ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δεν υπάρχουν «παράδεισοι» στον καπιταλισμό

Εκδήλωση στο Πολυτεχνείο με τη συμμετοχή της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας

Ο Γιάννης Χασόγλου, η Λάρα Τούρεκ και ο Φλο Χάμπερκοστ
Ο Γιάννης Χασόγλου, η Λάρα Τούρεκ και ο Φλο Χάμπερκοστ
Στη Γερμανία, οι νέοι, ειδικά όσοι έχουν τελειώσει σχολεία κατάρτισης, δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον, γιατί κάτι τέτοιο μοιάζει με ουτοπία... Κάθε χρόνο, πάνω από 300.000 νέοι βρίσκονται άνεργοι και μπαίνουν στο φαύλο κύκλο της επανακατάρτισης. Το 70% των φοιτητών, επειδή πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα περίπου 600 ευρώ το εξάμηνο, δουλεύουν παράλληλα σε μπαρ, εστιατόρια, σε άσχημες συνθήκες δουλειάς, χωρίς να υπάρχουν συνδικάτα, σωματεία, οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης. Οι ηγεσίες των συνδικάτων, όπου υπάρχουν, έχουν κατά κύριο λόγο σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, στρέφονται κατά της ταξικής πάλης, προβάλλοντας τη λογική της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού. Το 30% των νέων κάνουν δουλειές άσχετες με το αντικείμενο στο οποίο έχουν καταρτιστεί. Το 16% των νέων πρέπει να δουλεύουν περισσότερο για να καλύψουν τις μέρες που πήγαιναν στο επαγγελματικό σχολείο, παρότι αυτές οι δύο μέρες τη βδομάδα αναγνωρίζονται από το νόμο ως χρόνος εργασίας. Το 36,5% των μαθητευόμενων κάνουν υπερωρίες που δεν πληρώνονται, από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά. Οι 3 στους 4 εργάζονται τζάμπα 5 ώρες επιπλέον τη βδομάδα, δηλαδή δύο μέρες το μήνα. 40 ώρες εργασίας τη βδομάδα αμείβονται με 500 ευρώ, οι περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να μένουν με τις οικογένειές τους, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με αυτούς τους μισθούς, μόνο για ενοίκιο χρειάζεσαι 400 - 500 ευρώ, μετά πώς θα ζήσεις; Το 11% κάνουν δεύτερη δουλειά για να ζήσουν. Τις πιθανότητες να πας διακοπές με τους φίλους σου... τις ξεχνάς. Τις περισσότερες φορές δεν έχεις χρήματα για αθλητισμό, πολιτισμό, να πας σινεμά ή για κολύμβηση. Οι γυναίκες υφίστανται διπλή εκμετάλλευση, καθώς στη μαθητεία πληρώνεσαι ανάλογα με το φύλο...

Τα παραπάνω είναι εμπειρίες από πρώτο χέρι, που μετέφεραν εκπρόσωποι της 25μελούς αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ - νεολαία του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος), που μίλησαν χτες στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου της Αθήνας, για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η νεολαία στη Γερμανία, τη χώρα που προπαγανδίζεται ως «ο μεγάλος νικητής της κρίσης». Στοιχεία που σκιαγραφούν από τη μία τις διαφορές που αφορούν το επίπεδο στην ανάπτυξη και τη δύναμη των καπιταλιστικών οικονομιών κι από την άλλη τις αμέτρητες ομοιότητες που προκύπτουν από την κοινή στρατηγική του κεφαλαίου για τη θωράκιση της κερδοφορίας του, με το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Χασόγλου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της SDAJ, ο οποίος παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία. Ο Νίκος Λεοντίδης, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, κάνοντας το άνοιγμα της εκδήλωσης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχουν "παράδεισοι" πουθενά στον καπιταλιστικό κόσμο και γι' αυτό, ανεξάρτητα από τη χώρα που βρίσκεται ή θα βρεθεί ένας νέος, δεν πρέπει να παραιτηθεί από την πάλη».

Σε ερωτήσεις των φοιτητών απάντησαν ο Φλο Χάμπερκοστ, μέλος της Γραμματείας του ΚΣ της SDAJ και υπεύθυνος του ΚΣ για το Εργατικό Κίνημα και η Λάρα Τούρεκ, μέλος της Επιτροπής του ΚΣ της SDAJ για το Εργατικό Κίνημα. Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών ανάμεσα στους εκπροσώπους της SDAJ και της ΚΝΕ που τους φιλοξενεί στη χώρα μας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων

Δύο βδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κατάσταση στα σχολεία των Δήμων Θήβας και Τανάγρας παραμένει απαράδεκτη. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της και απαιτεί μια σειρά από άμεσα μέτρα για να λειτουργήσουν τώρα κανονικά όλα τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ:

«Σε επίπεδο Νομού Βοιωτίας, παραμένουν κενές ενενήντα έξι (96) θέσεις δασκάλων, εξήντα εννέα (69) θέσεις άλλων ειδικοτήτων του Δημοτικού και σαράντα πέντε (45) θέσεις νηπιαγωγών.

Το Ειδικό Σχολείο Θήβας υπολειτουργεί, καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια.

Τα νηπιαγωγεία Αγίου Θωμά, Ασωπίας, Πύλης, Σκούρτων, Τανάγρας και αεροδρομίου Τανάγρας είναι κλειστά. Ενώ η πλειοψηφία των υπόλοιπων νηπιαγωγείων υπολειτουργεί. Επιπλέον, έχει ανασταλεί από πέρυσι η λειτουργία των νηπιαγωγείων Ελλοπίας και Ασκρης, λόγω έλλειψης παιδιών και εκπαιδευτικών, με κίνδυνο αυτά να καταργηθούν.

Το Δημοτικό Σχολείο στο Δήλεσι έκανε αγιασμό για να κλείσει αμέσως μετά, ενημερώνοντας τους μαθητές ότι θα τους ενημερώσουν πότε θα λειτουργήσει.

Γονείς προνηπίων πριν από ένα μήνα στη Θήβα μπήκαν στη διαδικασία να βάλουν τα παιδιά τους σε κλήρωση (!), καθώς δεν επαρκούσαν οι θέσεις, με αποτέλεσμα περίπου 50 προνήπια στην πόλη να αποκλειστούν από τα νηπιαγωγεία.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα κενά στο Νομό Βοιωτίας ξεπερνούν τους εβδομήντα (70). Χαρακτηριστικά, το Γυμνάσιο Δομβραίνας (υπο)λειτουργεί με 3 καθηγητές και τα υπόλοιπα γυμνάσια έχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες.

Οσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, η επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών παραμένει αναιμική, με αποτέλεσμα στην Πρωτοβάθμια να καλούνται οι γονείς να αγοράζουν ακόμα και το φωτοτυπικό χαρτί, ενώ οι καθαρίστριες στο Δήμο Θήβας παραμένουν απλήρωτες και χωρίς να έχουν υπογράψει τη σύμβαση για τη νέα σχολική χρονιά».

Η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή είναι ανάλογη με τα προηγούμενα χρόνια και επιδεινώνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Η μοναδική διαφορά της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι έχει το θράσος να προσποιείται ότι προσπαθεί και αγωνίζεται. Γι' αυτό και οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη συγχαίρουν, επειδή ταυτόχρονα με τα μέτρα υποβάθμισης καθηλώνει τη συνείδηση του λαού, στη λογική ότι τάχα όλα είναι μοιραία», τονίζει η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, και επισημαίνει:

«Είναι ευθύνη των τίμιων εκπαιδευτικών, των γονιών που προβληματίζονται, να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα. Ολους όσοι μαζί με δημοτικές αρχές και προϊσταμένους καλλωπίζουν την κατάσταση, σπέρνουν την απογοήτευση ότι δεν αλλάζει τίποτα. Να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν από κάθε αρμόδιο την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών τους».

Σ' αυτό το πνεύμα, τους καλεί να διεκδικήσουν:

  • Αμεση κάλυψη των κενών. Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Εναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α' και Β' Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
  • Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους ανέργους, για υλικά αναλώσιμα κ.ά.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων Υγείας.
  • Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικούν μειωμένο εισιτήριο για τους πρωτοετείς

Παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΣΑ έκαναν χτες το πρωί εκπρόσωποι Διοικητικών Συμβουλίων από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, διεκδικώντας άμεσα μειωμένα εισιτήρια για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τούρκικων Σπουδών, των Συλλόγων Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Οι φοιτητές συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Οργανισμού και εξήγησαν ότι η διαδικασία των εγγραφών και της έκδοσης των φοιτητικών πάσο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ωστόσο οι πρωτοετείς φοιτητές χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά στις σχολές τους και όχι μόνο. Ζήτησαν λοιπόν να μπορούν οι πρωτοετείς να κόβουν μειωμένα εισιτήρια δείχνοντας τη βεβαίωση που έχουν από τη σχολή τους, μέχρι να εκδοθούν τα κανονικά τους πάσο.

Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΑΣΑ ειπώθηκε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν δεν πάρει απόφαση το αρμόδιο υπουργείο» και οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων κατέθεσαν γραπτά το παραπάνω αίτημά τους, ώστε μέσω του ΟΑΣΑ να μεταφερθεί στο υπουργείο.

Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι πιέζουν, ώστε να επισπευσθούν και εντός των ΑΕΙ οι διαδικασίες εγγραφών και έκδοσης των πάσο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ