ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αντιθέσεις και «αποφασιστικότητα» για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

Στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

Eurokinissi

Στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων
Σε φόντο έντονων διεργασιών στο εσωτερικό ΕΕ και ΝΑΤΟ «τρέχουν» οι διευθετήσεις για την «ευρωατλαντική ενσωμάτωση» των Δυτικών Βαλκανίων, θέμα που θα βρεθεί στην ατζέντα τόσο του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όσο και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Παρεμβάσεις...

Ενόψει της Συνόδου, ενδεικτικές του χαρακτήρα «κατεπείγοντος» που δίνουν στο στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων είναι οι παρεμβάσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ΕΕ, προς τη Γαλλία και άλλες χώρες που εκφράζουν ενστάσεις ως προς τους ρυθμούς με τους οποίους θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αυτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, σε τηλεφωνική του επικοινωνία το Σάββατο με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τον κάλεσε να υποστηρίξει μια πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη λυκοσυμμαχία, όπως και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, έλεγε ότι «η σύσταση της Κομισιόν είναι να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο με τα Σκόπια, όσο και με τα Τίρανα (...) Ελπίζω τα κράτη - μέλη να πάρουν τη σωστή απόφαση».

Την ίδια ώρα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλντεμπεργκ έστελνε «μηνύματα» και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι «είναι μια ιστορική συμφωνία, που παρέχει μια ιστορική ευκαιρία στην ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και πραγματικά παροτρύνω το λαό της χώρας να αδράξει την ευκαιρία και να υποστηρίξει τη συμφωνία. Αν η συμφωνία δεν τύχει υποστήριξης (σ.σ. στο δημοψήφισμα), τότε δεν μπορώ να δω πώς θα μπορέσουμε να καλέσουμε τη χώρα να γίνει μέλος στο ορατό μέλλον. Αυτή είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά, και πρέπει να την αδράξουν».

...και διαβεβαιώσεις

Εξάλλου, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ, για την επίτευξη συμφωνίας καθώς και για την επικύρωσή της από το κοινοβούλιο: «Σαν παλιός φίλος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει τη "Μακεδονία" στην πορεία της προς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση», γράφει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Επιστολή, σύμφωνα με το ΜΙΑ, απέστειλε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ: «Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα παρακολουθεί την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας με μεγάλο ενδιαφέρον και θα τη στηρίξει με όλη της τη δύναμη».

Η δε Αυστριακή ΥΠΕΞ, Κάριν Κνάισλ, επέμενε χτες ότι ΠΓΔΜ και Αλβανία έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους έναντι της ΕΕ (διευθέτηση του ονοματολογικού η πρώτη, μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό τομέα η δεύτερη) και πλέον «κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΕ».

«Βασιλικότερη του βασιλέως» η κυβέρνηση

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, που χτες - εφαρμόζοντας κατά γράμμα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών - αναμενόταν να στείλει τις «συστατικές επιστολές» για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, μιλώντας στην ιστοσελίδα «EURACTIV» έλεγε ότι «εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μην φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει το λόγο της».

Πρόσθετε ότι «υπάρχουν κράτη σημαντικά, που έχουνε μια διαφορά: Το αν θα πρέπει να συνεχίσει η Ευρώπη με διεύρυνση ή εμβάθυνση», προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και έθεσε τον ορίζοντα φέτος το καλοκαίρι να ξεκινήσουμε τις τυπικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα πρέπει την υπόσχεση που δώσαμε να την υλοποιήσουμε», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να κόψουμε αυτήν την προοπτική. Φοβάμαι ότι αν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε, με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, αν ξεκινήσει τη διαδικασία μία από τις δύο χώρες και μείνει π.χ. η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή».

Βάζοντας και το ζήτημα του ενδο-ευρωενωσιακού «δούναι και λαβείν», κατονόμασε Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία ως τις χώρες που αντιδρούν στη διεύρυνση, προσθέτοντας: «Οι Γάλλοι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πώς προχωρά η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. (...) Συνεπώς, το θέμα είναι να συνεννοηθεί η Γαλλία με τη Γερμανία και να μην οδηγήσουμε σε αποσταθεροποίηση τα Βαλκάνια».

Για τις διαφοροποιήσεις εντός ΝΑΤΟ φάνηκε μάλλον πιο «αισιόδοξος», λέγοντας ότι «στο ΝΑΤΟ, ο συσχετισμός των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ και αυτών που έχουνε αμφιβολίες είναι διαφορετικός».

Αναζητούν διευθέτηση και με την Αλβανία

Ο Ν. Κοτζιάς απάντησε και για τις διαπραγματεύσεις με την αλβανική κυβέρνηση, όπου το «ψητό» εστιάζεται στον καθορισμό ΑΟΖ.

Προηγήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα ο τρίτος γύρος συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, σε επίπεδο τεχνικών ομάδων των δύο ΥΠΕΞ. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε αρμοδίως «εποικοδομητική», ότι «πραγματοποιήθηκε σε θετικό, φιλικό κλίμα συνεργασίας» και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Σε αυτήν τη βάση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι μπροστά σε αυτά τα «μεγάλα θέματα», έγινε την Παρασκευή «ένα μεγάλο βήμα». «Νομίζω θα τα λύσουμε τα θέματα», εκτίμησε.

Χτες, άλλωστε, στο «δούναι και λαβείν» που επιχειρείται και με τα Τίρανα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, έγινε κατόπιν πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης «πρόγευμα εργασίας» των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Αλβανό ομόλογό τους Ντ. Μπουσάτι. Οπως έλεγε ο Ν. Κοτζιάς την Παρασκευή, «συζητάμε ανοιχτά και ανεπίσημα για το πώς βλέπουμε την πορεία των ευρωπαϊκών σχέσεων με την Αλβανία και υποστηρικτικά».

Από την πλευρά του ο Μπουσάτι, μιλώντας στο «Βήμα», προανήγγειλε ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών «αναμένεται να υπογράψουν Δήλωση για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση κατά την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα Τίρανα». Για το δε παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες είπε ότι «οι διαπραγματευτές μας επεξεργάστηκαν αρχές και μεθοδολογίες με σκοπό να παραχθεί ένα δίκαιο και ευθύδικο αποτέλεσμα για τις δύο πλευρές».

Τέλος, αναφορικά με το λεγόμενο Τσάμικο, επιβεβαίωσε τη διαφορά απόψεων με την Αθήνα. Πρόσθεσε ότι η Αλβανία δεν θεωρεί το ζήτημα εδαφική διαφορά με την Ελλάδα, ζητά όμως το σεβασμό των δικαιωμάτων μετακίνησης και ιδιοκτησίας για τους λεγόμενους Τσάμηδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Η κυβέρνηση διεκδικεί πιο ενεργό ρόλο σε επικίνδυνα σχέδια

Τη βούληση της κυβέρνησης να συμμετάσχει με ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, αποτύπωσαν οι τοποθετήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε έχοντας στη σύνθεσή του και τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη και Παρασκευή (28-29/6) στις Βρυξέλλες.

Ανάμεσα στα θέματα της Συνόδου ήταν η λεγόμενη «Συνολική Στρατηγική» της ΕΕ, για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της όπου διακυβεύονται συμφέροντα των μονοπωλίων της. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση για την Υεμένη, την Ιορδανία, το Κέρας της Αφρικής και την Ερυθρά Θάλασσα, την «ασφάλεια στη θάλασσα», την «οικονομική ανάπτυξη» και τη «μετανάστευση».

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος υποστήριξε ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, SNMG-2, όχι μόνο θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά να επεκταθεί η δραστηριότητά της και στην Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση, όπως είπε, του μεταναστευτικού προβλήματος, πρόσχημα καθώς είναι για τον έλεγχο του σημαντικού αυτού θαλάσσιου διαύλου στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Επίσης ζήτησε «να μετατραπεί στην πράξη η Frontex σε συνοριοφυλακή της ΕΕ και να αναλάβει όχι μόνο την αποτροπή αλλά και την επιστροφή των μεταναστών», να λάβει δηλαδή ενισχυμένα χαρακτηριστικά και καθήκοντα κατασταλτικού μηχανισμού.

Οι υπουργοί εξέτασαν και το πώς προχωρά η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO) της ΕΕ στον στρατιωτικό τομέα, ξεκαθαρίζοντας ότι στον αρχικό κατάλογο των πρώτων 17 «συνεργατικών έργων» αναμένεται να προστεθεί και ένα δεύτερο «κύμα» τέτοιων έργων τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Μετουσιώνοντας σε πράξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει «στα γεμάτα» στους σχεδιασμούς αυτούς, η ελληνική κυβέρνηση επισημοποίησε τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα «συνεργατικά» προγράμματα.

Σε ξεχωριστή συνεδρία με τη συμμετοχή και του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, αποτιμήθηκε το πώς προχωρά η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, ειδικά στα ζητήματα «στρατιωτικής κινητικότητας» (την ταχύτερη προώθηση μάχιμων μονάδων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στο νότιο μέτωπο). Το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θέμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με την «πλήρη εμπλοκή και αφοσίωση των κρατών - μελών στους στόχους που έχουν τεθεί». Παρεμβαίνοντας και εκεί, ο Π. Καμμένος ζήτησε, στο πλαίσιο «συνεργασίας» των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, «να μην αποκλείεται η συμμετοχή κρατών - μελών της ΕΕ στα ΝΑΤΟικά δρώμενα», «δείχνοντας» προς τη μεριά της Κύπρου.

Τέλος, ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ζητώντας εκ νέου από ΕΕ και ΝΑΤΟ να «προχωρήσουν κατά αρμοδιότητα στις κατάλληλες ενέργειες», όταν είναι γνωστό σε όλους ότι η τουρκική επιθετικότητα «ανθεί» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

«Τι χρώματα, τι μουσικές... »

Με μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, μια βραδιά πλημμυρισμένη απ' τα τραγούδια του, που έχουν ντύσει με τις μελωδίες τους μεγάλοι Ελληνες συνθέτες και έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι Ελληνες τραγουδιστές, τίμησε χτες τον στιχουργό που αγαπήθηκε όσο λίγοι, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, το Φεστιβάλ Αθηνών. Στη μοναδική αυτή συναυλία παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

«Το άγαλμα», «Απονη Ζωή», «Τζαμάικα», «Οδός Αριστοτέλους», «Δε θα ξαναγαπήσω», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Ολες του κόσμου οι Κυριακές», «Κάποτε θα 'ρθουν», «Σεβάχ ο Θαλασσινός», είναι μερικά μόνο από τα πιο γνωστά τραγούδια του που έντυσαν με τους μαγικούς τους ήχους και στίχους τη χτεσινή βραδιά, ξεδιπλώνοντας τον κόσμο του Λ. Παπαδόπουλου, με τη συμβολή των Μελίνα Ασλανίδου, Βιολέτα Ικαρη, Κώστα Μακεδόνα, Χρήστου Μάστορα, Μανώλη Μητσιά, Γιώργου Νταλάρα και chοrεs, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Νταλάρα και σε μουσική διδασκαλία Μαρίνας Σάττι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ