ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάρτη 2016 - Κυριακή 27 Μάρτη 2016
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για τα αποτελέσματα των εκλογών στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής

Από απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής με τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Από απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής με τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ
Στις εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής (ΕΙΝΑΠ) και τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ, στην οποία συμμετέχουν και δρουν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές που στηρίζουν την ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα, ήταν η μόνη που είχε αύξηση σε ψήφους (+115 για το ΔΣ, +166 για την Ομοσπονδία) και ποσοστά (+6% και +7,6%, αντίστοιχα). Ολες οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις έχουν μείωση.

Η άνοδος σημειώθηκε, παρά τη μείωση των ψηφισάντων, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια και αναδεικνύει τη διεύρυνση της εμπιστοσύνης των νοσοκομειακών γιατρών στις ταξικές δυνάμεις. Εκφράστηκε η εκτίμηση στη συνέπεια, στην ανιδιοτέλεια, στη μαχητικότητα που δείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, είχε προηγηθεί μια σημαντική δουλειά στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Παλέψαμε ενάντια στις συνεχείς περικοπές στους μισθούς, στις απλήρωτες εφημερίες, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην υποχρηματοδότηση, στο νέο ασφαλιστικό - έκτρωμα. Πρωτοστατήσαμε για να γίνουν βήματα στην κοινή δράση με τους ασθενείς.

Οι δυνάμεις της ρήξης και της ανατροπής, αποφασίσαμε, και σωστά, να αξιοποιήσουμε τη μάχη των εκλογών, για να μιλήσουμε ευθέως στους ειδικευμένους, τους ειδικευόμενους, τους επικουρικούς γιατρούς των νοσοκομείων. Για την αιτία έλλειψης προσωπικού, εξοπλισμού, για τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και χειρουργείων, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τη μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Για το ολοήμερο και ασταμάτητο τρέξιμο των ειδικευομένων, την ανύπαρκτη πολλές φορές εκπαίδευσή τους, τη μαζική μετανάστευση στο εξωτερικό νέου επιστημονικού δυναμικού. Για την ανάγκη της κοινωνικής συμμαχίας με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, που να ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία.

Τονίσαμε πως λύσεις υπέρ των νοσοκομειακών γιατρών και των ασθενών, έστω και προσωρινά μέτρα ανακούφισης, χωρίς σύγκρουση με την επιχειρηματική δράση και τα μονοπώλια δεν υπάρχουν.

Οι συνθήκες των εκλογών και η κατάσταση στο κίνημα των γιατρών

Σήμερα, η κλιμάκωση της επίθεσης έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει όλο και περισσότερο το τμήμα των νοσοκομειακών γιατρών που έρχεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα που βιώνει το σύνολο της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Αρα, αντικειμενικά, είναι πιο πρόσφορο το έδαφος για να απευθυνθούμε σε αυτό το τμήμα.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι η αστική τάξη προωθεί την επιχειρηματική δράση μέσα στα νοσοκομεία. Διαμορφώνει συμμαχίες, εξαγοράζει, επιδρά σε συνειδήσεις.

Χρειάζεται να αναμετρηθούμε με αυτή της την προσπάθεια που βρίσκει έδαφος σε ένα τμήμα των νοσοκομειακών γιατρών, που είχε καθοριστική συμβολή όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε αρκετές περιπτώσεις πρωτοστάτησε, στην υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών στο χώρο της Υγείας και έχει συνδέσει τα συμφέροντά του με την πορεία υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ενίσχυση εμπορευματικής λειτουργίας, ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, ενίσχυση της διείσδυσης των μονοπωλίων του φαρμάκου και της βιοϊατρικής τεχνολογίας κ.λπ.). Λόγω της θέσης τους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ιδιότυπης ομηρίας κύρια των ειδικευόμενων, οι οποίοι απεμπολούν «οικειοθελώς» σε αρκετές περιπτώσεις μια σειρά από δικαιώματα (ρεπό, ωράριο κ.λπ.) με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στα συνέδρια, σε επιστημονικές εργασίες, σε πρωτόκολλα φαρμακευτικών εταιρειών κ.λπ.

Οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού...

Πριν από τις εκλογές, έγινε μία χαρακτηριστική δήλωση του υπ. Υγείας Ξανθού στη συνάντηση με την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ. Είπε: «Θα βοηθούσε διαπραγματευτικά να πούμε ότι έχουμε ανοίξει διάλογο με τους εταίρους, και βασικός κοινωνικός εταίρος της κυβέρνησης είναι η ΟΕΝΓΕ...».

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, με όχημα τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να παρέμβει στο κίνημα, ώστε η όποια διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια αναπτύσσεται να ευνουχίζεται, να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της στήριξης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους «κακούς δανειστές», να μένει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση.

Σε αυτήν τη γραμμή η κυβέρνηση έχει ήδη πολλούς πρόθυμους συμμάχους. Οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό βρήκαν αντανάκλαση και στο επίπεδο του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών (κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Νέες συμμαχίες διαμορφώνονται. ΔΗΚΝΙ - ΜΕΤΩΠΟ - ΠΑΣΚ κινήθηκαν και κινούνται στη γραμμή να πετύχει η «εθνική προσπάθεια».

Και αναρωτιέται κανείς εύλογα:

  • Τι άλλο να ζητήσει το κεφάλαιο, όταν όλοι μαζί ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) - ΜΕΤΩΠΟ (ΣΥΡΙΖΑ) - ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον κεντρικό πυρήνα - κατευθύνσεις της κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε ανταποδοτικό - κεφαλαιοποιητικό; Οταν ετοιμάζονται να υπογράψουν επικαιροποιημένη κλαδική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ακόμη χειρότερους όρους για τους νοσοκομειακούς γιατρούς;
  • Τι άλλο να ζητήσουν τα επιτελεία της ΕΕ και το αστικό κράτος, όταν αυτές οι δυνάμεις ζητάνε την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας (48ωρο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας για τους ειδικευμένους, 56ωρο για τους ειδικευόμενους) που αποτελεί το «δούρειο ίππο» για τη διευθέτηση και την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου;
  • Τι άλλο να ζητήσει η κυβέρνηση, όταν ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, ΜΕΤΩΠΟ (ΣΥΡΙΖΑ), που είχε την πλειοψηφία στην ΟΕΝΓΕ μετέτρεψαν την ομοσπονδία σε γραφείο Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας;
  • Τι άλλο να ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όταν όλοι μαζί διεκδικούν ελάχιστες προσλήψεις γιατρών και αυτές σε βάθος τριετίας, τη στιγμή που ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων τεράστιος και οι ανάγκες προφανώς πολλαπλάσιες;
  • Τι άλλο να ζητήσουν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων, όταν το στέλεχος της ΝΔ και μέχρι πριν από τις εκλογές πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απειλούσε τους ειδικευόμενους συναδέλφους της κλινικής της, ότι θα τους περάσει από Ενορκη Διοικητική Εξέταση, γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους;
...και οι δυνάμεις του τυχοδιωκτισμού

Οι δυνάμεις του οπορτουνισμού (Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ) έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών. Οι μισοί από αυτούς ήταν σε κυβερνητικές καρέκλες, φανατικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι και στο παρά πέντε του 3ου μνημονίου. Συνειδητά έβαλαν το κίνημα να παλεύει για την κυβερνητική εναλλαγή, συνειδητά χόρευαν όταν βάραγε τα νταούλια ο Τσίπρας, υπηρέτησαν την εναλλαγή διαχειριστή στο τιμόνι της εξουσίας εντός των τειχών του συστήματος, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Μαζί με τις δυνάμεις της κυβέρνησης καλούσαν το λαό στα συλλαλητήρια για να παλέψει για τις ανύπαρκτες «κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης», για τη διαπραγμάτευση που όπως αποδείχτηκε ήταν και είναι για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Μετά έκαναν τις «απατημένες συζύγους».

Επαιξαν βρώμικο ρόλο, ανοίγοντας μέτωπο με χυδαία επιχειρήματα ενάντια στο ΠΑΜΕ, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται σε αυτό και ταυτόχρονα ήταν και είναι πότε - πότε με τη ΓΣΕΕ και πάντα με την ΑΔΕΔΥ που ξαφνικά έγιναν οργανωτές του αγώνα ενάντια σε ΕΕ - ΔΝΤ για καπιταλισμό με δραχμή! Και οι δύο εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού με μεγάλη «προσφορά» όλα αυτά τα χρόνια.

Ετριβε τα χέρια της η κυβέρνηση όταν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητούσαν να πληρωθούν οι εφημερίες από τα αποθεματικά των νοσοκομείων (δηλαδή τα νοσήλια) και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο κάνουν και όταν από τη μία ζητάνε την κατάργησή των ελαστικών σχέσεων εργασίας και από την άλλη προτείνουν «ανανέωση των συμβάσεων επ' αόριστο», τη διαιώνιση δηλαδή της «προσωρινής, ρουσφετολογικής και υπό ομηρίας εργασίας» όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν.

Κατά τα άλλα «ρήξη, ανατροπή και απεργίες διαρκείας, όχι ντουφεκιές 24ωρες και 48ωρες...» και άλλα τέτοια «επαναστατικά». Ο καιροσκοπισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Νέα καθήκοντα για τους πρωτοπόρους γιατρούς και τις ταξικές δυνάμεις

Το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Αττικής και την ανασύνταξη του κινήματος. Ο αρνητικός συσχετισμός εξακολουθεί να υπάρχει.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Η ενίσχυση των Επιτροπών Αγώνα του ΠΑΜΕ στους χώρους της Υγείας και Πρόνοιας, η συγκρότηση νέων επιτροπών εκεί που δεν υπάρχουν, η ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση όλων των εργαζομένων σε κάθε νοσοκομείο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και ειδικότητα με τη γραμμή της αντεπίθεσης είναι στοιχεία που θα συμβάλουν στην αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, στον ταξικό προσανατολισμό του, στην άνοδο του βαθμού οργάνωσης των εργαζομένων.

Η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων είναι κρίκος για την ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας, για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό. Γύρω από αυτή τη θέση έχουν συμφέρον να συσπειρωθούν οι γιατροί που δεν ανέχονται, σε μία περίοδο που η επιστήμη και η τεχνολογία κάνουν τεράστια άλματα, να τους στερούν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες στους ασθενείς, που θέλουν να θέσουν την επιστήμη τους στην προάσπιση της υγείας του λαού.

Οταν γίνει λαϊκή περιουσία ο τεράστιος πλούτος που παράγει ο ίδιος ο λαός μπορεί να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί ένα πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, στην επείγουσα ιατρική, το οποίο θα παρέχει απολύτως δωρεάν όλες τις υπηρεσίες. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση γιατί είναι αυτή που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού.


Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org