ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Οι κολίγοι σήκωσαν κεφάλι

Ο αγώνας τους ανέδειξε τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και δουλεύουν χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων της

«

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι!». Ο «κρότος» που άφησε πίσω του ο απεργιακός αγώνας των μεταναστών εργατών γης στις φραουλοκαλλιέργειες της Νέας Μανωλάδας για καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς ήχησε βροντερά. Ανέδειξε τη στυγνή εκμετάλλευση, με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, σε όλη τη χώρα, αφού Μανωλάδα δεν έχει μόνο η Ηλεία. Επειδή για το κεφάλαιο οι μετανάστες δεν είναι τίποτ' άλλο από αναλώσιμα εξαρτήματα για τις μηχανές που παράγουν τα κέρδη τους. Εργατικά χέρια ακόμα πιο φτηνά από αυτά των ντόπιων εργατών, γιατί ο εγκλωβισμός στην παρανομία, ο τρόμος της σύλληψης και της απέλασης κάνει αυτούς τους ανθρώπους ακόμα πιο ευάλωτους στην εργοδοτική ασυδοσία.

Η τριήμερη απεργιακή αναμέτρηση ήρθε να επιβεβαιώσει ότι, όσο κι αν το κεφάλαιο κι οι εκφραστές του θέλουν τους μετανάστες απροστάτευτους και ανίσχυρους, αυτοί έχουν δύναμη. Και μάλιστα δύναμη μεγάλη, που ο οργανωμένος και ενωμένος αγώνας μπορεί να πολλαπλασιάσει ραγδαία. Γι' αυτό οι τσιφλικάδες της Ηλείας ανησύχησαν, λύσσαξαν κυριολεκτικά και δε δίστασαν να επιτεθούν δολοφονικά στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, που βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών, όχι μόνο τις τελευταίες μέρες, αλλά εδώ και καιρό. Γιατί αντιλήφθηκαν ότι οι σκλάβοι τους ξεσηκώνονται. Καταλαβαίνουν ότι μόνο με πάλη, κι όχι με σκυμμένο κεφάλι, μπορούν να κάνουν βήματα μπροστά. Ενώνονται με την τάξη τους. Συνειδητοποιούν πως δεν είναι φυσιολογικό άλλοι να θησαυρίζουν από το δικό τους μόχθο κι εκείνοι να μετρούν καταπίεση κι εκμετάλλευση, επαγγελματικές αρρώστιες και ψίχουλα ίσα για να στέκονται στα πόδια τους, τρόμο και στερήσεις για τα παιδιά τους.

Ο περήφανος αγώνας των εργατών γης της Μανωλάδας ήταν μια σύγκρουση ταξική. Ξεμπρόστιασε το κράτος και τους μηχανισμούς του, που στήριξαν και στηρίζουν πολύμορφα τους μεγαλοκτηματίες, που την ώρα που οι μετανάστες της Ηλείας αντιμετώπιζαν απειλές από τους τραμπούκους τους οποίους η κυβέρνηση άφηνε ανεξέλεγκτους, τα ΜΑΤ παρατάσσονταν απέναντι σε εργάτες που απαιτούσαν να μπει τέρμα στην ατιμωρησία των τσιφλικάδων, να πάψει η ανασφάλιστη εργασία χιλιάδων εργατών γης. Ταυτόχρονα, αυτός ο αγώνας επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ότι το ΠΑΜΕ δουλεύει πρωτοπόρα για τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας και συστράτευσης όλων των εργατών, ανεξάρτητα από χρώμα, γλώσσα, θρησκεία. Γιατί μόνο ο κοινός αγώνας ενάντια στον κοινό αντίπαλο μπορεί, όχι μόνο να φέρει κατακτήσεις όπως η αύξηση στο μεροκάματο που κατάφεραν να αποσπάσουν οι εργάτες γης στη Μανωλάδα, αλλά και να ανοίξει δρόμους προοπτικής. Για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων, Ελλήνων και ξένων.

Το χρονικό

Μάης 2007: Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ περιοδεύει στους καταυλισμούς των μεταναστών και συζητούν για την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους για τα δεδουλευμένα που τότε τους χρωστούσαν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες. Ο «Ρ» φέρνει πρώτος στη δημοσιότητα τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης. Ακολουθούν κι άλλες περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην περιοχή. Κάτω από την πίεση, οι μεγαλοφραουλάδες καταβάλλουν τα δεδουλευμένα.

Παρασκευή, 18 Απρίλη 2008: Οι εργάτες γης ξεκινάνε την απεργία τους. Συγκεντρώνονται στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, όπου δέχονται απειλές και τρομοκρατία από τους τσιφλικάδες. Αμεση η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.

Σάββατο, 19 Απρίλη: Δεύτερη μέρα της απεργίας και νέα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Κλιμάκιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ πηγαίνει στην περιοχή για να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Το βράδυ, μετά από νέα συγκέντρωση στην πλατεία, τραμπούκοι παρακρατικοί επιτίθενται και τραυματίζουν τρία στελέχη του ΚΚΕ, τον Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του Κόμματος και τους Κοσμά Αλεξίου και Σωτήρη Αναστασόπουλο, μέλη της ΝΕ. Το βράδυ, αποσπάσματα τσιφλικάδων εξαπολύουν πογκρόμ στις παράγκες, χρησιμοποιώντας ακόμα και όπλα. Αμεση παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, στον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Χηνοφώτη.

Κυριακή, 20 Απρίλη: Παρά την τρομοκρατία, η απεργία συνεχίζεται. Εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώνονται στην πλατεία και συναντιούνται με τους κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ, που από τα χαράματα βρίσκονται στο σημείο. Οι προκλήσεις από τους τσιφλικάδες εντείνονται μπροστά στα μάτια της Aστυνομίας. Ο μοναδικός συλληφθείς, ύστερα από νέα τραμπούκικη επίθεση, αφήνεται το βράδυ ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα. Στο χώρο βρίσκεται ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων εκφράζει την αλληλεγγύη του. Το μεσημέρι ανακοινώνεται η συμφωνία των μεγαλοκαλλιεργητών να αυξήσουν τα μεροκάματα και οι εργάτες γης αποφασίζουν τη λήξη της απεργίας χωρίς να εγκαταλείπουν το αίτημα για 30 ευρώ.

Τρίτη, 22 Απρίλη: Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Π. Παυλόπουλο, ο τελευταίος παραδέχεται ότι κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για να προστατευτούν οι μετανάστες και να τιμωρηθούν οι τραμπούκοι. Πληθαίνουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τετάρτη, 23 Απρίλη: Νέα παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Απασχόλησης, απ' όπου απουσιάζει η αρμόδια υπουργός Φ. Πετραλιά, όχι όμως και οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Στην περιοχή της Ηλείας περιοδεύει ο Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου καταγγέλλει την τρομοκρατία, ενώ παρεμβαίνει για το θέμα και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Κάτω από την πίεση της ΝΑΣ, το Νομαρχιακό Συμβούλιο υιοθετεί ψήφισμα για την ουσιαστική βοήθεια στους μετανάστες.

Πέμπτη, 24 Απρίλη: Κλιμάκιο του ΠΑΜΕ και της ΝΑΣ Ηλείας παραδίδει στους μετανάστες συμβολική βοήθεια από είδη πρώτης ανάγκης για τις μέρες του Πάσχα. Το μεγαλύτερο μέρος της συγκεντρώθηκε από τους πυρόπληκτους της Ηλείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ