ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Ζωή στις παράγκες, δουλειά σε «φούρνους»

Από το οδοιπορικό του «Ρ» στην περιοχή τις μέρες της απεργίας

Το σπίτι - θερμοκήπιο στο οποίο αναγκάζονται να μένουν για να βγάλουν το πικρό μεροκάματο
Το σπίτι - θερμοκήπιο στο οποίο αναγκάζονται να μένουν για να βγάλουν το πικρό μεροκάματο
Δουλεύουν σαν είλωτες, ζουν σαν παρίες. Με αυτή τη φράση μπορεί κανείς να συμπυκνώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μοχθούν για το μεροκάματο περίπου 2.500 μετανάστες εργάτες γης στις καλλιέργειες στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας στην Ηλεία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι αυτοί δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Μέχρι και την περασμένη Κυριακή αμείβονταν με 23,50 ευρώ για δουλειά 7 ωρών, από τις 6.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και με 3,5 ευρώ την ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ. Τώρα, μετά τον απεργιακό τους αγώνα, το μεροκάματο κυμαίνεται από 25-26 ευρώ.

Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας όπου τους συναντήσαμε μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς, με την ατμόσφαιρα πλέον να είναι αποπνικτική. «Εδώ μέσα έχει ζέστη, πολύ κούραση και καθόλου αέρα», μας λέει ένας από τους εργάτες.

Διπλωμένοι στα δύο, δουλεύουν ακατάπαυστα κάτω από τον καυτό ήλιο για να σοδιάσουν τις φράουλες. Το διάλειμμα είναι στις 11.45 ακριβώς και μόλις για ένα τέταρτο. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς υπάρχουν «επιστάτες», άνθρωποι των μεγαλοκαλλιεργητών, που επιτηρούν. Ενας εξ αυτών φέρνει κάθε φορά ένα μπιτόνι με νερό για να δροσιστούν, χωρίς ποτήρια. Οι εργάτες τρώνε το κολατσιό που έχουν φτιάξει οι ίδιοι και πίνουν το νερό με τα κεσεδάκια στα οποία ρίχνουν τις φράουλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η... προσφορά του νερού δίδεται από πέρσι. Μέχρι τότε οι εργάτες το έφερναν μόνοι τους από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι είχε... βράσει!

Πληρώνουν και νοίκι στα παραπήγματα!

Διπλωμένοι στα δύο, μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, σοδιάζουν τη φράουλα...
Διπλωμένοι στα δύο, μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, σοδιάζουν τη φράουλα...
Η επιστροφή από τη δουλειά, το μεσημέρι, κάθε άλλο παρά ανακόπτει το γολγοθά τους. Πλένονται στα γρήγορα, μαγειρεύουν στα γρήγορα, τρώνε στα γρήγορα, για να πάρουν μια ανάσα και να ξαναπάνε το απόγευμα για δουλειά. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς βλέποντας αυτούς τους πρόχειρους καταυλισμούς είναι τόσο άθλια, που πραγματικά ο χρόνος γυρίζει δύο αιώνες πίσω. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν - πολλοί έχουν και τα ανήλικα παιδιά τους μαζί - δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα, πολύ περισσότερο να κατοικούν άνθρωποι.

Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες, στις ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες, έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών, οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για στρώμα και μοναδικό σκέπασμα μια κουρελού.

Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι άγνωστες λέξεις. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, διανθισμένο με κάθε είδους «σαρίδια», πίνουν και μαγειρεύουν. Οι περισσότερο τυχεροί, ελάχιστοι στον αριθμό, διαβιούν κατά εικοσάδες σε εγκαταλειμμένα παλαιά σπίτια και αποθήκες που «άνοιξαν» για να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν έως και 50 ευρώ το κεφάλι την παραμονή τους. Ετσι, εκεί που κατοικούσαν ποντίκια, σαύρες και αράχνες δημιουργήθηκε χώρος και για ανθρώπους.

«Μπίζνες» βασισμένες σε φτηνά εργατικά χέρια

Σε μισή ώρα δουλειάς αντιστοιχεί το μεροκάματο. Τις υπόλοιπες 6,5 ώρες ο μετανάστης δουλεύει για το κέρδος του αφεντικού

Το κεφάλαιο βλέπει σε κάθε μετανάστη δυο φτηνά χέρια που μπορούν να του αποδώσουν τεράστια κέρδη
Το κεφάλαιο βλέπει σε κάθε μετανάστη δυο φτηνά χέρια που μπορούν να του αποδώσουν τεράστια κέρδη
Στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής φράουλας (κοντά στο 90%). Λίγες δεκάδες μεγαλοκαλλιεργητές (από 180 στρέμματα και άνω) έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 5,5 χιλιάδες στρέμματα - και όχι 55 χιλιάδες όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο φύλλο της περασμένης Τρίτης - και στη διάθεσή τους περισσότερους από 2.500 εργάτες γης. Η παραγωγή της φράουλας ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από περίπου 15 χρόνια και κάθε χρόνο, λόγω των μεγάλων κερδών που αφήνει, πολλαπλασιάζεται η καλλιέργεια από τη στιγμή που η τιμή της εργατικής δύναμης είναι άκρως εξευτελιστική.

Η κανονική απόδοση ενός στρέμματος καλλιέργειας φράουλας φτάνει μέχρι και τους 5 τόνους (το πρώτο χέρι κόβεται από αρχές Φλεβάρη και το τελευταίο τον Ιούνη). Ο μέσος όρος της τιμής - διαμορφώνεται ανάλογα με την περίοδο - είναι περίπου στα δύο ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για ένα στρέμμα ο τζίρος φτάνει τα 10.000 ευρώ και γι' αυτόν που έχει 320 στρέμματα ο τζίρος φτάνει τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ! Τα συνολικά έξοδα που καταβάλλει ένας μεγαλοκαλλιεργητής για να στήσει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια (νάιλον, σιδερένιες βέργες, φυτά, φυτοφάρμακα, εργατικά, τελάρα, κεσεδάκια), ανά στρέμμα, φτάνουν τα 6.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα εργατικά ανά στρέμμα είναι περίπου στα 2.500 ευρώ και τα αγροτικά εφόδια είναι γύρω στα 3.500 ευρώ.

Ωστόσο, οι μεγαλοκαλλιεργητές και τα τσιράκια τους διαμαρτύρονται προκλητικά πως αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα όταν ένας εργάτης, μέσα σε μια ώρα, γεμίζει πέντε τελάρα με φράουλες. Καθένα χωρά 10 κεσεδάκια, απ' αυτά που στη λαϊκή αγορά πληρώνει σήμερα κανείς μέχρι και 3 ευρώ. Για τη δουλειά τους αυτή μέχρι προχτές έπαιρναν, το μέγιστο, 23,50 ευρώ. Με έναν απλό υπολογισμό, μέσα σε μισή ώρα περίπου, ο εργάτης γης «καλύπτει» το μεροκάματο που του δίνει ο μεγαλοτσιφλικάς. Για τις επόμενες 6,5 ώρες εκμεταλλεύεται τζάμπα την εργατική του δύναμη...

ΚΚΕ - ΠΑΜΕ
Σταθερά στο πλευρό τους

Στελέχη του ΚΚΕ συζητούν με τους μετανάστες στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής
Στελέχη του ΚΚΕ συζητούν με τους μετανάστες στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής
Οι ξένοι εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα, από την περασμένη Δευτέρα, μετά την τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, ξαναπήγαν για δουλειά με αύξηση στο μεροκάματο που έφτασε στα 25-26 ευρώ, χωρίς να εγκαταλείπουν το αίτημα για ημερομίσθιο 30 ευρώ. Πέρσι, τέτοια εποχή περίπου, έγινε η πρώτη επαφή των αλλοδαπών εργατών γης της περιοχής με στελέχη της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή του Ηλία Αχμέντ, εκπροσώπου της Ενωσης Εργαζομένων Μεταναστών του Μπαγκλαντές.

Η κατάσταση στις παράγκες των κολίγων άρχισε να αλλάζει. Ο δίαυλος επικοινωνίας που άνοιξε τότε με τους εργάτες γης, η δημοσιοποίηση του θέματος από το «Ρ», η παρέμβαση στελεχών του Κόμματος και του ΠΑΜΕ, η παρουσία στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή, έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. Η σπίθα του αγώνα είχε ανάψει. Οι μεγαλοπαραγωγοί που χρωστούσαν δεδουλευμένα πλήρωσαν κάτω από το φόβο να ξεσπάσουν κινητοποιήσεις.

Αυτή η κατάκτηση έγινε γνωστή και είχε μεγάλο αντίκτυπο στους σύγχρονους είλωτες της περιοχής, που από εκείνη τη στιγμή και μετά απευθύνονταν στους πιο πρωτοπόρους συμπατριώτες τους για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του Κόμματος και του ΠΑΜΕ, για να τους κοινοποιήσουν τα προβλήματά τους.

Και σ' αυτή την εξέλιξη, η παρέμβαση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, σε συνδυασμό με την όξυνση των προβλημάτων, άναψε τη σπίθα που έγινε φωτιά. Η παρουσία του ΠΑΜΕ στην περιοχή και οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί με τους εργάτες γης, όπως αυτοί σφυρηλατήθηκαν και κατά τη διάρκεια της τριήμερης απεργιακής κινητοποίησης, γίνονται ακόμα πιο ισχυροί.

Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι!

Το πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης του ΚΚΕ για τα προβλήματα των μεταναστών και των οικογενειών τους

Από τη διανομή της συμβολικής βοήθειας στους καταυλισμούς την περασμένη Πέμπτη
Από τη διανομή της συμβολικής βοήθειας στους καταυλισμούς την περασμένη Πέμπτη
Με ανακοίνωσή του στις 21 Απρίλη 2007 το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθυνόταν στους χιλιάδες μετανάστες και τις οικογένειές τους και τους καλούσε να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Να πυκνώσουν τις γραμμές των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ και σε κοινό μέτωπο με τους Ελληνες εργάτες και εργάτριες να διεκδικήσουν:

  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, με κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας. Επανένωση των οικογενειών.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
  • Κατάργηση των αντιδραστικών εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στη νοσηλεία μεταναστών στα νοσοκομεία. Αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Στελέχωση όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών με διερμηνείς. Ειδικά μέτρα στήριξης των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, με ειδική μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των παιδιών των μεταναστών και την ιστορία της πρώτης πατρίδας τους. Εξασφάλιση δωρεάν όλων των προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη φοίτησή τους, όπως σίτιση, παροχή βιβλίων και άλλων εκπαιδευτικών μέσων, χώρους διαβάσματος. Πολύγλωσσα δημόσια κέντρα στήριξης των μεταναστών, που θα συμβάλλουν και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
  • Δημόσιοι - δωρεάν βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί.
  • Δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, καταπολέμηση - κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας. Δικαίωμα μεταφοράς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, στα 50 και τα 55 χρόνια αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Αποζημίωση των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων. Αμεση δωρεάν περίθαλψη και αποκατάστασή τους, στήριξη των οικογενειών τους.
  • Σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατάργηση του φακελώματος, των «τρομονόμων», των αντιδραστικών μέτρων και διώξεων σε βάρος των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων.
  • Μέτρα ενάντια στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Κρατική στήριξη των γυναικών θυμάτων της δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική και ψυχολογική στήριξη).
Κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης

«Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές Μπανγκλαντέζους μετανάστες εργάτες οι οποίοι παλεύουν απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα και χωρίς καμία προκατάληψη το αίτημα αυτό πρέπει να ικανοποιηθεί από τους εργοδότες», επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων του Νεπάλ, καθώς δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης στους κολίγους της Ηλείας μέσα και έξω από τα σύνορα.

Επιστολή προς το ελληνικό υπουργείο Απασχόλησης για το θέμα της Νέας Μανωλάδας έστειλε προχτές το Ινδικό Κέντρο Ομοσπονδίας Ενωμένων Συνδικαλιστικών Ενώσεων, ζητώντας από το υπουργείο να εξασφαλίσει ότι οι Μπανγκλαντέζοι εργάτες θα τύχουν της προστασίας του νόμου και θα τιμωρηθούν οι εργοδότες που τόλμησαν να τραυματίσουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Την αντιμετώπιση των μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τις προηγούμενες μέρες το Περιφερειακό Γραφείο Ασίας - Ειρηνικού της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), ενώ στο πλευρό των κολίγων Μανωλάδας στάθηκε με ανακοίνωσή της και η CITU (Ενωση Συνδικάτων Ινδίας).

Ανάμεσα σε άλλους, ψηφίσματα αλληλεγγύης στους συνδικαλιστές και μετανάστες εξέδωσαν τις προηγούμενες μέρες η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Αγρινίου και Ζακύνθου, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Ζακύνθου, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Εφοριακών, το προσωρινό ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ, Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ, Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ, Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ, Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ (φωτογραφίες)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ