ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ανοιχτή κριτική στις «πρακτικές της Κίνας»

Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα
Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα
Την ανησυχία των ΗΠΑ για «τις εμπορικές πολιτικές και τις μη εμπορικές οικονομικές πρακτικές της Κίνας» εξέφρασε ρητά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, που προχτές συνάντησε στη Σαγκάη τον Τσεν Τζινίνγκ, επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος.

Οπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει «έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα και ίσους όρους ανταγωνισμού για τις ΗΠΑ, εργαζομένων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα».

Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται να ολοκληρώσει τις τριήμερες επαφές του στη χώρα, συναντώντας στο Πεκίνο τον ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, πιθανώς και τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, κατά την τακτική ενημέρωση συντακτών δήλωσε ότι «η Κίνα ανέκαθεν πραγματοποιούσε οικονομική και εμπορική συνεργασία σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η αμερικανική πλευρά θα σεβαστεί την αρχή του θεμιτού ανταγωνισμού, θα συμμορφωθεί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα εργαστεί μαζί με την Κίνα προς τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ».

Αναφορικά με τις αμερικανικές κατηγορίες για τη στήριξη που το Πεκίνο προσφέρει στη Μόσχα ώστε να συνεχίσει την επιχείρηση στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «είναι εξαιρετικά υποκριτικό και ανεύθυνο να εγκρίνουν οι ΗΠΑ μεγάλης κλίμακας βοήθεια προς την Ουκρανία και ταυτόχρονα να εκτοξεύουν αβάσιμες κατηγορίες ως προς τις κανονικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας - Ρωσίας».

Ο Σι θα πάει Ουγγαρία

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί την Ουγγαρία από 8 μέχρι 10 Μάη, όπως ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Ο Γκεργκέλι Γκούλιας ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας να έχει καλή οικονομική σχέση με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι μία από τις ηγετικές δυνάμεις του κόσμου, «ισχυρότερη από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σημαντικό προβάδισμα για το VMRO

Πρώτη και με σοβαρή διαφορά ήρθε η υποψήφια του κεντροδεξιού VMRO - DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον προχτεσινό α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία την ώρα που αναζωπυρώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τη γεωπολιτική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια.

Με καταμετρημένο περίπου το 95% των ψήφων, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε ότι η Σιλιάνοφσκα συγκεντρώνει 40% των ψήφων, έναντι 20% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, με ποσοστό 13,6%, ενώ ο υποψήφιος με τη στήριξη τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων, Αρμπεν Ταραβάρι, έλαβε 9,6%.

Ο β' γύρος θα γίνει στις 8 Μάη, μαζί με τις βουλευτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής του VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο για «πολιτικό τσουνάμι» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα σημειώσει «τεράστια νίκη» στις βουλευτικές εκλογές και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Η ίδια η Σιλιάνοφσκα έκανε λόγο για την «αρχή μιας νέας εποχής».

Ο ηγέτης του SDSM, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, είπε ότι οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την κυβερνώσα παράταξη για «λάθη και αστοχίες» της, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα «αποτελεί ταυτόχρονα και πλήγμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Ο δε Πενταρόφσκι είπε ότι «περιμέναμε μικρότερη διαφορά» και συμπλήρωσε πως δική του αποστολή «είναι η προώθηση της ιδέας στην οποία πιστεύω: Ενα κράτος που δεν θα είναι απομονωμένο και θα ενσωματωθεί στην Ευρώπη».

Θυμίζουμε ότι το VMRO διατυπώνει έντονη κριτική στους σημερινούς όρους συνεργασίας με την ΕΕ, ενώ έχει επικρίνει έντονα και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαπραγμάτευσης των σχέσεων των Σκοπίων με την Αθήνα αλλά και με τη Σόφια. Σε αυτό το πλαίσιο ασκεί και κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και στη συμφωνία με την οποία η κυβέρνηση Μίτσκοσκι «έκλεισε» ζητήματα με τη Βουλγαρία (βλ. αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας) για να αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Στο μεταξύ, η ευρωατλαντική πορεία ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων απασχόλησε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι, επαναφέροντας την ανάγκη προόδου στο θέμα της Ενωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία (CSM).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Ορκίστηκε χτες το μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο της Αϊτής τερματίζοντας τη θητεία του δοτού πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί, που ανέλαβε την εξουσία λίγο πριν από τη δολοφονία του Προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ, στις 7 Ιούλη 2021. Το μεταβατικό συμβούλιο αναμένεται στη συνέχεια να ορίσει νέο, υπηρεσιακό πρωθυπουργό, που με τη σειρά του θα σχηματίσει κυβέρνηση προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη και να οργανώσει τη διενέργεια νέων εκλογών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δικαστήριο της Αριζόνας απήγγειλε χτες κατηγορίες εναντίον 18 προσώπων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας, μεταξύ των 18 αυτών προσώπων είναι ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Το ναυάγιο ενός πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ανοιχτά του Τζιμπουτί, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων, ενώ άλλοι 20 αγνοούνται, ανέφερε ο νεότερος απολογισμός του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ).

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΜ.-- Συνολικά 155 άνθρωποι έχουν χάσει το τελευταίο διάστημα τη ζωή τους στην Τανζανία λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Κατέρρευσε χτες η κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των εθνικιστών του «Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος» (SNP) και των Πρασίνων μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να καταργήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 75% έως το 2030.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συνεχίζονται οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών και εργαζομένων του δημόσιου τομέα ενάντια στην πολιτική της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μιλέι και υπέρ του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου. Την Τρίτη στο Μπουένος Αϊρες έγινε πολύ μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ η Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων έχει εξαγγείλει πανεθνική απεργία για τις 30 Απρίλη.

Οι περικοπές που προαναγγέλλει η αντιδραστική κυβέρνηση Μιλέι επηρεάζουν 57 δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα, με γύρω στους 250.000 εργαζόμενους (εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) και όπου φοιτούν 2,5 εκατ. φοιτητές.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Μια ξεχωριστή εκδήλωση με κουβανέζικα παραμύθια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20/4 στο «Διπλό Καφέ» στα Εξάρχεια η εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης με θέμα «Ψέματα ή αλήθεια; Ετσι είν' τα παραμύθια!». Η Ανεζούλα Κατσιμπίρη αφηγήθηκε με τον δικό της απαράμιλλο τρόπο τρία λαϊκά παραμύθια της Κούβας και η Σαπφώ Διαμάντη δύο στιγμιότυπα της Κουβανικής Επανάστασης, πλαισιωμένα με μουσική και τραγούδια από μέλη του συγκροτήματος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ολόκληρη η κουβανική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον πρέσβη Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ενώ οι μικροί φίλοι της Κούβας έμαθαν μέσα από τις αφηγήσεις για την ηρωική Επανάσταση του κουβανικού λαού, διασκέδασαν με την ψυχή τους και πήραν ένα από τα παραμύθια και αναμνηστικά του Συνδέσμου.

ΕΕΔΔΑ
Πασχαλινό παζάρι

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) προσκαλεί στο πασχαλινό παζάρι της με κόκκινα αυγά, κουλουράκια, μαρμελάδες και είδη από διάφορες χώρες (Παλαιστίνη, Μεξικό, Κούβα, Αφρική, κ.ά.) σήμερα, Παρασκευή, 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης (Μπουμπουλίνας 28, 3ος όροφος).

«Με την ευκαιρία θα συζητήσουμε για τις ανάγκες που υπάρχουν ακόμα περισσότερο αυτήν την περίοδο για ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης και θα ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις.

Στη συνέχεια με σπιτικούς μεζέδες, κρασί και τσίπουρο θα περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ», σημειώνει.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εισαγγελική αρχή ζήτησε να απορριφθεί η έρευνα για διαφθορά

Η εισαγγελική αρχή της Μαδρίτης ζήτησε να απορριφθεί μια υπόθεση διαφθοράς με κατηγορούμενη την σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, υπόθεση η οποία τον οδήγησε να δηλώσει ότι σκέφτεται να παραιτηθεί.

Η Εισαγγελία δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση που έλαβε προχθές δικαστήριο της Μαδρίτης να εξετάσει μια ιδιωτική καταγγελία την οποία κατέθεσε μια ομάδα κατά της διαφθοράς σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ, για αθέμιτη άσκηση επιρροής και επιχειρηματική διαφθορά.

Η οργάνωση «Manos Limpias» («Καθαρά Χέρια») δήλωσε ότι στήριξε την αγωγή της σε πληροφορίες των ΜΜΕ και ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους. Ο επικεφαλής της, Μιγκέλ Μπερνάντ, ανέφερε πως απλώς συνέλεξαν και διαβίβασαν τα δημοσιεύματα σε έναν δικαστή, «πράττοντας το καθήκον μας ως πολίτες», και αρνήθηκε ότι η ενέργεια είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε προχθές ότι θα κάνει ένα πενθήμερο διάλειμμα από τα καθήκοντά του, και θα ανακοινώσει στις 29 Απρίλη την απόφασή του για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία της χώρας ή θα παραιτηθεί.

Επέρριψε την ευθύνη στην «άνευ προηγουμένου λασπολογία και παρενόχληση από τη δεξιά και την ακροδεξιά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ