ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την υπερμετάδοση στους χώρους δουλειάς

Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊού ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, «οι χώροι δουλειάς με την ανοχή που επιδεικνύεται έχουν γίνει, μαζί με τα μέσα Μαζικής μεταφοράς, κέντρα υπερμετάδοσης της πανδημίας. Σε πολλές των περιπτώσεων υπάρχει παντελής έλλειψη των ενδεδειγμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Καταγγέλλονται ακόμη και απόκρυψη κρουσμάτων και της αναγκαίας ιχνηλάτησης. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθημερινή αύξηση κρουσμάτων, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, με πρόσφατο τραγικό παράδειγμα αυτό του 43χρονου εργαζόμενου στα super market "Σκλαβενίτη".

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα λήψης ή όχι, ακόμη και των κρίσιμων μέτρων, όπως την προμήθεια μασκών στους εργαζόμενους, την εύκολη πρόσβαση για το συνεχές πλύσιμο των χεριών, την προμήθεια επαρκών αντισηπτικών και την εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αποστάσεων με αλλαγές των θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση με την επιλογή της να μην επιβάλει την υποχρεωτική εφαρμογή όλων των μέτρων που υποδεικνύει η επιστημονική κοινότητα, με την επιλογή της να μην κάνει τους αναγκαίους ελέγχους στις επιχειρήσεις, είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους που πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη και με τη ζωή τους την επιλογή της κυβέρνησης για στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων».

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ προσθέτουν: «Οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία από την εργοδοτική ασυδοσία, την προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων και την τρομοκράτηση των εργαζομένων για να εργαστούν κάτω από υγειονομικά επικίνδυνες συνθήκες είναι προκλητικές και ανησυχητικές για την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Επειδή η υγεία, τα φάρμακα, τα εμβόλια, με την πολιτική θωράκισης του εκμεταλλευτικού συστήματος από τα κόμματα του κεφαλαίου, είναι πανάκριβα εμπορεύματα, επειδή και ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις φαρμακοβιομηχανίες και την επαρκή ή όχι προμήθεια των αναγκαίων δόσεων, η πανδημία δεν θα εξαλειφθεί στο άμεσο μέλλον και οι συνέπειες θα είναι τραγικές κυρίως στους χώρους δουλειάς,

Ερωτάται ο κ. υπουργός, αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων και τον συνεχή ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίησή τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας και Υγείας».

Σχετικά, επίσης, με την ψηφιακή πλατφόρμα ergasiatesting.gov.gr, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από έναν χρόνο πανδημίας, για τη διενέργεια δωρεάν τεστ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων με πάνω από 20 άτομα προσωπικό, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό να ενημερώσει για το πλήθος των επιχειρήσεων που απευθύνθηκαν στην πλατφόρμα, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και πόσοι δήλωσαν την επιθυμία διενέργειας των δωρεάν τεστ ανά μήνα.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΙΔΙΩΤ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ

Καταγγέλλουν τα ανεπαρκή μέτρα και την επιχείρηση «κουκουλώματος»

Σε παρέμβαση σε κατάστημα σούπερ μάρκετ, στο οποίο επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες μέρες τρία κρούσματα κορονοϊού, με τη λειτουργία του να συνεχίζεται κανονικά, προχώρησε χτες η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. «Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι η κατάσταση εντείνεται», σημειώνει η Ενωση.

Οπως εξηγεί, στις περισσότερες περιπτώσεις η εργοδοσία επιδιώκει να «κουκουλώνει» τα κρούσματα προκειμένου «να μην πέσει η κίνηση και στιγματιστεί το μαγαζί». Οι απολυμάνσεις γίνονται «τη νύχτα», όπως ενημερώνουν οι διευθυντές, ενώ «αρνούνται κατηγορηματικά να δώσουν αποδεικτικά απολύμανσης και την κάλυψή τους για περιπτώσεις Covid-19». Επίσης, «σε αρκετές περιπτώσεις που τα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί σε πόστα με νωπά προϊόντα (φρουταγορές, αλλαντικά - τυριά - κρεοπωλεία) δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καταστρέψουν τα νωπά προϊόντα, καθώς η απολύμανσή τους είναι αδύνατη».

Υπενθυμίζεται ότι χαρακτηριστικά στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων που αποκαλύπτονται σε καταστήματα και αποθήκες σούπερ μάρκετ αλλά και για τη διαχείρισή τους από κυβέρνηση και εργοδοσία, παρουσιάστηκαν προχτές σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα κλαδικά σωματεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, τρεις μέρες μετά το θάνατο ενός εργαζόμενου σε κατάστημα στον Πειραιά. Αντιπροσωπεία των σωματείων προχώρησε σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, για να καταθέσει αιτήματα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, προστασία όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εφαρμογή επιστημονικών πρωτοκόλλων και όχι «ελεύθερη μετάφρασή» τους από τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου. Ωστόσο, η πόρτα του υπουργείου παρέμεινε κλειστή για την αντιπροσωπεία.

«Ενώ το "υπουργείο Εργοδοσίας" δικαιολογεί για μία ακόμη φορά τον τίτλο του, εμείς απευθυνόμαστε στους χιλιάδες συναδέλφους μας και τους καλούμε να κάνουν τώρα το βήμα να σπάσουν τη σιωπή», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα κλαδικά τους σωματεία και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους: «Να μη δεχτούν να δουλέψουν για δέκα, να απαιτήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε να μην καταπατηθεί κανένα μας δικαίωμα, να διεκδικήσουμε την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η πάλη για να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή την πανδημία είναι υπόθεση όλων και πρέπει να κλιμακωθεί, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, και να κοντράρουμε στα ίσα αυτούς που βάζουν τη ζωή μας σε κίνδυνο», τονίζει.

...και η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για νέο χτύπημα σε ωράρια και Κυριακή αργία

Την ίδια ώρα, αντί να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εμποροϋπαλλήλων, η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για νέα χτυπήματα στα ωράρια και τα δικαιώματά τους, πάντα στο όνομα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει τη δυνατότητα του υπουργού Ανάπτυξης να ρυθμίζει με αποφάσεις του για τους επόμενους μήνες τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και το εβδομαδιαίο ωράριό τους.

Το άρθρο 2 της τροπολογίας προβλέπει ότι «εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού» και «για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας», με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, είτε για όλη την Επικράτεια είτε για μέρος της, να ορίζονται το εβδομαδιαίο ωράριο και οι εκπτωτικές περίοδοι.

Σχετική πρόβλεψη όσον αφορά τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων είχε συμπεριληφθεί και προηγουμένως σε ΠΝΠ (20/3/2020), με βάση την οποία τα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη λειτουργήσει ορισμένες Κυριακές. Τώρα, η ρύθμιση επανέρχεται για να συμπεριλάβει συνολικά το λιανεμπόριο και να δώσει νέα «εργαλεία» για το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας και του ωραρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το προηγούμενο διάστημα μεγαλοεργοδότες του κλάδου έχουν καταθέσει «προτάσεις» για 12ωρη και 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων, τις οποίες η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει πράξη και με τα «έκτακτα» μέτρα στο όνομα της πανδημίας.

Διαδικτυακές συσκέψεις
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε διαδικτυακή σύσκεψη την Κυριακή 28/2 στις 6 μ.μ., με θέμα την οργάνωση των εργαζομένων και την απάντησή τους στις «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο των Εργασιακών. Η σύσκεψη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Zoom και του συνδέσμου sea1891.gr/syskepsi.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση - σύσκεψη με τίτλο «Τα δικαιώματά μας ενάντια στα κέρδη τους, δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας», επίσης την Κυριακή 28/2, στις 6.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας Ζoom. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνούν στο email: enosiemporiothess@gmail.com και στα τηλέφωνα 698.76.97.179 - 698.60.75.810.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνέντευξη Τύπου για την πανδημία στους χώρους εργασίας

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα Παρασκευή στη 1 μ.μ. η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με θέμα «Η πανδημία στους χώρους εργασίας, ένα έγκλημα διαρκείας».

Η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/u24IYAD17fI.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η προστασία της υγείας των εργαζομένων υποβιβάζεται κάτω από την ανάγκη της "ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων", που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές, με πιο πρόσφατη την τραγική απώλεια του συναδέλφου μας σε σούπερ μάρκετ της Αττικής. Οχι μόνο επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες που έχουν κάνει τα Συνδικάτα όλο αυτό το διάστημα για ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά αναδεικνύονται και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που έχει αφήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, την ίδια πολιτική που ακολουθεί άλλωστε και στη δημόσια Υγεία».

Παρέμβαση για τα κρούσματα και την εντατικοποίηση σε εργοστάσιο

Παρέμβαση στην επιχείρηση «Alpla» (πρώην «Αργώ») πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, μετά τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί στο εργοστάσιο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν δεχτεί καταγγελίες εργαζομένων σύμφωνα με τις οποίες τις τελευταίες 20 μέρες έχει προκύψει στο εργοστάσιο διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν εργαζόμενους της ίδιας βάρδιας.

Σε τηλεφωνική παρέμβαση που έκαναν στην εργοδοσία, το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο τόνισαν την ευθύνη της: Οπως επισημαίνουν, οι αλλαγές βάρδιας, τα ανεπαρκή μέτρα ατομικής προστασίας, η εντατικοποίηση, τα 12ωρα και οι ατελείωτες υπερωρίες έχουν παίξει το ρόλο τους στη διαμόρφωση συνθηκών υπερμετάδοσης του ιού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org