ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Δώστε λεφτά για πανεπιστήμια και Παιδεία! Οχι για βόμβες και για την κατοχή!»

Επεκτείνονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και τη στήριξη των ΗΠΑ στο έγκλημα

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας επιστρατεύτηκαν μέχρι και έφιπποι αστυνομικοί
Στο πανεπιστήμιο του Τέξας επιστρατεύτηκαν μέχρι και έφιπποι αστυνομικοί
«Δώστε λεφτά για πανεπιστήμια και Παιδεία! Οχι για βόμβες και για την κατοχή!» (Money for schools and education - not for bombs and occupation!)

«Αποκαλύψτε, απο-επενδύστε - δεν θα σταματήσουμε, δεν θα τα παρατήσουμε!» (Disclose, divest, we will not stop - we will not rest!)

Με συνθήματα όπως αυτά, που καταδικάζουν την πολύπλευρη στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος του Ισραήλ και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, όπως και τις πολύμορφες συναλλαγές των αμερικανικών πανεπιστημίων με μονοπώλια που θησαυρίζουν από το μακελειό, φοιτητές σε όλο και περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ συνεχίζουν και επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα.

Κόντρα στην εντεινόμενη καταστολή και τις απειλές, χιλιάδες φοιτητές συμμετέχουν σε κατασκηνώσεις που οργανώνονται στους προαύλιους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματά τους, διαδηλώνουν μέσα και έξω από τις πανεπιστημιουπόλεις.

Οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται παρά την ένταση της καταστολής, με πλειάδα αστυνομικών σωμάτων, μέχρι και έφιπποι αστυνομικοί να παρατάσσονται απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές.

Δεκάδες ακόμα συλλήψεις προστέθηκαν από προχτές στη μακρά λίστα, με προσαγωγές στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και αλλού.

Αγωνιστική απάντηση στην ένταση της καταστολής

Συλλήψεις φοιτητών στο USC
Συλλήψεις φοιτητών στο USC
Οι φοιτητές απαντούν αγωνιστικά στην καταστολή, με τη δύναμη της αλληλεγγύης: Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στο Λος Αντζελες, όπου φοιτητές του USC έκαναν συγκέντρωση αποκλείοντας περιπολικά που επρόκειτο να απομακρύνουν συλληφθέντες, ενώ μετά συνέχισαν και με νέα διαμαρτυρία, έξω από τα αστυνομικά τμήματα στα οποία αυτοί οδηγήθηκαν.

Αντίστοιχα, χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με φοιτητές να οδηγούνται με χειροπέδες σε αστυνομικά οχήματα με το κεφάλι ψηλά, με πλήθος συγκεντρωμένους διαδηλωτές να τους χειροκροτούν και να αποδοκιμάζουν τις δυνάμεις καταστολής.

Ακόμα ξεχωριστά είναι και τα στιγμιότυπα από «κατασκηνωτές» σε πανεπιστημιουπόλεις όπως αυτή του Κολεγίου Εμερσον, να μελετούν για τις εξετάσεις του εξαμήνου που πλησιάζουν δίπλα σε πανό που γράφουν «Οχι αμερικανικά δολάρια για το Ισραήλ!» και «Ελευθερώστε τη Γάζα», «Σταματήστε να επενδύετε στον θάνατο!», «Αλληλεγγύη Εβραίων και Παλαιστινίων»!

Οπως δήλωνε σε τοπικά ΜΜΕ ο πρωτοετής φοιτητής στις Πολιτικές Επιστήμες στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο (Ουάσιγκτον), Kaden Ouimet, «δεν θα αποθαρρυνθούμε. Δεν θα αποκαρδιωθούμε. Και παρόλο που ο δρόμος είναι μακρύς, έχουμε την αλληλεγγύη άλλων πανεπιστημιουπόλεων (...)». Ενώ η τελειόφοιτη του τμήματος Αραβικών Σπουδών Qudsia Saeed, που δεν πήγε προχτές στο μάθημά της για να κατέβει στη διαδήλωση που έγινε μέσα στην πανεπιστημιούπολη, σχολίαζε: «Ξέρω ότι στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας αυτήν τη στιγμή».

Απειλές ενάντια στους «ριζοσπάστες και ταραχοποιούς»

Λος Αντζελες: Φοιτητές του USC αποκλείουν περιπολικά που θα απομάκρυναν συλληφθέντες
Λος Αντζελες: Φοιτητές του USC αποκλείουν περιπολικά που θα απομάκρυναν συλληφθέντες
Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν μεταξύ άλλων στο πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας, στο Humboldt.

Στο Berkeley, στήθηκε κι εκεί κατασκήνωση με πανό «Στρατόπεδο της Ελεύθερης Παλαιστίνης», ζητώντας το πανεπιστήμιο να διακόψει τις οικονομικές του σχέσεις με την «BlackRock», που θεωρούν συνένοχη για τη χρηματοδότηση της γενοκτονίας στη Γάζα.

Στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ φοιτητές έστησαν επίσης καταυλισμό στον προαύλιο χώρο, με τον πρόεδρο του ιδρύματος Alan M. Garber να μην αποκλείει ούτε αυτός τη χρήση της αστυνομίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον επισκέφθηκε το «Κολούμπια» (όπου η κατασκήνωση στον προαύλιο χώρο συνεχίζεται) και απείλησε ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο να στείλει την Εθνοφρουρά στο πανεπιστήμιο. Υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων, ο Τζόνσον επέκρινε μεταξύ άλλων τη διοίκηση του πανεπιστημίου, επειδή... «επέτρεψε σ' αυτούς τους άνομους ριζοσπάστες και ταραχοποιούς να επικρατήσουν» και «ο ιός του αντισημιτισμού διαδόθηκε και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις», απειλώντας να σταματήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που αποτυγχάνουν να επιβάλουν την «τάξη».

Η οργάνωση «Μουσουλμανικό Συμβούλιο Δημοσίων Υποθέσεων» κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιταχθεί στις απειλές για ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στα πανεπιστήμια, κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην καταδίκη του εκφοβισμού απέναντι σε Εβραίους φοιτητές, αλλά «αποτυγχάνει σταθερά να επεκτείνει τα ίδια συναισθήματα σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενη βία, εκφοβισμό και παρενόχληση για την υπεράσπισή τους στους Παλαιστίνιους».


Στη γνωστή γραμμή που χαρακτηρίζει την καταδίκη της σφαγής του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ ως... «αντισημιτισμό», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής είναι φρικτό (...) Οι αντισημιτικοί όχλοι έχουν καταλάβει κορυφαία πανεπιστήμια». Κατηγόρησε κι αυτός τις διοικήσεις πολλών πανεπιστημίων για λειψή και «επαίσχυντη» αντίδραση επειδή η καταστολή δεν γενικεύεται...


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση αλληλεγγύης στους φοιτητές των ΗΠΑ

Στις 6 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας (Στ. Μέγαρο Μουσικής) και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, με σύνθημα «Αλληλεγγύη στους φοιτητές στις ΗΠΑ! Η Ιστορία έχει μία σωστή πλευρά - Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!», πραγματοποιούν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας μετά από πρόταση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Αθήνας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές του Columbia, του Yale και δεκάδων ακόμα Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την απαράδεκτη καταστολή σε βάρος των φοιτητών και τις εκατοντάδες συλλήψεις στις οποίες έχει προχωρήσει η αστυνομία.

Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ»:

«Οι εξελίξεις σε πανεπιστήμια που θεωρούνται κορυφαία παγκοσμίως επιβεβαιώνουν ακριβώς ότι στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση κουμάντο κάνουν οι ιδιοκτήτες, που δεν διστάζουν ακόμα και να συλλάβουν φοιτητές όταν αυτοί μπαίνουν εμπόδιο στις μπίζνες τους. (...)

Ακριβώς επειδή είναι "πολλά τα λεφτά", γι' αυτό και οι φοιτητές "πρέπει να κάτσουν καλά", για τα συμφέροντα των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και δεν χωράει καμία ελευθερία του λόγου, καμία ελευθερία διακίνησης ιδεών, όπως προειδοποιούσαμε και εμείς με τον μεγαλειώδη αγώνα μας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των σπουδών μας!

Ομως η νεολαία και οι λαοί όλου του κόσμου έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, εκφράζουν σταθερά την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό! Αυτό το μήνυμα που στέλνουν οι λαοί είναι που τρομάζει τις κυβερνήσεις και όλους όσοι συμμετέχουν ή/και στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα! Το δίκιο δεν φιμώνεται, όσο κι αν προσπαθούν να το καταστείλουν (...)

Δυναμώνουμε τον αγώνα μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους ενάντια στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και στη σφαγή!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ