ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης

... και στη Θεσσαλονίκη
... και στη Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χτες οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν με τα οχήματά τους στη Λεωφόρο Αθηνών (Καβάλας) και Σπύρου Πάτση και στη συνέχεια με αυτοκινητοπορεία κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης, ο Χρ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αρνητικός στο σύνολο των δίκαιων αιτημάτων τους, ενώ το μόνο που «υποσχέθηκε» ήταν η συνέχιση της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την οποία ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών μόνο ένα μικρό μέρος του κλάδου μπορεί να επωφεληθεί.

«Αγωνιζόμαστε κόντρα στην πολιτική που μας αφανίζει ενώ διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους», τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ, επισημαίνοντας τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι ταξιτζήδες με τις πενιχρές εισπράξεις, την ώρα που «η κυβέρνηση με την πολιτική της στην κρίση και την πανδημία δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε».

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε χτες και από την Επιτροπή Αγώνα ΤΑΞΙ στη Θεσσαλονίκη, με συμβολική συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, ο Κώστας Μπότσογλου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των ΤΑΞΙ τόνισε ότι ο κλάδος όπως και πολλοί άλλοι, έχει να δει μεροκάματο ένα χρόνο τώρα, ότι από τα 800 ευρώ του επιδόματος του Μάρτη κλήθηκαν να καταβάλουν όλες τις ασφαλιστικές εισφορές συν τα λειτουργικά έξοδα, ενώ η κυβέρνηση αντί να τους επιδοτήσει και να τους απαλλάξει από τις ασφαλιστικές εισφορές, τους έσπρωξε στα δάνεια των επιστρεπτέων προκαταβολών με τόκο που η πλειοψηφία των αυτοκινητιστικών δεν εισέπραξε.

Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στις 4 Μάρτη

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα...

Eurokinissi

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα...
Στο μεταξύ, σε τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών των ΤΑΞΙ (ΠΟΕΙΑΤΑ) που πραγματοποιήθηκε επίσης χτες, μετά τις κινητοποιήσεις, οι εκλεγμένοι με την «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» ΤΑΞΙ, πρότειναν την κήρυξη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης στις 4 Μάρτη. Η πρόταση στηρίχτηκε και από άλλους εκλεγμένους συνδικαλιστές, ωστόσο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης. Τελικά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία την Πέμπτη 4 Μάρτη, στις 11 π.μ., αντιπροσωπείες των σωματείων των αυτοκινητιστών από όλη τη χώρα να συγκεντρωθούν με τα ταξί τους στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Οι Επιτροπές Αγώνα στα ΤΑΞΙ συμμετέχουν στην κινητοποίηση, προβάλλοντας μεταξύ άλλων, τις εξής διεκδικήσεις: Αμεση ένταξη όλων των ταξιτζήδων στο επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ. Διαγραφή τμήματος των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Μείωση στο κόστος του πετρελαίου κίνησης, επιδότηση στην αντικατάσταση του οχήματος και του ταξιμέτρου. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους κ.ά.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Συνεχίζουμε τον πολύμορφο αγώνα επιβίωσης με τα δίκαια αιτήματά μας

Συμβολικά αλλά αγωνιστικά θα τιμηθεί η ηρωική εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, και τα συμπεράσματα από τις πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Γραμματεία αποφάσισε τον Μάρτη να τιμήσει συμβολικά αλλά αγωνιστικά την ηρωική εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ, προσαρμοσμένη στα δεδομένα και με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Επίσης, να ζητήσει συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΕΛΓΑ, για να του θέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο και να πάρουν απαντήσεις στα κρίσιμα και δίκαια αιτήματά τους.

Η Γραμματεία χαιρετίζει τις πολύμορφες μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «έχουν μεγάλη σημασία και αποτελούν αγωνιστική παρακαταθήκη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, καθώς έγιναν εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας, λαμβάνοντας υποδειγματικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ο πολύτιμος ρόλος των Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση των αγροτών, στην κινητοποίησή τους, στη διεκδίκηση των αιτημάτων».

Σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους - αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, μείωση του κόστους παραγωγής, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας - επισημαίνεται: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε - όπως και οι προηγούμενες - πως είναι αντίπαλος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης και προστασίας του πενιχρού εισοδήματός μας. Τα όποια ψίχουλα έχει δώσει έως τώρα απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα της στήριξης σε βιομήχανους, τράπεζες, επιχειρήσεις, εταιρείες κ.λπ. με πακτωλό χρηματικών ενισχύσεων».

Παράλληλα, η Γραμματεία καταδικάζει την πρόσφατη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους φοιτητές, αλλά και σε άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται, υπενθυμίζοντας πως «το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη και πικρή εμπειρία από την κρατική καταστολή, τα "αγροτοδικεία", τα πρόστιμα, με στόχο το σταμάτημα της δράσης του. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ».

Με βάση τα παραπάνω, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς Συλλόγους να συνεχίσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα, δίνοντας ταυτόχρονα βάρος στην προσπάθεια παραπέρα ενίσχυσης των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, με νέες μαζικές εγγραφές, με ουσιαστική λειτουργία των ΔΣ και των Γενικών Συνελεύσεων, με πρωτοβουλίες για κάθε τοπικό και γενικότερο πρόβλημα που προκύπτει, με συγκρότηση νέων, δυνατών Αγροτικών Συλλόγων, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη, να μεγαλώνει η ικανότητα κινητοποίησης των αγροτών, σε κοινή δράση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα απέναντι στους εμποροβιομήχανους, στα μονοπώλια, στους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ.


Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της «Vodafone» στο Χαλάνδρι σήμερα Παρασκευή στις 8.30 π.μ., προχωρούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπών θυγατρικών, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων.

Η εργοδοσία, όπως καταγγέλλουν, απολύει 17 εργαζόμενους που δούλευαν σε έργα της «Cyta», εταιρεία που εξαγοράστηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη «Vodafone». Ανάμεσα στους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο βρίσκονται μέλη του Συνδικάτου και ένα πρώην μέλος του τότε επιχειρησιακού Σωματείου στη «Cyta».

«Ολο αυτό το διάστημα ξεζούμισαν τους εργαζόμενους για να ολοκληρωθεί η ενοποίηση», υπενθυμίζει το ΣΕΤΗΠ και απαιτεί να απορροφηθούν όλοι σε συναφή με το αντικείμενό τους έργα, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή ή χειροτέρευση των όρων δουλειάς τους. «Καμία θέση εργασίας χαμένη. Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση - καμία παραίτηση!», τονίζει.

Το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει επίσης τις τηλεφωνικές «ενημερώσεις» εργαζομένων πως απολύονται και πως... θα παραλάβουν το σχετικό χαρτί με κούριερ! Τονίζει ότι η εργοδοσία «αφού όλο το διάστημα δεν έκανε τίποτα ώστε να μεταφέρει τους εργαζόμενους σε άλλα έργα, από χτες άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα για να ανακοινωθούν οι απολύσεις! Σήμερα μάλιστα φτάσανε στο σημείο να ενημερώνουν πως τα χαρτιά της απόλυσης θα φτάνουν με κούριερ και την επόμενη βδομάδα άλλος κούριερ θα παραλάβει τον εξοπλισμό!». Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν ως απαράδεκτη κάθε απόλυση και να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση.

Στάση εργασία στη «First Data»

Με προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή (11 π.μ. - 2 μ.μ.), απαντά το Σωματείο Εργαζομένων «First Data» στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις. Η διοίκηση της εταιρείας έχει σκοπό να προχωρήσει σε απολύσεις - ο αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει γνωστός - με πρόσχημα τη μείωση του όγκου δουλειάς. Την ίδια στιγμή η εταιρεία «ανακοινώνει κέρδη, νέα έργα είναι στα σκαριά, ενώ στο τηλεφωνικό κέντρο οι αναμονές είναι κανόνας, όπως και οι υπερωρίες!».

«Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση, με όποιον τρόπο κι αν μας την επιδώσουν! Ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με το Σωματείο μας, διεκδικούμε ακύρωση της απόλυσης», τονίζει το επιχειρησιακό Σωματείο.

Νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν χτες οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υπουργείου, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις τους. Πρόκειται για περίπου 100 εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν δουλέψει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως και 18 χρόνια. Οι συμβάσεις αυτές, εν μέσω πανδημίας, δεν ανανεώνονται, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας. Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που έχει καταγγείλει τις απολύσεις με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών καθώς και το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org