Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεδιπλώνεται ο επικίνδυνος ρόλος που καλείται να παίξει το νέο ορμητήριο πολέμου

Τον επικίνδυνο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη, και ο Εβρος γενικότερα, στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα, επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη με τις ΗΠΑ, τόνισε επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για επ' αόριστον παραχώρηση τοποθεσιών στους Αμερικανούς ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη Συμφωνία. Υπογράψαμε μια πενταετή Συμφωνία, η οποία θα ανανεωθεί αυτόματα, εκτός εάν ένα από τα δύο μέρη αποφασίσει ότι δεν θέλει πλέον να είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν».

Παραπέρα σημείωσε ότι η Συμφωνία «ανοίγει νέες (βάσεις) για τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη Βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Θα αποτελεί το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης», σημείωσε, την ώρα που ήδη από την προηγούμενη βδομάδα μπαίνει στην ακριτική περιοχή η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Η μετακίνηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους (π.χ. ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade) στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022», η οποία ξεκινά σε ένα ακόμα πιο οξυμένο περιβάλλον, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, τη συνεχή μετακίνηση ναυτικών μονάδων των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα (π.χ. χτες πέρασε τα Στενά με ρότα βόρεια το αντιτορπιλικό τους «USS Arleigh Burke») και από τις ταυτόχρονες μετακινήσεις μεγάλων ρωσικών μονάδων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες αφίξεις ελικοπτέρων από την Ανατ. Ευρώπη ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» και στο ίδιο το λιμάνι, όπου αποσυναρμολογούνται τα στροφεία για να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει άγκυρα στον ακριτικό λιμένα τις επόμενες μέρες.

Το πλοίο θα ξεφορτώσει νέα ελικόπτερα που θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας (και στην Ελλάδα, στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου θα πάνε για πολύμηνες συνεκπαιδεύσεις με τους Ελληνες ελικοπτεράδες και δυνάμεις από άλλες χώρες της περιοχής) και άρματα που μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Κίνα στρατηγικός ανταγωνιστής»

Παραπέρα, στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην αμερικανική εφημερίδα, του τέθηκε ερώτημα αν ανησυχεί ότι «η οικονομική παρουσία της Κίνας θα μετατραπεί σε πολιτική και στρατιωτική παρουσία».

Εσπευσε να καθησυχάσει: «Απολύτως όχι. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Κίνα, αλλά είναι και στρατηγικοί ανταγωνιστές». Εξάλλου, για την αύξηση της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά στο 67% και για τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, απάντησε ότι «δεν λάβαμε ποτέ κανένα παράπονο από τις ΗΠΑ για τον απλούστατο λόγο ότι η συμφωνία για την αύξηση του μεριδίου τους ήταν γραμμένη στο αρχικό συμβόλαιο. Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά έγινε σε μια άλλη εποχή που ελάχιστες χώρες ενδιαφέρθηκαν να επενδύσουν στην Ελλάδα», φρόντισε να ...δικαιολογηθεί.

Καθώς εξάλλου στις 8/12 ο Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Σότσι της Ρωσίας για συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν (μια μέρα πριν θα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ), και καθώς προηγουμένως ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, με αφορμή όσα γίνονται για την Αλεξανδρούπολη, δήλωσε πως «το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ξεκαθάρισε χτες πως «η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες, οι οποίες τηρούνται και εφαρμόζονται. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οτιδήποτε γίνεται είναι μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών», προσθέτοντας πως δήθεν «ταυτόχρονα έχει διμερείς σχέσεις που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα και με άλλες χώρες, εκτός του επιπέδου της Συμμαχίας. Και το επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι πάρα πολύ καλό», κάτι που ισχυρίστηκε ότι θα επιβεβαιωθεί στις επερχόμενες συναντήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ