ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΚΕΘΕΑ - 18 ΑΝΩ - ΟΚΑΝΑ
Διαμορφώνονται συνθήκες για την παρέμβαση ιδιωτών

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ
«O χρήστης ουσιών χρειάζεται δύο ευκαιρίες. Την πρώτη πρέπει να την δώσει ο ίδιος στον εαυτό του, πηγαίνοντας σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Τη δεύτερη πρέπει να του την δώσει η κοινωνία, στηρίζοντας την προσπάθειά του για ένταξη. Τρία χρόνια "καθαρή", μετά από 17 χρόνια στη χρήση - όπου έχασα τα πάντα - και δύο χρόνια στη φυλακή, πιστεύω ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν, είναι θέμα επιλογής. Ενα σπρώξιμο χρειάζονται για να βγάλουν στην επιφάνεια τη δύναμη που κρύβουν βαθιά μέσα τους(...) Οταν η πολιτεία στερεί από τους χρήστες ουσιών το δικαίωμα και τη δυνατότητα για θεραπεία κι ένταξη, τους αποτελειώνει. Κανένας άνθρωπος δεν είναι καμένο χαρτί».

Η Αθανασία, 37 ετών, είναι ένα από τα 93 άτομα που πριν λίγες μέρες συμμετείχαν στην πρώτη για το 2014 Τελετή Αποφοίτησης του ΚΕΘΕΑ, μια τελετή που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προσπάθειας για απεξάρτηση κι επανένταξη στην κοινωνία. Με το μήνυμά της θέλει να καταρρίψει το μύθο της εξάρτησης ως «ανίατης ασθένειας» και να υπογραμμίσει την ανάγκη για «στήριξη των χρηστών και των προγραμμάτων απεξάρτησης». Η εξάρτηση μπορεί και να προληφθεί και να θεραπευτεί. Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, που ενισχύουν τη χρήση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η στήριξη των προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης είναι το κλειδί για να δοθεί ουσιαστική διέξοδος σε χιλιάδες χρήστες και οικογένειες.

* * *

Αντ' αυτού, διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας, εφαρμόζοντας τη στρατηγική της ΕΕ και για τα ναρκωτικά, υπονομεύουν συστηματικά τις δημόσιες και δωρεάν δομές και προγράμματα, κάθε κρίκο της αλυσίδας που σχετίζεται με την τοξικοεξάρτηση: Πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική ένταξη. Στόχος να διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες ώστε η παράδοση του χώρου της τοξικοεξάρτησης και «με το νόμο» στα χέρια των ιδιωτών να πλασαριστεί ως «θείο δώρο».

Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση οργανισμών και δομών, αποδομημένες εργασιακές σχέσεις σκιαγραφούν την εικόνα που υπάρχει σήμερα στο χώρο της τοξικοεξάρτησης, με τους εργαζομένους στα Κέντρα Πρόληψης, στο ΚΕΘΕΑ, στο 18 ΑΝΩ, στον ΟΚΑΝΑ να παραχωρούν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των δομών τους και την κοινή δράση των εργαζομένων από εδώ και πέρα, για να βάλουν φρένο στην εγκληματική εφαρμοζόμενη πολιτική. Χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης έκαναν στάση εργασίας, σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και στις 2 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ προσανατολίζονται σε στάση εργασίας.

Εκ μέρους των εργαζομένων του 18 ΑΝΩ, ο Ηρακλής Γκότσης υπενθύμισε ότι τα ψυχιατρεία πρόκειται να κλείσουν το 2015, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θ' απογίνουν τα προγράμματα του 18 ΑΝΩ που εντάσσονται στο ΨΝΑ και ΨΝΘ. Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ, ο Τάκης Χαλδαίος τόνισε ότι όλοι οι δημόσιοι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απεξάρτησης είναι σε κρίση, η χρήση ναρκωτικών ουσιών γίνεται όλο και πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση, το προφίλ του χρήστη αλλάζει, το ΚΕΘΕΑ αναγκάζεται να αναπτύσσει νέες μονάδες με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο χρειάζεται ανατροφοδότηση και υποστήριξη, καθώς, όπως είπε, «διακυβεύεται όχι μόνο η δική μας επαγγελματική υγεία, αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών απεξάρτησης στους ενδιαφερόμενους». Ακόμη και τίποτα να μη γίνει (απολύσεις κ.ά.) και ν' αφήσουν τα πράγματα ως έχουν, οι οργανισμοί οδηγούνται σε μαρασμό, οι δομές σ' εγκατάλειψη. Είναι σαφής η πρόθεση να πάμε σε λύση ιδιωτικού τομέα.

Η Ολγα Αναγνώστου, εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, μιλώντας για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της υποχρηματοδότησης στον οργανισμό, επισήμανε ότι «όλα αυτά δεν είναι τυχαία, πίσω τους κρύβεται σημαντικό κέρδος. Είναι ένα πεδίο που ετοιμάζεται για την ιδιωτικοποίηση του χώρου. Αυτό που προέχει είναι η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των δομών μας. Ο αγώνας μας για τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι άρρηκτα δεμένος με τα δικαιώματα του πληθυσμού στον οποίο απευθυνόμαστε».

«Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι το σχολικό έτος 2013-2014 χτίσαμε κι άλλο μέσα στην κοινωνία. Δουλεύοντας σε θεσμικό πλαίσιο τύπου μπανανίας, με ανεπαρκή χρηματοδότηση, που, επιπλέον, στην πορεία από το υπουργείο Υγείας προς τα Κέντρα Πρόληψης "εξαφανιζόταν" από τις ηγεσίες του ΟΚΑΝΑ. Δουλεύοντας με ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, μα και χωρίς σύνδεση με την πολιτεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2014. Δουλεύοντας χωρίς συμβάσεις με τον ΟΚΑΝΑ, αφού οι ηγεσίες του εκβιάζουν για παράνομες περικοπές μισθών σε δομές που δεν του ανήκουν, αναδρομικά από 1/1/2013. Δουλεύοντας απλήρωτοι για μήνες, με οφειλές σε ΙΚΑ και εφορία, με την επιχορήγηση του α' εξαμήνου του υπουργείου Εσωτερικών να μην έχει κατατεθεί ακόμη στα Κέντρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Λάιος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.


Εκδηλώσεις φορέων

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, παραθέτουμε μερικές από τις εκδηλώσεις που θα γίνουν:

  • Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ διοργανώνει μεγάλη συναυλία σήμερα στο Πεδίον του Αρεως, μετατρέποντάς το για μια μέρα σε χώρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας κι ενημέρωσης για τα ναρκωτικά. Στη συναυλία στις 7 το απόγευμα συμμετέχουν οι: Νίκος Τουλιάτος (κρουστά), Human Touch, Βαγγέλης Καρίπης, Belleville, Encardia, Υπόγεια Ρεύματα, Phase Reverse, Κωνσταντίνος Βήτα, Χάικ Γιαζιτζιάν, καθώς και η Μπάντα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. Στον ίδιο χώρο, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι το τέλος της συναυλίας θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα κ.ά.). Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Το Πρόγραμμα Απεξάρτησης «18 Ανω» παρουσιάζει, μέχρι και τις 30 Ιούνη, έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ΒΛΕΜΜΑ», στο Κτίριο «Μηχανουργείο» της Τεχνόπολης στο Γκάζι (ώρες λειτουργίας: 17:00 - 20:30).
  • Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το 9ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από το παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ, με καθημερινές παραστάσεις στο Μον Ρεπό στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου». Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ., οι «Θεσμοφοριάζουσες» από τη θεατρική ομάδα του 7ου Γυμνασίου. Αύριο, στις 9 μ.μ., «Δόνα Ροζίτα» του Λόρκα από τη θεατρική ομάδα του 4ου Γυμνασίου. Για το Σάββατο 28/6 έχει προγραμματιστεί ποδοσφαιρικό τουρνουά ομάδων προτζούνιορ, σε συνεργασία με την ΕΠΣ Κέρκυρας, στις 4 το μεσημέρι, στην Κάτω Πλατεία.
  • Η Δημοκρατική Ενωση Ηθοποιών, με τη θεατρική της ομάδα «Εναερίτες», ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του παραρτήματος Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών του ΕΣΥΝ, θα παρουσιάσει σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (πλατεία Θρακομακεδόνων), την παράσταση «Ο γάτος που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετά» από το ομώνυμο βιβλίο του Χιλιανού συγγραφέα Σεπούλβεδα Λούις. Το έργο πραγματεύεται ζητήματα αλληλεγγύης, τιμιότητας, δικαιοσύνης, δίνοντας το μήνυμα πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο αν πιστέψουμε στη δύναμή μας και τη συλλογική δράση. Γιατί «πετά μόνο όποιος τολμά». Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αύριο στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Θρακομακεδόνων, θα γίνει εκδήλωση - ενημέρωση για τις εξελίξεις στο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών και προβολή της ταινίας «The basketball diaries».
  • Εκδηλώσεις από κοινού οργανώνουν οι τοπικές γραμματείες Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 8:30 μ.μ., στην πλατεία Πλαστήρα. Θα οργανωθούν ποδηλατοδρομία, με αφετηρία και κατάληξη την πλατεία Παυσίλυπου, συζήτηση, με τη συμμετοχή του Κ. Αθανασίου, προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, κι εκπροσώπου του ΚΕΘΕΑ Λάρισας «ΕΞΟΔΟΣ», ενώ θα υπάρξει και μικρή προβολή για το ζήτημα των ναρκωτικών.
  • Εκδήλωση κατά των ναρκωτικών οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το παράρτημα Λάρισας του ΕΣΥΝ την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 8:30 μ.μ., στην πλατεία Λαμπρούλη, στο «Φρούριο».Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org