ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Να ξεκουμπιστούν οι μακελάρηδες από την Αλεξανδρούπολη και όλη τη χώρα!
  • Αύριο στις 6 μ.μ. η εκδήλωση - συγκέντρωση της Επιτροπής ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία
  • Από την Αλεξανδρούπολη έως και τη Θεσσαλονίκη πληθαίνουν όσοι ενώνουν τη φωνή τους

Αυξάνονται καθημερινά τα σωματεία και οι φορείς που λαμβάνουν αποφάσεις συμμετοχής στην εκδήλωση - συγκέντρωση που διοργανώνει το Σάββατο, στην Αλεξανδρούπολη, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με θέμα την ενίσχυση και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση και παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, μπροστά και στη νέα «απόβαση» των μακελάρηδων, των οποίων οι μηχανές του πολέμου έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στην πόλη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Γιώργος Ροΐδης, ναύαρχος ε/α, ο Χατσή Αλή Αλή (Αλή Καμπέρ), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, ο Σάββας Δευτεραίος, πανεπιστημιακός γιατρός, δημοτικός σύμβουλος, ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Εβρου, και η Εύα Βλισίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

«Να διώξουμε τους μακελάρηδες από την περιοχή»

Παράλληλα, συνεχίζουν να φτάνουν στην Επιτροπή Αγώνα επιστολές στήριξης της εκδήλωσης, από συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς και άλλους, ενισχύοντας την προσπάθεια να φτάσει παντού, σε όλη την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, το αγωνιστικό κάλεσμα ενάντια στη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου.

Ο Βασίλης Μπέλλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, σημειώνει: «Η χώρα μας έχει μπει πλέον για τα καλά στο ρόλο του γεωπολιτικού "μεντεσέ", εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, όπως κυνικά ομολόγησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μία απέραντη αμερικάνικη βάση, σε ένα ορμητήριο της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των Αμερικανών με βάση την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή του Εβρου. Το οργανωμένο εργατικό κίνημα, οι σύλλογοι, οι φορείς, πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να βλέπουνε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, όσο κι αν διάφοροι "καλοθελητές" θέλουν να μας πείσουν για τα οφέλη που θα έχει η χώρα από μία τέτοια συμμαχία. Ο λαός δεν θα έχει κανένα κέρδος αν μπει κάτω από ξένη σημαία: Απλά θα έρθει να πληρώσει τα σπασμένα. Με βάση τα παραπάνω, στηρίζω την εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, για να διώξουμε τους μακελάρηδες από την περιοχή και καλώ την τοπική κοινωνία να την πλαισιώσει».

Μυθεύματα ότι οι Αμερικανοί έρχονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πατρίδας

Στο δικό του μήνυμα ο Δημήτρης Σερμπέζης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης - μέλος της ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Εβρου, σημειώνει: «Η Ιστορία μάς έχει δείξει πολλές φορές πως όταν συγκεντρώνονται στρατός και όπλα σε μια περιοχή, αυτό δεν είναι ποτέ για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Πολύ δε περισσότερο όταν τα όπλα αυτά και ο στρατός είναι των ΗΠΑ, που έχει ανάψει τη φωτιά του πολέμου σε δεκάδες περιοχές σε όλο τον πλανήτη, για να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Ο λαός της Αλεξανδρούπολης, της Θράκης δεν είναι τόσο αφελής να πιστέψει τα μυθεύματα της κυβέρνησης ότι έρχονται οι Αμερικανοί, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους, γιατί νοιάζονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πατρίδας μας.

Το αντίθετο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στην περιοχή. Εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε επίσης ότι ενώ ξοδεύονται ευρώ με το τσουβάλι για την εξυπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μας, όταν ζητάμε να χτιστεί κανένα σχολείο, όταν ζητάμε να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας, όταν ζητάμε αύξηση των άθλιων κατώτατων μισθών, η απάντηση είναι πάντα: Λεφτά δεν υπάρχουν.

Αν θέλουμε λοιπόν ειρήνη, ασφάλεια και προοπτική για τον τόπο μας θα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στον τόπο μας».

Ενώ η Μαρία Παπαδοπούλου, μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και της Κεντρικής Αντιπροσωπείας Μηχανικών του Δημοσίου, σημειώνει ότι «στηρίζω την εκδήλωση που διοργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση θανάτου».

Μέχρι στιγμής 23 σωματεία και φορείς έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση - συγκέντρωση, συγκεκριμένα: Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου, Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης, Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (Μέλος ΟΓΕ), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας - Θάσου, Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Καβάλας, Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, Σύλλογος Γυναικών Καβάλας (Μέλος της ΟΓΕ), Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης, Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Δρομολόγηση πούλμαν για την εκδήλωση

Με λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, από το Αγαλμα Βενιζέλου, τα μέλη και οι φίλοι των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6987.235.644 και 6979.798.500.

Λεωφορεία έχουν επίσης δρομολογηθεί από την Καβάλα, από τον Δημοτικό Κήπο, στις 3 μ.μ., ενώ η αναχώρηση από την Κομοτηνή θα γίνει από το δημαρχείο στις 4.30 μ.μ. και από την Ξάνθη, στις 4 μ.μ. από την πλ. Ελευθερίας.


Ξεδιπλώνεται ο επικίνδυνος ρόλος που καλείται να παίξει το νέο ορμητήριο πολέμου

Τον επικίνδυνο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη, και ο Εβρος γενικότερα, στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα, επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη με τις ΗΠΑ, τόνισε επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για επ' αόριστον παραχώρηση τοποθεσιών στους Αμερικανούς ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη Συμφωνία. Υπογράψαμε μια πενταετή Συμφωνία, η οποία θα ανανεωθεί αυτόματα, εκτός εάν ένα από τα δύο μέρη αποφασίσει ότι δεν θέλει πλέον να είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν».

Παραπέρα σημείωσε ότι η Συμφωνία «ανοίγει νέες (βάσεις) για τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη Βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Θα αποτελεί το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης», σημείωσε, την ώρα που ήδη από την προηγούμενη βδομάδα μπαίνει στην ακριτική περιοχή η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Η μετακίνηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους (π.χ. ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade) στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022», η οποία ξεκινά σε ένα ακόμα πιο οξυμένο περιβάλλον, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, τη συνεχή μετακίνηση ναυτικών μονάδων των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα (π.χ. χτες πέρασε τα Στενά με ρότα βόρεια το αντιτορπιλικό τους «USS Arleigh Burke») και από τις ταυτόχρονες μετακινήσεις μεγάλων ρωσικών μονάδων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες αφίξεις ελικοπτέρων από την Ανατ. Ευρώπη ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» και στο ίδιο το λιμάνι, όπου αποσυναρμολογούνται τα στροφεία για να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει άγκυρα στον ακριτικό λιμένα τις επόμενες μέρες.

Το πλοίο θα ξεφορτώσει νέα ελικόπτερα που θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας (και στην Ελλάδα, στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου θα πάνε για πολύμηνες συνεκπαιδεύσεις με τους Ελληνες ελικοπτεράδες και δυνάμεις από άλλες χώρες της περιοχής) και άρματα που μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Κίνα στρατηγικός ανταγωνιστής»

Παραπέρα, στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην αμερικανική εφημερίδα, του τέθηκε ερώτημα αν ανησυχεί ότι «η οικονομική παρουσία της Κίνας θα μετατραπεί σε πολιτική και στρατιωτική παρουσία».

Εσπευσε να καθησυχάσει: «Απολύτως όχι. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Κίνα, αλλά είναι και στρατηγικοί ανταγωνιστές». Εξάλλου, για την αύξηση της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά στο 67% και για τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, απάντησε ότι «δεν λάβαμε ποτέ κανένα παράπονο από τις ΗΠΑ για τον απλούστατο λόγο ότι η συμφωνία για την αύξηση του μεριδίου τους ήταν γραμμένη στο αρχικό συμβόλαιο. Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά έγινε σε μια άλλη εποχή που ελάχιστες χώρες ενδιαφέρθηκαν να επενδύσουν στην Ελλάδα», φρόντισε να ...δικαιολογηθεί.

Καθώς εξάλλου στις 8/12 ο Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Σότσι της Ρωσίας για συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν (μια μέρα πριν θα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ), και καθώς προηγουμένως ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, με αφορμή όσα γίνονται για την Αλεξανδρούπολη, δήλωσε πως «το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ξεκαθάρισε χτες πως «η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες, οι οποίες τηρούνται και εφαρμόζονται. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οτιδήποτε γίνεται είναι μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών», προσθέτοντας πως δήθεν «ταυτόχρονα έχει διμερείς σχέσεις που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα και με άλλες χώρες, εκτός του επιπέδου της Συμμαχίας. Και το επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι πάρα πολύ καλό», κάτι που ισχυρίστηκε ότι θα επιβεβαιωθεί στις επερχόμενες συναντήσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ