ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Παραμένουν τα οξυμένα προβλήματα για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες

Νέα κρούσματα σε εργαζόμενους, απληρωσιά και απειλές απόλυσης σε οδηγούς των αστικών ΚΤΕΛ, κακή κατάσταση οχημάτων και τεράστιες ελλείψεις

Τα οξυμένα προβλήματα που παραμένουν για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω πανδημίας, με ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και όλων των προκατόχων της, αναδεικνύουν καθημερινά καταγγελίες από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Επιστολή του ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους στα αστικά ΚΤΕΛ Αττικής

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, το ΠΑΜΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα αστικά ΚΤΕΛ Αττικής, σημειώνοντας τα εξής:

«Με την επιστολή μας αυτή ζητάμε από εσάς και την κυβέρνηση να πάρετε άμεσα μέτρα για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στα αστικά ΚΤΕΛ Αττικής, ιδιαίτερα όσους απασχολούνται στις διαδρομές που πραγματοποιούσε η ΟΣΥ.

Η κατάστασή τους είναι τραγική.

Από καταγγελίες τους προκύπτουν τα παρακάτω:

1. Μένουν ένα μήνα απλήρωτοι και η δικαιολογία είναι ότι δεν πληρώνονται από την ΟΣΥ.

2. Τα οχήματα είναι σε κακή κατάσταση, με συνεχείς βλάβες. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο πρόσφατο πέρασμα του χιονιά όπου τα λεωφορεία αυτά αποτελούσαν στο δρόμο κίνδυνο για τους ίδιους τους οδηγούς και τους επιβάτες.

3. Υπάρχουν ήδη κρούσματα κορονοϊού τα οποία αποκρύπτονται. Κανένα τεστ δεν γίνεται στους εργαζόμενους και δεν τους παρέχονται τα μέσα ατομικής προστασίας.

4. Απειλούν με απολύσεις όσους εργαζόμενους διαμαρτύρονται.

5. Τα ωράρια εργασίας, τα διαλείμματα και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά κανόνα δεν τηρούνται.

Κύριε υπουργέ, πρέπει αυτή η κατάσταση να σταματήσει.

Ζητάμε: Να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων κάθε μήνα χωρίς καμιά καθυστέρηση. Να μην καταστρατηγούνται τα ωράρια των εργαζομένων. Να παρθούν μέτρα ελέγχου καταλληλότητας των αυτοκινήτων. Να απολυμαίνονται και να καθαρίζονται καθημερινά από ειδικά συνεργεία. Σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται τεστ. Να σταματήσουν ο εκβιασμός και η τρομοκρατία στους εργαζόμενους που απαιτούν να πληρώνονται στην ώρα τους και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Μέτρα εδώ και τώρα για ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την προμήθεια της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, θυγατρική του ΟΑΣΑ) μέσω μίσθωσης (leasing) 300 μεταχειρισμένων οχημάτων από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από τη μεριά της, η ΟΣΥ έχει καταθέσει αίτηση αναστολής της απόφασης.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, σχολιάζοντας την εξέλιξη, σημειώνει ότι η απόρριψη «δεν αποτελεί άλλοθι για τη σημερινή κυβέρνηση ούτε και πεδίο κούφιας αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι συσσωρευμένα από όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτόν τον εμπαιγμό μεγάλες ευθύνες έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΜΕΤΑ. Ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες πανδημίας (...) απαιτείται χωρίς άλλη καθυστέρηση η αστική συγκοινωνία της πρωτεύουσας να πάψει να είναι φορέας μετάδοσης του ιού (...)

Καλούμε την κυβέρνηση και τις διοικήσεις σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ να πάρουν εδώ και τώρα μέτρα για την ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πύκνωση των δρομολογίων σε όλο το νομό Αττικής: Να προχωρήσουν σε άμεση και γενναία κρατική επιχορήγηση για την επισκευή των χαλασμένων οχημάτων και για την αγορά καινούριων. Ταυτόχρονα και για όσο διαρκεί η πανδημία να επιτάξουν όλο τον διαθέσιμο στόλο οχημάτων που υπάρχει (ΚΤΕΛ και τουριστικά). Να γίνονται τακτικά μοριακά τεστ σε κεντρικούς σταθμούς και αφετηρίες στο προσωπικό και στους επιβάτες.

Μόνο έτσι και σε συνδυασμό με μαζικές προσλήψεις μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί το οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων στην πρωτεύουσα».

Νέα κρούσματα κορονοϊού στον ΟΑΣΘ

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα και να μη θρηνήσουμε ακόμα περισσότερα θύματα απαιτεί η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, με αφορμή τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους του Οργανισμού.

Οπως αναφέρει, τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν 6 κρούσματα από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο σταθμό μετεπιβίβασης ΙΚΕΑ, ενώ υπάρχουν κρούσματα και σε άλλα σταθμαρχεία (40 Εκκλησιές) και αμαξοστάσια.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ότι μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες επιβάτες και εργαζόμενους. Θυμίζει ότι τα λεωφορεία που προμηθεύτηκε με leasing είναι άκρως ακατάλληλα, καθώς η επιβίβαση και η αποβίβαση των επιβατών γίνονται από μια πόρτα, όπως και ότι σε λεωφορειακές γραμμές με μεγάλο φόρτο επιβατών όπου θα έπρεπε να υπάρχουν διπλά λεωφορεία κυκλοφορούν μονά.

Τονίζει επίσης ότι η μετακίνηση των οδηγών από γραμμή σε γραμμή παραμένει και καθιστά ακόμα πιο δύσκολο τον περιορισμό της διασποράς και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Παραμένει ακόμα ελλιπής έως ανύπαρκτη η απολύμανση των χώρων αναμονής των εργαζομένων στα τέρματα, αλλά και των λεωφορείων στο τέλος της βάρδιας.

Η ΔΑΣ απαιτεί εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

ΛΑΡΙΣΑ
Σοβαρές συνέπειες μέσα στην πανδημία από τη χρόνια απαξίωση της ΠΦΥ

Συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τη διαχρονική συνειδητή απαξίωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο νομό Λάρισας, αλλά και γενικότερα, ανέδειξε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα 22/2.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, και τις συνέπειές τους για το λαό, ειδικά εν μέσω της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «σε όλα τα Κέντρα Υγείας - εκτός από την Ελασσόνα - δεν λειτουργούν τα εργαστήρια αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό. Δεν υπάρχουν ιατρεία, ακτινοδιαγνώσεις και τεχνολόγοι για τη λειτουργία των αντίστοιχων ακτινολογικών εργαστηρίων τόσο στα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας και Γόννων, ενώ αντίστοιχα στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων το ακτινολογικό μηχάνημα είναι εκτός λειτουργίας, καθότι διαθέτει τεχνολόγο αλλά δεν έχει ιατρό ακτινολόγο.Τα κτιριακά προβλήματα κυρίως στα Κέντρα Υγείας της Ελασσόνας, των Φαρσάλων και του Τυρνάβου χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οσον αφορά τις κενές οργανικές θέσεις, για παράδειγμα ενώ είναι 80 και στα 5 Κέντρα Υγείας, δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα».

Με βάση τα παραπάνω, σημείωσε, «τα ΚΥ Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Τυρνάβου και Γόννων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο "φιλόδοξο" εμβολιαστικό πρόγραμμα».

Ο Γ. Λαμπρούλης ρώτησε τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση «ώστε άμεσα να καλυφθούν τα κενά των οργανικών θέσεων των ΚΥ και να ενισχυθούν μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» και με «μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων».

Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους, με στόχο την άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, προσπερνώντας όλα τα παραπάνω, υποστήριξε ξανά την πολιτική «ανακύκλωσης» του προσωπικού, γεγονός που υπονομεύει τόσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού όσο και τη συνολικότερη περίθαλψη του λαού. «Βάφτισε» την πολιτική της κυβέρνησης «ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της ΠΦΥ», ενώ χαρακτήρισε επαρκές το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, λέγοντας ότι «δεν τίθεται καταρχάς κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εμβολιασμών και σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των Κέντρων Υγείας που αναπτύσσουν εμβολιαστικές γραμμές». Προκλητικά, την ώρα που η κυβέρνηση μείωσε άμεσα και εν μέσω πανδημίας την κρατική χρηματοδότηση στην ΠΦΥ κατά 96 εκατομμύρια ευρώ, ισχυρίστηκε πως «στις προτάσεις προς το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε σχεδιάσει να υποβληθούν οι προτάσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την ΠΦΥ».

Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για το ότι το προσωπικό της αποψιλωμένης ΠΦΥ εδώ και χρόνια δεν επαρκεί ούτε για την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών πρόληψης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, με αποτέλεσμα ο λαός «να βάζει το χέρι στην τσέπη όλο και πιο βαθιά». Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως το ΚΥ της Λάρισας, μιας πόλης με πληθυσμό 170 και πλέον χιλιάδων, δεν έχει καν την υποδομή να λειτουργεί σε 24ωρη βάση! Από αυτήν την πολιτική επωφελούνται μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, καθώς - όπως υπενθύμισε - η πόλη της Λάρισας είναι περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας, την ίδια στιγμή που τα δύο νοσοκομεία μαραζώνουν.

ΕΥΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ
Κινητοποίηση για την προστασία της υγείας του λαού

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Το αίτημα για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων ακούστηκε δυνατά χτες το απόγευμα στην κινητοποίηση στην πλατεία του Ευόσμου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων Μετάλλου & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας και Γραφικών Τεχνών - Τύπου & Χάρτου.

Με τη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε στους δρόμους του Ευόσμου, οι διαδηλωτές, οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής που έδωσαν το «παρών», απαίτησαν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα κρίσιμα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος για μέτρα προστασίας και μαζικά τεστ στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.

Κατήγγειλαν ότι τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αποτελούν ομολογία της πολιτικής που αφήνει τον λαό εκτεθειμένο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Οπως είπε, «η κυβέρνηση αντί να ακούσει και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, επέλεξε να αφήσει τον λαό εκτεθειμένο στις ορέξεις των ιδιωτών της Υγείας. Αφησε τα Κέντρα Υγείας όπως αυτό του Ευόσμου και τις ΤΟΜΥ της περιοχής αποδυναμωμένα, ενώ θα μπορούσαν να ενισχυθούν και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου. Δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση στις συγκοινωνίες όπου εν μέσω πανδημίας παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρείται η παραμικρή απόσταση ανάμεσα στους επιβάτες. Ανοιξε τα σχολεία με τους ίδιους όρους που τα έκλεισε, με τους μαθητές να στοιβάζονται σε ακατάλληλες σχολικές αίθουσες».

Στην πορεία που ακολούθησε, οι διαδηλωτές πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, φωνάζοντας: «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «Δώστε λεφτά για την υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία» κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ