ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτακτες συνεδριάσεις για την κατάσταση στην οικονομία

Η κατάσταση στην οικονομία απασχόλησε χτεσινή συνεδρίαση και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «αξιολογήθηκαν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία εφαρμογής των οικονομικών πολιτικών επενδύσεων, παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους της και τη στέρεη υποδομή που έχει κατασκευάσει».

Εύλογα σχολιάστηκε το γεγονός ότι η οικονομία απασχόλησε συνεδρίαση του συγκεκριμένου σώματος, με φόντο τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και τη φρενήρη αύξηση του πληθωρισμού, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν μιλά για «στοχευμένη επίθεση» από αντιπάλους της χώρας εκτός και εντός συνόρων.

Επιχειρώντας μάλιστα να συνδέσει αυτήν τη «στοχευμένη επίθεση» με τις λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στο νέο κύμα ακρίβειας, ο Ντ. Μπαχτσελί, ηγέτης του ΜΗΡ, κυβερνητικού εταίρου του ΑΚΡ, ανέφερε ότι «δεν μας έριξαν με πραξικόπημα, δεν θα μας ρίξουν οι καμικάζι του συναλλάγματος. Δεν θα το επιτρέψουμε σ' αυτούς που διαδηλώνουν για να παραιτηθεί η κυβέρνηση».

Χτες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Σ. Καβτσίογλου, προχώρησε σε έκτακτη συνάντηση με τους διοικητές και διευθύνοντες συμβούλους των δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών της χώρας και κατόπιν ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός τραπεζικός κλάδος είναι «πολύ ισχυρός» και ένας από τους πιο πετυχημένους στον κόσμο, ενώ προηγουμένως η Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ανθυγιεινές» και «μη ρεαλιστικές» διαμορφώσεις τιμών στις ξένες αγορές συναλλάγματος.

Αργότερα ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ηγέτης του CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συγκεντρώσεις και επαφές με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Διεθνείς εκτιμήσεις και προσδοκίες

Την ίδια στιγμή το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» αναμετέδωσε ανακοίνωση του οίκου «Fitch» σύμφωνα με την οποία ο υψηλός πληθωρισμός συνιστά ιδιαίτερο κίνδυνο για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και «μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για την αξιοπιστία της μακροοικονομικής πολιτικής (...) μπορεί να έχει περισσότερες καταστροφικές πολιτικές επιπτώσεις (...) που μπορεί να επιδράσουν στις αξιολογήσεις των κρατών (...) Δημοσιονομικές κινήσεις για την προστασία των πληθυσμών από τον αντίκτυπο του πληθωρισμού μπορεί να πλήξουν τα δημόσια οικονομικά».

Σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο ξένος Τύπος τις συνδέει και με ενδοαστικές διεργασίες που «τρέχουν» ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023. Ενδεικτικά, η γερμανική «Suddeutsche Zeitung» υποστήριζε χτες ότι «με την πολιτική των επιτοκίων ο Ερντογάν γίνεται πολιτικά ευάλωτος. Η αντιπολίτευση έχει επιτέλους ένα θέμα με το οποίο μπορεί να εμφανίζεται ως εναλλακτική, και έτσι ο Πρόεδρος θα πρέπει άμεσα να κάνει κάτι».

Πάντως οι εταίροι της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία συμφώνησαν ότι «η Τουρκία παραμένει για μας, παρά τις ανησυχητικές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική, ένας σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος του ΝΑΤΟ». Υπογράμμισαν επίσης ότι «δεν θα ανοίξουμε κανένα νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεν θα κλείσουμε κανένα που είναι ήδη ανοιχτό», αλλά και ότι «θα δώσουμε πνοή στην ατζέντα διαλόγου ΕΕ - Τουρκίας και θα επεκτείνουμε την ανταλλαγή απόψεων με την κοινωνία των πολιτών».

«Κλείνει το μάτι» ξανά στην Τουρκία

Ολα αυτά ενώ οξύνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή και ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ παζαρεύουν πολύπλευρα τους όρους της συνεργασίας τους με την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μεταξύ άλλων επικρίνει την Ελλάδα ότι «με επιθετικές ενέργειες και επιθετική ρητορική επιμένει να μην εφαρμόζει τους όρους καλής γειτονίας και να παραβιάζει τους όρους διεθνών Συνθηκών, και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή», ενώ κάλεσε και τις «δυνάμεις που ενισχύουν την Ελλάδα για να κάνει κι άλλα βήματα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» να σταματήσουν «να τηρούν αυτήν τη στάση» και «να πάρουν θέση προς την ειρήνευση και τη δικαιοσύνη».

Την ίδια ώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», ερωτηθείς για τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι «αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε και να λύσουμε τις διαφορές μας», σε άλλη μια υπόμνηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για «διευθετήσεις» στο πλαίσιο που χαράζουν ΝΑΤΟ και κεφάλαιο.

Σημειωτέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς κατά τη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων αν η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο «εξωτερίκευσης της κρίσης», απάντησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «εγρήγορση». «Δεν έχουμε όμως συγκεκριμένα δείγματα ή συγκεκριμένα σημάδια που να μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι», πρόσθεσε.

«Σπουδαίος φυσικός εταίρος» για τα Εμιράτα

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την υπογραφή συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας ύψους 10 δισ. ανάμεσα στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θυμίζουμε ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πλασάρει την κολεγιά της με τα ΗΑΕ, που περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, ως δήθεν «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, για να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενό της, που συνδέεται με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς οι οποίοι δίνουν αέρα στα πανιά της Τουρκίας.

Σημειωτέον, στο φόντο της συμφωνίας ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, είπε χτες ότι η Τουρκία είναι «ένας σπουδαίος φυσικός εταίρος» για τα ΗΑΕ, ότι οι δύο χώρες συμφωνούν σε ένα εύρος «στρατηγικών θεμάτων» και ότι οι διμερείς σχέσεις θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές «για τα επόμενα 50 χρόνια αναπτυξιακών σχεδίων».

Μιλώντας στο κρατικό τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Αλ Τζαμπέρ ανέφερε ότι η επίσκεψη έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία οι δύο χώρες «εργάζονται από κοινού σε ένα όραμα για ένα πιο ειρηνικό, σταθερό μέλλον ευημερίας» για την περιοχή και θύμισε πως τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, καθώς την τελευταία διετία οι εξαγωγές τους προς αυτή αυξήθηκαν πάνω από 110% και το συνολικό εμπόριο κατά 21%.


Νέες κινητοποιήσεις από το ΚΚ Τουρκίας

Από τις μαχητικές κινητοποιήσεις του ΤΚΡ
Από τις μαχητικές κινητοποιήσεις του ΤΚΡ
Με σύνθημα «Ξεσηκωνόμαστε κατά της φτώχειας. Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε κι άλλο, δεν θα περιμένουμε έως το 2023!», το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) οργάνωσε και χτες νέες κινητοποιήσεις σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Τσανάκαλε (Δαρδανέλια), Τσορλού (βορειοδυτικά), κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, κατά του νέου κύματος ακρίβειας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, κι ενώ εντείνεται η καταστολή κατά των κινητοποιήσεων - χτες χτυπήθηκαν ξανά από την αστυνομία διαδηλώσεις, μεταξύ άλλων και για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών - το ΤΚΡ κάλεσε από την πρώτη στιγμή τον λαό να βγει στον δρόμο για τα δικαιώματά του και τις ανάγκες του, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση τόσο στην κυβέρνηση του ΑΚΡ όσο και στην αστική αντιπολίτευση, που καλούν τον τουρκικό λαό... να περιμένει έως τις εκλογές του 2023.

Σχολιάζοντας με άρθρο του στο «SΟL» ιδιαίτερα αυτήν τη στάση της αστικής αντιπολίτευσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«"Το να βγεις στον δρόμο είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης...". "Το AKP επίσης θέλει να βγει ο κόσμος στους δρόμους...". "Μείνετε μακριά από τις διαδηλώσεις, περιμένετε τις εκλογές..." (...)

Λέγοντας αυτά, η συστημική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα σώσει τη χώρα (...) Πρόκειται για μια αντιπολίτευση που θεωρεί "επικίνδυνες" τις οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις του κόσμου πέρα από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις! Ετσι, αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά αυτό που εννοούν λέγοντας ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

(...) Η κυβέρνηση προσπαθεί να ποινικοποιήσει τις λαϊκές διαμαρτυρίες και η αντιπολίτευση ακολουθεί από πίσω με την ίδια νοοτροπία. Εν ολίγοις, είναι η αντιπολίτευσή μας που απλώνει βούτυρο στο ψωμί του ΑΚΡ (...) Γι' αυτό σήμερα δεν εκφράζουν τίποτε άλλο παρά μόνο ζητούν "πρόωρες εκλογές" και προσπαθούν να εμποδίσουν τους υπόλοιπους ώστε να μη βγάλουν κιχ».


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ
Να αφήσει τα μεγάλα λόγια η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Μιχάλη Γιαννάκο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, και η Αντα Τερβόλη, νοσηλεύτρια στο ΚΑΤ, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας.

Ο Δ. Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε: «Αυτή η συνάντησή μας γίνεται πραγματικά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τα "λόγια τα μεγάλα" και να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού - βοηθητικού προσωπικού, να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Και, βεβαίως, να γενικευτεί το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, που είναι από τα άμεσα - πιστεύουμε - μέτρα που μπορούν να δώσουν κάποια ανακούφιση, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που θα συζητήσουμε, βεβαίως, σήμερα σ' αυτή μας τη συνάντηση.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, ευχόμενος καλή δύναμη, καλή υγεία και καλούς αγώνες, γιατί μόνο με τον αγώνα μπορούμε να επιλύσουμε προβλήματα, να ανοίξουμε έναν δρόμο να πάμε μπροστά».

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ ενημέρωσαν για τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.

Ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε για την Επερώτηση του ΚΚΕ, που συζητείται τη Δευτέρα στη Βουλή, καθώς και για την ανάγκη οργάνωσης των αγώνων. Επεσήμανε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, σημειώνοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Τόνισε την ανάγκη μαζικών προσλήψεων προσωπικού, όπως είναι οι προσλήψεις των 6.000 συμβασιούχων σε βοηθητικό προσωπικό, που λήγει η σύμβασή τους στις 31/12/2021, καθώς και των 4.000 επικουρικών που λήγει η σύμβασή τους στις 31/3/2022. Επίσης τόνισε την ανάγκη ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ και την επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε επίδομα - κοροϊδία την εξαγγελία της κυβέρνησης, που εξανεμίζεται την ίδια στιγμή από τη μεγάλη ακρίβεια και σχολιάζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, υπενθύμισε τις θέσεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας.

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε σε συμπόρευση και συμπαράταξη, μέσα στο κίνημα, και σε πύκνωση των γραμμών του ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ