ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ FRONTEX
Επιβεβαιώνει ότι οι μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

«

Η Ελλάδα συνήθως δε θεωρείται ο τελικός προορισμός για τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Οι περισσότεροι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη, είτε αμέσως είτε αφού συγκεντρώσουν επαρκή μέσα και πόρους για να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση του ταξιδιού τους».

Τα παραπάνω τονίζει ο FRONTEX στην «Ετήσια Ανάλυση Κινδύνων για τα Δυτικά Βαλκάνια 2012», ειδικά στο κεφάλαιο «Κίνδυνος μεγάλων και συνεχών δευτερευουσών κινήσεων από την Ελλάδα προς τα Δυτικά Βαλκάνια». Αναφέρεται σε όσους μπαίνουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας και ακολούθως ψάχνουν τρόπους να συνεχίσουν το ταξίδι τους για άλλο κράτος - μέλος που είχαν εξαρχής τελικό προορισμό.

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που χρόνια τώρα τονίζει ότι η τεράστια πλειοψηφία των μεταναστών δε θέλει να μείνει. Θέλουν να ταξιδέψουν αλλού στην ΕΕ, μα εγκλωβίζονται εδώ εξαιτίας Συνθήκης Σένγκεν και Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ (που ψήφισαν, στήριξαν, ανέχτηκαν χρόνια πολλά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου).

Αναγκάζονται οι μετανάστες να στοιβαχτούν σε γειτονιές της Αθήνας, σε παραγκουπόλεις σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα (λιμάνια «πύλες» εξόδου), ψάχνοντας να αποδράσουν από τις ελληνικές αρχές συνοριοφύλαξης για άλλη χώρα της ΕΕ.

Ανακούφιση στο πρόβλημα αποτελεί η θέση που διατυπώνει το ΚΚΕ από το 2003, προτείνοντας μεταξύ άλλων έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για όλους τους μετανάστες/πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν (η μεγάλη πλειοψηφία τους) δίνοντάς τους δυνατότητα να ταξιδέψουν νόμιμα στις χώρες για τις οποίες ξεκίνησαν από τον τόπο τους. Η μόνη άμεση και ρεαλιστική λύση που όμως απαιτεί απειθαρχία σε ευρωενωσιακή νομοθεσία και συνθήκες.

Τα δρομολόγια από Ελλάδα γι' αλλού

Διευκρινίζει χαρακτηριστικά η Ανάλυση του FRONTEX: «Ουσιαστικά, οι μετανάστες έχουν τρεις κύριες επιλογές για να βγουν από Ελλάδα και να φθάσουν σε άλλα κράτη μέλη:

Α) Από αέρα και με πτήση εντός της ζώνης Σένγκεν.

Β) Με πλοίο σε δρομολόγιο εντός της ζώνης Σένγκεν για Ιταλία (σ.σ. έτσι μαζεύονται Πάτρα, Ηγουμενίτσα).

Γ) Από τη στεριά, μέσω των Δυτικών Βαλκανίων ή της Βουλγαρίας.

Τα πλεονεκτήματα των επιλογών Α και Β είναι η αμεσότητα και ταχύτητα. Ωστόσο, εάν ανιχνευθούν οι λαθρομετανάστες κινδυνεύουν να επιστραφούν στην Ελλάδα (...) Στη διάρκεια του 2011 αυξήθηκαν οι μετανάστες που προσπάθησαν να φύγουν διά της χερσαίας οδού, δεδομένου ότι έγινε δυσκολότερη η έξοδος από Ελλάδα με πλοίο ή αεροπλάνο (...) οι αλβανικές αρχές σημειώνουν ότι όλοι οι μη Ευρωπαίοι παράνομοι μετανάστες που ήρθαν στην Αλβανία από Ελλάδα, το έπραξαν αφού τελικά εγκατέλειψαν την προσπάθεια να φτάσουν Ιταλία με πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο εντός της ζώνης Σένγκεν» (από Πάτρα ή Ηγουμενίτσα).

Ο FRONTEX παραθέτει κι άλλα τέτοια δρομολόγια προς κεντρική/δυτική Ευρώπη, π.χ. μέσω Σερβίας, Κροατίας, Μαυροβουνίου, Σλοβενίας. «Οι μετανάστες έχουν συνήθως χειρόγραφους χάρτες που δείχνουν λεπτομερώς τη διαδρομή από Ελλάδα προς Ουγγαρία, Σλοβενία, Αυστρία ή παραπέρα για άλλα κράτη μέλη». Παραθέτει τέτοιους χάρτες που απέσπασαν από συλληφθέντες μετανάστες, και φωτογραφίες «λαθρομεταναστών» να περνούν τα σύνορα από Ελλάδα προς Αλβανία. Μιλά για αύξηση αφίξεων μεταναστών και στη Ρουμανία: «(...) η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά σε δευτερεύουσες μετακινήσεις μη Ευρωπαίων μεταναστών από την Ελλάδα, ιδίως αραβόφωνων». Ακόμα, ότι αυξήθηκαν οι περιπτώσεις μεταναστών που προσπαθούν να ταξιδέψουν από Ελλάδα προς κεντρική/δυτική Ευρώπη κρυμένοι σε φορτηγά. Σκιαγραφόντας τα κυκλώματα διακινητών αναφέρει π.χ. ότι οι συλληφθέντες διακινητές στα σύνορα Σερβίας/ΠΓΔΜ «όλοι προέρχονταν από κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να μεταφέρουν λαθρομετανάστες από Ελλάδα απευθείας στα κράτη μέλη που είχαν τελικό προορισμό».

Ανακοίνωση για τον «χρυσαυγίτη - αστυνομικό»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με αφορμή χτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» και άλλων μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα επεισόδια στην Πάτρα έξω από την «Πειραϊκή Πατραϊκή». Θυμίζουμε ότι ομάδα «χρυσαυγιτών» και άλλων φασιστοειδών επιχείρησε να επιτεθεί και να διώξει τους μετανάστες που ζουν στο χώρο.

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, ο κρανοφόρος επικεφαλής της πορείας των «χρυσαυγιτών» που κατευθύνονταν στην «Πειραϊκή Πατραϊκή», στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, βρέθηκε μαζί με αστυνομικούς των ΜΑΤ πίσω από κλούβα της αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση της ΓΑΔΠ Δυτικής Ελλάδας αναφέρεται:

«Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, που αφορούν καταγγελίες για "Χρυσαυγίτη Αστυνομικό" στα επεισόδια της Πάτρας, προχθές, έξω από το εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής, ανακοινώνεται ότι:

  • Το πρόσωπο αυτό ουδεμία σχέση έχει με την Αστυνομία.
  • Οπως προέκυψε, από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, μετέβη στο σημείο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για τη στάση της αστυνομίας έναντι των συγκεντρωμένων και εκείνη τη στιγμή πήραν έκταση τα επεισόδια.
  • Οι δυνάμεις που βρισκόντουσαν στο σημείο είχαν μεταφερθεί εκεί από την Ακαρνανία για ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και το άτομο δεν ήταν γνωστό σε αυτούς, ούτε κατ' όψη.
  • Οπως διαπιστώθηκε, από τη διενεργούμενη έρευνα, πρόκειται για υποψήφιο Βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα.
  • Για τα επεισόδια διενεργείται προανάκριση, υπό την εποπτεία Εισαγγελέα».

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι είναι στέλεχος της «Χρυσής Αυγής». Οπως επίσης και το ότι στη συνέχεια βρέθηκε μαζί με τους αστυνομικούς. Κι αν όπως λέει η ανακοίνωση «ουδεμία σχέση έχει με την αστυνομία», πώς εξηγείται το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος που ήταν επικεφαλής της ομάδας που επιτέθηκε στους αστυνομικούς, αντί να συλληφθεί -όπως είναι πρακτική της αστυνομίας- βρίσκεται δίπλα δίπλα με τους αστυνομικούς σαν να μην τρέχει τίποτα; Εχουμε ξαναπεί ότι είναι πολλά τα παραδείγματα συνεργασίας φασιστοειδών με αστυνομικούς. Απλά από αυτό επιβεβαιώνεται άλλη μία φορά...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Επιστημονικά λάθος διατύπωση στη Φυσική κατεύθυνσης

Phasma

«Εντός διδαχθείσας ύλης», αλλά υπερβολικά δύσκολα, χαρακτηρίζει τα χτεσινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στη Φυσική κατεύθυνσης, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, που φτάνει στο σημείο να ζητά συγγνώμη γι' αυτά τα θέματα από τους μαθητές «ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης». Η Ενωση λέει ότι εκτός από το 1ο θέμα «τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική» καθώς και ότι οι 3 ώρες δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπισή τους.

Η Ενωση επισημαίνει ακόμα ότι «το θέμα Γ4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο. Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ' άπειρον».

Τελικά, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων απέστειλε οδηγία για τη βαθμολόγηση του μαθήματος σύμφωνα με την οποία «το ερώτημα Γ4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΚΑΒΑΛΑ

4 ΣΤΙΣ 10 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι 5μελούς οικογένειας από την Παναγούδα πέτυχαν χθες μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Καβάλας, με μαζική παρέμβασή τους στη ΔΕΗ της περιοχής. Η οικογένεια με πενιχρό εισόδημα, δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις δόσεις του διακανονισμού που είχε συνάψει με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μέλη των επιτροπών με το διευθυντή του εμπορικού τμήματος της ΔΕΗ, αναδείχθηκε το συγκλονιστικό στοιχείο ότι το 43% των λογαριασμών της ΔΕΗ στην περιοχή της Καβάλας είναι ανεξόφλητοι και κάθε μέρα από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ έρχονται 300 εντολές διακοπής ρεύματος. Η φτώχεια εξαπλώνεται και αγγίζει την πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αισώπου και στη ΧΑΝΘ, με αίτημα να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε σπίτια και να απεμπλακεί η ΔΕΗ από την είσπραξη του χαρατσιού, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι Λαϊκές Επιτροπές βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

ΓΛΥΦΑΔΑ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένεια ενός ανέργου πέτυχαν χτες μέλη της Επιτροπής Αγώνα Γλυφάδας, μετά από παρέμβασή του στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ. Η οικογένεια δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει το ποσό του λογαριασμού που είχε συγκεντρωθεί με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρήσει στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, μετά την αγωνιστική παρέμβαση των μελών οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ έδωσαν εντολή επανασύνδεσης και προχώρησαν σε διακανονισμό ώστε η οικογένεια να αποπληρώσει με δόσεις το λογαριασμό.

Προειδοποίηση ΕΟΦ για την ένεση Anapen

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε χτες ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμοδίων βρετανικών αρχών, το φαρμακευτικό προϊόν Anapen (προγεμισμένες σύριγγες αδρεναλίνης που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης - αναφυλακτικού σοκ) είναι πιθανόν να εμφανίσει πρόβλημα κατά τη χρήση του. Το Anapen κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε δύο μορφές, 150mg/0.3ml και 300mg/0.3ml.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org