σήμερα τα πράγματα, είναι καταδίκη για τον παλαιστινιακό λαό και για την ειρήνη στην περιοχή».

Αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους

Με ψήφισμά της η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), σημειώνει πως «οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που δημιουργεί ο διεθνής ιμπεριαλισμός, στην προσπάθειά του να επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων με το πιστόλι στον κρόταφο, θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες» για τους λαούς της περιοχής και καλεί «όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, αυτοκινητιστές, συνταξιούχους καθώς και όλο το λαό, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους δοκιμαζόμενους λαούς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ