Σάββατο 26 Μάρτη 2016 - Κυριακή 27 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο έμπορος... της σοσιαλδημοκρατίας

Με τον «Σάιλοκ», τον τοκογλύφο από το θεατρικό έργο του Σαίξπηρ «Ο έμπορος της Βενετίας», παρομοίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γ. Κουτεντάκης. Μόνο που πάνω στη φούρια της νέας σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ να «αξιοποιήσει» για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και τμημάτων του κεφαλαίου τις αντιθέσεις ΕΕ και ΔΝΤ, να κλείσει στα γρήγορα την «αξιολόγηση» του αντιλαϊκού της έργου και να ανοίξει τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους ώστε να ξαναμπουκώσει χρήμα το κεφάλαιο, ο γραμματέας ξέχασε ότι το θεατρικό έργο του Σαίξπηρ έχει για πρωταγωνιστή του όχι τον Σάιλοκ, αλλά τον Αντόνιο, τον «έμπορο της Βενετίας». Ο οποίος - στο θεατρικό έργο πάντα - δέχεται να ξεπληρώσει τον Σάιλοκ με τη σάρκα του, σε περίπτωση που δεν του ξοφλήσει το δάνειο. Καμία σχέση, δηλαδή, με τη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που με το τρίτο μνημόνιο συμφώνησαν να ξεπληρώσουν το χρέος για λογαριασμό του κεφαλαίου με τις σάρκες του... ελληνικού λαού.

«Πουλάει» Σούδα

«Πρόκειται για ένα αεροπλανοφόρο που δεν μπορεί να βυθιστεί και οι σύμμαχοί μας μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν σε τουρκικά παζάρια». Τάδε έφη υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σε παρουσίαση μελέτης αμερικανικού ινστιτούτου για τη στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας. Οι τέτοιες δηλώσεις του, αποστολή μηνύματος στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ ότι η αεροναυτική βάση της Σούδας θα είναι διαθέσιμη όποτε τη χρειαστούν προς ευόδωση των ιμπεριαλιστικών - δολοφονικών για τους λαούς σχεδίων τους, προστίθενται σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι η βάση στη Σούδα στηρίζει το νότιο τομέα του ΝΑΤΟ ενάντια «στη νέα απειλή», αυτή των τζιχαντιστών, και ότι «οι δικές μας βάσεις» (σ.σ.: οι ελληνικές) θα διασφαλίσουν την επιτυχία του αγώνα της ευρωατλαντικής λυκοσυμμαχίας έναντι αυτής της απειλής. Κυριολεκτικά αδίστακτη η κυβέρνηση, προωθεί τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προσδοκώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερη λεία στην κατοπινή μοιρασιά.

Απατημένοι σύζυγοι...

Πολλή κουβέντα γίνεται για το ότι δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να ζητά από το ΝΑΤΟ πιο ενεργή εμπλοκή, προκειμένου να ανασχεθεί το προσφυγικό κύμα στο Αιγαίο, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με δηλώσεις τους στηλιτεύουν το γεγονός ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Είναι όμως έτσι; Η απόφαση της Συνόδου ήταν ξεκάθαρη ως προς τα εξής: Τα κέντρα φιλοξενίας μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης, που σημαίνει ότι επικυρώνεται ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων. Η απόφαση, επίσης, έκανε μεν λόγο για την αναλογία 1:1, ωστόσο για να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής θα πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν την ίδια στιγμή τα δουλεμπορικά κυκλώματα θα γεμίζουν τα ελληνικά νησιά με ανθρώπους από την Τουρκία. Αυτά τα γνώριζαν τα στελέχη της κυβέρνησης και μετά τη Σύνοδο. Ας μην το παίζουν λοιπόν «απατημένοι σύζυγοι» για να κοροϊδεύουν το λαό. Τους έχουμε πάρει χαμπάρι. Κάνουν ό,τι ακριβώς έκαναν και μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Οταν, δηλαδή, ενώ είχαν υπογράψει για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, το έπαιζαν ανήξεροι...

«Πουλάνε» ανθρωπισμό...

Το φόβο του ότι θα πεθάνουν μικρά παιδιά στην Ειδομένη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, σε συνέντευξή του και αναφέρθηκε στην ανάγκη «η πολιτεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσει το βαθμό επικινδυνότητας στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών». Ο ίδιος, πριν από μερικές μέρες, είχε δηλώσει με θράσος ότι «είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην στείλει κρατικές δομές στήριξης στην Ειδομένη», εξηγώντας ότι αυτό θα λειτουργούσε σαν πόλος έλξης και για τους υπόλοιπους. Δηλαδή, με απλά λόγια, έλεγε ότι έχουν αφήσει χιλιάδες ανθρώπους στο έλεος των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Και μετά «πουλάνε» ανθρωπισμό και το παίζουν πονόψυχοι για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους... Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί μια πολιτική που είναι αδίστακτη μπρος στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, είτε αφορούν τον ελληνικό λαό είτε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Καημός για τους επενδυτές

«Πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ώστε επιτέλους να έρθουν οι επενδυτές, έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι να δημιουργήσουν εδώ και να ξέρουν ότι ανά 2 ή 3 χρόνια δεν θα αλλάζει η κατάσταση και να εγκαταλείπουν τη χώρα, όπως έχει γίνει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και παλαιότερα». Οχι, δεν τα είπε αυτά κάποιος εκπρόσωπος του ΣΕΒ, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για τον βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρο και τα όσα ανέφερε την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση επί νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για φορολογικά θέματα. Καημός για τους επενδυτές σημαίνει όμως εχθρότητα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, οι παλικαράδες της Χρυσής Αυγής προσφέρουν όχι μόνο τις απόψεις τους, αλλά και τα μπράτσα τους σε αυτήν την υπόθεση...

Πυλώνας η ΝΔ

Την απόσυρση του Ασφαλιστικού ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ, επαιρόμενος ταυτόχρονα ότι δεν κάνει «άγονη» αντιπολίτευση, αλλά «εποικοδομητική» και με «προτάσεις». Οπως; Οπως αυτή που ανέπτυξε τις προάλλες στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους εταιρειών - μελών της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Εκεί, στην εισήγησή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε: «Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο συμπληρωματικό πυλώνα για το Ασφαλιστικό, καθώς η Ελλάδα παραμένει μία αγορά η οποία είναι υποασφαλισμένη». Ο τρίτος πυλώνας, βασικό ζητούμενο του κεφαλαίου προς παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης και έγνοια της ΕΕ, όπου προσκυνά και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αντίστοιχα σχέδια, συν μπίζνα μεγάλη για επιχειρηματικούς ομίλους, που βλέπουν εκεί άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας από το υστέρημα του λαού. Δεν μπορεί να τους το αρνηθεί κανείς... Η ΝΔ είναι πυλώνας του συστήματός τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org