ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση αστικής διαχείρισης με ΑΝΕΛ

Νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας - Σήμερα ανακοινώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο

Το... «πολιτισμικό χάσμα» με τους ΑΝΕΛ, για το οποίο μιλούσαν προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε «αέρας κοπανιστός» μπροστά στη στρατηγική σύμπλευσή τους με τους στόχους του κεφαλαίου

Eurokinissi

Το... «πολιτισμικό χάσμα» με τους ΑΝΕΛ, για το οποίο μιλούσαν προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε «αέρας κοπανιστός» μπροστά στη στρατηγική σύμπλευσή τους με τους στόχους του κεφαλαίου
Η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανακοινώθηκε και επισήμως χτες, έπειτα από πρωινή συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου, η οποία επικύρωσε προειλημμένες, απ' ό,τι φάνηκε, αποφάσεις. Κι αυτό, παρά τις δηλώσεις προεκλογικά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που άφηναν να εννοηθεί ότι δε θα «περπατήσει» μια τέτοια συνεργασία, επικαλούμενοι πολιτικές διαφορές και «πολιτισμικό χάσμα». Δηλώσεις που έκρυβαν το κοινό αντιλαϊκό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι δυνάμεις της διαχείρισης, το οποίο υπενθύμισαν οι παράγοντες της ΕΕ στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματά τους χτες, μαζί με την υποχρέωση της νέας κυβέρνησης να κινηθεί στα όρια των δεσμεύσεων που απορρέουν απ' αυτό.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, με ανάληψη απ' τους ΑΝΕΛ, ενδεχομένως και απ' τον ίδιο τον πρόεδρό τους, ενός υπουργικού χαρτοφυλακίου. Για τους υπόλοιπους υπουργικούς θώκους - λιγότεροι των σημερινών, αφού θα υπάρξει συγχώνευση υπουργείων - οι πληροφορίες διέρρεαν με το σταγονόμετρο και ήθελαν, μεταξύ άλλων, τον Γ. Δραγασάκη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με ρόλο στην ομάδα διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, τον Γ. Σταθάκη στο Ανάπτυξης, τους Γ. Βαρουφάκη και Ε. Τσακαλώτο στο Οικονομικών κ.ά. Βέβαιη θεωρείται η αξιοποίηση στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα όπως ο Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Παππάς, ο Ν. Βούτσης κ.ά., ενώ για την τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών θέσεις αναμένεται να δοθούν στους ΠΑΣΟΚογενείς, αλλά και σε στελέχη προερχόμενα απ' την «Αριστερή Πλατφόρμα». Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε ο Σπ. Σαγιάς, δικηγόρος στον Αρειο Πάγο με ειδίκευση σε δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης, επενδυτικά σχέδια, μέλος του Ελληνοβρετανικού, Ελληνογαλλικού και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου ορίστηκε ο Δ. Τζανακόπουλος, δικηγόρος, πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε χτες πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, κι αμέσως μετά μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση - παραλαβή, έχοντας στο ενδιάμεσο κάνει μια «συνβολική» στάση... «επικοινωνιακού» χαρακτήρα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής για κατάθεση λουλουδιών.

«Ο στόχος είναι ενωμένοι οι Ελληνες να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της χώρας, στη λειτουργία της Δημοκρατίας και στην εφαρμογή του Συντάγματος», δήλωσε ο Π. Καμμένος μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος φέρεται να δέχτηκε ορισμένους όρους των ΑΝΕΛ που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα εθνικά θέματα, το χρέος αλλά και τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τον Γ. Παπανδρέου και το μνημόνιο.

Συνάντηση Τσίπρα και με τον Στ. Θεοδωράκη

Η πρωινή συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου, που επικύρωσε τη μεταξύ τους κολεγιά, προκάλεσε τη δυσφορία του επίσης «πρόθυμου» για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος σχολίασε ότι «για πρώτη φορά η συγκρότηση μιας κυβέρνησης ανακοινώνεται από τον αρχηγό του έκτου κόμματος». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ποταμιού, είναι ζήτημα ουσίας το γεγονός ότι «ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές απόψεις», γι' αυτό και εγείρονται ερωτηματικά για το «τι θα βγάλει αυτή η σύμπραξη Καμμένου - Τσίπρα».

Η Κουμουνδούρου, παρά την απόφαση να κρατήσει στον «πάγο» το Ποτάμι για ένα διάστημα, δεν προσπερνά ότι πρόκειται για δύναμη που κινείται στο ίδιο μ' αυτήν πλαίσιο κι ότι μπορεί μελλοντικά να αποβεί χρήσιμη για τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, χτες βράδυ συναντήθηκαν Τσίπρας - Θεοδωράκης, ώστε να αρχίσει η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο κομμάτων, με την ελπίδα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές του Ποταμιού να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής στην κυβέρνησή του.

«Εμείς θα περιμένουμε γιατί είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να γυρίσει σελίδα. Περιμένουμε από τον υπεύθυνο πρωθυπουργό και όχι από τον κ. Καμμένο να μας πει τι θέλει να κάνει και αναλόγως θα απαντήσουμε», σημείωσε ο Στ. Θεοδωράκης και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση το Ποτάμι είναι εδώ και δεν αλλάζει την αρχική του θέση: Θα εκτιμάμε κάθε φορά τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα είμαστε παρόντες για να πούμε είτε "ναι" είτε "όχι"».

Μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ουσιαστικά τη διαθεσιμότητά του στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης του χρέους που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου. Οπως είπε, θέλει να δει τις θέσεις με τις οποίες θα πάει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση κι απ' τη στιγμή που αυτές καλύπτουν το Ποτάμι και δε συγκρούονται με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, είναι πρόθυμος να πάρει μέρος σε μία εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, φουντώνει η φημολογία ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εφόσον αρνηθεί ο Κ. Καραμανλής. Μάλιστα, στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitics» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Φήμες για αποχώρηση του επιτρόπου Αβραμόπουλου» και υπότιτλο «Το όνομά του αναφέρεται για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας». Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Φεβρουάριο, επικαλούμενο και πολιτικούς αναλυτές που βρίσκονται κοντά στη «σχολή σκέψης» Αβραμόπουλου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στάση αναμονής μπροστά στη νέα συγκυβέρνηση

Στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία της ΝΔ απέναντι στη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ και στο εσωτερικό του κόμματος δεν καταγράφεται προσώρας ευθεία αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά από άλλα στελέχη. Βασικός στόχος όλων τους, άλλωστε, είναι η διασφάλιση της αστικής σταθερότητας και η επιτάχυνση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το κεφάλαιο.

Χτες, σε σύσκεψη υπό τον Σαμαρά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, έγινε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Διαχέεται ως μήνυμα ότι παρά τη μεγάλη μεταξύ τους διαφορά, η ΝΔ «κράτησε γερά» τη δική της «βάση» στη διπολική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οτι σε αντίθεση και με την πορεία του ΠΑΣΟΚ, που από το 44% του 2009 καταποντίστηκε στο 12% του 2012, για να εξαϋλωθεί στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η ΝΔ διατήρησε τις δυνάμεις της μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης και σκληρών αντιλαϊκών μέτρων (έχασε 1,85% και 106.682 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του Ιούνη 2012).

Τα παραπάνω αφενός αποτελούν «διαφήμιση» συνολικά προς το κεφάλαιο της δυνατότητας που έδειξε η ΝΔ να προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική που αυτό έχει ανάγκη, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητά της να εγκλωβίζει σημαντικά τμήματα λαϊκών στρωμάτων. Αφετέρου, αποτελούν τη βασική «υπερασπιστική γραμμή» Σαμαρά απέναντι σε όποιον του ασκεί κριτική για λάθη που του χρεώνουν, όπως η προεκλογική εκστρατεία και τα μηνύματα που εξέπεμψε, ο ανασχηματισμός που έκανε μετά τις ευρωεκλογές, ο ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες, πάντως, φαίνεται ότι επικρατεί μια γραμμή να μην ανοίξει δημοσίως τέτοια συζήτηση τώρα, για να μην παγιδευτεί η ΝΔ σε έναν κύκλο «εσωστρέφειας». Σε αυτή τη βάση, και το συνέδριο για το οποίο κάποιες πλευρές φαίνεται να πιέζουν, προκειμένου να συζητηθούν εκεί μια σειρά από θέματα, ίσως και αυτό της ηγεσίας, πάει πίσω χρονικά, κατά το Μάη.

Αλλωστε, η ΝΔ, ως καθαρόαιμη αστική δύναμη, θέλει να επιδείξει στα κέντρα όπου απευθύνεται, «υπευθυνότητα» και «σοβαρότητα», ότι σταθερή και συγκροτημένη μπορεί με ενιαία φωνή να πιέσει τη νέα αστική διακυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν τάχιστα και οι επόμενες «μεταρρυθμίσεις» που ζητούν τα μονοπώλια, η διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τους δανειστές ώστε να διασφαλιστούν τα κονδύλια που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Καμιά ψήφος στήριξης ή ανοχής από το ΚΚΕ

Με αφορμή διαρροές απ' την Κουμουνδούρου που άφηναν να εννοηθεί ότι επίκειται συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, το ΚΚΕ σημειώνει ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της χώρας. Σημειώνει επίσης ότι έχει ήδη επιτευχθεί κυβερνητική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός και επίκειται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την προεκλογική του δέσμευση στο λαό ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο στήριξης ή ανοχής με οποιαδήποτε μορφή και σημειώνει πως η κυβέρνηση με βάση τις διαδικασίες θα πρέπει σύντομα να φέρει τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή και εκεί θα γίνει ανοιχτή συζήτηση και τοποθέτηση όλων των κομμάτων μπροστά στον ελληνικό λαό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ