ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Παχιά λόγια που δεν κρύβουν τους ανταγωνισμούς και την αντιλαϊκή πολιτική

Σήμερα ξεκινάει η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ

Με μια επετειακού χαρακτήρα εκδήλωση στη βελγική πόλη Ypres, για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το ξέσπασμα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, ξεκινά σήμερα Πέμπτη η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η σύνοδος των ηγετών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ). Την ίδια ώρα που η ΕΕ εντείνει πολύμορφα την ιμπεριαλιστική της επιθετικότητα, οι ηγέτες των «28» θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα περί ειρήνης και να παρουσιάσουν τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ ως έναν τάχα «σταθεροποιητικό παράγοντα». Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Β. Ρομπάι, ο οποίος σε δηλώσεις του παρουσίασε την ΕΕ ως «μοντέλο ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας και κοινωνικής προστασίας»...

Στην πραγματικότητα βέβαια, η ΕΕ, ως διακρατική ένωση του μεγάλου κεφαλαίου, συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές αποστολές ανά την υφήλιο για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων της, ενώ στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα δε διστάζει να επεμβαίνει συμβάλλοντας στο αιματοκύλισμα λαών, όπως π.χ. κάνει τώρα στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της ΕΕ οξύνονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις, οι αντιπαραθέσεις για μια σειρά ζητήματα όπως το ποιο μείγμα αντιλαϊκής διαχείρισης πρέπει ν' ακολουθηθεί, στην προσπάθεια κάθε αστικής τάξης να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Οι αντιθέσεις αυτές αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και στο δείπνο των ηγετών σήμερα το βράδυ, όπου θα συνεχιστούν τα παζάρια για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Η ενδοαστική αντιπαράθεση επικεντρώνεται στο πρόσωπο του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 28 ηγετών της ΕΕ και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο διορισμός του περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πακέτο, μαζί με την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη θέση του Υπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η θεματολογία της Συνόδου Κορυφής

Ως προς τη θεματολογία των εργασιών της Παρασκευής (η κυρίως μέρα της Συνόδου Κορυφής), σύμφωνα με το τελικό κείμενο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ που συνεδρίασε την Τρίτη, οι 28 ηγέτες θα εστιάσουν μεταξύ άλλων:

-- «Στην επικύρωση των ειδικών συστάσεων για κάθε χώρα, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να καθοδηγήσουν τα κράτη - μέλη στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεών τους, τις πολιτικές απασχόλησης και τις δημοσιονομικές πολιτικές και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ολοκληρώνοντας έτσι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», το οποίο αποτελεί κομμάτι των μηχανισμών μόνιμης εποπτείας, των μνημονίων διαρκείας που επιβάλλονται σε όλα τα κράτη - μέλη. Οπως διευκρινίζεται στα κείμενα του ΣΓΥ, «το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συνεπάγεται την ταυτόχρονη παρακολούθηση των δημοσιονομικών, οικονομικών και των πολιτικών απασχόλησης των κρατών - μελών για περίοδο έξι μηνών κάθε χρόνο. Υπό το πρίσμα της καθοδήγησης που παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), τα κράτη - μέλη θα προετοιμάσουν τα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματά τους (οικονομικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης) και τα προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης (δημοσιονομικές πολιτικές) για το τρέχον έτος». Οπου «μεταρρυθμιστικά προγράμματα» βλέπε καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία του πάνω στα ερείπια μισθών και δικαιωμάτων...

-- «Στο κλίμα και την Ενέργεια.Το ΕΣ θα προβεί σε απολογισμό της προόδου στα βασικά ζητήματα του "Πλαισίου 2030" (σ.σ.: εξειδίκευση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ με ορίζοντα 20ετίας) και θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας», θέμα που καίει τα ευρωενωσικά μονοπώλια, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

-- «Το ΕΣ αναμένεται επίσης να εξετάσει ζητήματα διεύρυνσης της ΕΕ, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τον επόμενο θεσμικό κύκλο (σ.σ.: το 18μηνο των τριών επόμενων προεδριών). Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να χαιρετίσουν την υπογραφή των Συμφωνιών Σύνδεσης με τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία, και να συγχαρούν τη Λιθουανία για την εκπλήρωση των κριτηρίων σύγκλισης για την υιοθέτηση του ευρώ την 1η Γενάρη 2015. Το ΕΣ θα συζητήσει επίσης θεσμικά ζητήματα και αναμένεται να εκδώσει απόφαση προτείνοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Συζήτηση για τις διμερείς διαφορές και τις εξελίξεις στην περιοχή

Στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η συνάντηση των υπουργών Ελλάδας - Τουρκίας

Κατ' ιδίαν άτυπη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χτες ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι «διμερείς σχέσεις», η προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο χωρών να καταλήξουν σχετικά με την ΑΟΖ με στόχο την εκμετάλλευση από τα μονοπώλια των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε Αιγαίο και Κύπρο, οι εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία κ.ά., που γεννούν ανησυχίες για αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής με θύματα, φυσικά, τους λαούς.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, συζήτησαν την «πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας» και τις «περιφερειακές εξελίξεις». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος, έγινε «μια πολιτική επισκόπηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι διμερείς μας σχέσεις και μια σύντομη αναφορά στις περιφερειακές εξελίξεις, γιατί αντιμετωπίζουμε πολλά ανοιχτά προβλήματα, τα οποία μας απασχολούν, καθώς έχουν προκαλέσει ένα κύμα μεταναστών, αλλά μας απασχολούν, επίσης, γιατί υπάρχει θέμα περιφερειακής σταθερότητας και διεθνούς ειρήνης.

Σε διμερές επίπεδο, μιλήσαμε για όλα όσα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι και μείναμε σύμφωνοι να χρησιμοποιούμε τους διαύλους της πολιτικής και διπλωματικής επικοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε πρακτικά ζητήματα, αλλά, κυρίως, προκειμένου να ετοιμάσουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και πιο συγκεκριμένα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Συναντήσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα έχει αύριο Παρασκευή, τις ακόλουθες συναντήσεις, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό:

-- Στις 11 π.μ., με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τις γερμανικές επανορθώσεις.

-- Στις 12 μ. με τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων ΛΑΡΚΟ.

Στη Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση» (στη Ραφήνα) σήμερα Πέμπτη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 11.30 π.μ.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΤΟ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας (απέναντι από το σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας, δίπλα στο ΚΕΠ).

-- Λαϊκό γλέντι διοργανώνουν οι ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ, το Σάββατο 28/6, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη.

Συγκέντρωση και λαϊκό γλέντι στο Ηράκλειο

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Τίτου Ηρακλείου Κρήτης, αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με κρητική και λαϊκή μουσική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ