ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Συνταξιούχοι: Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα από το παναττικό συλλαλητήριο - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς
  • Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής: Συνέντευξη με αφορμή τις τρέχουσες αρχαιρεσίες του συνδικάτου
  • Συνδικάτα στον κλάδο του Μετάλλου: Ρεπορτάζ από τη σημερινή Μέρα Δράσης για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία
  • Ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και στα δημόσια νοσοκομεία

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση

Με κεντρικά αιτήματα «Καμιά περικοπή στις συντάξεις - Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου», οι συνταξιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας και την εφαρμογή των μέτρων του νόμου Κατρούγκαλου, με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει νέο συντριπτικό χτύπημα στις συντάξεις, έστειλαν χτες μέσα από μία δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας οι συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα!

Η κινητοποίηση των συνταξιούχων ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και ομιλία από τον Παντελή Τάτση, πρόεδρο της ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ο οποίος υπογράμμισε πως «η φρικτή κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι είναι κοινό επίτευγμα των συγκυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, κάλεσε «να γίνει βαθιά συνείδηση στους συνταξιούχους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα για να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν την πορεία θα παίξει η οικοδόμηση γερού, μαζικού συνταξιουχικού κινήματος, δίπλα στο αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας».

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία και συγκεντρώσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας
Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία και συγκεντρώσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας
Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, σημείωσε πως πρέπει με αγώνα όλων των συνταξιούχων να αποτραπούν τα μέτρα που φέρνουν συντριπτική μείωση στις συντάξεις. Ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, κάλεσε μεταξύ άλλων να σταματήσει η κυβέρνηση τον κατήφορο της παραπληροφόρησης περί «ευημερίας» και να υλοποιήσει τις διεκδικήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό. Ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, τόνισε πως οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει στα όριά τους και κάλεσε να δοθεί απάντηση στο νέο σφαγιασμό των συντάξεων και στα υπόλοιπα μέτρα, μέσα από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μετέφερε αγωνιστικό χαιρετισμό από τους συνταξιούχους σε όλη τη χώρα που πραγματοποίησαν παντού κινητοποιήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε άλλες περιοχές και τις επόμενες μέρες. Πρέπει να πιστέψουμε ότι ο μόνος δρόμος που είναι ανοιχτός είναι ο δρόμος του αγώνα, τόνισε.

Από το βήμα της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε επίσης η στάση της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς και το άγριο χτύπημα διαδηλωτών στο οποίο προχώρησε για να προστατέψει το άγαλμα του Τρούμαν. Καταγγέλθηκε επίσης η τιμωρία στρατιώτη που μίλησε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, ενώ εκφράστηκαν συλλυπητήρια στην οικογένεια του σμηναγού πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου.

Μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, με τους συνταξιούχους να διαδηλώνουν με τις σημαίες και τα συνθήματά τους πίσω από το πανό στην κεφαλή της πορείας, που έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα: «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι - Διεκδικούμε στο ακέραιο ό,τι μας έχει αφαιρεθεί». Ξεχωριστό στιγμιότυπο σε αυτήν τη διαδρομή ήταν η συνάντηση με μία ομάδα μαθητών στο ύψος της Παλαιάς Βουλής, οι οποίοι χειροκρότησαν τους συνταξιούχους. Η πορεία έφτασε στην οδό Νίκης, όπου ζητήθηκε να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντί γι' αυτό, ωστόσο, το υπουργείο απάντησε με κατέβασμα των ρολών όταν πλησίαζε η πορεία και με παραπομπή για συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, κάτι που απέρριψαν οι συνταξιούχοι.

Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου έγινε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο. Εκεί, η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων έθεσε το σύνολο των αιτημάτων τους, πρώτα και κύρια να μην υπάρχει καμιά περικοπή στις συντάξεις, να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, κανένας επανυπολογισμός - καμία μείωση συντάξεων μέσω της περικοπής της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», καμία περικοπή στα οικογενειακά επιδόματα, καμία φορολογική επιβάρυνση, οι παράνομες παρακρατήσεις να επιστραφούν στους συνταξιούχους χωρίς καμιά πρόσθετη διαδικασία.

Κάτω από την πίεση των συνεχών κινητοποιήσεων των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα, το υπουργείο αναγκάστηκε να δώσει απαντήσεις σε κάποια από τα ζητήματα που θέτουν. Ετσι, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ στους συνταξιούχους που παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην οδό Σταδίου, από τη σύνταξη του Μάη θα σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις. Για το ζήτημα των αναδρομικών παρακρατήσεων, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να το παραπέμπει για μετά την 4η «αξιολόγηση». Το υπουργείο δήλωσε ακόμα πως θα εξετάσει μέτρα διευκόλυνσης για τους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών. Για την παρακράτηση από την εφορία του 20% του συνολικού αναδρομικού ποσού που αποδίδεται όταν ένας συνταξιούχος μετά από την προσωρινή σύνταξη λάβει την κύρια, ο υφυπουργός επισήμανε ότι θα εξεταστεί θετικά να γίνεται η παρακράτηση σε μηνιαία βάση.

Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και συνεχίζουν τον αγώνα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της 1ης Μάη στο Σύνταγμα και στο υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, με επόμενο σταθμό στην Αττική την κινητοποίηση στις 15 Μάη.

Συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων συνεχίζονται και στην υπόλοιπη χώρα, με το εξής πρόγραμμα:

Στα Γιάννενα, σήμερα Πέμπτη στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στον Βόλο, σήμερα στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Στο Κιλκίς, σήμερα στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καρδίτσα, την Τρίτη 8/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Ρόδο, την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «Plaza».

Στην Κοζάνη, την Πέμπτη 10/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα, την Τρίτη 22/5.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org