ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Τα επεισόδια, τα μέτρα και η ανέγγιχτη ουσία

Η ένταση της καταστολής κάθε άλλο παρά έχει αποτρέψει τα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό

Eurokinissi

Η ένταση της καταστολής κάθε άλλο παρά έχει αποτρέψει τα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό
Αίσθηση προκάλεσε τη βδομάδα που πέρασε το περιστατικό στο γήπεδο του Ρέντη κατά τη διάρκεια του αγώνα UEFA Youth League (Champions League νέων) μεταξύ Ολυμπιακού και Μπάγερν Μονάχου. Στο 83ο λεπτό, 80 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γήπεδο οπλισμένοι με ρόπαλα, ξύλα και φωτοβολίδες, διέσχισαν ανενόχλητοι σχεδόν το μισό γήπεδο, επιτέθηκαν στην εξέδρα των φιλάθλων της Μπάγερν, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις, και στη συνέχεια αποχώρησαν, επίσης ανενόχλητοι.

Η επίθεση των αγνώστων προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και των παρευρισκόμενων φιλάθλων του Ολυμπιακού, σύμφωνα δε με πληροφορίες σημειώθηκαν αψιμαχίες ανάμεσα στους εισβολείς και σε φιλάθλους που προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Να σημειωθεί επίσης ότι εκτός από τους τέσσερις Γερμανούς φιλάθλους τραυματίστηκε και 13χρονος παίκτης των ακαδημιών του Ολυμπιακού, ο οποίος βρέθηκε στο δρόμο των επελαυνόντων χούλιγκαν.

Τέτοιας φύσης επεισόδια έχουν σημειωθεί και σε άλλες χώρες σε αγώνες Youth League, αυτά που έγιναν όμως στου Ρέντη είναι από τα πλέον σοβαρά, και εγκυμονούν τον κίνδυνο σοβαρής τιμωρίας του Ολυμπιακού από την UEFA.

Βαθιές οι ρίζες των όσων συμβαίνουν

Το περιστατικό αναδεικνύει ότι ο χουλιγκανισμός - ως έκφραση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, στο πλαίσιο της οποίας μετατρέπεται σε πεδίο συγκρούσεων συμφερόντων με έπαθλο τα κέρδη - δεν κάνει διακρίσεις σε σημαντικούς ή λιγότερο σημαντικούς αγώνες, ηλικίες ή αθλήματα. Στην ελληνική πραγματικότητα, άλλωστε, η βία στους αγώνες νέων στο ποδόσφαιρο - ή ακόμα και σε αθλήματα που δεν θεωρούνται «πρώτης γραμμής» - δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Ως πλευρά της μάχης συμφερόντων στον αθλητισμό, η βία στα γήπεδα δεν κάνει διακρίσεις σε αγώνες, όπως αποδεικνύει η εισβολή χούλιγκανς σε αγώνα νέων στου Ρέντη
Ως πλευρά της μάχης συμφερόντων στον αθλητισμό, η βία στα γήπεδα δεν κάνει διακρίσεις σε αγώνες, όπως αποδεικνύει η εισβολή χούλιγκανς σε αγώνα νέων στου Ρέντη
Αντίθετα, παράλληλα με τα όσα συμβαίνουν στους αγώνες ποδοσφαίρου της πρώτης κατηγορίας ή στους αντίστοιχους του μπάσκετ, κυρίως μεταξύ οπαδών των ισχυρών ομάδων, αντίστοιχα περιστατικά τα τελευταία χρόνια έχουν αμαυρώσει αθλητικές συναντήσεις αναπτυξιακών ομάδων.

Πρόσφατο κρούσμα είναι η καταγγελία του Ολυμπιακού πριν από τρεις βδομάδες για επίθεση που δέχτηκαν οι παίκτες και τα μέλη της αποστολής της ακαδημίας των «ερυθρολεύκων» (Κ16) σε αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε αγώνες στην Αττική, επίσης σε αγώνες πόλο (ανδρών και γυναικών), βόλεϊ κ.λπ. Επιπλέον, μετά την εισβολή των χούλιγκαν στον αγώνα νέων Ολυμπιακού - Μπάγερν Μονάχου σημειώθηκαν συμπλοκές και πριν από την αναμέτρηση των δύο ομάδων για το Champions League, αλλά και μεταξύ αγνώστων και οπαδών που φέρονται να υποστηρίζουν άλλη ελληνική ομάδα.

Τα γεγονότα στου Ρέντη και τα άλλα παραδείγματα από την ελληνική πραγματικότητα δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε μεμονωμένα περιστατικά, ούτε αποτέλεσμα συμπτώσεων. Και πέρα από την εκάστοτε αφορμή ή το πού θα βρεθεί το πρόσφορο έδαφος για να στηθεί η γνωστή επικίνδυνη «παράσταση», οι ρίζες των περιστατικών βίας βρίσκονται πιο βαθιά, στις λογικές που επικρατούν στο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, άρρηκτα δεμένου με την επιχειρηματική δράση και την αδυσώπητη μάχη για τα κέρδη. Και όπως έχει αποδειχθεί, σε αυτήν παίζει σημαντικό ρόλο η εκμετάλλευση της μάζας των οπαδών, μέσω της καλλιέργειας του φανατισμού και της χρησιμοποίησής τους ανάλογα με το τι επιτάσσουν κάθε φορά τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Μέτρα - καρμπόν, μακριά από την ουσία

Η βία γύρω από τον αθλητισμό δεν μπορεί να εκλείψει με αθλητικά νομοσχέδια που προβλέπουν αυστηροποίηση των ποινών και ένταση της καταστολής, δηλαδή με τους κυβερνητικούς και ποδοσφαιρικούς παράγοντες να αποφεύγουν το χτύπημα του φαινομένου στη ρίζα του, που είναι η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό. Ξανά και ξανά τα περιστατικά βίας αναδεικνύουν τη «γύμνια» των μέτρων που κάθε φορά διαφημίζονται από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ως η λύση στο πρόβλημα, πάντα όμως έρχονται κατόπιν εορτής και άλλωστε δεν φέρνουν τίποτα το καινούργιο, τίποτα που να ξεφεύγει από το μοτίβο «ποινές - καταστολή». Αρκετές φορές άλλωστε καταλήγουν να γίνονται «λάστιχο» όσον αφορά την εφαρμογή τους, με καταστρατήγηση ή ακόμα και κατάργησή τους, επαναφορά τους κ.ο.κ.

Στην πεπατημένη αυτή κινήθηκαν και οι επίσημες αντιδράσεις στα γεγονότα στου Ρέντη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή το περιστατικό και μπροστά και στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, ζήτησε από τους ιθύνοντες του ποδοσφαίρου, με τη συνδρομή και των FIFA - UEFA, περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για τα επεισόδια στα γήπεδα και για τυχόν εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων, αθλητών, προπονητών και μελών κάποιας ομάδας, οι οποίες θα θεωρηθεί ότι προάγουν τη βία.

Θυμίζουμε ότι το ίδιο ζήτημα πριν από τρία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο του αθλητικού νομοσχεδίου που προωθούσε ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής. Τα όσα αποφασίστηκαν τότε κάθε άλλο παρά απέτρεψαν την όξυνση του κλίματος μεταξύ αντιμαχόμενων συμφερόντων. Από την άλλη, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΠΟ - που, σημειωτέον, βρίσκεται υπό την επιτήρηση των FIFA και UEFA - μέσω σχετικής απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της προχώρησε στην κατάργηση της ποινής αφαίρεσης 3 βαθμών από κάποια ΠΑΕ για επεισόδια στα γήπεδα...


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE 1
Ξεχωρίζει το ντέρμπι στο Φάληρο

Το ντέρμπι του Φαλήρου μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ δεσπόζει στο πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής της Super League 1. Ο αγώνας είναι κρίσιμος για τους στόχους των δύο ομάδων - για τους μεν «ερυθρόλευκους» παραμονή στην 1η θέση της βαθμολογίας, για τη δε «Ενωση», που είναι 4η, να πλησιάσει την κορυφή. Οσο για τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, 2ο στη βαθμολογία προς το παρόν, δοκιμάζεται στον Βόλο απέναντι στη νεοφώτιστη τοπική ομάδα, που μέχρι τώρα στέκεται πολύ καλά στο πρωτάθλημα, και θέλει μόνο νίκη προκειμένου να εκμεταλλευτεί τυχόν στραβοπάτημα του Ολυμπιακού. Στα αξιοσημείωτα και η κομβική κόντρα για τη μάχη του πλασαρίσματος στην πρώτη τετράδα, μεταξύ της 3ης Ξάνθης και του 5ου ΟΦΗ.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 26/10: ΟΦΗ - Ξάνθη (17.15 - Novasports 1), Βόλος - ΠΑΟΚ (19.30 - Novasports 2)

Κυριακή 27/10: Παναθηναϊκός - ΑΕΛ (15.00 - Novasports 1), Ατρόμητος - Πανιώνιος (17.00 - ΕΡΤ), Αρης - Παναιτωλικός (17.15 - Novasports 2), Ολυμπιακός - ΑΕΚ (19.30 - Novasports 1)

Δευτέρα 28/10: Αστέρας Τρίπολης - Λαμία (19.30 Novasports 1)

SUPER LEAGUE 2
Επανέναρξη με κρητικό ντέρμπι

Ξαναρχίζει το πρωτάθλημα της Super League 2 με τη 2η αγωνιστική του, μετά τη συμφωνία στην οποία έφτασαν η Λίγκα Α2 - Β' Εθνικής και η ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι η Λίγκα αποδέχτηκε την πρόταση του κρατικού καναλιού για μείωση του αρχικά συμφωνηθέντος ποσού και ήρε την απόφασή της για αναστολή του πρωταθλήματος με μόλις μία αγωνιστική - την 1η - να έχει διεξαχθεί.

Από το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής ξεχωρίζουν το κρητικό ντέρμπι μεταξύ Εργοτέλη - Πλατανιά και η κόντρα του Βορρά μεταξύ Απόλλωνα Πόντου - Δόξα Δράμας. Αναλυτικά:

Σάββατο: Καραϊσκάκης - Απόλλων Λάρισας (15.00)

Κυριακή: Απόλλων Πόντου - Δόξα Δράμας (15.00), Χανιά - Απόλλων Σμύρνης, (14.45 - ΕΡΤ), Κέρκυρα - Παναχαϊκή (15.00)

Δευτέρα: Εργοτέλης - Πλατανιάς (17.00 - ΕΡΤ)

FOOTBALL LEAGUE
Δοκιμασία για την Καλαμάτα

Η δοκιμασία της πρωτοπόρου Καλαμάτας στην Ρόδο και η αναμέτρηση στα Τρίκαλα ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της τρίτης κατηγορίας. Αναλυτικά:

Σάββατο (15.00): Βέροια - Ασπρόπυργος, Τρίκαλα - Καβάλα (ΕΡΤ).

Κυριακή: 14.00: Ολυμπιακός Βόλου - ΟΦ Ιεράπετρας. 15.00: Αιγάλεω - Νίκη Βόλου, Ιωνικός Νίκαιας - Ιάλυσος, Διαγόρας Ρόδου - Καλαμάτα (ΕΡΤ3), Θεσπρωτός - Τριγλία.

BASKET LEAGUE
Ενδιαφέρον σε Περιστέρι και Λήμνο

Οι ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις σε Περιστέρι και Λήμνο ξεχωρίζουν στην 5η αγωνιστική της Basket League.

Το Περιστέρι, που παραμένει αήττητο στην κορυφή μαζί με τον Παναθηναϊκό και προέρχεται από μεγάλες νίκες απέναντι σε ΑΕΚ και Ρίγα, υποδέχεται το Λαύριο, μία από τις ομάδες που ισοβαθμούν στην 3η θέση. Αλλες δύο απ' αυτές τις ομάδες, ο ιδιαίτερα δυνατός στην έδρα του και φιλόδοξος Ηφαιστος Λήμνου και ο φορμαρισμένος Προμηθέας Πάτρας, συγκρούονται σε μία ακόμα καθοριστική για τις πρώτες θέσεις αναμέτρηση. Στα αξιοσημείωτα και η δοκιμασία της ΑΕΚ - που ψάχνει τα «πατήματά της» - στο Ρέθυμνο, το οποίο «καίγεται» για τους βαθμούς. Αναλυτικά:

Σάββατο: 15.45 (ΕΡΤ, παράλληλη μετάδοση): Ηρακλής - Πανιώνιος, Ηφαιστος Λήμνου - Προμηθέας, Κολοσσός Ρόδου - ΠΑΟΚ, Ιωνικός Νίκαιας - Λάρισα, Περιστέρι - Λαύριο. 19.00 (Cosmote Sports 4): Παναθηναϊκός - Αρης.

Kυριακή: Ρέθυμνο - ΑΕΚ (16.15 - ΕΡΤ2 ).


Αλλάζει η ώρα

Mία ώρα πίσω γυρίζουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτώβρη. Ετσι, στις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 3.00.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org