ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2007
Σελ. /28

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πάει το τρένο του εκσυγχρονισμού στην Παιδεία! Κινδυνεύει να χαθεί, είπε ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ)!..

***

Οπου, εκσυγχρονισμός = μαύρη αντίδραση!..

***

Γιώργο (ΠΑΣΟΚ): Τι δράμα κι αυτό, να εφαρμόζει η ΝΔ την πολιτική σας! Οδυρμός!..

***

Λούστρους του κεφαλαίου: Τι γίνεται, προέκυψε κανένας βιασμός στα ΑΕΙ;

***

Οποιος δεν πληρώνει φόρους, διαπράττει έγκλημα! Σοβαρά;

***

Τότε, γιατί δε συλλαμβάνετε όλους τους κεφαλαιοκράτες που δεν πληρώνουν;

***

Μα, να δηλώνουν οι ιδιοκτήτες καμπαρέ 15.000 ευρώ εισόδημα; Γιατί όχι; Ο Νιάρχος δήλωνε 9.000 δραχμές ετήσιο εισόδημα!

***

Ενα βλίτο βγήκε στις TV και είπε ότι τα ποσά, με τα οποία φορολογείται ο κόσμος, πρέπει να μοιράζονται δίκαια!!!

***

Λοιπόν, ο «επαναστατικός αγώνας» πρέπει να είναι πολύ επαναστατικός...

***

Την έγραψε με τόση τέχνη την προκήρυξη ο «επαναστατικός»! Γι' αυτό και δε ...βρίσκουν άκρη οι υπηρεσίες...

***

Ομως, «ο επαναστατικός» είπε, λένε, ότι δεν έκανε εκείνος το αρχικό τηλεφώνημα! Τότε, ποιος το έκανε;

***

Ιμπεριαλιστική τρομοκρατία!..

***

Με τον φουκαρά Αλεξ τι γίνεται; Θα το λέμε συνεχώς!

***

Ακου ο Νιάρχος!..

***


Παπαγεωργίου Βασίλης


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι στατιστικές του πολέμου...

«Δεν μπορώ να γράψω παρά μονάχα για ανθρώπους που μ' ενδιαφέρουν και τότε τα ποιήματα είναι σαν γράμματα...» (Μπέρτολντ Μπρεχτ)

Πάνω από 610.000 οι άμαχοι είναι τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο μαρτυρικό Ιράκ, από το Μάρτη του 2003. Οι εκτιμήσεις πάνε και έρχονται σε αμερικανικά έντυπα και στις «δεξαμενές σκέψης» ειδικών αναλυτών επί του πολέμου. Η συνολική θνησιμότητα στο Ιράκ βρίσκεται στο 14%! Στις περιοχές της Κ. Ασίας - Μ. Ανατολής, κύρια επιδίωξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι να διαμορφώσουν κράτη - προτεκτοράτα. Στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και των ανταγωνισμών τους βρίσκονται, το Ιράν, η Συρία, η Παλαιστίνη, ο Λίβανος... Η στρατιωτικοπολιτική πλεύση της Ουάσιγκτον - παρά τις όποιες αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την πολιτική Μπους - παραμένει το ίδιο επικίνδυνη, εγκληματική και απάνθρωπη.

Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής - μυθιστοριογράφος Μπρεχτ, σ' όλα του τα έργα καταγράφει τη φρίκη του πολέμου. Στο «Ψωμάδικο», που αντιστοιχεί στις συντεταγμένες της οικονομικής κρίσης του ιμπεριαλισμού - με τα εκατομμύρια ανέργους και πεινασμένους - θέτει το ζήτημα του πολέμου, μέσα σ' ένα παγκόσμιο σύστημα κοινωνικών ανισοτήτων: «ως επιθαλάμιον άσμα για τους φτωχότερους θνητούς...». Το «Τραγούδι των κανονιών» με τις σύγχρονες τεχνολογίες εν εξελίξει, ακούγεται στο μαρτυρικό Ιράκ - Αφγανιστάν, όπως παλαιότερα στα Βαλκάνια και αλλαχού. Βομβαρδίζονται πόλεις, χωριά στην Παλαιστίνη με ελικόπτερα και τανκς. Ασκείται οικονομικός αποκλεισμός σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με την πολιτική και υλική στήριξη του αμερικανικού παράγοντα. Δημιουργούν ασκώντας όλα τα τρομοκρατικά μέσα (οικονομικά, στρατιωτικά) νέες αποικιοκρατίες. Αυτόν τον ιμπεριαλιστικό αυταρχισμό των ΗΠΑ - στα δικαιώματα των φτωχών λαών - την άγρια εκμετάλλευση - τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - κατέγραψε ο Μπ. Μπρεχτ:

«Μπήκαν ο Τζον με τον Τζιμ στη γραμμή, τον Τζορτζ τον έκαναν λοχία,/ μα στο στρατό δε ρωτάν τι είσαι εσύ,/ και βαδίζουν με ζέστες και με κρύα.

Στρατιώτες πιόνια/ με τα κανόνια/ μπροστά πάντα τραβάν./ σαν προχωρούσανε,/ αν συναντούσανε/ μαύρες φυλές ανθρώπων/ ή κι άσπρες ξένων τόπων/ τους έκοβαν λεπτό κιμά ωμούς να τους φαν.

Βρίσκει ο Τζον το ουίσκι ζεστό,/ στον Τζιμ η μια κουβέρτα δε φτάνει,/ μα ο Τζορτζ τους κερνάει καπνό/ και τους λέει: «Ο στρατός δε θα πεθάνει».

Στρατιώτες πιόνια/ με τα κανόνια/ μπροστά πάντα τραβάν./ σαν προχωρούσανε/ αν συναντούσανε/ μαύρες φυλές ανθρώπων/ ή κι άσπρες ξένων τόπων/ τους έκοβαν λεπτό κιμά ωμούς να τους φαν.

Πέθανε ο Τζον, μα κι ο Τζίμι νεκρός,/ ο Τζορτζ έχει χαθεί σ' ένα ρέμα./ όμως δεν πενθεί ο στρατός,/ οι αρχηγοί βρίσκουν πάντα νέο αίμα.

Στρατιώτες πιόνια/ με τα κανόνια/ μπροστά πάντα τραβάν./ σαν προχωρούσανε,/ αν συναντούσανε/ μαύρες φυλές ανθρώπων/ ή κι άσπρες ξένων τόπων/ τους έκοβαν λεπτό κιμά ωμούς να τους φαν».

Οι αλυσίδες των δεινών - ο πόλεμος, ο πληθωρισμός, το πολιτικό χάος, η οικονομική κρίση κλπ, αποτελούν τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ. Οι στατιστικές των αριθμών πολλαπλασιάζονται - για τα εκατομμύρια των φτωχών ανέργων - του χειμώνα σε Ιράκ - Αφγανιστάν. Ο τρόμος και η αθλιότητα του ιμπεριαλισμού αναπαράγει σκηνές, που θυμίζουν το «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ». Το «Αλφαβητάρι του πολέμου» είναι ίδιο: Ο όλεθρος!..


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ